Partyflock

De Cultuurbarbaren: debuutalbum komt eraan!

 

De Cultuurbarbaren: debuutalbum komt eraan!

gepubliceerd op
Ze stonden al op Mysteryland, Defqon.1, in de grote zaal van Paradiso en waren dit jaar ook al op bezoek bij Giel in 3fm Freaknacht: De Cultuurbarbaren, een collectief bestaande uit twee DJ's (Chiel Schutte en Jeroen Boom), een VJ (Kimball Huwaë) en Koen Mijnster: MC Mster. Alle vier afkomstig uit het Noord-Limburgse Venray.
Komend voorjaar komen ze met het debuutalbum, maar daar is nog maar weinig over bekend. Wat kunnen we van het eerste album verwachten? Partyflock is benieuwd en sprak de heren hierover.

'De Cultuurbarbaren', een opvallende naam, vertel...
Wij willen niet meegaan in de huidige verharding van maatschappij en politiek, maar juist iedereen een plek gunnen. Onze muziek valt dan ook niet binnen één genre. Dit maakt ons wat veelzijdig en geeft ons de vrijheid om te zeggen, draaien, produceren en laten zien wat we willen. We blijven niet alleen bij de techno of electro. We kunnen Hiphop draaien, een loopje van een happy hardcore track of een rock-plaat tijdens de hoogtepunt van een avond. Het is geen combinatie voor puristen en dat maakt ons wie we zijn. In de ogen van de maatschappij zijn we wellicht cultuurbarbaren.

Hoe hebben jullie elkaar ooit gevonden?
We hebben eigenlijk nooit bewust gezocht, aldus Michel Shutin. Ik kende Koen (MC Mster) al een tijdje via het voetbal. Hij als jeugdspeler, ik als leider. Jeroen heb ik leren kennen tijdens een optreden op een kermis. Wij stonden na elkaar geprogrammeerd. Daar besproken dat we back2back zouden draaien. Dit klikte meteen. Daarna zijn we gevraagd om back2back te komen draaien op een feest georganiseerd door het plaatselijke poppodium. Koen deed het MC werk daar. Kimball sloot vanuit het Poppodium ook aan gezien zijn gedeelde interesses in ons muziekgenre. De eerste opzet bestond uit vier dj's en twee MC's. Dit bleek geen succes. Uiteindelijk zijn we er achtergekomen dat Kimball's talent meer bij het grafische stuk ligt dan bij het draaien van muziek. Het idee om een VJ toe te voegen was geboren. De muzieksmaak van Jeroen en mij sloot het best aan dus deze keuze was ook vrij simpel. Het is dus allemaal vanzelf gegaan.

De Cultuurbarbaren is een collectief dat meer doet dan plaatjes draaien alleen. Vertel eens wat meer over jullie activiteiten.
Het is zeker niet alleen plaatjes draaien. We willen niet alleen door muziek, maar ook door het gebruik van visuals, een MC, opblaaspoppen en stickers een speciale sfeer creëren met het publiek. Naast de optredens zijn we zelf ook aan het produceren. We maken hier en daar een mash-up, zoals 'Bat The Loser Together': tracks van the Beatles, Beck en Hudson Mohawke in één track. Zo willen we zijn:Kimball verzorgt de visuals voor het collectief. Deze zijn, naast de tracks ook erg belangrijk. Kimball is er veel mee bezig: deze produceer ik zelf. Voor het nieuwe album ben ik bezig met nieuwe visuals en artwork. Een voorproefje is al te vinden via onze online kanalen.

Een eerste album, altijd spannend. Begon het te kriebelen?
Die kriebel was er al snel, vertelt Chiel. Sowieso heeft Jeroen altijd uitgesproken dat een album maken zijn droom is. Hij is ook de grote kartrekker hierin. We willen graag onze diversiteit laten zien op het album. Het idee is dat we luisternummers er op zetten, maar ook enorme dansbare 'kneiters' zullen de revue passeren.
Jeroen voegt daar aan toe: Het echte muziek maken miste ik een beetje. Draaien is fantastisch, maar het muziek maken in de studio vind ik minstens net zo tof. Het zijn twee verschillende activiteiten. Dit album was voor mij echt een uitdaging en een project waar ik met kronkelende handjes aan begon.

Wat kunnen we van het album verwachten. Wordt het een mix-album of zijn jullie bezig met het produceren van eigen tracks?
Het wordt geen mix-album. Allemaal losse, zelf geproduceerde tracks. Daarbij werken we samen met andere artiesten die binnen ons straatje passen. We bedoelen dan niet per se andere dj's, maar ook verschillende artiesten en zelfs voltallige bands.

Welke sound kunnen we verwachten?
Een hele diverse sound met een variatie aan BPM's, verschillende muziekstijlen en moods, maar dan wel a la Cultuurbarbaren. Het wordt dus geen doorsnee dance-album.

Wanneer zijn jullie aan het album begonnen?
Sommige tracks lagen al een tijdje te wachten en hadden nog wat opfrissing nodig. Er zijn ook veel kleine opzetjes gemaakt waaraan verder gewerkt is tijdens de zomervakantie. Een aantal hiervan zijn nu af, maar er moet ook nog wat ontstaan.
We zitten vaak samen in de studio bij Jeroen. Tussendoor werken we afzonderlijk nog aan het verfijnen van de muziek, de visuals en teksten. We zijn al een heel eind op weg.

[dump right id=8099]Koen (Mc Mster) is onderdeel van jullie. Gaat hij ook een belangrijke rol spelen bij het album?
Ja, in dit album kunnen jullie nog meer tracks verwachten waar Koen bij zal zingen. We zien dat dit goed aanslaat bij het publiek en Koen vind het zelf ook nog eens prachtig om te doen. Hij is hard aan de slag gegaan om zichzelf uit te dagen. Het gaat zeker zijn vruchten afwerpen. Chiel voegt daar enthousiast aan toe: Hij heeft al het een en ander ingezongen. Hij zingt ook op mijn favoriete track tot op heden!

Hoe gaan jullie dit vertalen naar live shows? Zoals we begrijpen is dat belangrijk voor jullie...
De droom van ons is om ooit live te gaan met allerlei muzikanten. Op korte termijn is dit niet te realiseren. Koen zal eigen nummers altijd live doen, zoals we dit nu ook doen bij onze track 'Ignite'. Kimball is druk bezig met het maken van beelden die aansluiten op het album. Uiteindelijk moet het één groot project worden.

Met vier man moet het klikken en moet je beslissingen kunnen maken. Hoe krijgen jullie dit voor elkaar?
Dit verloopt geheel biologische en natuurgetrouw, zegt Koen lachend. Natuurlijk ben je het wel eens oneens met elkaar, maar dat is juist goed. Dit komt vooral voort uit onze kritische blik.
Muzikaal is het toch Jeroen met de meeste inspraak, Chiel en ik zijn echter wel vaak betrokken bij het maken van de muziek en keuzes hierin. Er wordt veel overlegd. Betreft de beelden heeft Kimball enigszins een veto-recht, maar we gaan graag de discussie met elkaar aan.

Hoe zien jullie de toekomst na het uitbrengen van jullie debuutalbum?
We hopen uiteraard op positieve reacties vanuit het publiek en waardering van andere producers. We willen graag laten zien wat we kunnen. Het is mooi om te zien dat sommige artiesten de moeite nemen om ons te voorzien van feedback. We streven er naar om een vast plekje krijgen in de huidige alternatieve dance-scene, dat we een begrip kunnen worden. Dit jaar en afgelopen jaar hebben we al op mooie festivals gestaan. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een level hoger, maar boven alles staat plezier en genieten van wat we doen!

facebookpage twitter soundcloud youtube

4 opmerkingen

interessante groep!
Één om in de gaten te houden, dat sowieso
laatste aanpassing