Partyflock

Lisa Lashes: The Queen of Dance

Lisa Lashes: The Queen of Dance

door , gepubliceerd op
Lisa Lashes: The Queen of Dance (afbeelding)
FeestLashed
NieuwsLashed
WinactieLashed actie, gesloten
ArtiestLisa Lashes Site
Nog niet zo lang geleden kreeg ik een email met daarin de vraag of ik misschien interesse had om een interview met Lisa Lashes te doen. Natuurgetrouw sloeg mijn hart even over, met name omdat ik al jaren een ongelooflijke crush op deze waanzinnige dame heb. Ik denk dat veel mannen het grondig met me eens zullen zijn en ik weet zeker dat er ook wel een paar dames te vinden zijn die Lisa, op zijn zachtst gezegd, niet onaantrekkelijk zullen vinden. Met een bloeddruk van 200 over 120 stemde ik in met het verzoek en dus kroop ik achter mijn laptop om een aantal vragen te bedenken voor dit vrouwelijke DJ-icoon, want zo mogen we haar inmiddels toch wel bestempelen. In december komt ze eindelijk weer naar Nederland, deze keer met haar eigen Lashed-avond en dat was een mooie reden om haar eens te vragen waar ze in haar carrière staat, wat ze allemaal op de planning heeft en hoe haar ‘nieuwe’ sound is.

In Nederland kennen we je voornamelijk van je ouderwets knallende hardhousesets, maar je stijl is de laatste jaren wel veranderd. Het publiek kan meer diversiteit in je sets terughoren dan ooit, hoe is deze omslag ontstaan en wat draai je nu precies voor sound vandaag de dag?
Lisa: “Muziek is door de jaren heen veel toegankelijker geworden en ik denk dat dat de reden is waarom niet alleen ik, maar ook veel andere DJ’s, ‘breder’ ben gaan draaien. Iedereen zoekt veel meer de grenzen op van de diverse stijlen en vindt vaak een goede overlapping tussen hun eigen sound en andere, vernieuwende invloeden. Nog niet zo lang geleden draaide ik ook andere sets die in de categorie ‘Breaks’ werden geplaatst, ik heb zelfs nog op Dance Valley in een breaksarea gestaan waar ik zo'n set heb gedraaid. Ik heb het altijd leuk gevonden om te experimenteren met nieuwe stijlen en ik denk dat dit steeds meer tot de sets doordrong die ik op de grotere podia draaide. De tunes die ik tegenwoordig produceer, zijn ook heel anders dan voorheen. Er zit veel meer trance in, maar de dikke, rollende basslines zijn niet veel veranderd. Maar wát ik ook draai of produceer, het zal altijd een stevig randje hebben, het zal altijd pompen, zoals je vroeger al van me gewend was.”

[dump=5286 width=400 =200 right]Ook in je maandelijkse podcast is te horen dat je deze tunes draait. Welke achterliggende gedachte hebben deze podcasts en wat vind je ervan dat podcasts, samen met alle sociale media die tegenwoordig voorhanden zijn, zo belangrijk zijn geworden?
Lisa: “Een podcast geeft me eigenlijk de mogelijkheid om te draaien wat ik wil. Begrijp me goed, ik pas me altijd en overal met liefde aan het publiek aan, ik wil de mensen altijd geven wat ze willen. Maar bij een mix die ik opneem, ben ik 100% in charge, ik hoef geen rekening te houden met welke plaat op dat moment het beste bij de stemming en de sfeer van de avond past. En dat is ook wel eens lekker voor een DJ: gewoon helemaal je eigen set draaien, zonder dat er consequenties aan vast zouden kunnen zitten op de dansvloer. Het geeft me ook de ruimte om meer te experimenteren met alle verschillende stijlen die in mijn reportoire zitten. Wat betreft de social media, wil ik zeggen dat ik daar absoluut geen probleem mee heb, ik ben er zelfs een voorstander van. Mensen die een artiest te gek vinden, willen soms meer weten over die persoon en op internet kun je als artiest zelf exact bepalen welke details mensen wel en niet van je te weten kunnen komen. Media als Twitter (@djlisalashes) en Facebook (www.facebook.com/djlisalashes) zijn daar perfect voor, want ik heb helemaal zelf in de hand wat ik daar over mijn leven vertel. Voor een carrière in de muziekindustrie is het eigenlijk onmisbaar, want het geeft je ook veel ruimte om te netwerken, zonder het internet zou de muziekindustrie er heel anders uitzien.”

Je staat bekend als de grootste vrouwelijke naam in de dance, veel anderen zien je als een voorbeeld. Wie was jouw eigen held toen je carrière nog in de kinderschoenen stond?
Lisa: “Wat je zegt vind ik heel erg leuk om te horen, omdat ik het zelf eigenlijk nooit zo bekeken heb. Misschien ben ik wel een voorbeeld voor velen, geen idee, maar als ik daarmee andere DJ’s positief kan beïnvloeden, maakt me dat wel heel erg trots, of het nu vrouwen of mannen zijn. Mijn eigen held was toevallig ook een vrouw: DJ Lisa Loud. Ik reisde elk weekend het hele land door om haar te zien optreden. Het publiek was altijd extravagant en glamourous en ook Lisa Loud had een eigen avond, genaamd ‘Moneypennies’. Ik vond het fascinerend hoe ze altijd met het publiek speelde en interactie zocht bij elke plaat die ze draaide. Ik had er nooit over nagedacht om ook te gaan draaien, ik ging gewoon lekker stappen. Het moment dat ik platen ging draaien, ontstond meer door een klassiek geval van ‘being at the right place at the right time’, hoewel het eerst nog simpelweg een hobby was.”

[dump=5288 width=400 length=200 left]Hoe ben je aan je eerste optreden gekomen en hoe heb je die avond ervaren?
Lisa: “Ik herinner me nog goed dat het op een boot was tijdens het verjaardagsfeest van een vriend van me. Vóór dit optreden had ik misschien drie keer een mengpaneel aangeraakt, just for fun, maar nu werd ik op een leuke manier gepusht door mijn vrienden. Dus met de gedachte 'Ok, dan maar kijken wat het wordt' en het was op dat moment best gênant haha! We voeren op een oude schuit over de Severn Trent River, het regende pijpenstelen en door de bewegingen van de boot, sloegen de platen constant over. Desalniettemin hield ik hier mijn eerste residency aan over. De eigenaar van het bekende Sundissential was ook aanwezig en vroeg me of ik op zijn feesten wilde draaien, dus ik had blijkbaar wel iets goed gedaan.”

En zo sta je jaren later met je eigen concept over de hele wereld! In december kom je naar Nederland om in de Rotterdamse Maassilo je eigen avond te hosten. Wat gaan we daar allemaal te zien en te horen krijgen?
Lisa: “Ja dat klopt, ik had destijds niet durven dromen dat ik dit nu zelfs tot buiten de U.K. kan doen. Het wordt helemaal te gek, Lashed is iets dat me op het lijf geschreven is en dat de laatste editie van 2010 in jullie mooie land is, maakt me meer dan gelukkig. Ik heb lang nagedacht over de lineup, hoewel het ook weer niet heel erg moeilijk was om tot de uiteindelijke lijst te komen. De namen die op die avond achter de decks kruipen, maken en draaien geweldige muziek, ik heb van hen allemaal minimaal altijd één track in mijn cd-map zitten. Ik denk zelfs dat dit de sterkste lineup is van een Lashed-evenement tot dusver. De main wordt op z’n kop gezet door Marcel Woods, Jochen Miller, Sied van Riel, Ummet Ozcan, Maarten de Jongen ik zal zelf de afsluiting verzorgen. De andere zaal bevat een lineup van mijn favoriete Nederlandse en Engelse artiesten die de hardere sound laten horen, zoals Fausto, Kutski, Phil York, Artento Divini, Melvin en Mad Boyzz. Zelf zal ik hier ook te vinden zijn voor een stevig setje, ik kan niet wachten!”

[dump=5284 width=400 length=200 right]Gaat Lashed volgend jaar verder met de buitenlandse shows?
Lisa: “Er is belangstelling, zó veel zelfs dat we er aan denken om een officiële tour te doen. Dit hangt ook een beetje af van hoe de editie in Nederland loopt, hoewel daar alle vertrouwen in is, want zoals het er nu voor staat, gaat dat misschien wel een uitverkochte editie worden. We streven sowieso het hoogste na, er wordt niet bezuinigd op Lashed-avonden omdat we de feeling die deze avond dient te hebben, overal op dezelfde manier neer willen zetten.”

Je zei dat je eigen producties ook een ander geluid hebben dan wat we van je gewend waren, wat kunnen we de komende tijd verwachten aan nieuwe Lisa-releases?
Lisa: “Er zit aardig wat nieuw werk ‘in the pipeline’. Ik heb net negen gloednieuwe tracks af die uit gaan komen in dit jaar en volgend jaar. De remixes zijn door een aantal hele sterke producers gedaan zoals Sied van Riel, Ummet Ozcan, Yan Hlert en Jordan Suckley. Deze tracks hebben allemaal de sound waar ik het eerder over had: lekker trancy maar wel met de nodige power. Deze producties worden bij andere, grote platenlabels uitgebracht, maar ik heb ook nog mijn eigen label ‘Lashed’, waarop ik de hardere dingen blijf uitbrengen. Al mijn producties zijn in ieder geval altijd 'origineel', omdat we elke keer from scratch beginnen. Mijn inspiratie laat me nooit in de steek, ik weet altijd wat ik wil maken omdat ik wekelijks zie wat werkt op een dansvloer. Die ervaring neem ik mee de studio in en dat resulteert elke keer weer in een track die kwalitatief dik in orde is.”

Hoe zie je de evolutie die trance momenteel doormaakt?
Lisa: “Trance is altijd een genre geweest waarin je makkelijk invloeden uit andere stijlen kunt toepassen. De kenmerkende riffs en het niet al te hoge aantal beats per minute, maken het mogelijk om invloeden uit house, electro, minimal en zelfs dubstep en drum & bass toe te voegen. Ik zie de grenzen tussen house en trance steeds verder vervagen, wat te horen is in de muziek van artiesten als Sander van Doorn, Marco V en deadmau5. Zij staan centraal in de verandering die de muziek doormaakt, ze maken platen die als het ware tussen de hokjes in vallen. Met die tracks is het mogelijk om tijdens je sets makkelijker te switchen van de ene naar de andere stijl, een optie die je vroeger niet zo goed had. Ik denk dat het positief is voor de dancescene en dat er meer voor- dan nadelen aan zitten. Een avond evolueert op deze manier makkelijker en is interessanter voor een breder publiek.”

[dump=5287 width=400 length=200 left]Je bent nu al ruim tien jaar een superstar-DJ. Wie zie je op dit moment als mede-superster en wie gaat die plek in de toekomst opvullen?
Lisa:Carl Cox staat al meer dan twintig jaar aan de top en daar mag hij van mij nog minstens twintig jaar blijven staan. Na al die tijd krijgt hij het nog steeds voor elkaar om het publiek bij elk optreden totaal te veroveren en zijn enthousiasme en passie over te brengen op de mensen die dansen op zijn beats. Ook de toekomst zie ik heel zonnig in. Ik krijg veel nieuwe tunes toegestuurd en daar zit kwaliteit tussen. Ik denk dat Jordan Suckley de eerste nieuwe naam is die door zal breken, die jongen is ontzettend getalenteerd in zowel zijn producties als in zijn DJ-sets en ik geef hem dan ook alle support die ik hem kan geven. Hij heeft ook al een aantal keren op Lashed gestaan, waar hij het publiek betoverde. In Nederland loopt ook iemand rond van wie ik onder de indruk ben: Ummet Ozcan heeft ook de mogelijkheden om ver te komen.”

Wat heb je allemaal voor de toekomst gepland?
Lisa: “Haha als ik in de toekomst kijk, lijkt het erop dat ik het nog heel druk ga krijgen, niet normaal! In 2011 ga ik onder anderen naar Australië, Maleisië, India, het Midden-Oosten en ook binnen Europa heb ik al een hele berg boekingen staan. Op het productieve front zal ik door blijven gaan met mijn nieuwe trancy tracks, die gereleased gaan worden op labels als Musical Madness, Discover en Spinnin. De komende jaren zal het aantal producties flink toenemen en ik heb zelfs een artiestenalbum in de planning. Dat project houdt me al een paar jaar bezig en het moet er nu eens een keer van komen. Ik houd iedereen die geïnteresseerd is hier van op de hoogte via de eerdergenoemde social media sites en via mijn website www.djlisalashes.com. De website www.lashedinholland.com zal ook snel online komen, waar je meer informatie over Lashed kunt vinden. Dank je wel voor het interview en ik hoop al die leuke, gekke, lieve Dutchies te zien op 11 december in de Maassilo in Rotterdam, Lashed will be awesome! Xx, Lisa”

18 opmerkingen

Leuk interview(y)
toppertje....­ff snel boeken met hotel erbij
Heerlijk interview hoor ..­ toppertje is het dan ook.­
En betreffende Lashed ..­ hoef er weinig aan toe te voegen ..­ dit wordt een klappertje en zeer exclusief.­
Lisa Lashes is zooooooooo onwijs sexy he..... (L)
Netjes gedaan weer...­ is er een Engelse versie van het interview beschikbaar btw?
what can u do for me..­ tutututututututu
Met plezier gelezen!
Leuk!
:respect:
Goed bezig Charel (Y)
Ummet Ozcan wordt door haar genoemd, hulde aan haar en aan Uhmet zelf.­
Deze man gun ik het wel, ken hem al een tijdje, gaan we nog veel van genieten hoop ik.­
Uitspraak van juytp op woensdag 3 november 2010 om 19:45:
gaan we nog veel van genieten

That's for sure!
Uitspraak van MvDJ op woensdag 10 november 2010 om 11:18:
Leuk interview!!

:yes: