Partyflock

Kutski: married to music

 

Kutski: married to music

door , gepubliceerd op
Kutski: married to music (afbeelding)
FeestEnergy
ArtiestKutski Site
In 2006 ontmoette ik John Walker a.k.a. Kutski voor het eerst. Eind 2010 kwam ik hem weer tegen en toen we aan de praat raakten, wist hij nog precies te vertellen waar en wanneer we elkaar voor het eerst hadden ontmoet. Het is tekenend voor deze man die ongetwijfeld één van de aardigste mensen uit het dancewereldje is die ik ooit heb leren kennen. Het is een jongen uit een doodgewoon gezin, zonder kapsones en een grenzeloze liefde voor muziek. Velen kennen hem als hardcorespecialist, sommigen kunnen geen genoeg krijgen van zijn hardstylesets, anderen houden juist van hem vanwege zijn hip-hopskills. Hieronder lees je een interview met deze muzikale duizendpoot.

[dump=5653 width=200 length=300 left]Hoewel je in zo ongeveer elk land ter wereld hebt gedraaid, zijn veel Nederlanders nog niet echt bekend met je naam. Dus om te beginnen: introduceer ons in de wereld van DJ Kutski.
Yes! Ok, om te beginnen: ik sprak geen woord Nederlands toen ik mijn DJ-naam bedacht, ik hoorde pas veel later dat het in Nederland een beetje vreemd in de oren klinkt haha! Dus bij deze wil ik me verontschuldigen richting alle dames die zich er door beledigd zouden kunnen voelen (knipoog). Maar om me even voor te stellen: mijn echte naam is John Walker, ik ben een DJ in alle opzichten, want ik draai zowel op feesten als op de radio. Ik heb een eigen programma op BBC Radio 1 waar ik alles draai dat onder de ouderwetse noemer 'rave' valt, zeg maar de hardere kant van dancemuziek. Elke vrijdagnacht presenteer ik mijn show, waarin ook regelmatig Nederlandse gasten te horen zijn, zoals Endymion, Fausto en Zany.

De eerste keer dat ik je zag draaien was op DefQon1 in 2006. Tussen toen en nu is er veel gebeurd en veranderd in je leven. Wat kun je allemaal vertellen over die vierenhalf jaar?
Als ik die hele tijd moet samenvatten, dan was het echt crazy, echt waar! Het optreden waar je het over hebt, was zelfs mijn eerste optreden in Nederland en die eerste keer heeft toch wel wat deuren opengezet. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een aantal keren per jaar naar Nederland mag reizen om op te treden. Toch denk ik dat de grootste invloed in al die jaren is geweest dat ik mijn eigen radioshow kreeg bij de BBC, het heeft mijn carrière in 2006 echt een enorme boost gegeven. Verder hebben de meeste dingen sinds dat jaar zich langzaam ontwikkeld. Mijn agenda werd met het jaar voller en ik reis nu heel wat af, waar ik natuurlijk erg dankbaar voor ben. Ik mag naar andere landen reizen om te doen wat ik het allerliefste doe: muziek draaien.

Je bent één van de meest allround DJ's die ik ooit heb gehoord. Ik heb je hardtrance, hardstyle, harddance, hardcore en zelfs dubstep horen draaien. Hoe is het ontstaan dat je zo 'breed' bent gaan draaien?
Het heeft bij mij altijd als heel natuurlijk aangevoeld om meerdere stijlen te draaien en te beheersen. Veel DJ's beginnen tegenwoordig als producers en worden door hun populaire sound min of meer gedwongen om ook te gaan draaien. Bij mij was dat totaal anders. Toen ik heel jong was, was ik altijd al bezig met platen en cassettebandjes en alles wat daarmee te maken heeft. Ik was geobsedeerd door de DJ-cultuur en ik kreeg maar geen genoeg van het mixen van platen, scratchen, leren hoe turntablism werkt, mixtapes maken. Daarbij heb ik een algemene liefde voor muziek, ik vind bijna alles leuk, zolang het maar goed klinkt. Daardoor vond ik het raar om mezelf in een muzikaal hokje te moeten stoppen en voor één stijl te moeten kiezen. Ik vind het zelf altijd geweldig als ik een DJ aan het werk zie die allerlei verschillende stijlen samenvoegt tot één groter geheel. Het gaat om plezier maken, dat is alles waarvoor muziek ooit bedoeld is, denk ik. En natuurlijk kun je niet zomaar alles door elkaar gaan mixen, maar ik heb wel een eigen genre gecreëerd waarmee ik in principe alles kan doen wat ik wil. Het is echt míjn stijl geworden.

Naast alle (harde) dance die je draait, ben je ook bekend om je hip-hop skills. Is dat ook begonnen toen je jong was? Draai je ook hip-hop in clubs? En wie is eigenlijk je all-time hero als het om hip-hop gaat?
Nou, het begon eigenlijk toen ik interesse kreeg in turntablism. Turntablism is een vorm van muziek maken waarbij je kleine onderdeeltjes uit allerlei platen gebruikt en daarmee een compleet nieuwe track creëert, helemaal live. Ik keek vaak naar competities zoals DMC en ITF en wat die mannen lieten zien, was ongelooflijk! Ik begon meteen platen te kopen en ik probeerde na te doen wat ik die jongens allemaal uit zag spoken. Hierdoor ben ik die muziekstijl erg gaan waarderen. Ik draai dit eigenlijk nooit in clubs, het is meer voor de fun, ik kan thuis helemaal genieten als ik lekker een hip-hopsetje kan draaien. Ik heb er overigens wel mijn scratchkunsten aan overgehouden, dus dat hoor je nog steeds terug in mijn sets. Nu ik erover nadenk heb ik trouwens wel een keer een hip-hopset gedraaid op een feest. Er kwam een verzoek uit Rusland en dat was een topavond. Ik kan me vooral nog herinneren dat ze me al dronken hadden gevoerd voordat ik überhaupt in de club was haha!

Er staan behoorlijk wat clipjes op Youtube waarin we je aan het werk kunnen zien achter je decks. Hoe heb je die talloze trucjes en moves geleerd?
Tja, ik ben gewoon een muziekfreak. Als ik zin heb in een 'jamsessie', dan zet ik mijn cd spelers en mixer aan en dan ga ik aan de slag met allerlei soorten muziek. Dat varieert van ambient, hip-hop, en rock/ metal tot breakcore en ragga, en op die manier ontdek je veel mooie manieren om verschillende dingen tot één geheel te maken door middel van scratches, bepaalde mixtechnieken of het gebruik van effecten. Soms zet ik gewoon een willekeurig album op en begin eroverheen te scratchen. Het heeft vooral met oefening te maken en hoe meer willekeurige moves je maakt, hoe meer leuke dingen je zult ontdekken. En dat kun je dan ook weer op het podium gebruiken. It's all about practice!

Je noemde zojuist al dat je veel werk verricht voor BBC Radio 1. Je bent pas 28 jaar oud, hoe ben je op je 23e bij de BBC terechtgekomen?
Dat gebeurde allemaal enorm onverwachts! Zoals ik al zei, hou ik ervan om allerlei stijlen door elkaar te gooien en daar iets nieuws mee te doen. Veel mensen zeiden tegen me dat dat niet goed was en dat ik voor één specifieke stijl zou moeten kiezen. Maar dat wilde ik gewoon niet, ik vond het veel te leuk zoals ik het tot dan toe deed. Dit wierp uiteindelijk zijn vruchten af, want in 2006 begon de BBC met een nieuw programma genaamd 'The Residency', waarvoor ze eens per maand jonge en relatief onbekende DJ's wilden laten draaien. Ze wilden stijlen als harddance, hardcore, oldschool en hardtrance de boventoon laten voeren in die show. Maar omdat iedereen altijd maar één stijl echt goed beheerst, was ik zo ongeveer de enige die overbleef na de selectieprocedure, hoewel ik 0,0 ervaring had met radio maken… maar toch kreeg ik de baan! Er zat veel afwisseling in de DJ's die het programma presenteerden, maar ik was de enige die iedere keer weer terug mocht komen. In 2009 zijn er veel veranderingen doorgevoerd bij Radio 1, wat voor mij heel positief uitpakte. Vanaf dat moment kreeg ik mijn eigen programma op de vrijdagavond, wat ik tot op de dag van vandaag met heel veel plezier doe.

Het viel in het begin van het gesprek eigenlijk al, maar veel Nederlanders vragen zich af waarom je je naam spelt als Kutski. Voornamelijk omdat het Nederlandse woord voor het vrouwelijke geslachtsdeel er in voorkomt. Dus voor eens en voor altijd: wat betekent je naam?
Haha, ja dat is inderdaad een bekende vraag. Je begrijpt vast wel dat ik een enorme player ben en de dames komen dan ook op me af als bijen op honing, dus het was niet moeilijk om die naam te kiezen haha! Nee dat is flauwekul, ik ben zelfs het tegenovergestelde van een player. Even serieus: in de tijd dat ik druk bezig was met turntablism onder de knie te krijgen, luisterde ik naar DJ's die namen hadden als Cutmaster Swift, Mixmaster Mike, Jam Master Jay enzovoorts. Ik noemde mezelf vroeger 'Kutmaster J', waarbij de J staat voor John. Ik maakte er een sport van om veel te scratchen en te 'cutten' (stukjes en samples uit platen gebruiken) als ik aan het mixen was. Ik draaide op een avond in een lokale bar, waar een organisator me hoorde draaien en me graag wilde boeken voor zijn evenement. Hij wilde mijn telefoonnummer hebben om me te boeken, maar telefoons waren destijds iets minder geavanceerd dan nu. De naam 'Kutmaster J' paste niet in het geheugen van zijn telefoon en dus werd het Kutski. Die naam kwam ook op de flyer te staan, wat trouwens ook de eerste flyer was waar ik op stond, en zo is die naam dus ontstaan.

Dit jaar zien we je voor het eerst op Energy, waar je de main stage af gaat sluiten. Vertel!
Toen ik het hoorde, zat ik net in een meeting met mijn managers. Barry nam de telefoon aan en ik zag dat hij moeite had om niet in juichen uit te barsten, hij maakte ondertussen wel een klein dansje door zijn kantoor heen haha! Ik wist dus meteen dat hij geweldig nieuws te horen kreeg, wat twee minuten later resulteerde in een gezamenlijk dansje haha! Ik heb nooit één van de vorige edities bezocht toen het nog Trance Energy heette, maar ik heb er veel over gehoord en de foto's en filmpjes die ik ervan gezien heb, waren verbluffend mooi. Het zou een understatement zijn als ik zou zeggen dat ik er wel redelijk blij mee ben, want het is echt een hele grote eer dat ik die plaats in de lineup in mag nemen. Als ik zie welke namen daar vóór mij hebben gestaan… Ongelooflijk mooi.

Je mag van Pioneer meestal hun nieuwste speeltjes testen. Hoe ben je bij hen terechtgekomen? Geeft het je een voorsprong op andere DJ's? En wat is je favoriete apparatuur?
We hebben geen officiële overeenkomst, maar ik ben altijd gek geweest van hun spullen. In veel video's die ik online heb geplaatst, zie je me Pioneer apparatuur gebruiken en zo zijn we met elkaar in contact gekomen. Ik heb ze veel suggesties mogen geven, waar zij op hún beurt weer iets aan hadden. Zo ben ik dus langzaamaan ook nieuwe apparaten voor ze gaan testen, simpelweg om te kijken of er goed mee te werken valt. Dit is natuurlijk helemaal in mijn straatje, want ik ben een echte gadgetfreak. Alle nieuwe dingen die ik mag testen, zijn dus vaak state of the art en gloednieuw. Op dit moment ben ik helemaal verliefd op de X1 controller voor Traktor. Ik heb nooit echt iets met Traktor gehad want keyboards en trackpads zijn niet bepaald DJ-aparatuur, maar dit kleine dingetje met zijn blauwe LED-lampjes neemt die barrière weg. Thuis heb ik nog twee Pioneer CDJ 2000's staan en een Pioneer 909 scratch mixer, en die gebruik ik allemaal samen met Traktor Scratch Pro en de X1 controller. Het is een leuke setup, check het Youtubefilmpje maar eens, daar kun je alles bewonderen.

Er is in het verleden een aantal tracks van je gereleased, vaak in combinatie met een andere producer. Wat zit er dit jaar aan te komen? Wat kunnen we in 2011 verwachten van Kutski?
Dat klopt. Door mijn overvolle agenda schiet het produceren er op dit moment helemaal bij in, ik heb er geen tijd voor. En je hebt er genoeg tijd voor nodig, de standaard is vandaag de dag erg hoog, dus je kunt niet zomaar met een track aankomen waar je even een uurtje aan hebt zitten pielen. Ik werk wel af en toe met Sam en Corey, beter bekend als Bioweapon en BRK3. In het afgelopen jaar hebben we wel wat mooie opzetjes gemaakt, van techtrance tot hardcore. Daar gaan dus wel wat tracks van gereleased worden, inclusief een compleet nieuwe stijl genaamd 'crunkstyle'. Houd het internet goed in de gaten, dan hoor je er binnenkort meer over.

Wil je nog iets kwijt aan de Partyflockers? Dit is je kans!
Allereerst wil ik iedereen die me gesteund heeft bedanken, couldn't have done it without you. Je kunt me zelfs nog een klein beetje helpen door op me te stemmen via www.harddanceawards.com/vote. Als cadeautje kunnen jullie naar www.shitmixtapes.com gaan, waar je een heel arsenaal aan mixtapes van me kunt downloaden in allerlei stijlen.www.djkutski.com
www.shitmixtapes.com
www.pfagency.net
www.energythenetwork.com

36 opmerkingen

Ik ken deze artiest niet, maar tof dat er in dez tijd nog aandacht besteed wordt aan scratchen en turntablism :D
Uitspraak van Endonyx op woensdag 26 januari 2011 om 15:00:
gaaf dat hij zo tegen de stroming in gaat en lekker erg breed blijft draaien!

Sowieso een held dat 'ie Teknoist uitnodigde in z'n radioshow vorig jaar. B)
Interview nog niet helemaal gelezen..­ dat terzijde, maar deze gozer is echt een held!
Zeer waardige afsluiter op DefQon.­1 afgelopen jaar.­
Zeer vetteo demonstratie op HDE, wat kan hij scratchen zeg!

Toffe gozer, altijd in voor praatje!
Zijn show luister ik dan over het algemeen ook wel op BBC, niet altijd live helaas...­
Thhnxs voor dit interview!
vette filmpjes :respect:
Damn. Dat ie een ziekelijke zooi skills had wist ik wel, maar dit is echt vet :D

ontzettend jammer dat iemand die zo superveel gevoel voor muziek heeft zo weinig tijd heeft om zelf platen te maken. Al is deze manier van draaien misschien nog wel knapper dan het maken van een productie aangezien je alles live doet :D
Uitspraak van DJ Fred W op woensdag 26 januari 2011 om 11:00:
maar tof dat er in dez tijd nog aandacht besteed wordt aan scratchen en turntablism

Inderdaad, zie je in de hardere dance stijlen niet vaak meer :)
Van in het begin mijn favoriete harddance DJ, in de breedste zin van het woord! Heb em ook al ontmoet, superkerel! En zen sets zijn stuk voor stuk UNIEK...­ <3 Kutski
leuk verslag echt lache wat die allemaal doet zeg in die filmpjes:D
tof


Noem je dit skills? Een berg scratchgekloot uit de maat met overbodig FX-gekloot; die vogel heeft het ritmegevoel van een driebenig paard.

Dit:noem ik skills.

Het zal vast een hele aardige kerel zijn, maar dat is nog geen reden om onterecht pluimen uit te gaan delen. :)
laatste aanpassing
Uitspraak van TimMer1981 :woop: op vrijdag 28 januari 2011 om 04:43:
Een berg scratchgekloot uit de maat met overbodig FX-gekloot;­ die vogel heeft het ritmegevoel van een driebenig paard.­

Herkenbare reactie! Daarmee doel ik niet op het niveau van Kutski, maar meer op de irritatie van het uit 't ritme lopen :)
Cutmaster Swift

:respect:
ouwe shit :lol:

Uitspraak van DJ Fred W op woensdag 26 januari 2011 om 11:00:
Ik ken deze artiest niet, maar tof dat er in dez tijd nog aandacht besteed wordt aan scratchen en turntablism

true

leuk dat er nog gasten mee bezig zijn alleen is t niet echt geweldig, blijft toch een kunst om zoiets goed toe te passen en dat is dus voor weinige weggelegd
Niks ten nadele van de man zelf, maar wel het bewijs dat Energy een totaal ander concept is of gaat worden dan zijn voorganger. Trance Energy is niet meer.... :cry:
.
Artiest Natrion
Beter dat mensen met een brede stijl doorkomen, wordt er tenminste weer eens lekker geexperimenteerd en gecombineerd in de muziek ipv iedere keer dezelfde shit.(y)
Uitspraak van TimMer1981 :woop: op vrijdag 28 januari 2011 om 04:43:
Dit:

Dat is idd wel tof idd... hoewel ik dit:
http://www.youtube.com/watch?v=0PqvDwBOp9Y

nog toffer vind juist omdat je duidelijker hoort dat het 'aan elkaar gescratched' is..

Verder is Kutski wel een held omdat ie vooral lekker zn eigen ding doet. Schijt aan hokjes
laatste aanpassing
Echt een top gozer dit. Inderdaad geen greintje kapsones ofzo. (y)
heerlijk iemand die lekker buiten de hokjes blijft!
moet eerlijk zijn : dat scratchen kan mij ook niet echt boeien!
Uitspraak van =Peter= op vrijdag 28 januari 2011 om 20:58:
Niks ten nadele van de man zelf, maar wel het bewijs dat Energy een totaal ander concept is of gaat worden dan zijn voorganger.­ Trance Energy is niet meer....­

say WHUT?

Trance Energy had gedurende de hoogtijdagen juist ALTIJD een hardstage, dat deze man daar draait is juist 1 van de weinige overblijfsels van de goeie ouwe tijd. Helaas me de trip naar Utrecht niet waard aangezien een optreden van hem in een club in de UK bekant nog goeiekopert is, inclusief vliegticket :rot:
waarom heet die gast kut ski.­
Kutski is een held :respect:
Ik had hem geboekt tijdens Lashed .. en damn wat een skills, gevoel voor muziek en performance heeft deze man .. helemaal goed (Y)
Uitspraak van Supremacy op vrijdag 28 januari 2011 om 14:27:
Herkenbare reactie! Daarmee doel ik niet op het niveau van Kutski, maar meer op de irritatie van het uit 't ritme lopen :)

Als je geen ritmegevoel hebt ben je in mijn ogen sowieso een waardeloze DJ...

Voor de duidelijk: DJ, niet mens, voordat we die discussie weer krijgen. ;)
Uitspraak van Doinnie op dinsdag 1 februari 2011 om 10:57:
waarom heet die gast kut ski.­

Zucht... lezen blijft toch moeilijk voor sommigen
zucht...­ Waarom hebben sommige mensen niks beters te doen dan een waardeloze reactie te geven ipv een echt antwoord waar ik wat aan heb
Uitspraak van Doinnie op maandag 7 februari 2011 om 13:20:
zucht...­ Waarom hebben sommige mensen niks beters te doen dan een waardeloze reactie te geven ipv een echt antwoord waar ik wat aan heb

Hij heeft gelijk hoor, staat gewoon in het interview uitgelegd :lol:
Uitspraak van TimMer1981 :woop: op woensdag 2 februari 2011 om 12:56:
Als je geen ritmegevoel hebt ben je in mijn ogen sowieso een waardeloze DJ...­

Deze gast heeft ritmegevoel als een malle. Vandaar dat hij ook met DMC-style mixwerk zijn eigen muziek maakt uit bestaande bits n pieces van traxx, gewoon on the fly.
's niet te zien in z'n filmpjes, leuk als je techniek hebt maar dan moet je dat ook nog goed laten klinken
wat een kutnaam
Uitspraak van Doinnie op dinsdag 1 februari 2011 om 10:57:
waarom heet die gast kut ski.­

Het interview lezen, dat maakt alles duidelijk;)
nope

zie alleen scratches die niet on point zijn
laatste aanpassing