Partyflock

Dario Zenker: bruisend München telt mee

 

Dario Zenker: bruisend München telt mee

gepubliceerd op
Dario Zenker: bruisend München telt mee (afbeelding)
FeestCobra
ArtiestDario Zenker
Onlangs stapte Dario Zenker voor zijn Nederlandse boekingen over naar een boekingskantoor uit Arnhem. Daarnaast released hij om de haverklap een dikke EP en staat hij binnenkort op de techno editie van het beruchte Cobra uit Amsterdam. Drie triggers voor de Partyflockredactie om deze dj, producer en labelbaas eens flink aan de tand te voelen.

Tekst: Roy Habets

Kun je ons vertellen hoe de scene in München eruit ziet? Verschilt het heel erg in vergelijking met de rest van Duitsland?
De scene in München verandert continue. Je moet het zien als een conjunctuur: soms is het het erg goed, soms is het erg slecht. Ik kan helaas niet veel zeggen over de scenes buiten München en Berlijn. De scene in München is heel veranderlijk, net als een kameleon. Soms heb je waanzinnig nachten met mooie mensen en een speciale vibe, helaas is het soms ook het compleet tegenovergestelde en is het totaal niet leuk. De stad heeft potentie, maar er heerst veel concurrentie tussen de verschillende promotors en clubs. En alle partijen zien er weinig heil in om samen te werken, waardoor de stad maar moeizaam vooruit komt. Maar ondanks dat kan ik niet vaak genoeg zeggen hoeveel ik van de stad houd.

Harry Klein is een begrip in Duitsland en ver daarbuiten. Hoe ben je bij de Harry Klein Club betrokken geraakt? En wat betekent de club voor je?
Voordat ik zeven jaar geleden resident werd bij Harry Klein, was ik één van de restidents bij de legendarische Stock 5 avonden in de Registratur. Toen de Stock5 verhuisde naar de Harry Klein, ben ik er op die manier ingerold. Harry Klein is al sinds jaar en dag een keurmerk voor kwaliteit voor house en techno, waar ik trots op ben om deel van uit te mogen maken. Daarnaast regelen zij al mijn boekingen, runnen ze een succesvol label en is het één van de dikste clubs van München.

Je bent (mede-)eigenaar van het label Ilian Tape. Op welke manier is het label verbonden aan de Harry Klein Club?
Ik run het label samen met mijn broer. En ook al zijn we beiden residents van de Harry Klein club en regelen zij onze boekingen, het label staat hier compleet los van.Het komt niet vaak voor dat twee broers op zo'n hoog niveau muziek releasen. Toch doen Marco en jij het al een tijdje. Hoe is dit begonnen en werken jullie veel samen?
Dit was een geleidelijk proces, ik was al geruime tijd met muziek bezig toen Marco begon met uitgaan. Het duurde niet lang voordat hij ook wilde beginnen met produceren. Toen zijn wij al gauw samen muziek gaan maken. Niet veel later startten we Ilian Tape, zodat we onze eigen muziek konden uitgeven. Ilian Tape leeft op dit moment als nooit tevoren. Er komt zelfs binnenkort weer een nieuwe Zenker Brothers EP aan!

In welke mate heeft je muziek zich ontwikkeld gedurende de afgelopen jaren? En heeft je broer ook nog invloed gehad op de muziek die je nu maakt?
Moeilijke vraag, ik denk dat ik steeds verder de diepte heb opgezocht. Natuurlijk beïnvloeden Marco en ik elkaars muziek, niet alleen in de studio maar ook vaak door gewoon samen te chillen.

Op dit moment is het met name Berghain en Ostgut Ton die de klok slaan in technoland. Heeft Berlijn ook invloed op de muziek die jij maakt en draait?
Ik ben een gigantische fan van Shed, Ben Klock en Marcel Dettmann. Hun invloed op de techno zie je overal terug. Toch zijn wij in München altijd ons eigen ding blijven doen. De Berlijnse sound heeft daardoor weinig invloed op mijn muziek. Ik speel ook regelmatig in Berlijn, maar ik word er een beetje moe van wanneer er over Duitsland en techno gesproken wordt en niet verder komt dan de stad Berlijn. Ik denk dat München een hele belangrijke rol heeft gespeeld in de Duitse technoscene. In de tijd van Ultraschall Club en Disko B was München echt trendsettend. Helaas weten weinig mensen hiervan. Na Berlijn is München de meest bruisende technostad van Duitsland.

[dump right id=7639]Je volgende optreden in Amsterdam is tijdens Cobra in de Undercurrent. De Undercurrent ligt niet ver van de locatie van je eerste optreden in Amsterdam, tijdens BlaBla in NDSM Bunker. Hoe was dat eigenlijk?
Van mijn eerste optreden in Amsterdam kan ik me nog maar weinig van herinneren. Het enige dat ik nog weet, is dat ik een slechte settijd had terwijl de promotor zichzelf primetime had opgesteld. NDSM Bunker zelf was een vette plek.

Helaas worden locaties als NDSM Bunker gesloten door de gemeente Amsterdam. Hoe staat de gemeente München tegenover het nachtleven aldaar, worden daar dergelijke locaties wel toegestaan?
In München zijn helaas geen vergelijkbare plekken als NDSM Bunker. Maar de gemeente is ook niet echt happig op dergelijke plekken en het nachtleven kan op weinig steun rekenen. Wanneer een investeerder langs komt en de gemeente veel geld biedt voor een stuk grond of een gebouw, dan speelt de culturele functie van een dergelijk gebouw of plek geen rol meer. Hieruit blijkt ook het essentiële verschil tussen Berlijn en München. Maar dat moet niet betekenen dat elke artiest meteen naar Berlijn moet verhuizen. Artiesten zouden hun eigen stad moeten supporten, door er te blijven wonen en daar deel uit te maken van de cultuur.

We hebben in een ander interview gelezen, dat je in je vrije tijd veel tijd doorbrengt met je familie en vrienden. Ook schijn je graag te koken. Wat is je favoriete maaltijd en met wie zou je graag een keer dineren?
Dat is helemaal correct. Mijn favoriete maaltijd is spaghetti, ik kook graag allerlei varianten ervan. Ik zou graag een keer met Woody Allen aan tafel zitten voor een goed bord spaghetti.

Is het lastig voor je, om je tijd te verdelen tussen werk en privé? Of loopt dit in elkaar over?
Tijd is schaars tegenwoordig. Ik moet vaker van mezelf aan iets anders denken dan muziek en dat is erg moeilijk kan ik je zeggen. Soms moet ik daarom echt afstand nemen van mijn werk, ik ben een enorme workaholic namelijk.

Wat kunnen de lezers van Partyflock van je verwachten in de nabije toekomst? En waar kijk je vooral naar uit?
Er komen nog veel meer grappige interviews aan over koken met mijn idolen. Verder kijk ik uit naar de zomer en alles dat deze met zich meebrengt!

4 opmerkingen

Haha flinke sneer naar de promotor die hem naar de Bunker heeft gehaald :D
laatste aanpassing
"is dat ik een slechte settijd had terwijl de promotor zichzelf primetime had opgesteld."

Daar heeft Daniel Sanchez inderdaad wel vaker last van :P