Partyflock

W&W: From fun to serious business

W&W: From fun to serious business

door , gepubliceerd op
W&W: From fun to serious business (afbeelding)
ArtiestW&W Site
RecensieW&W - Impact
Armin van Buuren betitelde deze twee heren als de toekomst van de trance muziek. Willem van Hanegem en Ward van der Harst. Ze hebben elkaar ontmoet op Trance Energy 2007 en een jaar later lieten ze de muziekwereld op hun grondvesten trillen met hun doorbraakplaat "Mustang". Inmiddels behoren de heren niet meer tot de groentjes, maar weten ze precies waar ze mee bezig zijn. Hun debuutalbum "Impact" staat op het punt de wereld te veroveren en daar willen wij uiteraard meer van weten.

Trance Energy 2007 daar begon het allemaal mee. Vier jaar later jullie debuutalbum. Hoe voelt dat?
Willem: Apart en wel goed eigenlijk. We hebben er lang over gedaan, ongeveer anderhalf jaar, maar hij is eindelijk af. En 23 september dan gaat het gebeuren.

Net als ieder succesvolle dj, zijn jullie ook ergens begonnen. Hoe zijn jullie eigenlijk verzeild geraakt in de muziekwereld?
Willem: Ik was een jaar of 13 en vond het allemaal wel mooi die trancemuziek. Toen ben ik begonnen met draaien. Daarna kwam ik een buurjongen van mij tegen die wist hoe je muziek moest maken. Dat was Bas van Essen. Toen ben ik muziek gaan maken. Bas was een gemeenschappelijke vriend van Ward en mij. Vervolgens kreeg ik Ward op MSN. Later hebben we elkaar ontmoet.
Ward: Ja
Willem: Eerst alleen maar muziek aan elkaar laten horen en pas na de derde of vierde keer hadden wij zoiets laten we eens wat beginnen samen (muzikaal gezien). En toen kwam 'Mustang' eruit rollen. Op Trance Energy hadden we elkaar ontmoet en na A State of Trance 300 in Den Bosch wilden we eigenlijk een knaller van een plaat maken. Dat was 'Mustang'.
Ward: In 2007 hebben we Mustang gemaakt.
Willem: Maar toen waren we eigenlijk nog niet bezig met W&W. We wilden een naam verzinnen en dat moest snel gebeuren, want we wilden onze plaat naar Armin sturen. Ach weet je Ward en Willem wordt W&W. Ward zat in de auto en zei doe maar Mustang! En toen hadden we een naam voor onze track en een artiestennaam.
Willem: We hadden eigenlijk nog helemaal geen idee. We zijn eigenlijk pas sinds 2010 serieus met W&W bezig. In het begin was het eigenlijk alleen maar voor de lol. We kwamen samen, maakten even een plaatje.
Ward: Toen dachten we na een kwartier. Bekijk het, we gaan lekker de stad in!
Willem: Zo ging het aan het begin, maar we zijn nu een stuk serieuzer geworden.

Laten we eens teruggaan naar Trance Energy 2007. Jullie hebben elkaar daar ontmoet en hoe is het toen verder gegaan?
Willem: We zijn toen als bezoeker naar Trance Energy geweest.
Ward: We hadden allebei netjes een kaartje gekocht.
Willem: Toen zijn we daar heen geweest met een hele groep jongens die net begonnen waren met produceren. De jongens van Fine Taste, Bolier en Bas van Essen waren daar ook bij. Tussen ons klikte het eigenlijk heel goed. Zo is het eigenlijk gelopen. Heel raar!

Nu we het toch over Trance Energy hebben. Wat vinden jullie er eigenlijk van dat Trance Energy omgedoopt is tot Energy – We are the Network? Doet dat geen pijn, aangezien jullie samenwerking als het ware begonnen is op Trance Energy?
Willem: Ja, weet ik niet. Het is wel jammer want Trance Energy was natuurlijk wel een prachtig feest voor de trance liefhebber. Het was natuurlijk wel iets waar je ieder jaar naar uitkeek. Ik zag de line-up laatst. Het is nog steeds trance, alleen het is iets breder geworden.
Ward: Wij zijn er niet geweest dus we kunnen er moeilijk wat over zeggen.
Willem: Trance Energy is Energy geworden, maar je krijgt eigenlijk A State of Trance (ASOT) erbij. Wat nu eigenlijk een groot feest is in Nederland. Je hebt nu een feest voor een breder publiek, het is wel zonde van Trance Energy. Je hebt ASOT voor de 'echte tranceliefhebbers'.

[dump id=6682]

Jullie nieuwe album 'Impact' staat op het punt om de wereld te gaan veroveren. Wanneer hebben jullie eigenlijk besloten om een artiestenalbum te gaan releasen, aangezien jullie in de afgelopen jaren al een flinke discografie hebben opgebouwd?
Willem: We hebben nooit echt erover nagedacht om een album uit te brengen. Het ging altijd plaatje voor plaatje. Op een gegeven moment hadden we een heleboel muziek liggen en ook veel verschillende soorten muziek. Om alles uit te brengen als single, dat gaat niet lukken. In overleg met Armada hebben we toen besloten om een album uit te brengen, We waren er ook wel klaar voor. We kunnen nu ook wel een aardig album neerzetten. Anderhalf jaar terug zijn we ermee begonnen.
Ward: We hadden toen al een paar dingetjes liggen. We waren eigenlijk te productief om alleen maar singles te blijven doen.
Willem: En zo is het eigenlijk gegaan.

Op jullie album staat natuurlijk ook 'AK-47'. Nu heb ik zelf de remix van Arnej gehoord, waar ik erg van onder de indruk was. Maar door wie zouden jullie 'AK-47' willen laten remixen?
Willem: We hebben laatst een remix gehad. Iemand had dat gepost op onze Facebook pagina. Dit was een remix van een Argentijnse jongen, Chris Schweizer en die heeft best een vette remix van 'AK-47' gemaakt. We hebben die plaat wel meteen even opgevraagd.
Ward: Als wij 'AK-47' binnen zouden krijgen om te remixen dan zou dat echt moeilijk zijn.
Willem: Er zitten best veel elementen in, dus je zou er een compleet andere plaat van kunnen maken. Het is echt een moeilijke plaat om te remixen.
Willem: Misschien is het vet als Marcel Woods hem remixt.
Ward: Daar zat ik nu net aan te denken!
Willem: Die zou er een nog vettere plaat van kunnen maken!

[dump right id=6703]'Impact' bevat één cd met eigen producties en één cd met remixen. Als jullie van iedere cd een (favoriete) track mogen kiezen, welke zou dat dan zijn?
Willem: Ik zat hier vanmorgen ook al aan te denken. Een plaat die wij heel veel draaien is de Ben Gold remix van 'Arena'. Als original.dat is een hele moeilijke. Aan de ene kant blijf ik 'Impact' heel vet vinden ook al is die track wat ouder. Bij mij is het heel verschillend. De ene dag heb ik zin in die plaat en de volgende dag is het weer compleet anders. Het is per dag verschillend.
Ward: Dinsdag de dertiende is best wel een grauwe dag. 'AK-47' is wel een passende keuze. Als remix vind ik de D.N.A. (Mark Sixma Remix) het vetst. Die draaien we live ook altijd, dan gaat het altijd goed los.

In het drukke leven als dj's hebben jullie vast weleens een dag vrij. Een dag waarop je niet aan het draaien bent of opgesloten zit in de studio. Wat doen jullie het liefst op zo'n vrije dag?
Willem: Die dagen zijn er zooo weinig. Meestal doen we wat met vrienden. We kijken een film met z'n allen.
Ward: Als het lekker weer is, gaan we weleens voetballen.
Willem: Of anders gaan we gewoon naar de stad. Soms als we 's ochtends om negen uur moeten vliegen, dan gaan we nog eventjes weg. Toch nog even naar de stad. Dat zijn de dingen die we eigenlijk doen op zulke dagen.

Als ik nu stiekem op jullie iPod ga gluren, wat voor muziek kom ik daar dan tegen?
Willem: Wij luisteren eigenlijk alles. Sowieso alle soorten dance: 'trance, house, electro, progressive en dergelijke'. Puur omdat je uit andere stijlen inspiratie kan halen en om gewoon bij te blijven. We luisteren ook gewoon popmuziek.
Ward: Coldplay en Adele.
Willem: Dat luisteren we heel veel. Eigenlijk van alles. Zelfs van die chill-out muziek. Bijvoorbeeld Enya. Het enige wat wij niet luisteren is hele harde muziek, harde rock en metal. Hardstyle af en toe een nummer. Wat Showtek doet, vinden we gaaf. We hadden laatst nog zo'n nummer gehoord.van de Noisecontrollers.
Ward: Noisecontrollers – Gimme Love.
Willem: Ik weet hoe we erbij kwamen, maar het is wel een vet nummer.

Er zijn veel dj's op deze aardbol van wie jullie de nodige support krijgen. Ik noem bijvoorbeeld Armin van Buuren. Hij ziet jullie als de belofte in de trance muziek. Welke talentvolle dj/producer moeten we volgens jullie in de gaten houden de komende jaren?
Willem: We draaien in ieder geval platen van Arty. Die gast is echt ongelooflijk. We draaien van Jonas Stenberg wel plaatjes en daar produceren we ook tracks mee. Van Wezz Devall en Ummet Ozcan draaien we best veel platen.
Ward: Met Ummet Ozcan en Wezz Devall hebben we beiden een plaat gemaakt voor ons album.
Willem: Arty gaat heel hard. Die heeft echt de midden weg gevonden tussen veel stijlen en het klinkt gewoon heel cool.

Als jullie de mogelijkheid hadden om een 'Lifetime Achievement Award' te kunnen uitreiken aan een dj/producer. Aan wie zouden jullie die award dan geven?
Willem: Armin van Buuren. Hij heeft ons een beetje aan het publiek voorgesteld, hij heeft ons als het ware op de kaart gezet. Hij heeft veel betekend voor de muziek in het algemeen. Daarom zouden we hem zo'n award geven. Ook met zijn ASOT shows heeft hij veel betekend. Natuurlijk wilde wij dolgraag bij zijn label terechtkomen. Hij maakt het voor veel mensen mogelijk om te draaien. Hij heeft hem gewoon verdiend!
Ward: Als we nog een award konden uitdelen, dan zouden we hem aan Tiësto geven. Hij was de eerste echte grote dj.
Willem: Zowel voor Tijs als voor Armin hebben wij ongelooflijk veel respect.

Met wie zouden jullie in de toekomst nog willen samenwerken? Of voor wie zouden jullie graag een remix willen verzorgen?
Willem: Tja, wie zouden wij willen remixen?
Ward: Aan de ene kant is het natuurlijk vet om een remix te verzorgen voor een groot dance artiest, aan de andere kant als we een plaat van buiten de dance scene mogen remixen.
Willem: Een remix voor Coldplay! Als je die vocalen binnenkrijgt.
Ward: Dan klap je in je handjes.
Willem: Skylar Grey maakt ook mooie platen, als je die mag remixen dan zou dat ook erg tof zijn!
Ward: Platen van haar zijn altijd goed geschreven.

Wat is het raarste wat jullie ooit hebben meegemaakt in jullie carrière?
Willem: Een van de ergste dingen gebeurde toen wij aan het draaien waren in Tsjechië in de O2 Arena. Toen viel er iemand van boven naar beneden. Ik weet niet waar vandaan, maar hij viel een heel eind naar beneden.
Ward: Dat was één van de negatievere dingen.
Willem: Natuurlijk gebeuren er ook een heleboel positieve dingen. Wij verkopen geen merchandise, maar overal waar je komt zie je mensen met zelfgemaakte t-shirts.
Ward: Wij waren in Oekraïne, toen had iemand een shirt aan met ons logo en een AK-47 erop. Dat was echt een heel mooi ontwerp.
Willem: Dat blijft leuk. Laatst in Moskou stond er iemand met een Russische vlag met daarop: 'W&W, Powertrance4Life'. Je maakt altijd wel aparte dingen mee. Eigenlijk maken we ieder weekend wel iets leuks mee. Dat in Tsjechië was natuurlijk minder leuk.
Ward: Dat was echt een pechmaand. Ik geloof twee weken daarna was er een vergelijkbaar incident. Dat was in een club in Engeland.

Als jullie een track mogen kiezen die jullie ervaringen van afgelopen zomer weerspiegelt, welke track zou dat dan zijn?
Ward: Adele - 'Set Fire To The Rain (Thomas Gold remix)'Willem: Die hebben we natuurlijk niet de hele zomer gedraaid. Welke plaat hebben wij ontzettend veel gedraaid? Effe nadenken.. Wij hebben Delirium's 'Silence' in een nieuw jasje gestoken. Die hebben we echt speciaal gemaakt voor deze zomer. Ik luister hem zelf ook nog weleens. Meestal eigen platen luister ik niet extreem veel maar die wel. Het geeft mij wel een goed gevoel.Ward: Mij ook.

Het Amsterdam Dance Event (ADE) staat weer voor de deur. Daar wilde ik ook graag nog wat vragen over stellen. Hoeveelste keer ADE is dit voor jullie?
Willem: Voor ons is het de derde keer ADE.

Wat betekent het ADE voor jullie?
Willem: Je ziet collega's. Mensen die je normaal niet veel ziet. Je ziet heel veel promotors voor wie je hebt gedraaid. Dat is altijd leuk. Je ziet veel collega dj's. Mensen van de labels bij wie je een plaat hebt uitgebracht of voor wie je een remix hebt gedaan. Je hebt vaak alleen maar mailcontact en het ADE is vaak de plaats waar je mensen voor het eerst ziet.
Ward: Je ziet dan het gezicht wat bij de naam hoort. De hele stad zit vol met mensen uit de dance scene. Iedereen zie je dan met van die ADE tassen lopen. Je ziet mensen dan naar elkaar kijken van uhhh ik ken jou ergens van? Je bent van het ADE en dan gluren mensen op elkaars naambordje. En dan gaat het van ohhh jij bent het!

Wat hebben jullie liever het Amsterdam Dance Event of Winter Music Conference (WMC)?
Willem: Wij zijn om precies te zijn negen uur op de WMC geweest. Wij draaiden de donderdag ervoor in Calgary in Canada. Toen hebben we het vliegtuig gepakt. We moesten drie keer overstappen om in Miami te komen. We kwamen daar aan. Toen hebben we onze spullen gedropt in het hotel en moesten we direct gaan draaien. Direct daarna moesten we door naar Guatemala waar we de volgende dag moesten draaien. Wij kunnen daarom weinig zeggen over het WMC.
Ward: We hebben er inderdaad weinig van meegekregen. In de club was het weer precies hetzelfde verhaal, je zag een heleboel bekende gezichten.
Willem: Misschien is het wel een beetje vergelijkbaar, maar dan wat heter. Je hebt daar natuurlijk het Ultra Music Festival, maar ja daar zijn we niet geweest, dus kunnen we er weinig over zeggen. Wat we zagen is een mooie stad.
Ward: Vanuit de taxi.
Willem: In het donker.

[dump right id=6684]

Nog enkele korte vragen:
CD of Vinyl?
Willem: CD
Ward: CD

Willem: Wij komen uit het cd tijdperk. Wij hebben de cue knop en daar ben ik zo blij mee. Ik ben begonnen met cd. Ik vind het gevoel van vinyl mooi, maar ik kan niet goed overweg met vinyl.
Ward: Vinyl is ook echt een pain-in-the-ass als je moet touren. Ik geloof dat vier vinyl een kilo weegt ofzo, dat is aardig wat sleepwerk als je honderd platen moet meenemen.

Paul van Dyk of ATB?
Ward: Paul van Dyk draait de laatste tijd onze platen wel veel.
Willem: Wij zijn natuurlijk van de Armin en de Tiësto. Paul van Dyk en ATB zijn er toch een beetje doorheen geslopen
Ward: Dit is toch een beetje een Nederland-Duitsland issue.
Willem: Ik ben niet echt heel bekend met hun platen en wat ze precies draaien. Ik denk toch dat ik voor Paul van Dyk ga. In 2004 stond hij op Sensation en dat was toch wel een erg vette liveset.

Muziek of vrouwen?
Willem: Muziek
Ward: Muziek
Willem: Dit is ook een moeilijke keuze, maar die heb ik al een paar keer overwogen.

MC's?
Willem: Aan de ene kant wel.
Ward: Een goede MC! Een MC die het juiste moment weet te kiezen en de juiste dingen weet te zeggen. Niet iemand die bij elke plaat continue aan het babbelen is.
Willem: Het kan zeker het publiek wel opzwepen. Zeker op bepaalde momenten. Het geeft wat extra en dat werkt wel.
Ward: Het geeft wel een bepaalde sfeer.

Koffie of Thee?
Willem: Thee.
Ward: Thee.
Willem: Dit is geen moeilijke keuze. Ik ben van de RedBull, dus koffie heb ik niet nodig.
Ward: Ik lust ook gewoon geen koffie.

12 opmerkingen

Leuk interview! Bijzonder om elkaar eerst te ontmoeten op TE en vervolgens zelf op de grootste feesten staan.­

Dikke respect voor deze gasten, jammer dat ik ze niet gezien heb op ASOT 500.­
Ah jammer.. ik dacht aan een interview met Waldhaus & Weichentechnikk :P
Dynamike
Werkzaam bij DMP, FD&T Events, Haelen.tk
Artiest Dynamike
Uitspraak van oootje op donderdag 29 september 2011 om 18:18:
Leuk interview!

:yes:
Uitspraak van oootje op donderdag 29 september 2011 om 18:18:
op ASOT 500

vond ik ze voor een afsluiter en voor datgene wat ervoor was geweest eigenlijk iets té 'soft'
had wel wat meer pit in gemogen naar mijn idee
nu ging het feest uit als een kaars
maar dat kan natuurlijk voor iedereen anders zijn
ondanks dat
Uitspraak van oootje op donderdag 29 september 2011 om 18:18:
respect
Uitspraak van Dynamike op vrijdag 30 september 2011 om 16:47:
iets té 'soft'

:yes:

Sowieso niet kapot van de sound die ze maken. Maarja, blijkbaar zit het gros van de trancefans wel op dergelijke halve house te wachten. Dan hoor ik 10x liever muziek van artiesten die WEL weten te knallen zoals Tom Colontonio, Sean Tyas, Dave202 of DJ Space Raven.
Uitspraak van Dynamike op vrijdag 30 september 2011 om 16:47:
vond ik ze voor een afsluiter en voor datgene wat ervoor was geweest eigenlijk iets té 'soft'

iets? Vond het helaas niet zo veel aan voor een afsluiter. Ben ook niet echt weg van de nieuwe sound, doe mij maar lekker a la D.N.A
Leuk interview Sjaak!

Mooi ook om te merken dat beide mannen er zelf niet voor weglopen dat ze nog redelijke groentjes zijn in het trancewereldje.­
Helden!!!

Zag dat ze binnenkort weer draaien en dat dat is uitverkocht, mooi jammer voor mij...­

Hoop ze snel weer op een ander moment te mogen bewonderen!
W&W :respect:

Alleen jammer van die Silence remix (n)

Blijf toch van dat nummer af!!!
laatste aanpassing
super kijk er zeker weer naar uit om weer op hun set uit mijn bol te gaan