Partyflock

MC Da Mouth, "sound" of Madness

MC Da Mouth, "sound" of Madness

door , gepubliceerd op
Sietse van Daalen. Oftewel Da Mouth of Madness. Opgegroeid in het hoge noorden in een gekke stad waar je dingen meemaakt zoals nergens anders. Verteld in dit interview over zijn grote trots, z'n verdriet en alle bizarre dingen die hij meegemaakt heeft in de meer dan 13 jaar dat hij al meedraait in de hardcore-scene. Een erg openhartig gesprek met deze veteraan als MC.

Okay Sietse, laten we dit interview beginnen met de meest voor de hand liggende vraag. Wat wilde je worden toen je klein was en waarom is dat niet gelukt?
Toen ik klein was wilde ik altijd jongerenwerker worden. Ik denk dat ik daar best wel geschikt voor zou zijn geweest. Ook omdat ik de taal van de straat wel aardig begrijp en het gevoel heb dat zoiets veel beter zou kunnen dan nu het geval is. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Een mooie middelgrote stad waar echt altijd veel te beleven viel en een stad die men altijd heeft onderschat. Ik ben opgegroeid met twee zusjes en een broertje,we hadden het niet breed maar daar hebben we eigenlijk ook nooit echt last van gehad.

Leeuwarden onderschat? Wat bedoel je daarmee?
Men denkt dat er in Leeuwarden alleen maar boeren met klompen te vinden zijn maar vele Dj's zoals Drokz, Noizer, Waxweazle, Dano waren regelmatig op bezoek om met ons te stappen in Leeuwarden als we vrij waren. Leeuwarden is echt een gekke stad met een hele hoop leipe mensen. Je maakt er dingen mee die je echt nergens anders meemaakt.

Hoe ben je dan eigenlijk in de dance-scene terecht gekomen? En hoelang draai je al mee in dit wereldje?
Ik ben eigenlijk halverwege de jaren '80 begonnen in een rapgroepje genaamd 2 Damn Dope, waar Dj Uzi(toen heette hij nog D-Uzi) de Dj van was, eind jaren '80 besloot hij om over te gaan op housemuziek. Wat wij toen nog zwaar belachelijk vonden tot ik in '90 mijn eerste Rave-party meemaakte. Ik was toen meteen verkocht. In '93 had je bij ons in Friesland feesten genaamd "7 Gates to Hell". Deze feesten waren zo ongelofelijk hard en de lokatie(Holt, Deinum) was zo rauw dat er toen voor het eerst in mijn hoofd speelde dat ik MC wilde worden. Mijn voorbeelden in die tijd waren Dj Syndrome, Dj Toto en Maarten”Hakkuh”Visser.

In dat jaar ging Uzi dus voor het eerst draaien maar toen nog zonder mij. De allereerste keer dat ik MC’de was trouwens niet bij Uzi maar bij Dj Defendor die toen nog niet zo groot en kolossaal als nu was. Door die jongens van Balans in Den Haag ben ik eigenlijk ook echt gaan geloven dat dit iets voor mij was. Uzi draaide vanaf die tijd vast op 7 Gates to Hell en vanaf toen duurde het niet lang voordat ik er ook bij MC'de. Maar vanaf ’95 heb ik ook eindelijk een naam voor mezelf bedacht. Omdat we ineens door ID&T op sleeptouw werden genomen vond ik het ook wel mooi om met een naam op de flyer te staan.

[photo id=201347 size=medium left clear]
Heeft jouw naam iets te maken met de gelijknamige film?("In the mouth of madness" red.) Vraag van B.A.L..
Klopt inderdaad, gruwelijke film en ik had echt een naam nodig, MC 9mm ofzo vond ik zo voor de hand liggen(Uzi & MC 9MM). Dus na een beetje knutselen heb ik er Da Mouth of Madness van gemaakt.

Nog even een paar vragen over je privé-leven. Ik heb begrepen dat je vader bent. Vertel..
Ik ben 15 december 2001 voor het eerst vader geworden van een jongetje genaamd Yron. Hij is mijn grote trots. Vorig jaar heb ik helaas een tweede kindje verloren bij de geboorte. Ik was toen al niet meer bij zijn moeder maar dat maakt het er niet makkelijker op. 9 februari jongstleden was dat precies een jaar geleden. Ik stond de zaterdag na de begrafenis op HouseQlassics om het niet onder ogen te komen(slechtste optreden van me ooit). Gelukkig is dat over en heb ik het een plek kunnen geven. Dankzij Bass-D, Thomas en Emmely die me echt gesteund hebben toen. Pas sinds een paar maanden praat ik er ook met anderen over.

En hoe zit het in de liefde op dit moment? Verliefd/verloofd/getrouwd? Met een man of een vrouw?
Hahahahaha, met een kerel nou goed? Nee joh geintje. Door mijn belevenissen afgelopen jaren ben ik wat voorzichtiger geworden als het gaat om relaties. Er is wel een meisje die ik heel leuk vind op dit moment en zij mij ook, maar wat ik net vertelde staat dat nog wel in de weg. Ik werk 40 uur per week, daarnaast heb ik twee keer per maand een heel weekend mijn zoontje en mijn optredens, dus waar heb ik de tijd op dit ogenblik om een relatie op te bouwen? Toch denk ik dat het nu wel eens anders zou kunnen gaan, want dit meisje snapt het wel maar ja, iets snappen en daarna iets meemaken daar zit wel een verschil tussen.

Dan even wat leuke wetenswaardigheden over de dance-scene zoals jij hem meemaakte in de afgelopen jaren.
Wat wil je weten? Dat ik ooit bij een DJ stond in Spanje die achter de draaitafels out ging en zo in zijn broek scheet? Er een organisator met grote naam een nacht vast zat omdat hij iemand ging slaan voor niks? Zal maar geen namen noemen, hahaha!! Eén van de gekste dingen die ik ooit heb meegemaakt is dat Uzi en ik stonden te draaien in Leeuwarden. We hadden Drokz en Noizer ook uitgenodigd en volgens mij waren Dj Unity en Dj Dione er ook bij. Vloog het gebouw in de fik. Wij dachten dat het een geintje was. Uiteindelijk keken we door het raam en zagen we dat de brandweer al was gearriveerd, wij als een gek platen pakken en rennen naar beneden. Dat ging nog niet zo makkelijk want we moesten van boven naar beneden en de hele gang stond al in lichterlaaie. Komen we eenmaal buiten en denk je dat je het ergste te hebben gehad, staat de crowd te dansen op de brandweerwagens en zingen ze allemaal in koor ”The roof is on Fire…Burn Muthafucker Burn". Uiteindelijk werd het één grote matpartij met de politie. Krankzinnig gewoon!!

Welke DJ/act heb je de beste herinneringen aan qua optreden?
Ik heb altijd een zwak gehad voor de optredens van 3 Steps Ahead, een man met een verhaal en zonder bullshit. Hij nam ons ook echt een beetje onder zijn hoede toen we bij ID&T kwamen. Helaas lopen er te weinig van dat soort jongens in de scène rond.
Één van de mooiste optredens die ikzelf ooit heb gedaan is op de Loveparade van '96. Toen we de wagen van Carl Cox passeerden gooide hij zijn eigen geluid uit en maakte een dikke buiging voor de hardcore en ging er zelfs op dansen. Na een paar minuten deed hij zijn eigen muziek weer aan en gooiden wij die van ons uit. Stel je voor,een grootheid als Carl Cox, die ging dansen op hardcore op een moment dat heel Duitsland flipte dat er ook hardcore te vinden was op de loveparade….kippevel!! Zo zie je maar dat verreweg de meeste artiesten een hoop respect hebben voor elke vorm van muziek. Mensen zouden meer open minded moeten zijn!

Dat is dan inderdaad één van de goede dingen in de scene, zijn er ook minder goede momenten die je meegemaakt hebt in deze scene?
Ik heb genoeg rare rotte dingen meegemaakt, in de jaren dat ik meedraai. Sommige organisaties zijn ratten van de eerste orde. Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en Dj’s echt weinig betalen terwijl ze zelf de hoofdprijs aan de deur vragen. Of helemaal niet betalen. Vervolgens lopen roepen wat voor kosten ze allemaal niet maken. Zakt mijn broek een beetje van af. Kijk voor mij maakt het niet uit, maar ik vind het jammer dat je zo met je artiesten omgaat en vervolgens je publiek ook nog een afript. Anders kan ik het niet noemen.

Dat is inderdaad wel jammer!
Best wel, nog zoiets, ik snap dat de tijd niet stil staat maar het is mij echt een doorn in het oog dat het vaak niet eens meer gaat om de muziek. Ik lees mensen hun reacties soms en dan klagen ze over een magere decoratie terwijl bijvoorbeeld de DJ’s ijzersterk gedraaid hebben, het geluid goed was en er een hele goeie sfeer hing. Dit heeft ook te maken met hoe organisaties tegenwoordig een feest beleven, Publiek word verwend, op het podium moet het allemaal maar strakker en mooier zijn, terwijl je wel dezelfde plaat tien keer langs hoort komen. Dat kan dan blijkbaar niemand iets schelen. Ik ben niet een persoon die terugkijkt naar het verleden. Dat is een mythe en dat moet je ook zo laten, de muziek van vandaag de dag is kwalitatief beter dan toen. Maar hoe mensen tevreden konden zijn vroeger met een donkere zaal, een paar spotjes en een soundsystem waar je u tegen kunt zeggen. Dat is het enige wat ik wel eens mis met betrekking tot vroeger. Ghosttown heeft die sfeer trouwens nog steeds, het heeft ook te maken met de lokatie Vechtsebanen die door de jaren niet is veranderd. Die lokatie ademt gewoon oldskool.

[photo id=203069 size=medium right clear]
Je hebt al op behoorlijk veel feesten gestaan en we kunnen wel zeggen dat je samen met een handjevol collega's tot de meest populaire MC's behoort. Zijn er nog dingen die je nog wilt bereiken? In deze scene of in een andere?
Ik ben nu op een punt gekomen dat het niet om meer om mijzelf gaat. Het irriteert me mateloos hoe bijvoorbeeld Hardcore word neergezet in de media en hoe er jacht gemaakt word op ons door de AIVD. Als ik iets zou willen bereiken is dat ze in ieder geval Hardcore gaan respecteren, ook al vinden ze het niet mooi, er is geen enkele Nederlandse muziekstyle die het zover buiten de landsgrenzen heeft geschopt en waarvan we kunnen zeggen dat het echt een Nederlandse uitvinding is. Zelfs Hardstyle zal daar nooit aan kunnen tippen.

Wat onderscheid jou van de andere hardcore MC's ??
Vraag van Ik volg je even niet hoor :vaag:
Pffff, tjsa….Ik denk dat ik een herkenbaar geluid heb. Er loopt geen tweede Mouth of Madness en ik denk dat me dat onderscheid. Ik lijk niet op iemand en heb echt een eigen style. Sommigen zullen dat niks vinden en anderen vinden dat weer vet.

Zijn er twee of meer muziekstijlen waarvan jij denkt dat ze nog weleens gecombineerd zouden kunnen uitgroeien tot een nieuwe populaire stroming?
Ik heb zelf vroeger samen met de ska-band "Klinkhamer" en de jongens van de "Hitsquad" een combi gemaakt van Ska, gabber en punk. We noemden ons toen zelf "The Frozenland Allstars". Dat was zo wreed. Het mooie was dat bijvoorbeeld Lowlands publiek ineens een hele andere mening kregen over Hardcore. Offensive doet dat nu ook maar zouden van mij daar live gezien wel iets verder in mogen gaan, bijvoorbeeld met een band erbij. Maar die zijn dus wel grensverleggend bezig

Kunnen we je skills in de toekomst nog op een nieuwe track bewonderen? Vraag van Gila Selectah
Ik heb laatst een tijdje in de studio gezeten met Headbanger, daar is een vette track uitgekomen die op zijn album komt. Ik heb net een tekst geschreven voor een track die ik samen met Drokz ga doen. De opbrengst gaat naar de Kankerbesrtijding. Daarnaast ben ik nu aan het schrijven voor mijn eerste solo. En de kans is groot dat ik en Tommyknocker ook nog iets gaan doen maar dat is nu nog natte vingerwerk. We hebben het daar laatst echt nog ff over gehad en dat ziet er goed uit.

Zoals we inmiddels weten loop je al een behoorlijk tijdje mee in deze scene. Hoelang ben je nog van plan door te gaan?
Niet heel erg lang meer, de rol van MC is veranderd, het hosten is leuk om te doen maar valt me zwaar af en toe. Niet te vergeten heb ik ook nog een kindje die mijn aandacht vraagt dus je zult dit jaar al merken dat ik minder boekingen aan ga nemen. Ik denk dat het tussen nu en twee jaar echt gebeurd is. Er breken veel goede MC’s door nu dus dat scheelt ook. Ik hoop dat we voor hen een voorbeeld functie kunnen vervullen waardoor ze nog beter worden, dan het groepje wat toen toch nog het wiel moest uitvinden.

Wie vindt je momenteel een echt opkomend talent qua MC? Vraag van Gus Klabanus
Er zijn wel wat zeer getalenteerde MC's op komst. Double T, Da Syndrome, Whiplash, Renegade, Apster en MC Drip zijn denk ik toch wel de toekomst .Ze zijn er nog niet maar komen er zeker aan. Ook Villain komt eraan, heeft een prachtige stem maar mag iets meer van zichzelf erin stoppen. Iets meer schijt hebben zeg maar.

Waarom voegt een MC iets toe aan een feest? Vraag van [user 17952]
Als je naar een feest toe gaat heb je vaak bepaalde verwachtingen en een DJ heeft dat ook. Alleen een dj verslikt zich wel eens in wat voor publiek hij voor zich heeft staan. Welke plaat hij ook draait,jullie dansen niet en geven weinig tot geen reactie. Dan is het aan ons om jullie af en toe ff wakker te schudden en vaak zie je dan ook dat er een bepaalde lans gebroken word. Maar we zijn er ook vaak om DJ’s back up te geven waneer het fout gaat. Dit kan komen omdat apparatuur niet goed is of omdat een DJ zijn dag niet heeft. Dan moeten wij iets meer doen om dat te verbloemen en zorgen dat jullie het niet merken.

Heb je dan al een idee wat je daarna wilt gaan doen? Aangezien je net vertelde dat je denkt binnen nu en twee jaar minder te gaan doen.
Ik blijf dan sowieso verbonden in de Hardcorescene door middel van platen blijven maken en misschien 1 á 2 feesten per jaar te hosten.

Nog een laatste kleinigheidje voor de fans die weten waar je woont. Waar kunnen we je voor wakker maken?
Hahahahaha, ik heb geen fans. Popsterren hebben fans, ik heb supporters. Maar voor een T-bone steak met een gepofte aardappel en zure room mogen ze mij wakker maken!

293 opmerkingen

Toppie interview Sietse!

Zie je snel weer ;-)
hee sietse, super interview kerel!!

lang niet gesproken. Moeten snel weer even bijkletsen!!

(K) rilana
Uitspraak van Plons de Kicker op maandag 20 maart 2006 om 13:22:
Toen we de wagen van Carl Cox passeerden gooide hij zijn eigen geluid uit en maakte een dikke buiging voor de hardcore en ging er zelfs op dansen.­ Na een paar minuten deed hij zijn eigen muziek weer aan en gooiden wij die van ons uit.­ Stel je voor,een grootheid als Carl Cox, die ging dansen op hardcore op een moment dat heel Duitsland flipte dat er ook hardcore te vinden was op de loveparade….­kippevel!!


er ging bij het lezen van dit stukje interview zelfs even rilling door me heen

:jaja: Echt wel! :respect: voor elkaar!

Hartverwarmend interview Sietse en herkenbaar.:jaja: Bass-D, Thomas en Emmely(y)
RESPECT Sietze represent LWD verreweg beste MC in Nederland!
goed interview ook die reportage van hardcore united:

http://video.google.nl/videoplay?docid=-4283316365257082315&q=hardcore+united

egt sietse (the mouth of madness)

:respect:
idd zoals men hierboven reeds vermeld.. leuk interview en respect voor je mc talent :cheer:
laatste aanpassing
lache intervieuw (Y)

:respect:
het is een goed intervieuw .­ ja zo door sietse
heb de hele mikmak nie gelezen !!!! weet wie je bent en hoe je bent !!!! JATOCH???? een zieke vent met een lelijke plofkop ha ha ha ha ja toch?? sietse ........­ heeeee maatje c jaaaaaaaaaaaaaaaa
Echt super vet intervieuw!!!:D

en dit stukje is gewoon GEWELDIG!!
Één van de mooiste optredens die ikzelf ooit heb gedaan is op de Loveparade van '96. Toen we de wagen van Carl Cox passeerden gooide hij zijn eigen geluid uit en maakte een dikke buiging voor de hardcore en ging er zelfs op dansen. Na een paar minuten deed hij zijn eigen muziek weer aan en gooiden wij die van ons uit. Stel je voor,een grootheid als Carl Cox, die ging dansen op hardcore op een moment dat heel Duitsland flipte dat er ook hardcore te vinden was op de loveparade….kippevel!! Zo zie je maar dat verreweg de meeste artiesten een hoop respect hebben voor elke vorm van muziek. Mensen zouden meer open minded moeten zijn!

ER MOET GEWOON MEER ACEPTATIE ZIJN EN ELKAARS MUZIEK STIJL MEER ACEPTEREN IN PLAATS VAN HET MAAR ALTIJD AF TE KRAKEN!!!!!
laatste aanpassing
:respect:heeft een talent in MC-en (y)
(f)meerdere keren me ver boven het volk laten zweven :D
P P
Werkzaam bij Tryfecta Events
Nog een laatste kleinigheidje voor de fans die weten waar je woont.­ Waar kunnen we je voor wakker maken?
Hahahahaha, ik heb geen fans.­ Popsterren hebben fans, ik heb supporters.­ Maar voor een T-bone steak met een gepofte aardappel en zure room mogen ze mij wakker maken!


Nou je hebt zeker wel fans, en ik ben er 1 van!
da mouth of madness :respect:
Leuk interview...

Alleen deze opmerking waag ik te betwijfelen:

Zelfs Hardstyle zal daar nooit aan kunnen tippen.­

Kun je niets over zeggen omdat HS in vergelijking tot HC nog in de kinderschoenen staat :)!
Komen we eenmaal buiten en denk je dat je het ergste te hebben gehad, staat de crowd te dansen op de brandweerwagens en zingen ze allemaal in koor ”The roof is on Fire…Burn Muthafucker Burn".­ Uiteindelijk werd het één grote matpartij met de politie.­ Krankzinnig gewoon!!

Kijk en dat is dus HARDCORE! :respect:
laatste aanpassing
sietse :respect:

zo als jij het doet,doet het er geen 1 !!!!!!!!!!!!!!!