Partyflock
 

Mamy Rock: geen seniorendisco voor Ruth Flowers

door , gepubliceerd op
Mamy Rock: geen seniorendisco voor Ruth Flowers
8 februari 2012
ArtiestMamy Rock
Eens in de zoveel tijd schiet een DJ/producer ineens vanuit het niets de internationale scene in. Vaak ligt hier een hitje aan ten grondslag. Denk bijvoorbeeld aan Delerium met 'Silence' of 'Put Your Hands Up for Detroit' van Fedde le Grand. De hoofdrolspeelster in dit interview bereikte haar roem om een hele andere reden. Als deze dame Nederlandse was geweest, had ongetwijfeld het Delfts Blauwe tegeltje met de tekst 'Je bent nooit te oud om te leren' op haar toilet gehangen. Beste lezers, maak kennis met Ruth Flowers ofwel Mamy Rock; de DJ-wereldster van 71 jaar die pas drie jaar geleden aan haar gigantische carrière begon.

Het is een scenario voor veel opa's en oma's: op den duur belanden ze achter de geraniums om sokken te breien voor de kleinkinderen. Verder nog een potje Scrabble op zijn tijd en de heel moderne oudjes onder ons wagen zich misschien nog aan Wordfeud. Dit beeld gaat absoluut niet op voor Ruth Flowers. Deze 71-jarige Britse dame begon in 2008 aan een groot avontuur. Nadat ze op een verjaardagsfeest van haar kleinzoon kennismaakte met moderne dancemuziek en het mixen van plaatjes, wilde ze nog maar 1 ding: leren DJ-en en optreden. Ruth bewijst dat in de 21e eeuw niets onmogelijk is en in korte tijd groeide ze uit tot een waar fenomeen. De wereld ligt aan haar steunkousen en ze hoopt - met de koptelefoon op standje hard - dat dit nog lang, heel lang mag duren.


Ruth, om te beginnen wil ik even ver terug in de tijd. Weet je, eh u, nog wanneer muziek voor het eerst belangrijk werd?
Zeg maar je hoor. Ik ben eigenlijk al mijn hele leven wel met muziek bezig. Bijna iedereen in mijn vaders familie speelde een instrument of zong. Ik ben opgegroeid met religieuze muziek, popmuziek en een grote dosis klassieke muziek. Op 5-jarige leeftijd zong ik voor het eerst voor publiek en vanaf dat moment ben ik gaan trainen om mezzosopraan te worden. Ik heb veel gereisd in mijn leven en mijn stem heeft altijd deuren voor mij geopend. Muziek is universeel en ik voel me gezegend met mijn muzikale achtergrond en interesse.

Ooit eerder de ambitie gehad om er je beroep van te maken?
Dat is ook wel gebeurd. Na zeven jaar trainen voor mezzosopraan heb ik vaak opgetreden. Heb ook veel drama gedaan en toen ik tien jaar in Portugal woonde zong ik regelmatig op shows in verschillende clubs langs de zuidkust.

Van mezzosopraan naar DJ in hete clubs en grote festivals en dat boven de pensioengerechtigde leeftijd. Hoe heb je dat geflikt?
Mijn avontuur als DJ startte zo'n 4 jaar geleden. Op een dag nodigde mijn kleinzoon mij uit om naar zijn verjaardagsfeest te komen in een lokaal tentje in Londen. Wat ik zag toen ik binnenkwam was een openbaring; een energieke mix van licht, zware bassen en elektronische geluiden. Ik vond het meteen geweldig. Het was zo anders dan de dansfeesten waar ik kwam toen ik jong was. Er was een geweldige samensmelting tussen muziek en de lichteffecten. Het gaf me energie en ik voelde me meteen een heel stuk jonger!
Ik zag ook hoe de jongeren genoten van de hele ervaring, het totaalplaatje van muziek, licht en samenzijn. Ik dacht: dat kan en wil ik ook. Ik heb genoeg vrije tijd, dus waarom zou ik dit niet kunnen doen voor de lokale jeugd?En toen meteen naar de winkel gerend om 2 draaitafels te kopen?
Ik besprak het idee ter plekke met mijn kleinzoon. Die dacht dat ik was gek geworden! Omdat het me niet losliet, bracht hij me enkele maanden later in contact met een jonge Franse producent, Aurelien Simon. Ik vertelde hem mijn idee en hoewel ik niet zeker was of het zou werken, was ik bereid om het te proberen. Aurelien was overtuigd van het succes en hij nam me mee in het avontuur. Hij heeft me echt uitgedaagd om er voor te gaan en kijk eens waar het toe heeft geleid!

Hoe oud was je toen?
Ik was toen 68 jaar oud!

Gaaf hoor! Wat deed je eigenlijk daarvoor? Geraniumtype of toch wel een actief bazinnetje?
Ik deed altijd wel leuke dingen om mijzelf mee te vermaken. Ik gaf lezingen over historische personen, had een eigen zaakje in stoffen en ik kan kleding ontwerpen en maken. Het leven was nooit saai.

Je hebt ook op 57-jarige leeftijd een marathon gelopen toch? In het Nederlands kennen we de uitspraak 'je bent nooit te oud om te leren'. Is dat jouw levensmotto?
Ik vind dat leeftijd niet een reden mag zijn om geen nieuwe dingen uit te proberen. Inderdaad, toen ik 57 was heb ik een marathon gelopen. Gewoon, omdat ik dat wilde ervaren en het was een fantastische ervaring!

Is het ook iets dat je wilt uitdragen naar mensen: dat je nooit te oud bent om te leren?
Niet per se. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken. Tenzij je een handicap hebt en afhankelijk bent. Voor hen voel ik een diep medeleven. Ik maak mijn keuzes en anderen maken hun keuzes. Maar nu we het er over hebben, zou ik alle senioren willen meegeven dat als ze iets nieuws willen proberen, ze het gewoon moeten doen! Je moet altijd proberen om je verlangens te bevredigen.

De fijne kneepjes van het vak heb je geleerd van Aurelien Simon. Is hij een soort van mentor voor je?
Ja dat is eigenlijk wel een goede benaming: een mentor voor het DJ-gedeelte van mijn leven, haha. Hij heeft er echt wat van gemaakt, van dat "gekke idee" van mij. Kijk waar we nu staan. Hij komt net als ik vaak met dolle ideeën. En de meeste keren zeg ik: "Okay, laten we er voor gaan". We werken nog steeds samen en vormen echt een team, gebaseerd op vertrouwen en creativiteit.

Je draait dance, maar wel afgewisseld met andere dingen. Wat is het muzikale recept van Mamy Rock?
Mijn stijl is gebaseerd op electro rock, gemixt met vocals van hedendaagse artiesten en artiesten uit het verleden. Mijn grote favoriet is Freddy Mercury. Hij komt in al mijn sets voor.

Vind je het jammer dat je de dance scene niet hebt ontdekt in de jaren '90, toen het onder meer in Engeland en Londen ontstond?
Ik wist inderdaad niet veel van elektronische muziek totdat ik Aurelien leerde kennen. Ik ben wel heel blij met mijn brede muzikale achtergrond. Mijn vader en zijn broers speelden piano en viool, mijn oudste broer speelde piano, orgel en gitaar én hij was 1 van de eerste DJ's ooit! Hij draaide plaatjes in een locale discotheek met zelfgebouwde apparatuur. De man was zijn tijd ver vooruit. Ik heb nog veel van zijn platen en samen met mijn muzikale interesses door de jaren heen heb ik een goede basis.

Welke artiesten maken onderdeel uit van die basis en gebruik je in jouw sets?
Ik mix graag mijn favoriete oldies van Queen, James Brown, The Stones, Michael Jackson en Elton John met moderne artiesten als Duffy, Madonna, Lady Gaga en Alisha Dixon, gecombineerd met electro en house van deadmau5, David Guetta en Daft Punk. Heb trouwens net Avicii ontdekt, geweldige dance artiest!

Even over die coole gepimpte looks. Zijn die gelijktijdig met de DJ-carrière ontstaan of sta je in dit outfit ook fish & chips te bakken?
Ik ben altijd wel een extravert persoon die graag een beetje origineel is. Aan de andere kant, als je al zo lang leeft als ik, leer je dat niets echt origineel en nieuw is. Ik vind de bling bling echt geweldig! Aan het begin van mijn avontuur stelde mijn producer me voor aan een Franse stylist en samen zijn we tot mijn stage style gekomen. Een stijl die volgens enkele modebladen bijna een trend is geworden, haha.

Je hebt ook een track gemaakt: 'Still Rocking'. Komt er een vervolg van dit studioavontuur en hoe gaat dat in zijn werk?
Ik geef eerlijk toe dat ik niet de grootste techneut ben, dus gelukkig heb ik een geweldig team dat mij helpt. Als ik een track wil maken, werk ik vooral samen met Aurelien. Hij geeft me advies en ideeën. Op 30 januari is mijn nieuwe track uitgekomen met de titel '69'; een verwijzing naar de leeftijd dat ik voor het eerst heb opgetreden en een knipoog naar de sexuele betekenis. Ik heb hem in Los Angeles opgenomen, samen met de Amerikaanse zanger Riz die ook met Akon, Britney Spears en Will I Am heeft gewerkt. Really nice lad. Het resultaat is echt top, heel anders dan 'Still Rocking'. Ik heb hem al een aantal keer gedraaid dat was elke keer een groot succes!

Heb je het grote succes van jouw artiestenbestaan eigenlijk verwacht?
Absoluut niet! Het was 1 grote, mooie verrassing! Ik heb nu meer dan 80 optredens gedaan in minder dan 2 jaar. Heb in de grootste clubs en op mooie festivals gedraaid met soms meer dan 20 duizend mensen voor me. Dat is echt geweldig!

Kan je één optreden noemen dat boven de rest uitspringt?
Darling, ik heb er nu zoveel gedaan. Maar ik heb wel buitengewoon genoten van Glastonburry, dat was echt een belevenis. Maar ook de optredens in Tokio en Los Angeles waren geweldig. Elke keer is anders, maar de reactie van het publiek is altijd hetzelfde: amazing!

Heb je trouwens bepaalde rituelen voordat je on stage gaat?
Ik drink altijd een glas Sherry. Dat is het enige dat ik drink voordat ik op ga.

Staan er nog dingen op de verlanglijst die je zeker nog wilt bereiken voor het eeuwige pensioen?
Ik hoop echt dat mijn nieuwe track een hit wordt! Daarnaast heb ik nog vele uitdagingen. Ik ga toeren door Australië dit jaar en misschien ook nog door Amerika. Ik heb al bijna een compleet schema voor 2012!

En nog concrete plannen voor de nabije toekomst?
Jazeker! Er is een tv-show in de maak over mijn tour met de naam "Rock it granny" en in Hollywood liggen er zelfs plannen om een film te maken over mijn onverwachte carrière. Maar de focus ligt vooral op de tour.

Wat doet Ruth eigenlijk als ze geen Mamy Rock is?
Uitrusten en genieten van de tijd met mijn familie. Ik speel ook graag voetbal met mijn kleinzoon en vind het leuk om te koken.

En welke muziek zit thuis in de speler? Dance of Queen?
Momenteel alle albums van Queen die ik van Aurelien heb gekregen voor de kerst.

Wat vindt de desbetreffende kleinzoon er allemaal van?
Hij is ontzettend trots en heeft al mijn posters op zijn slaapkamer. Leuke hè?!

Nog iets dat je wilt delen met de Dutchies?
Ik wil graag zeggen dat alles mogelijk is in het leven. Dus als je iets echt wilt GO AND GET IT!
www.mamyrock.com facebook myspace

7 opmerkingen

 
Werkzaam bij Pservice
Artiest {SHOWLIST artist 54629, 78775}
Heel leuk interview! nice work!
(y) Leuk stukje!

En dat filmpje met halverwege "Show Must Go On" van Queen :lief:
 
Gezien en gehoord tijdens musica republica vorig jaar .. erg leuk en energiek.
Leuk interview!

Ik had niet gedacht ooit iets over haar te zien of te lezen op Partyflock.

Omdat ik ooit eens met hetzelfde plan rondliep als zij, ben ik mijzelf eens gaan verdiepen in het DJ zijn.

Ik ben toen op zoek gegaan naar oudere vrouwelijke DJ's. Waarom ouder? Ik was op dat moment ook al 48 jaar.

Nou die vind je dus niet of nauwelijks!

En binnen de Hardcore scene is naar mijn mening al helemaal geen oudere vrouwelijke DJ te vinden.

Zij was toen de enige vrouw van boven de 50 ik tegenkwam!

Ik heb toch wel respect voor haar, je moet toch lef hebben om voor zoveel jongeren je kunsten te vertonen.
Respect ouwe!
Maar het werkt voor haar wel :)