Partyflock

Reeko: zoektocht naar nieuwe materie

Reeko: zoektocht naar nieuwe materie

door , gepubliceerd op
Reeko: zoektocht naar nieuwe materie (afbeelding)
ArtiestReeko
De naam Reeko zal bij de échte technoliefhebbers in Nederland zeker een belletje doen rinkelen vanwege zijn sets op Awakenings en Awakenings Festival die hij dan vaak doet samen met de Spaanse technogrootheid Oscar Mulero. Reeko is echter zeker geen nieuwkomer in de scene, hij produceert namelijk al negen jaar technomuziek van het hoogste niveau en bracht onlangs zijn tweede artiestenalbum uit, genaamd 'Finding The New Matter'. Reeko is namelijk een andere weg ingeslagen en 'The New Matter' op dit album is daar het bewijs van. Deze Spanjaard komt er dus aan, no matter what.

Je hebt net je tweede album uitgebracht, genaamd 'Finding The New Matter'. Kun je uitleggen waar de titel van het album voor staat?
De titel heeft een dubbele betekenis. De gedachte erachter is het volgende scenario: Het menselijke ras op aarde gaat ten onder, wat te wijten is aan de vele problemen waar we heden ten dage mee te kampen hebben alsmede aan de ongecontroleerde technologische vooruitgang. Er wordt echter nieuwe materie aangetroffen op aarde en het is niet van deze planeet. Ik denk dat men zich, door naar dit album te luisteren, een voorstelling kan maken bij deze nieuwe materie, ook al is het maar een beetje, wat die materie ook moge zijn, waar het ook van gemaakt is, hoe het ook moge aanvoelen, en nog meer van dat soort dingen. Het is in ieder geval een openbaring voor het menselijke ras. En dat is ook wat er op dit moment in mijn carrière met mij gebeurt; met wel wat minder science fiction natuurlijk, dat wel, maar ik denk dat ik op dit moment beetje bij beetje mijn eigen nieuwe materie ontdek.

[dump left id=6889]Er zit muzikaal gezien veel variatie in je album, van soundtrack-achtige muziek (zoals 'The Beginning' of 'Scientific Accidents') tot aan zeer scherpe, rauwe, uptempo underground techno (zoals 'Omnicide' en 'The Guest'). Maar wat is het typische Reeko-geluid? Hoe definieer jij je muziek?
Ik denk dat dit album een verandering in mijn geluid teweeg heeft gebracht, maar dat is op zich logisch en ook noodzakelijk. Mijn muziek is altijd intens, donker en bot geweest. Ik denk dat geen van deze kenmerken ook op het nieuwe album ontbreekt maar wat mij betreft ben ik nu een stuk gelukkiger met wat ik doe op dit moment. Ik denk dat de muziek ongeveer hetzelfde is als vroeger, maar nu met meer tikkeltje meer persoonlijkheid.

Hoe heeft jouw muziek zich ontwikkeld sinds je je eerste album 'Submitted to Involuntary Treatment' in 2004 uitbracht?
Ik denk dat we allemaal zijn veranderd sinds die tijd, dus ook in de manier waarop we klinken. Er zijn erg weinig artiesten, eigenlijk bijna niemand durf ik wel te zeggen, die zich muzikaal niet of nauwelijks ontwikkeld hebben in de afgelopen tien jaar en dus nog exact hetzelfde klinken. Toentertijd waren mijn platen veel rauwer en industriëler, en mijn studio was qua apparatuur een stuk beperkter. Er zijn natuurlijk altijd mensen die meer waardering hebben voor datgene dat je vroeger deed, maar ik ben erg blij met wat ik nu doe en ik denk dat dit album het begin is van iets moois.

Wie of wat inspireerden jou om techno te produceren op de manier waarop jij dat nu doet?
Toen ik negen jaar oud was luisterde ik voor het eerst naar een mixtape met tracks van Todd Terry, Technotronic, Inner City en Westbam. Op dat moment wist ik eigenlijk al gelijk dat ik ook zoiets in de toekomst zou willen gaan doen. In een stad zoals Oviedo, waar ik geboren en opgegroeid ben, is het echter vrij moeilijk om een echt authentieke elektronische muziekcultuur te vinden, voor een jongen van mijn leeftijd toen was dat er gewoon niet. Ik wist wel dat de muziek die ik toen hoorde niet precies was wat ik echt leuk vond, maar het was nieuw voor me en ik wist dat er een dag zou komen dat ik het juiste geluid wel zou vinden en tevreden zou zijn.

[dump right id=6890]Hoe ben je in aanraking gekomen met techno? Want Oviedo staat, zoals je net zei, niet echt bekend als een technolievende stad.
Oviedo staat inderdaad niet echt bekend als een technominnende stad, maar we hadden het geluk dat daar ruim tien jaar lang een club was, genaamd La Real, waar eigenlijk alle relevante artiesten en dj's zijn langsgekomen. De eerste keer dat ik naar een echt goede technoset luisterde was daar in die club, en toen was ik vijftien. Ik had nog nooit van techno gehoord, maar op dat moment toen daar vond ik het ene na het andere nummer echt top! Ik had de hele nacht kippenvel. Geen enkele andere muziekstijl had dat ooit bij me teweeg gebracht, en vanaf dat moment wist ik precies wat ik wilde gaan doen.

In een eerder interview heb je verteld dat je ook een groot fan van hiphop bent. Waarom dan toch gekozen voor techno en niet voor hiphop?
Vanwege hetgeen ik hiervoor heb verteld. Ik hou van muziek in het algemeen, ik luister ook naar vele andere soorten muziek, niet alleen techno. De waarheid is zelfs dat wanneer ik echt naar inspiratie op zoek ben, dat ik dan juist naar allerlei soorten muziek luister behalve techno. En ik heb hiphop altijd goede muziek gevonden, ook voornamelijk omdat het electronische muziek is. Ik zou techno echter nooit willen inwisselen voor hiphop.

In Nederland kennen we je beter als 'de sidekick' van Oscar Mulero, vanwege de sets die je hier altijd samen doet met hem op feesten als Awakenings. Wat is, muzikaal gezien, het verschil tussen Oscar en jou?
Het is jammer dat men me daar ziet als sidekick, want ik maak al negen jaar muziek. Ik denk dat het verschil tussen Oscar en mij duidelijk is: In zijn producties zoekt hij naar een bepaald soort geluid, terwijl ik in mijn muziek zoek naar een ander geluid, ook al werken we binnen hetzelfde muziekgenre. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de weg die Oscar volgt als producer. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die onze producties op elkaar vinden lijken, maar gelukkigerwijs kunnen onze platen wel tijdens dezelfde sessie gedraaid worden, waardoor we dus tot hetzelfde genre behoren.

Waar komt je artiestennaam 'Reeko' vandaan?
Mijn voornaam is Rico, 'Reeko' is dus gewoon een andere manier van spelling.

Heb je ooit samengewerkt met een Nederlandse dj?
Nee, ik heb nog nooit een project gedaan met een Nederlandse dj.

Je hebt nu dit album uitgebracht. Wat is de volgende stap?
Ik zal binnenkort een hele EP uitbrengen op Pole Recordings, en er komt nog veel meer aan waar ik je nu nog niks over kan vertellen!

Wanneer zien we je weer hier in Nederland?
Ik kom zeker terug in 2012.

Foto's uit Pole™ Archive

8 opmerkingen

Kende hem niet maar ben maar even zijn spul gaan checken... is idd ECHTE techno. :respect:
ontzettend vette producties en helaas veel te weinig geboekt
Waar komt je artiestennaam 'Reeko' vandaan?
Mijn voornaam is Rico, 'Reeko' is dus gewoon een andere manier van spelling.­

euh.. dat was niet zo moeilijk toch?
Zeker ondergewaardeerd, ik vind zijn producties bijna altijd moddervet
Uitspraak van stefotronic op donderdag 24 november 2011 om 02:45:
euh..­ dat was niet zo moeilijk toch?

Voor sommige mensen misschien wel moeilijk, dit is wel partyflock he:p
Kp
Artiest Kapé, Kp
Reeko ownt m wel