Partyflock

Johan Gielen en Jan Vervloet: Music for free

Johan Gielen en Jan Vervloet: Music for free

door , gepubliceerd op
Twee legendes in de muziekindustrie hebben de handen ineen geslagen voor een nieuw project genaamd 'Music For Free'. We hebben het hier over Johan Gielen en Jan Vervloet. Beide heren hebben een rijke discografie op naam staan, maar alle nieuwtjes daar willen wij van Partyflock alles van weten. Daarom hebben wij Johan en Jan het hemd van het lijf gevraagd.

Heren, allereerst nog een zeer gelukkig en gezond 2012 toegewenst. Hoe is het met jullie?
Jan:Heel Goed,door de week ben ik druk bezig met produceren en 'papa' spelen - en in de weekenden ben ik druk met draaien.
Johan:Goed,ik ga nog steeds met veel plezier op pad, of dat nu in Nederland of in Buitenland is het verveeld nooit!

[dump right id=7201]Wat hebben jullie eigenlijk gedaan met Oud en Nieuw?
Jan:Ik heb zoals de afgelopen 15 jaar weer gedraaid in de ''Illusion'' te Lier in Belgie.
Dit was de allerlaatste keer open waardoor het een erg speciale (emotionele) nieuwjaarsnacht was.
Johan:Ik heb op 31 december in Istanbul gedraaid in een nieuwe club,zoals gewoonlijk in Turkije was het een groot feest!.Op 1 januari heb ik in Central studios Utrecht gedraaid.

Wat waren jullie hoogtepunten (en dieptepunten) van het jaar 2011?
Jan:Qua dj performances waren voor mij 'I Love The 90's' en 'Tomorrowland' de hoogtepunten van 2011. Echte dieptepunten waren er eigenlijk niet - heb mij wel geërgerd aan de Belgische politie!
Johan: Een hoogtepunt was mijn tour in Zuid Amerika, ik ben op plekken geweest waar ik nog nooit eerder heb gedraaid. Er is niet echt een dieptepunt geweest, er zijn altijd wel dagen die niet lopen zoals gepland.


Als jullie een track mogen kiezen die het beste jullie ervaringen van het jaar 2011 weerspiegelt, welke track zou dat dan zijn?
Avicii 'Levels', verfrissend en open.

Laten we eens terug gaan naar het begin van jullie carrière. Hoe zijn jullie eigenlijk begonnen?
Jan:Ik ben zoals bijna elke dj begonnen in locale discotheken en op kleinschalige feestjes. Van het een komt het ander, enkele jaren later sta je in grote discotheken te draaien.
Johan: Inderdaad, het begon bij mij ook allemaal in een locale discotheek waarna ik naar Japan ben vertrokken voor twee jaar,hier heb ik als resident in Velfarre Tokyo gedraaid. Na terugkeer in Nederland is het allemaal heel snel gegaan.

Wat is de belangrijkste ontwikkeling die jullie hebben doorgemaakt in jullie carrière?
Beide:Zowel op dj als op producer vlak blijf je steeds al doende bijleren. De boodschap is dus
blijven doorgaan. Het is wel zo dat je al erg veel van de wereld hebt gezien en overigens nog steeds nieuwe mensen ontmoet.

Zo'n lange loopbaan in de (dance)muziekindustrie brengt een hoop positieve dingen met zich mee, maar wat voor negatieve dingen in de business hebben jullie meegemaakt waar jullie nog weleens bij stil staan?
Zoals in elke business zijn er spijtig genoeg wel mensen die met de verkeerde bedoelingen in de muziekindustrie zitten. Gelukkig vallen die na een tijdje door de mand.

Jullie starten 2012 met een hagelnieuwe productie genaamd 'Music for Free'. Hoe zijn jullie eigenlijk samen in de studio beland?
We hadden elkaar al jaren niet meer gezien omdat we het beide erg druk hadden met onze eigen carrière. Via twitter hebben we weer contact gekregen en afgesproken een avond in de studio te werken.
Dat werd al snel serieus waaruit .'Music For Free' ontstond. Deze track is ontstaan uit een oude sample van 'Woodstock'. Met remixen van o.a Mark Sherry en Jan Vervloet was het plaatje helemaal compleet. Alles is eigenlijk sneller gegaan dan verwacht. Hij doet het aardig goed op dit moment en is door verschillende grote namen gedraaid in hun sets en radioplaylists .Ook staan we met 3 verschillende remixen in de Beatport top 100.

[dump left id=7202]Wanneer jullie samen in de studio zitten is er dan sprake van een bepaalde rolverdeling tijdens het produceren? Waar liggen jullie individuele 'talenten' als het gaat om produceren?
Er is niet echt een rolverdeling. We wisselen elkaar af op de computer/keyboards.
De ene dag lukt alles en de andere dag lukt het wat minder,maar dat is overal zo. Jan is behoorlijk gespecialiseerd in de computerstuff en afmix stuff.

Waar halen jullie eigenlijk je inspiratie vandaan?
Oude en nieuwe muziek / life in general.

Gaan jullie samen nog meer projecten doen? Misschien een album, mixcompilatie(s), touren?
We zijn met verschillende dingen bezig. 'Music For Free' is zeker niet het laatste wat je van ons samen gaat horen! Soon more to come!

Wat voor soloprojecten hebben jullie op het moment lopen? Hebben jullie nog een leuke primeur voor ons?
Jan:Ik heb nog twee remixen die er aan gaan komen (Dizkodude/DiMaro) en nog twee releases die ik samen met twee nieuwe Belgisch talenten heb gemaakt.
Johan:Ik ben druk bezig met een nieuwe Airscape Track en Jan en ik zijn op dit moment met de opvolger van 'Music For Free' aan de slag.Wat vinden jullie eigenlijk van de (enorme) technische vooruitgang die wordt geboekt qua dj apparatuur? Is de cd eigenlijk al toe aan z'n pensioen?
CD/DVD/USB en computer hebben duidelijk de vinyl verdreven. Audio CD's zijn absoluut nog een blijver omdat ze veel stabieler zijn dan computer en USB Sticks.

Wat voor apparatuur gebruiken jullie zelf tijdens het draaien?
Jan:Mijn voorkeur gaat uit naar CD's en USB sticks. Maar heb ook Serato op mijn laptop voor eventueel zeer lange dj sets
Johan:Ik draai met CD's, mij zal je nooit met een laptop zien draaien.

Laten we eens kijken naar de huidige muziekscene. Jullie gaan allebei al de nodige jaren mee, maar op wat voor manier is de scene positief veranderd? Op wat voor manier zijn er dingen verandert waar jullie niet zo blij mee zijn?
Het publiek heeft na die jaren toch wat meer respect opgebracht voor de DJ. Het digitaal tijdperk en vooral het illegaal downloaden heeft spijtig genoeg veel veranderd ...maar ja we gaan er niet over zeuren ...elke evolutie heeft zijn voor- en nadelen.

Welke tracks draaien jullie helemaal grijs tegenwoordig?
Avicii 'Levels', Johan Gielen vs Jan Vervloet 'Music For Free', Arty 'Around The World'
Lykke Li 'I Follow Rivers' en Deniz Koyu 'Tung'.

[dump right id=7203]Welke dj/producer moeten volgens jullie in de gaten houden?
onder andere Dizkodude, maar er loopt zoveel jong talent rond!

Als jullie de mogelijkheid hadden om een 'Lifetime Achievement Award' te kunnen uitreiken aan een dj/producer. Aan wie zouden jullie die award dan geven?
Carl Cox of Sven Väth.

Met wie zouden jullie in de toekomst nog willen samenwerken? Of voor wie zouden jullie graag een remix willen verzorgen?
Avicii, Underworld, U2

Als jullie een dag mochten ruilen met iemand, met wie zou je dan willen ruilen?
'God because he knows and sees everything!'

In het drukke leven als dj's hebben jullie vast weleens een dag vrij. Een dag waarop je niet aan het draaien bent of opgesloten zit in de studio. Wat doen jullie het liefst op zo'n vrije dag?
Jan: Overdag spelen met mijn zoontje en s'avonds luieren samen met mijn vriendin
Johan: Ik vind het lastig om op een vrije dag ook echt helemaal niets te doen, meetstal spreken we ( ik en mijn vrouw) met vrienden af om lekker te gaan eten of iets te drinken.

Als ik nu stiekem op jullie I-Pod ga gluren, wat voor een muziek kom ik daar dan tegen?
Jan: Je zal daar gewoonweg alle soorten muziek tegenkomen van Top 40 muziek, 80's en 90's stuff, Adele, Coldplay tot zelfs Skrillex, Michael Jackson, Wham of Linking Park stuff.
Johan: Dat kan van alles zijn, van Andrea Bocceli, Keane, Faithless tot aan Barry White. Ik vind veel muziek leuk!

Hoe combineren jullie je privéleven eigenlijk met jullie dj-leven? Brengt dat problemen met zich mee?
Gewoon alles goed plannen dan is er geen enkel probleem.

[dump right id=7204]Wat kunnen we verder nog verwachten van jullie in 2012?
Veel studio en optredens, we gaan verder met ons project en gaan zelfs samen optreden in 2012!

Als laatste willen jullie nog wat kwijt aan de Partyflock community?
Jan:Wanneer komt er nu eindelijk de Belgische afdeling van Partyflock?
Johan: Ik wens jullie allemaal een gezond en gelukkig 2012 toe en tot snel!

6 opmerkingen

Airscape :respect:
Of de beide heren zijn niet zo spraakzaam, of de interviewer is een beetje lui? Ik vind het nogal korte antwoorden moet ik zeggen.­ het leest niet zo lekker weg.­
Voor de rest sluit ik me aan bij de voorgaande reactie.­
Johan: Inderdaad, het begon bij mij ook allemaal in een locale discotheek

En wat heb ik me vaak kapot geërgerd aan jou als DJ in de Elsom :nocheer: