Partyflock

Pitto: Ik wil de lat vooral heel hoog leggen voor mezelf

 

Pitto: Ik wil de lat vooral heel hoog leggen voor mezelf

door , gepubliceerd op
Pitto: Ik wil de lat vooral heel hoog leggen voor mezelf (afbeelding)
ArtiestPitto Site
Pitto, de de meeste kennen hem wel van zijn grote hit 'Feeling'. Ook ging hij er vorig jaar met De Grote Prijs vandoor. De jury gebruikte als commentaar voor zijn producties: 'aanstekelijk', 'professioneel' en 'hij is er helemaal klaar voor'. Nu is het bijna tijd voor zijn nieuwe album ‘Object in a mirror are closer than they appear'. 'Na een welbewogen jaar en de nodige uitstelperiodes ligt het album dan eindelijk maart 2011 in de schappen', zegt hij met een grote glimlach.

We zijn natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar je nieuwe album, maar voordat we het daarover gaan hebben, waar is de passie voor muziek ontstaan?
Ik kom oorspronkelijk uit Gelderland. Het begon al op de middelbare school met muziek luisteren van de The Prodigy. Met een vriend van mij, Brent Roozendaal, wisselde ik tapes uit met muziek van een Duits radiostation die ik net in de Achterhoek kon ontvangen. Langzaam kwamen we op feestjes terecht, zowel in Nederland als Duitsland, waarbij we echt dachten, dit is echt helemaal de bom! De liefde voor elektronisch muziek groeide door toen ik ging studeren. Er kwamen al snel draaitafels in huis. Ik vond het ontzettend gaaf dat de muziek waarop ik ging stappen, nu thuis kon draaien. Dat is eigenlijk verweven geraakt met organiseren en later het produceren.

Je bent dus al een tijdje bezig in de muziek. Wanneer is die bekendheid ontstaan?
Ik ben inderdaad vanaf mijn twintigste aan het draaien. Bekendheid is misschien meer iets van de laatste vier jaar. Sinds een jaar of drie ben ik in ieder geval fulltime met muziek bezig en kan ik gelukkig mijn broodje voorzien van pindakaas!

Wat voor stijl heb jij de afgelopen jaren ontwikkeld?
'Voor geen gat te vangen', zegt hij lachend. Mensen kennen me misschien van bepaalde houseklappers zoals 'Feeling' op Rejected, maar ik maak ook heel andere stijlen. Het heeft wel verwante met elektronische muziek, maar ik haal ook invloeden uit popmuziek, jazzmuziek of bij wijze van hiphop. Veel mensen die een live-set van mij hebben gehoord die weten dat het niet alleen gaat om pontificaal met de voetjes van de vloer te gaan. Natuurlijk is dat ook wel eens een avondje lekker om te doen; een set er ingooien en alleen maar gas geven. Wel waak ik heel erg voor platen draaien waar niet je ziel in zit. Dus als je platen draait waar je echt jezelf in kan stoppen dan is dat voor mij veel belangrijker dan puur denken, wat is op dit moment verantwoord en welke muziek ligt goed in de markt.

Een eigen willetje?
Ja zeker. Ik ga niet denken, hoe kan ik me op dit moment het beste profileren. Ieder zijn ding, maar voor mij geldt dat ik graag de grens op zoek wat muzikaal in mij zit. Met mijn nieuwe album merk ik dat ik echt mijn ei kwijt kan qua diepte en breedte. Het is namelijk niet alleen muziek voor op de dansvloer, maar het kan ook gelden als luistermuziek.

Hmm, wat kunnen we op het album verwachten?
Het is verwant aan elektronische muziek. Maar het gaat alle kanten op. Een mix van Jazz, pop, deephouse, techno en techhouse.

[dump id=5330 left]Kunnen we ook weer een klapper op het album verwachten als ‘Feeling'?
Niet doelbewust. Er staan denk ik wel een aantal nummers op die het goed gaan doen, maar het is niet echt gericht op, dit moet een klapper worden. Er staat bijvoorbeeld een track op ‘Walkin by the sea'. Bij livesets die ik nu speel, komt daar veel respons op af. Eigenlijk nog meer respons als ik bij 'Feeling' ooit gehad heb. Dan denk je, dat kan wel eens een track zijn die veel gaat doen. Je merkt in ieder geval dat het veel losmaakt bij het publiek.

Werk je ook met andere artiesten samen op je album?
Ja, ik werk bijvoorbeeld met een aantal vocalisten als Alice Rose, Leonie Muller en Lilian Hak. Bij weer een andere track werk ik samen met een bekende hang drumspeler, Manu Delago. Ik was dit jaar bij een mode expositie in het Boijmans museum. Kunstenares Anna Nicole Ziesche toonde daar een kunstfilmpje. In dat filmpje zat een stem waar ik echt naar toegezogen werd. Ik dacht, woow, hier moet ik iets mee doen. Ik heb haar stem kunnen gebruiken bij een track op een album. Heel bijzonder. Die stem kwam bij mij binnen als een mokerslag. Ik dacht, dit moet echt bezieling gaan brengen bij de luisteraars van mijn album.

Waar heb je je inspiratie bij dit album uitgehaald?
Ik haal uit heel veel fronten inspiratie. Dat kan poepen op de wc zijn, wind die door de bomen jaagt,andere muziek maar ik denk vooral de liefde. Eigenlijk van alles. Het is ook hoe je je voelt. Muziek in het algemeen is toch iets wat in je zit. Je uit je gevoel in de muziek, een bepaalde geladenheid. Dat vind ik ook mooi en dat maakt het voor mij een heel sterk medium. Als je het dan terugluistert dan denk je, dat heb ik in die en die periode gemaakt. Ik denk dat alles een geschiedenis heeft en terugkomt op je pad.

Ben je er trots op?
Ja. Het is wel af en toe het geval dat je je eigen muziek zo vaak hebt gehoord dat je even niet meer weet wat er precies goed en slecht aan is. Laatst was ik bij vrienden en dan zet ik de muziek aan op de achtergrond. Tja dan denk ik wel, dit is een album wat ik rustig drie keer op repeat zet zonder dat het mij echt gaat vervelen. Het proces heeft even geduurd, maar dat komt omdat ik organisatorisch ook ontzettend druk ben geweest. Ik heb het in ieder geval met ontzettend veel passie en liefde gemaakt.

Nog even terug, het is nu ongeveer een jaar geleden dat je de grote prijs hebt gewonnen. Had je vanaf die tijd ook het gevoel dat er meer druk op je schouders lag. Het gevoel dat je meer moest gaan presteren?
Nee, eigenlijk helemaal niet. Toen ik bezig was met de Grote Prijs, kwam ook 'Feeling' uit. Zo'n plaat doet ontzettend veel. Mensen gaan dan ineens heel veel dingen verwachten. Je krijgt veel remix aanvragen en er wordt verwacht dat je tienduizend 'Feeling' tracks eruit gaat klappen, maar dat is niet wat ik helemaal wil. Het typerende van mij is dat ik niet in de studio ga zitten met de gedachte, ik ga zo'n type track maken. Ik maak waar ik zin aan heb. Dat kan dus heel veel kanten op!

Maar ik neem aan dat De Grote Prijs wel iets is waar je trots op bent, toch?
Natuurlijk. Ik was superblij, maar vooral blij met de morele steun en alle support die ik heb gehad. Acties als een feest ‘Pitto for President' was geweldig. Dat was een avond in Dock 154 in Utrecht om stemmen te winnen voor mij. Van de entree die avond is er een bus geregeld naar de Melkweg. Een hele bus met vrienden, kennissen die mij in de Melkweg hebben gesteund. Ik heb gemerkt dat heel veel mensen mij die prijs gunde. Dat doet echt iets bijzonders met je! Er lag voor mijn gevoel tijdens de grote prijs niet echt een druk op mij op de manier van, ik moet nu presteren en ik moet nu verder laten zien dat ik het echt waard ben. Ik ben gewoon een beetje eigenwijs af en toe!

Naast het draaien,produceren, organiseer je ook nog feesten. Vertel.[dump id=5329 right]
Klopt. Ik organiseer het Have A Nice Day Festival in Eibergen. Dat is een klein, schattig openluchttheater wat een jaar of zes geleden is begonnen. Een zelfde soort festival is ‘GoodLife' in Nijmegen. Afgelopen zomer hebben we voor het eerst ‘Fort Clochard' georganiseerd op het forteneiland in IJmuiden. Dat was denk ik wel een van de meeste toffe dingen die ik heb georganiseerd qua beleving van mensen. Bezoekers zaten een soort van opgesloten op een eiland met elkaar. Ze moesten het met elkaar doen. De intimiteit maakte het ontzettend mooi.
Verder ben ik nog steeds bezig met Mood Elevator in Tivoli de Helling. Dat is een keer in de 2 maanden. En ik ben er nog niet, want we organiseren ook nog Versvermaak. Dat is een creatief platform, waar creatievellingen aan kunnen sluiten en gebruik kunnen maken van elkaars netwerk. Zo doende kan je weer een portfolio bieden op bepaalde festivals als Solar of Dancevalley, Mysteryland.

Zo, dus jij zit ook niet stil!
Nee, dat is ook een beetje mijn probleem. Ik vind heel veel dingen tof om te doen. Ik haal er ontzettend veel positieve energie uit. Ik geloof heel erg in geven en nemen. Wat je geeft, krijg je ook weer terug.

En Stekkerfest dan?
Ja, dat is zo vanzelfsprekendheid dat ik hem bijna zou vergeten. Haha! Stekkerfest hebben we dit jaar voor de tweede keer in Utrecht georganiseerd. Stekkerfest is eigenlijk een grote vrijplaats voor volwassenen die eigenlijk nog kinderen willen zijn. Mensen voelen waarvoor we het organiseren. Dat is denk ik ook een belangrijke chemie van het festival. De creativiteit staat centraal. Het is ook heel belangrijk dat bezoekers zelf creatief worden. Ze kunnen er op een bepaalde manier hun eigen inbreng aan geven en dat is fantastisch om te zien.

Verdien je ook veel geld met het organiseren van al die festivals en feesten?
'De dag dat ik geld moet gaan verdienen met het organiseren van feesten dan stop ik. Ik heb op die manier niet het gevoel dat ik mezelf kan zijn, in datgene wat ik neerzet. Dan zou het afhankelijk gaan worden van financiën, terwijl ik juist alles behalve dat wil. Het is misschien ook wel een beetje een karmagevoel', zegt hij lachend. 'Geld is in ieder geval de laatste reden waarom ik een feest zou willen organiseren. Het is allemaal liefdadigheidswerk.'

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik hoop twee albums uit te brengen in 2011. Er wordt al lang gewacht op het eerste album, daarom denk ik dat het wel vet is mensen aankomend jaar op twee albums te trakteren. Verder ben ik me heel erg aan voorbereiden op de liveshow die bij het album komt kijken. Door de jaren heen heb ik een liveset ontwikkelt. Wel met vallen en opstaan. Maar ik heb nooit echt de tijd gehad om een aantal maanden energie te steken in de voorbereiding van een liveset. Simpelweg echt na te denken hoe het moet gaan klinken. De puntjes op de i. Ik kijk er heel erg naar uit om dat wel met mijn album te gaan doen. Ik wil een flinke voorbereiding nemen in het traject hoe gaat het tot uiting gaat komen. Ik wil de lat vooral heel hoog leggen voor mezelf. Dromen najagen. Daar leef ik voor!

10 opmerkingen

pitto je hebt gewoon de gunfactor...­hehe
zo hoog genoeg dj muzikant en produceren,,