Partyflock

Artek: Makkelijke melodietjes? Stik daar maar in!

 

Artek: Makkelijke melodietjes? Stik daar maar in!

door , gepubliceerd op
Artek: Makkelijke melodietjes? Stik daar maar in! (afbeelding)
FeestFused
ArtiestArtek
Een koude winterdag ergens in december, 2000, Eindhoven...

BOOMBOOMBOOMBOOMBOOM
"Zeg Aernout, mag het wat minder met dat gebonk? Ik probeer wat te schrijven en kan me zo niet concentreren."
"Ik moet echt even deze overgang perfect hebben schat, deze twee platen zijn gemaakt om samen te smelten!"
"Ja dat roep je al drie dagen, het enige wat hier momenteel smelt zijn m'n trommelvliezen. Leuke hobby heb je uitgekozen. Die kamer is ook zo lekker geïsoleerd."
"Over een paar jaar heb ik m'n eigen studio."
"Denk je dat je tegen die tijd ook eindelijk die overgang goed laat lopen?"
"Dan laat ik ze allemaal goed overlopen. En word ik geboekt op vette feesten!"
"Mooi, dan heb je tenminste geld om twee gehoorapparaatjes voor mij te kopen. Ik kan zo echt niet werken lieverd. De buurvrouw kwam ook al klagen gisteren."
"Ach je kan later toch voor mij werken? Er moeten vast interviews gedaan worden. Of recensies geschreven worden over m'n plaat."
"Ga je ook al een plaat uitbrengen dan?"
"Ja, een keidikke!"
"Joh, wat jij wilt. Krijg jij tegen die tijd een interview, goed? Kun je dan nu fijn je koptelefoon opzetten of dat volume omlaag draaien? Dan kan ik weer verder hier."
"Ja, doe ik. Straks dan, zodra ik die overgang te pakken heb..."
BOOMBOOMBOOMBOOMBOOM


Een zonnige lentedag eind maart, 2011, Eindhoven...

[dump id=5931 left]"Zo, daar zitten we dan, exje. Belofte maakt schuld. Ik geloofde tien jaar geleden echt niet dat je daadwerkelijk geboekt zou gaan worden, zelf feesten zou organiseren, een studio zou bouwen en platen zou uitbrengen. Je hebt je Partyflock interview verdiend!"
"Dat zei ik toch! Maar goed, ik had op mijn beurt niet verwacht ooit exposure op Partyflock te krijgen. Jij surfte daar eind 2001 al rond, toen was het nog een klein kliekje mensen die elkaar ontmoetten op feesten. Trok je kleding aan met je Partyflocknaam erop geborduurd. En dan na de weekenden je hele hebben en houwen neergooien op het forum en urenlang foto's bekijken. Ik nam die site totaal niet serieus, terwijl jij ervan overtuigd was dat 'ie zou uitgroeien tot iets heel groots. Wat waren we sceptisch. Partyflock is echt onmisbaar geworden voor iedere danceliefhebber. Vooral de agenda is niet meer weg te denken."

"Tijd om los te barsten! Ik weet natuurlijk wel wie DJ Artek is, maar veel Partyflockers hebben geen idee."
"Mijn echte naam is Aernout Ackermans en Artek is m'n main alias waaronder ik optreed en producties uitbreng. Ik was er al jong bij met feesten, stond op m'n 15e al hard te gaan op grote hardcorefeesten. Toen ik na een paar jaar nog steeds gefascineerd was door wat die DJ's op die podia stonden te doen wist ik genoeg: dit wilde ik ook. Ik kocht m'n eerste draaitafels in 2000 en ben gaan oefenen. Heel veel oefenen. Toen ik het draaien een beetje onder de knie had, ben ik zelf ook feesten gaan organiseren en later kwam daar produceren bij."

"Met welke muziekstijl begon je toen ook alweer?"
"UK hardhouse en hardtrance vooral, veel muziek die nu early hardstyle genoemd wordt. Daar kwam al vrij snel techno bij. Eigenlijk was het toen al een mengelmoesje en dat is het nog steeds, alleen veel harder. Als mensen me vragen welke muziekstijl ik draai, antwoord ik tegenwoordig maar gewoon 'teringherrie'. Als ze me dan toch in een hokje willen plaatsen, smijt me daar maar in. Ik heb mezelf nooit toegelegd op één ding, ik vind veel te veel stijlen vet. Op m'n eerste gig draaide ik vooral techno, maar daarin ging ik de grenzen opzoeken en dat werd steeds harder. Hardtechno en schranz enzo, maar daar goot ik dan weer een vleugje industrial overheen."
[dump id=5932 right]
"Trekken mensen al die variatie wel?"
"Hoe meer je afwijkt van de geijkte hokjes en hoe meer je gaat voor de minder grote en bekende stijlen, hoe meer mensen er afhaken. Maar de echte liefhebbers blijven over. Ik heb liever 100 man tegenover me die open staan voor alles wat ik op de draaitafels gooi, dan 10000 man die willen dat ik makkelijke toegankelijke plaatjes ga draaien."

"Dus als jij benaderd zou worden door een grote organisator die onder de indruk is van je mixing skills en je op dikke feesten neer wilt zetten, mits je je muziek aanpast op de massa en bijvoorbeeld mainstream hardcore draait, dan sla je dat aanbod af?"
"Ja. Dat is muziek waar ik zelf niks mee heb, waar ik niet achtersta, dus als dat van me verwacht zou worden zou ik zeggen 'stik er maar in'. Ik wil daarmee niet zeggen dat de grote artiesten in dat soort bekende stijlen niet achter hun muziek staan. Ze zullen het vast wel vet vinden wat ze doen, maar ik denk dat ze daarnaast ook proberen een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. En het gros houdt nu eenmaal meer van makkelijke melodielijntjes en een vierkwartsmaat. Ik niet. Daarom heb ik een paar jaar geleden besloten me te richten op de underground hardcoretak waar niets te gek is. Of je nou hardtechno draait of breaks, dat maakt die lui niets uit. Als het maar vet in elkaar zit."

"Je gaf net aan dat je zelf ook feesten organiseert."
"Als beginnend DJ word je niet zo makkelijk geboekt, dus ik bedacht destijds dat ik twee vliegen in één klap kon slaan als ik een vet feest zou organiseren. Eindhoven kon wel een verzetje gebruiken en daarnaast kon ik mezelf ook wat bekender maken bij het publiek. Mijn eerste feest was E-Town Techno in 2001, in De Bunker in Eindhoven. We hebben nog een paar succesvolle edities gedaan, maar toen is de organisatie uit elkaar gevallen. Ik heb me vervolgens een paar jaar helemaal op produceren toegelegd en amper gedraaid."


[dump id=5933 left]"Tot Dynamo GBBR kwam..."
"Klopt. Ik ben drie jaar medeorganisator geweest van de GBBR hardcorefeesten in Dynamo. Ik heb bij Dynamo heel veel ervaring opgedaan en veel geleerd, maar heb een aantal weken geleden wel aangegeven dat ik stop met organiseren. Op carnaval en Koninginnedag na dan, maar met het maandelijks opzetten van feesten ben ik klaar. Eén dag in de maand van 's middags zes tot 's nachts zes opbouwen, draaien, afbreken, vervolgens naar de klote zijn en moeten gaan werken... dan komt de promotie er nog bij en nog meer zaken: je bent er zeker een dag in de week mee zoet en die tijd besteed ik liever aan produceren. Ik wil me meer toe gaan leggen op de kern van de zaak: de muziek zelf."

"Meer tijd voor Burn-Audio dus. Vertel eens wat over je label?"
"In 2009 heb ik m'n eigen label opgericht. Ik was toen al jaren bezig met produceren, maar ik heb gewacht tot ik echt het gevoel had dat ik voldoende kwaliteit kon leveren. Burn-Audio is een digitaal label. Het kost me niks en levert eigenlijk niks noemenswaardigs op. Maar ik kan nu dus m'n eigen muziek releasen en anderen die vette shit maken ook een kans geven dat uit te brengen.

"Is het bezig zijn met muziek voor jou een hobby of wil je er graag je brood mee gaan verdienen?"
Ik heb een vaste voltijdbaan, maar als het mogelijk zou zijn om m'n brood te verdienen met het maken van de muziek die ik vet vind tekende ik daar direct voor. Ik ben er eerder nooit voor gegaan om fulltime muziek te maken. M'n focus veranderde om de zoveel tijd, ik heb nooit vastgehouden aan één genre. Je moet een bepaalde continuïteit bieden als artiest en die heb ik pas een paar jaar. Verder is het geen vetpot in de underground hardcorescène. Zelfs de grote namen zoals Stormtrooper hebben een gewone baan naast hun muziek omdat ze er niet van kunnen leven. Neem een gast als Suburbass uit Frankrijk bijvoorbeeld, die is al keilang bezig en heeft hartstikke veel fans, die boek je voor 400 euro. Als je dat vergelijkt met de grotere hardstyle DJ's of house DJ's: die krijgen duizenden euro's voor een uurtje draaien."

[dump id=5934 right]
"Je vaste baan als manager van een coffeeshop in het centrum van Eindhoven biedt in deze tijd van vertrutting ook weinig zekerheid lijkt me."
"Het is inderdaad een onzekere tijd voor de coffeeshopbusiness, je weet niet waar het naartoe gaat met de politieke plannen. Ze willen buitenlanders buiten flikkeren en een pasjessysteem invoeren: allemaal repressieve onzin. Schei toch uit man. Dat hele gedoogbeleid sloeg al kant noch wal, maar met de huidige regering is het nog veel erger geworden. De PVV wil niets te maken hebben met coffeeshops, het CDA wil ze 't liefst allemaal morgen nog dicht hebben: eigenlijk denkt alleen de VVD nog een beetje na. Maar goed, die regeren dus niet alleen. Daarnaast heb je ook nog te maken met het Europees beleid en met het type bewindspersoon. We zitten nu dus opgescheept met Minister Opstelten en die is helaas heel repressief. Het is dus maar afwachten waar het naartoe gaat met de coffeeshops. Ik run de tent hier nu zes jaar en hoop eigenlijk dat ik 'm over een tijdje kan overnemen. Dan kan ik zelf wat minder uren gaan werken en blijft er dus meer tijd over voor m'n muziek."

"Hoe denk je zelf over drugs? Dance en drugs zijn toch al vanaf den beginne redelijk met elkaar verbonden."
Ikzelf heb 't niet meer nodig, harddrugs gebruik ik nog twee keer per jaar ofzo. Dat helemaal van de kaart zijn en vervolgens drie nachten niet slapen, die tijd ligt achter me. Soms kom ik wel eens mensen tegen uit de tijd dat ik ook nog volle bak losging, die nog steeds volop gebruiken. Die functioneren niet helemaal meer. Je ziet dan wel wat 't met mensen kan doen. Maar dan nog moet iedereen vrij zijn om die keuzes zelf te kunnen maken. De regering moet dat soort vrijheden van mensen niet willen inperken. In de meeste gevallen is dat experimenteren met drugs gewoon een periode in je leven, niets meer en niets minder. Wiet vind ik trouwens geen drugs, dat is een kruid van Moeder Aarde. Ik blow zelf al vijftien jaar. Maar dat betekent dan een joint per dag, niet mezelf helemaal van kietmans roken. Van een jointje word ik relaxed, heb ik wat minder onrust in m'n hoofd. En daarnaast word ik er creatiever van, wat m'n muzikale werk alleen maar ten goede komt."


[dump id=5935 left]"Even terug naar Burn-Audio. Hoe sta je er zelf voor met produceren en wie releasen er nog meer op je label?"
"Ik heb vorig jaar m'n eerste CD uitgebracht en inmiddels vijf vinyls. Een paar maanden geleden heb ik ook een release gehad op Special Forces, een groot Duits terrorlabel. Dan hebben we Endonyx, de grondlegger van GBBR in Eindhoven. Hij heeft bij Masters of Hardcore gezeten en is übergoed in technoachtige hardcore. Sceptical C maakt de allerdikste roffelende knallende technobeats van Eindhoven. Luuk Bosshardt a.k.a Hellseeker heeft veel shit uitgebracht in de terror/speedcore/breakcore scène, met name in Duitsland. Met J. A. maak ik minimal. Ik draai zelf ook minimal onder het alias Ali Minimali. Ik noem alles onder de 130BPM minimal, fuck al die hokjes. Juan en ik hebben bijna een CD af trouwens. Ook K-Drive and Ginman en G-Tech zitten bij Burn-Audio. Daarnaast is er altijd plek voor nieuwe mensen. Ik krijg elke week wel een nieuwe demo binnen, ik luister alles en probeer ook een reactie te geven. Op mijn nieuwe CD staan daarom naast releases van mijzelf en andere Burn-Audio ariesten ook producties van nieuwelingen. Mensen bij m'n label maken hele brede en diverse dingen. Geen commerciële synths en melodielijnen. Misschien wel een toegankelijke kick of sample maar that's it."

"Wil je naast het produceren en de werkzaamheden voor je label ook meer gaan draaien?"
"Optreden geeft een kick, dat vind ik één van de vetste dingen die er zijn. Ik ga als ik achter de draaitafels sta vaak nog harder los dan de rest van het publiek. Sinds kort VJ ik ook. Dan maak ik een eigen visualset met Youtube dingetjes ofzo die mensen herkennen en speel die dan af. Hiermee wil ik beslist verder experimenteren en dan ook vaker optreden."

"Dat gaat dan ook gebeuren. Althans, jij gelooft toch in de Law of Attraction?"
"Klopt. Als je iets echt wilt en je je er goed op focust, dan lukt dat. Waar een wil is, is een weg. Je trekt aan wat je uitstraalt en waar je je op richt. Als jij negatieve gedachtes hebt of je aandacht richt op negatieve dingen, dan trek je automatisch meer negativiteit aan. Dat is niet de Wet van Murphy, dat is de Wet van de Aantrekking. Dat wil niet zeggen dat alles vanzelf komt: je moet er wel moeite voor willen doen en een bepaalde kwaliteit leveren."

"Kun je tot slot wat vertellen over Fused dat je zaterdag 9 april organiseert in Dynamo?"
Fused is een concept waar ik zelf voor 100% achtersta. Ik kan zelf niet de hele avond naar wat voor stijl dan ook luisteren. Ik heb diversiteit nodig: probeer me maar eens versteld te doen staan met nieuwe, maffe en geflipte muziek. Fused is, zoals de naam al zegt, een fusie van allerlei verschillende muziekstijlen. Ik heb eerder al een paar edities gedaan in de Rechter en nu zit ik dus in de kelderzalen van Dynamo. Ik programmeer regionale talenten die een kans verdienen hun kunsten te vertonen op zo'n podium. Bart Hard en Lamot van de Zodiak Commune staan er de 9e. Vague Entity komt een terror liveset doen en er staan jongens van de Dubstep Grudgefuck feesten uit Tilburg. Dubstep, goa, tekno, minimal in de lounge in combinatie met een live djembeespeler... Er is echt van alles wat. Mensen die het hokjesdenken beu zijn moeten gewoon langskomen en zich laten verrassen! Uiteraard kruip ik zelf ook achter de draaitafels die nacht. En ik draai teringherrie!"

[dump id=5936]

www.burn-audio.com/
Facebook
Myspace
Discogs

32 opmerkingen

Ga Es Bier Halluh!


Lekker label dat B-A erg breed ook kwa sound (Y)
Ga door met je eigen ding, en Fuck Hokjes (Y)
.
Artiest Natrion
Schijt aan hokjes en manager van een coffeeshop... kvind 't nu al een goeie jongen :D :P
Vraag me alleen of welke shop :P
de eerste die je tegenkomt op stratum, met da trappetje....;)
.
Uitspraak van Kleuzzz²³ op dinsdag 5 april 2011 om 14:06:
de eerste die je tegenkomt op stratum, met da trappetje....­

Eh, bedoel je new wave of de bakker (of hoe die nu ook heet...)?:P Of mag ik geen reclame maken?:$
Mannie
Artiest Mannie
Uitspraak van . op dinsdag 5 april 2011 om 13:39:
Vraag me alleen of welke shop

Begijntje/upstairs
Leuk interview en idd hokjes zijn niet nodig :D
laatste aanpassing
Artek :respect:


Leuk interview :)
laatste aanpassing
Uitspraak van cpt.n op dinsdag 5 april 2011 om 20:08:
Artek :respect:

:yes:

En ook nog eens een gezellige jongen. :)

Zeer tof interview!
Leuk interview(y)
laatste aanpassing
Dr. Terror :) Hehe
Leuk interview :p
Heb jaren terug een x een cdtje van je gekregen daar in de shop!

Sindsdien sta je bij mn favorieten. :yes:
Leuk interview, masterlijke geluidenweergever :D
Uitspraak van Vin's op woensdag 6 april 2011 om 18:00:
Aernout :bye: !

:O You know Aernout too? How sweet, didn't know that! Were you able to understand the interview a bit after using Google Translate? ;)
ik geloof dat ik zojuist men nieuwe held heb ontdekt:P
Jammer dat ie geen hard trance meer produceert en draait, maar wel cool dat er gewoon mensen zijn die hun eigen ding doen en schijt hebben aan wat de trends op muziekgebied etc.­ zijn.­

Als meer mensen een dergelijke mentaliteit hadden gehad zouden muziekliefhebbers veel teleurstellingen bespaard zijn gebleven.­
laatste aanpassing
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 6 april 2011 om 21:15:
:O You know Aernout too? How sweet, didn't know that! Were you able to understand the interview a bit after using Google Translate? ;)

Yes :yes: ! Aernourt the man of the bar/coffee @ EHV :D !
Haha yes, not understand everythings but a big part :) ! Niceee interview J (y) !
He offerd me his CD (at HDE) last year.
laatste aanpassing
paar keer hore draaien. niks dan goeds te melden :)