Partyflock

Exium over hun liefde voor electronische muziek

Exium over hun liefde voor electronische muziek

door , gepubliceerd op
Nederlands
Engels
Valentín Corujo en Héctor Sandoval timmeren al sinds 1999 aan de weg onder hun artistieke noemer Exium (wat is afgeleid van het Latijnse woord exitium, dat 'vernietiging' betekent, red.). Hun vroege werk werd al snel opgepikt door Tsunami Records van Christian Wünsch en het Warm Up label van Oscar Mulero. In 2003 maakte het duo onderdeel uit van Oscar Mulero's Warm Up Tour en in 2008 zetten ze samen met hun landgenoten Reeko, Christian Wünsch en wederom Oscar Mulero het project 'Selección Natural' op. Dit legde de basis voor een samenwerking en een vriendschap die nu al meer dan tien jaar duurt en garant staat voor het beste dat Spanje op technogebied te bieden heeft. De samenwerking tussen de vijf leidde daarna in 2010 ook tot de oprichting van het platform Pole Group, een platform en label dat steeds gezaghebbender is en wordt in het huidige technolandschap.

Ondertussen heeft Exium zichzelf natuurlijk ook muzikaal ontwikkeld en heeft hun oorspronkelijke harde, rauwe, compromisloze sound ietwat plaats gemaakt voor een geluid met een wat lager tempo, meer Detroit- en electro-invloeden en meer oog voor detail en gevoel. Dat heeft geresulteerd in hun nieuwe, tweede, album 'A Sensible Alternative To Emotion', een nieuwe mijlpaal in de carrière van het duo.

Jullie hebben onlangs een nieuw album uitgebracht, genaamd 'A Sensible Alternative To Emotion'. Welk verhaal zit er achter de titel van het album?
De titel is gerelateerd aan ons eerste album dat voor 100% bestond uit techno voor de dansvloer, dat album was echt bedoeld voor de club. Met het nieuwe album willen we daar een alternatief voor bieden, een alternatief met het vertrouwde Exium-geluid maar dan voorzien van meer nuances.

De muziek op het nieuwe album verschilt van wat we normaliter van jullie gewend zijn te horen. Waarom?[/b[
Na zoveel jaren muziek gemaakt te hebben die voornamelijk bedoeld was om gedraaid te worden in de clubs, wilden we eens wat anders. We wilden een album maken met het karakter van Exium daarin weergegeven, maar dan met een ietwat andere textuur, structuur, samenstelling, of hoe je dat ook precies wilt noemen. We vonden het interessant om ietwat andersoortige tracks te maken en zodoende een meer compleet album te produceren.

[b]Welke track op het nieuwe album geeft jullie persoonlijkheden het beste weer? En waarom?

We kunnen er eigenlijk niet echt eentje kiezen, het is meer het album als geheel dat onze persoonlijkheden het beste weergeeft. En ook al klinken sommige tracks wat anders dan onze bekende populaire sound, alle muziek op het album heeft de Exium-ziel in zich.Wordt er, ondanks de nieuw aangebrachte nuances, wel muziek van dit album gebruikt voor de club? Of is het voor een ander doel gemaakt?
Jawel, we draaien al muziek van dit album in onze sets en we merken aan de feedback die we hebben gekregen van andere dj's en artiesten dat zij dat ook doen. Een aantal tracks op het album is daarentegen wel meer geschikt om thuis naar te luisteren.

Valentín, je bent dit jaar het label Granulart Recordings gestart. Waarom?
We hebben beide altijd soloprojecten gehad buiten Exium om en met de oprichting van dit label wil ik meer dub en door Detroittechno beïnvloede muziek maken en een podium geven, maar dan wel met een meer moderne wijze van produceren, anders dan hoe we dat doen met Exium. Hiervoor gebruik ik een deel van de muziek die ik al heb geproduceerd onder mijn alias Kessell, maar ik wil ook materiaal gaan bewerken van andere artiesten, die in dit opzicht mijn aandacht hebben gekregen. De eerste release op dat label zal twee eigen tracks en twee remixen van Substance (ook wel bekend als DJ Pete, één van de resident dj's van de Berghain, red.) bevatten, de distributie zal lopen via Triple Vision. Je kunt op de hoogte blijven van dit project via Facebook.

Héctor, heb jij plannen voor een nieuw label of een nieuwe muzikale richting?
Jarenlang heb ik onder mijn alter ego Komatssu geëxperimenteerd met muziekstijlen als IDM, ambient, glitch, etc...
Aan het einde van vorig jaar heb ik m'n eerste vinyl album uitgebracht op het label Scheme, genaamd 'El poso que da el tiempo', dit album kun je kopen via schemeavstrategies.­com. Ik zal meer van dit soort muziek uitbrengen binnenkort. Ik ben niet echt geïnteresseerd in het produceren van techno onder een andere noemer dan die van Exium, dat zal ik altijd blijven doen.

Hoe kijken jullie tegen alle ontwikkelingen aan die plaatsvinden in de wereld van electronische muziek? Hebben jullie het idee dat er een overdaad aan feesten, festivals en mensen is die op één of andere manier betrokken willen zijn bij alles wat er gebeurt op technogebied en aanverwante stijlen?
We denken niet dat er een teveel aan feesten en festivals is. Integendeel zelfs, want in Spanje zijn er door de crisis juist veel minder plekken en evenementen waar techno gedraaid wordt.
Wat betreft je tweede vraag, het lijkt er wel op dat er elke dag meer en meer mensen zijn die op de één of andere manier betrokken willen zijn bij wat er gebeurt op het gebied van electronische muziek, elke dag komen er ook meer dj's bij, maar de meesten van hen voelen zich vooral aangetrokken tot het beeld dat wordt neergezet door de grotere namen die meer rockster zijn dan dat ze dj zijn en een echte liefde hebben voor techno of andere stijlen op het gebied van electronische muziek.

Luisteren jullie ook naar andere muziek naast electronische muziek? Zo ja, welke muziek? En als dat zo is, op welke manier beïnvloedt deze muziek de muziek die jullie maken?
V: Ik luister naar 80's muziek, ... techno-pop, ook al is het eigenlijk allemaal wel electronisch in zeker zin. Ik zou niet kunnen zeggen dat het me niet beïnvloedt op één of andere manier, bewust dan.

H: Ik luister de hele dag door naar allerlei muziek, al is het wel voornamelijk electronisch. De laatste tijd luister ik ook veel naar krautrock, post punk, dat soort dingen, al zijn deze muziekstromingen ook duidelijk electronisch georiënteerd. Ik denk dat de muziek die ik dagelijks beluister zeker mijn eigen muziek beïnvloedt, voor zo'n 50% ongeveer, en dat de andere 50% aan invloeden komt van andere hedendaagse techno-artiesten.

Naar waar of wat kijken jullie uit dit jaar?
We hopen vooral dat ons album het goed zal doen en goed ontvangen zal worden. Daarnaast blijven we met onze vrienden van Pole Group verder werken aan het maken van muziek om daarmee de naamsbekendheid van het label te vergroten, iets wat evenzogoed geldt voor ons eigen label Nheoma.

'A Sensible Alternative To Emotion' is al uit op vinyl en zal digitaal te verkrijgen zijn vanaf 3 juni a.s.