Partyflock

Mason: metselen met muziek

 

Mason: metselen met muziek

door , gepubliceerd op
Mason: metselen met muziek (afbeelding)
ArtiestMason Site
Mason, een duo bestaande uit Iason Chronis en Coen Berrier, scoorde een wereldhit met 'Exceeder', heeft net de klapper 'Runaway' gelanceerd én gaat dit jaar touren met een spectaculaire live show. Daarnaast komt het album 'They Are Among Us' wereldwijd uit op 21 maart. Voor de eerste single 'Boadicea' met Róisín Murphy wordt er op dit moment in Engeland een video geschoten met Ron Scalpello, die eerder clips maakte voor onder andere The Prodigy. Hoog tijd voor een interview met deze Hollandse helden!

Je eigen naam is Iason, waar komt de naam Mason vandaan?
Een jaar of zestien geleden begon ik met draaien en ik kwam destijds niet veel verder dan een letter in mijn naam te veranderen... De laatste tien jaar doe ik echter alle producties, en binnenkort live shows, samen met Coen Berrier. Alleen het dj-en doe ik in m'n eentje.

Heeft het soms ook iets met Mason (Engels voor metselaar) te maken? Dat je muziek in elkaar metselt/bouwt?
Haha! Volgens mij sprak ik destijds niet eens genoeg Engels om die link te leggen. Maar inmiddels metselen wij rustig verder!

Hoe is de samenwerking met Coen ontstaan?
We hebben beiden muziek technologie gestudeerd, en vormden een tijdje met Niels Zuiderhoek de pop/electronica band Systex. Na een niet al te lange tijd viel deze uit elkaar, maar Coen en ik zijn vervolgens wel door gegaan om samen muziek te maken. De laatste zes jaar zitten we beiden fulltime in onze Amsterdamse studio, waardoor je onwijs op elkaar ingespeeld raakt. We hebben ook min of meer hetzelfde idee wat voor muziek we willen brengen. Daarnaast runnen we samen ons label Animal Language. Coen heeft een meer pop en funk achtergrond en ik meer een dance achtergrond vanwege mijn dj-en. Dat vult elkaar dus goed aan.

Wat is het meest bizarre dat je ooit meegemaakt hebt tijdens één van deze optredens?
Een beetje teveel om op te noemen! Heb wel eens midden in de Amazone gedraaid. Ook wel eens voor bejaarden. Ben ooit in de gevangenis geraakt wegens dj-en, heb per ongeluk op het verkeerde feest gedraaid, per ongeluk met een brandblusser de apparatuur bevroren. Ik schrijf wel een keer een leuk boekje als ik oud en grijs ben!

Je werkt op dit moment met grote namen aan je album, hoe zijn die samenwerkingen ontstaan?
We wilden van dit album 'They Are Among Us' meer een luister album maken met popliedjes. Op 'Animal Language' brengen we namelijk vooral dansvloergericht djwerk uit, dus met dit album wilden we een wat andere kant van ons uitlichten. Dit is muziek die we ook graag maken. Vervolgens zijn we veel pop artiesten gaan remixen, zoals Robyn en Moby. Zo kwamen langzaam een beetje in de pop wereld binnen. Dit leidde uiteindelijk tot een album waar mensen als Róisín Murphy, DMC, Sam Sparro, Aqualung Sway en anderen aan hebben meegewerkt. Een ongelooflijke eer en leerschool om met allerlei zeer professionele muziekanten studio sessies te hebben. Het is wel een prettige gedachte dat het ook voor bekendere popsterren uiteindelijk gewoon om de muziek gaat, dus als jouw muziek iemand aanspreekt is een studio afspraak zo gemaakt.

[dump right id=5632]Hoe werkt dat in de praktijk? Komen ze naar je studio of zongen wat ze in en stuurden ze dat via email?
Dat hebben we echt op alle mogelijke manieren gedaan. Soms met opnames heen en weer via email, een aantal keer vlogen wij ergens heen om een studio in te duiken en een aantal artiesten hebben we naar Amsterdam gehaald en alles in onze studio opgenomen. Je maakt wel de beste muziek als je samen met iemand face to face zit merkten we. Dan kan je net zolang schaven totdat het precies goed is. In deze tijd heb je gelukkig heel veel opties wat dat betreft.

Met wie zou je nog meer eens samen willen werken?
Teveel om op te noemen, voor ons gevoel komen we pas net kijken. Maar als we iets moeten roepen hmm... Prince? Captain Beefheart? Als die toch niet dood blijkt te zijn.

Prince lijkt me zeker een mooie! Welke plaat zou je nog wel eens willen remixen?
Alles wat we willen remixen, remixen we sowieso wel. Officieel of als bootleg.

Waar haal jij inspiratie uit bij het produceren van je muziek?
Er wordt soms wat teveel gekeken naar een paar hotte acts van het moment, terwijl er zo ongelooflijk veel vette muziek achter ons ligt. Zowel Coen als ik zijn nogal grote verzamelaars van allerlei soorten muziek uit de twintigste eeuw. Er is zoveel geweldigs gemaakt wat helaas te weinig nog het daglicht ziet. Dus duik allemaal meer die vinyl verzamelzaak in of check een van de vele blogs over oude muziek!

Jullie single 'Runaway' is op dit moment al een klapper in het buitenland en net in Nederland uit. Wat verwacht je ervan?
Dit is een plaatje dat helemaal nooit bedoeld was voor de radio, maar gewoon meer een grapje was om zelf te draaien in m'n sets, die ineens onwijs werd opgepikt, grappig hoe dat gaat.

Je bent hiernaast ook bezig met de ontwikkeling van een speciale live show en hebt al wat try outs gedaan. Vertel hier eens meer over.
We hebben met een team mensen een systeem ontwikkeld waarbij alle sounds in Ableton op onze laptop gesynchroniseerd zijn met visuals, maar ook met de lichten in de club of van het festival. We nemen nogal een rits laptops, lichtmixers, en zelf gebouwde hardware] mee om dit allemaal mogelijk te maken in samenwerking met Deepred TV. Doordat het niet op tijdcode gebaseerd is maar direct aan Ableton hangt blijven we totaal flexibel en kunnen we spelen wat we willen terwijl alles synchroon blijft, wat nooit op die manier eerder gedaan is. Daarnaast spelen Coen en ik met allerlei elektronica en instrumenten op het podium, en hebben we een zogenaamde babboon booth, een aap, die ook synchroon op de muziek tot leven komt!Zie hier een voorproefje:

Na maanden voorbereiden zijn we er klaar voor en hebben we onwijs veel zin om ermee te gaan touren!

Welke landen gaan jullie allemaal aandoen met deze show?
Met mijn dj-en ben ik altijd eigenlijk meer in het buitenland geweest dan in Nederland en met de Mason live show wordt dat waarschijnlijk niet heel anders. We zijn nu nog wat aan het oefenen, maar dit jaar gaan we er mee op pad naar o.a. Amerika, Brazilië, Australië, maar ook in Europa in Engeland, Duitsland, België en natuurlijk Nederland.

Is dit volgens jou de toekomst van dance: meer show, meer spektakel, meer richting de interactieve live shows van popartiesten?
Ik krijg steeds meer het gevoel dat na twintig jaar house mensen een beetje moe beginnen te raken van weer die en die dj op dat en dat feest, en daar staat weer een of andere chagrijnige meneer met twee cd spelers en de techhouse Beatport top 10. Er is behoefte aan nieuwe dingen en andere vormen van entertainment. Daarvoor zijn heel veel manieren te bedenken hoe je dat in kan vullen, wij kozen ervoor om het op deze manier te doen. En daarnaast vinden wij het ook gewoon spannender en persoonlijker om alleen maar je eigen muziek te spelen.

Tenslotte: wat willen jullie muzikaal nog bereiken?
Meer albums, meer nieuwe artiesten presenteren op 'Animal Language', voor altijd precies die muziek maken waar we zin in hebben en touren tot we erbij neervallen! Nou ja, het houdt ons in ieder geval van de straat...

Mason presenteert op zaterdag 26 februari tijdens Mason's album release night in de Sugar Factory Amsterdam hun nieuwe live show en de lancering van hun debuutalbum 'They Are Among Us'.

Mason around the world in two minutes:

4 opmerkingen

Jan Deeg
Werkzaam bij Electronation
Heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Filmpje ziet er cool uit in ieder geval! :kwijl: :k :-k

de tryout in de sugar ben ik bij ;-)
laatste aanpassing
erg vet!
Mason is bijzonder geniaal!!!! Heb ze mee mogen maken in de clubstalker op Outside in festival.. :Respect:
Leuk interview!