Partyflock
 

ADE: Opzoek naar dé dance act van morgen

door , gepubliceerd op
ADE: Opzoek naar dé dance act van morgen
5 oktober 2011
Tijdens het Amsterdam Dance Event ofwel ADE staat het nachtleven van Amsterdam 4 dagen lang in de spotlights. Op het grootste internationale elektronische muziekfestival vind je een overweldigend aanbod feesten, de crème de la crème aan internationale artiesten, tot de verbeelding sprekende line-ups en maar liefst 130 duizend feestgangers die komen knallen in één van de 52 deelnemende discotheken. Lekker hoor, al die dikke party's, maar voor veel bezoekers zit uitslapen er niet in. Overdag vindt namelijk een gigantische conferentie plaats; de backbone van het ADE.


Op het Amsterdam Dance Event draait het tijdens de kleine uurtjes om de muziek, maar tijdens de grote uurtjes draait het om de muziek business. Wat 16 jaar geleden begon als een kleine netwerkbijeenkomst is uitgegroeid tot een megacongres met duizenden feestgangers, zakenlui uit de muziekindustrie en zo'n 800 artiesten. Uit ruim 60 landen komt men naar Amsterdam, dat voor 4 dagen geldt als hét epicentrum van de wereldwijde dance community.
Zo'n mega-event vraagt om een mega-organisatie. Tijd voor een kijkje in het brein van het ADE, tijd voor een drankje met de directeur van het festival. Partyflock sprak met mister ADE Richard Zijlma, die er al vanaf het prille begin bij is. In 16 jaar zag hij het event uitgroeien van een meeting met een paar honderd man naar een grote bijenkorf; een manifestatie voor artiestenmanagers, muzieklabels, programmeurs, uitgevers, evenementenorganisatie, locaties, producers, artiesten en hordes, hordes party people.Richard, over een paar weken is het zover. Wat kan men van het 16e ADE verwachten?
De beste editie ooit, maar dat hoor ik natuurlijk als organisator te zeggen, haha. Maar serieus, vorig jaar was een geweldige editie en toen vroeg ik me af of het nog gekker kan. Ja, het kan nog gekker!

Okay, dat klinkt superenthousiast. Waar blijkt dat uit?
Er zijn dit jaar weer een hoop nieuwe initiatieven en geweldige feesten gerealiseerd. Een daarvan is ADE Playground. Dit is een conferentie voor muziekproducers over alle beschikbare hard- en software. Ook hebben we voor het eerst de ADE University. Wij krijgen altijd veel verzoeken van opleidingen die met studenten naar het ADE willen komen. Daar hebben we nu een speciale plek voor gefaciliteerd. Music & Bits is dit jaar 3 dagen in plaats van 1. Deze conferentie gaat over muziek en technologie en was zo succesvol dat we hem hebben uitgebreid. En het Hard Dance Event komt terug, een niche conferentie voor de hardere stijlen.

Past al die uitbreiding nog wel in het Felix Meritis conferentiecentrum en het Dylan Hotel?
Grappig dat je dat vraagt, we hebben dit jaar een nieuwe locatie erbij: De Balie. Het leuke is dat het ADE daar ooit is begonnen, dus de cirkel is wat dat betreft rond. Het Hard Dance Event is trouwens niet in een van deze locaties, maar in het hoofdkantoor van ID&T.

Kan je een paar uitschieters in het programma noemen waar je enorm trots op bent?
Er is een conferentie voor aankomend muziektalent, ADE Next. Daar zijn onder meer GoldFish en technolegende Sven Väth aanwezig. Sven gaat tijdens een vraag- en antwoordsessie het een en ander vertellen over zijn 30-jarige carrière als DJ. Voor zover ik weet wordt dit de eerste keer dat hij zoiets doet. Ook hebben we Scot Snibbe, een kunstenaar die veel dingen voor Björk heeft gedaan, bereid gevonden om te speken. Ik ben er erg trots op dat deze mensen iets op het ADE gaan doen.
Qua feesten ben ik ook heel blij met de aanwezigheid van Carl Cox die met zijn label Intec een showcase in Paradiso doet. En de showcase van Richie Hawtin in de HMH en David Guetta samen met Afrojack in The Sand vind ik ook heel gaaf. Er zijn 80 verschillende avonden, dus nog tal van dingen waar ik trots op ben. Eigenlijk ben ik gewoon trots op het grote geheel!

Wordt Armin van Buuren ook dit jaar weer nr 1?
Op 20 oktober weten we het!

En de prestigieuze DJ Mag Top 100 uitreiking is dit jaar voor het eerst tijdens het ADE.
Klopt! Dat is al jaren een gedoe omdat de uitreiking altijd rondom het ADE plaatsvindt. Maar omdat de DJ poll door een Engels magazine wordt georganiseerd, vindt hun achterban het een beetje wrang om het in Amsterdam te organiseren. Maar ja, de hele industrie is hier en ze zijn nu om. De uitslag zal tijdens het ADE plaatsvinden. Daar ben ik wel blij om, want het levert alle partijen inclusief de stad Amsterdam veel publiciteit op.

Organiseren jullie eigenlijk alle feesten omtrent het ADE zelf of doen jullie alleen de conferenties?
Het is een mix van twee onderdelen die niet zonder elkaar kunnen; het avondprogramma is de etalage van de conferentie. 's Nachts presenteren de artiesten en labels zich aan relaties en het publiek. Echte showcases; dit zijn wij, hier staan wij voor. Daarom is het ook zo'n ongekend groot programma, ontstaan vanuit de wil van de scene om hier te staan. Gelukkig maar, anders was zo'n groots nachtprogramma niet te betalen!

Jullie rol in het nachtgebeuren is dus best groot?
Het ontstaat uit een goed samenwerkingsverband tussen ons en de promotors. Wij fungeren daarbij als aanjagers. Wij bieden de basis - de conferentie - en daar ontstaat in samenspraak met ons het avondprogramma omheen. Dat leidt tot het festival zoals dat er nu is. Dit is wel een heel proces wat bestaat uit kijken en analyseren: wat missen we nog, wat kan er nog bij, welke locaties zijn geschikt, welke partijen en welke artiesten missen we nog? Dat zijn langzame processen die 4 tot 5 jaar kunnen duren. Carl Cox is een mooi voorbeeld. Daar hebben we wel een paar jaar professioneel bij moeten zeuren met de vraag wanneer hij weer eens een event ging doen op het ADE, en nu staat hij er weer. Gelukkig zijn we nu op een punt dat als we de nieuwe datum bekendmaken, er wereldwijd gigantisch veel mensen een streep omheen zetten in hun agenda. Maar zoiets kost jaren om op te bouwen.

Hoe is het ADE precies ontstaan?
De eerste editie was in 1996 en werd georganiseerd door Conamus, de voorloper van Buma Cultuur. De doelstelling van Buma Cultuur was om de Nederlandse muziek te promoten met onder andere een platform voor de popsector. In die tijd was de dance scene enorm in opkomst en wij vonden dat er voor die tak ook een platform moest komen. In Miami was er al een conferentie, maar in Europa nog niet. Toen is het initiatief voor het ADE ontstaan.

De eerste editie zal een wereld van verschil zijn geweest met het ADE van nu.
Ja, dat was heel anders. Er waren toen zo'n 400 vertegenwoordigers uit de industrie die vooral bezig waren met het uitwisselen van muziek. Er werden toen nog heel veel cd's verkocht, maar de grote platenmaatschappijen snapten nog niet zo veel van dance. Daardoor ontstonden er allerlei onafhankelijke labels en die boden wij een netwerkplek.
Nieuwe snufjes checken op ADE Next

Het festival is gigantisch gegroeid. Ook qua organisatie denk ik?
Het valt mee, veel mensen van toen zijn er nu ook nog bij betrokken. Ik was eerst producent en ben nu directeur. Het evenement is met mij gegroeid en dat is maar beter ook. Als ik er nu in zou stappen, zou ik het er benauwd van krijgen, haha!
We hebben zo'n 6 mensen als kernteam in Nederland, maar werken ook internationaal met veel mensen uit de industrie en externe PR-bureaus. Verder werkt Dave Clarke mee aan het festival en krijgen we veel steun van artiesten als Dubfire, Richie Hawtin, Armin van Buuren, Ferry Corsten, noem maar op. Het is een global thing en gelukkig zien velen het belang en dragen ze een steentje bij. Maar zoiets kost 15 jaar om op te bouwen.

Waar is het ADE na 15 jaar tot uitgegroeid? Kan je een omschrijving geven vanhet festival anno nu?
Tijdens het event faciliteren wij de hele keten van de dance industie. Vanaf het moment dat iemand aan het begin staat van zijn loopbaan tot aan een professionele carrière als artiest. In al die onderdelen zijn wij een schakel. Het is ook onze insteek om een platform te zijn voor nieuwe en opkomende artiesten. Dit is een kans voor hen omdat de hele industrie aanwezig is. En iedereen zoekt de nieuwe act en de hit van morgen! Deze scene heeft het nodig om nieuwe helden en nieuwe hits te hebben. Dat is de reden dat ze hier tussen 19 en 22 oktober zijn.

Kan jij zelf nog wel een beetje genieten in al die hectiek?
Ja sinds een paar jaar wel; het is zo groot geworden dat ik het wel los móet laten. Dat is wel moeilijk, want ik voel me echt gastheer van het event. Overdag zou ik mijn tijd kunnen vullen met handjes geven, haha. 's Avonds probeer ik nog steeds zo'n 10 à 12 locaties te bezoeken op de fiets. Gelukkig ben ik getraind om me daarin te kunnen ontspannen.
Waar ik vorig jaar erg van heb genoten, was de eerste dag van de conferentie. Toen stond ik vanaf een afstandje een grote rij bezoekers te aanschouwen die op de Keizersgracht hun toegangspas ophaalden. We organiseren het ADE voor mensen die normaal zelf dingen organiseren, maar in die rij stonden allemaal organisatoren van bijvoorbeeld Creamfields, Roskilde of eigenaren van grote clubs; mensen die in hun land een belangrijk persoon zijn. Op het ADE zijn ze echter allemaal gelijk én allemaal onder elkaar. Dat besef vind ik mooi.

De uitverkochte feesten bevestigen het succes van het nachtprogramma, maar hoe belangrijk is die conferentie nu echt. Heel belangrijk, vindt Rachel Strassberger. Haar job beslaat zo'n beetje alle hoeken van de industrie; de ene dag werkt Rachel voor haar muziek label, de volgende dag als artiestenmanager om even later nieuwe talenten te adviseren en daarna met clubs te onderhandelen over nieuwe events. 'Ik werk op een 360-graden basis voor verschillende artiesten. I adapt and I love it!', zegt ze.

Rachel, voor de hoeveelste keer ga jij naar het ADE?
Ik ga sinds 2004 naar het festival, dus dit jaar voor de 7e keer. Ik kijk er enorm naar uit om me weer te herenigen met de gehele wereldwijde dance familie.

Wat zijn je goals tijdens het aankomende event?
Ik vertegenwoordig mijn hoofdartiest Yves Larock, maar ik ga ook muziek promoten van Tony Sylla, Trisha en Focolized. Kortom, ik vertegenwoordig allerlei artiesten waar ik ook mee werk gedurende het jaar en promoot muziek van artiesten waar ik boekingen voor regel.

Hoe ziet een typische ADE dag eruit voor jou?
Ik sta vroeg op en verschijn om half 10 's ochtends op het ADE. De hele dag bestaat uit korte meetings van 30 minuten, lunchmeeting in de middag en dinnermeeting 's avonds. Dan naar huis voor een snelle douche en telefonische updates met mijn artiesten om 's nachts tot een uur of 3 feesten te bezoeken. En 's ochtends begint het verhaal weer opnieuw, haha.
Wat ik gaaf vind aan het ADE is dat ik allerlei mensen weer kan zien waar ik normaal alleen contact mee heb via e-mail of de telefoon. Met veel van deze mensen heb ik een hechte band, dus naast de zakelijke beslommeringen gaat het ook over de persoonlijke koetjes en kalfjes. Maar bovenal gaat het om 1 ding: de muziek!

Wat is je leukste herinnering aan ADE?
Ik stond vorig jaar een sigaret te roken met Jeff, een collega uit Frankrijk die zich opeens realiseerde dat hij zijn tas inclusief ADE badge, portemonnee en paspoort kwijt was! Hij klampte zich in paniek aan mij vast: 'I'm F*****!'. Ik stelde hem gerust. Iedereen kent elkaar, dus ik wist zeker dat hij zijn tas snel terug zou hebben. Een half uur later kwam ik hem tegen, maar hij had hem nog niet terug. Jeff verklaarde mij voor gek, maar ik had er 100 procent vertrouwen in. En ja hoor, drie uur later hoorde ik dat iemand van het Nederlandse Spinnin' Records de tas had gevonden en terug had bezorgd. Ondanks dat het festival de laatste jaren erg massaal wordt, blijft de knusse sfeer bestaan en voelt het als een superleuke get together met de hele dance familie. Ik heb er zin in!


Wat vinden de artiesten eigenlijk zelf van het ADE?


Ferry Corsten: 'Het ADE is uitgegroeid tot een van de grootste dance events wereldwijd. Ik kijk er naar uit om iedereen weer te zien tijdens het event en ik heb erg veel zin in mijn avond met Sander van Doorn.'
woensdag 19 oktober, Escape Club
Ferry Corsten & Sander van Doorn


Satori: 'ADE is een inspiratiebron. Een paar dagen lang bruist het in Amsterdam extra van de creativiteit en genialiteit. Ik kijk er naar uit om midden in deze vibe mijn album te presenteren!'
zaterdag 22 oktober, Pure Liner
Bla Bla / Remote Area / Alchemy


Marc Simz: 'I'll bring back the Magik again!'
woensdag 19 oktober, Escape Studio
Re:Birth & ITWT Dutch Exclusives


Sander van Doorn: 'Dit wordt mijn eerste keer omdat ik voorgaande jaren in het buitenland aan het toeren was. Naast mijn optreden in de Escape kijk ik erg uit naar het bezoeken van andere events. Ik ga proberen om tijd vrij te maken, hoop dat het lukt, er zijn zoveel goede evenementen!'
woensdag 19 oktober, Escape Club
Ferry Corsten & Sander van Doorn


Jon Rundell: 'One of my most memorable times at ADE was standing in the middle of a disused gas cylinder listening to pure techno for hours and taking that inspiration back with me to make more music. I hope that with the Intec party we can have the same effect on artists and labels. See you there!'
woensdag 19 oktober, Paradiso
Intec Digital (Album release van 'All Roads Lead to the Dancefloor' van Carl Cox)


Tom Hades: 'Make sure you drop by on the Freitag Limited or on the SwitchMusic event based either in the WesterUnie or Pand14 for the special ADE Line-up! As ADE is the conference of all majors this is definitely one not to miss! Let's go techno!'
zaterdag 22 oktober, Pand14
Switch meets Subculture


Nachtburgemeester Isis: 'Tijdens ADE organiseer ik op 19 oktober om 19 uur in het Felix Merites het Amsterdam Dance Debate over de Amsterdamse dance scene anno 2011. Als DJ draai ik op een feestje van DJ Janux van de beroemde Indiase Blue Frog club.'
Zaterdag 22 oktober, Club Havana
Blue Frog


Michel de Hey: 'Ik heb ADE zien groeien van een grabbelton aan dubieuze artiesten tot de grootste muziekbeurs ter wereld waar iedere dj/act die ook maar iets te melden heeft act de présence geeft! Niet te missen dus.'
Vrijdag 21 oktober, WesterUnie
Click


Foto credits: Roy Laros en Aico Lind
www.amsterdam-dance-event.nl

10 opmerkingen

Werkzaam bij Flexcitement
Artiest {SHOWLIST artist 65881, 42701, 33818, 23740, 48315, 31524}
:respect: voor Richard, dit soort events zetten NL positief op de kaart!
Ik voel me als Nederlander toch altijd weer een beetje trots als ADE in de buurt komt. Zo'n klein kut landje, met zo'n kleine hoofdstad, die even de complete dance-scene 5 dagen lang naar zich toe weet te trekken is iets unieks.

En ook dit jaar ga ik weer vanaf woensdag tot zondag genieten van alle artiesten die hier dikke shows komen geven. Heb ook nog eens vakantie, dus ook wat conferenties mee pakken denk ik :)
Vet intervieuw! Nu al zin in ADE!!
Jaja, ik heb dit interview met plezier en interesse gelezen Martijn.

Puik werk (y)

Enne, laat het ADE maar snel aanbreken. :9
Waar is Paul van Dyk dit jaar..... Hij was er haast elk jaar bij!
 
Uitspraak van Vage Nico op zondag 9 oktober 2011 om 01:17:
Jaja, ik heb dit interview met plezier en interesse gelezen Martijn.

Puik werk (y)

Enne, laat het ADE maar snel aanbreken. :9


sluit ik me bij aan (Y)
Artiest {SHOWLIST artist 62105, 11259}
Thanks guys!!
leuk interview :) ga zelf ook wel even een kijkje nemen bij een van de feestjes, welke precies weet ik nog niet haha
Werkzaam bij Partyflock
Uitspraak van Erol op zondag 9 oktober 2011 om 04:46:
Waar is Paul van Dyk dit jaar..... Hij was er haast elk jaar bij!


Ik heb geen idee, maar er is genoeg leuks te doen tijdens het ADE!
Uitspraak van Vage Nico op zondag 9 oktober 2011 om 01:17:
Jaja, ik heb dit interview met plezier en interesse gelezen Martijn.

Puik werk

Enne, laat het ADE maar snel aanbreken.


Ook ik sluit me hier volledig bij aan!
 
Die act is al gevonden. Ze heten Shock: Force en komen uit de UK. :respect: