Partyflock

DJ Dazzle: Jonge 'oude rot' in de Trancewereld

DJ Dazzle: Jonge 'oude rot' in de Trancewereld

door , gepubliceerd op
DJ Dazzle: Jonge 'oude rot' in de Trancewereld (afbeelding)
ArtiestDazzle Site
Martijn, je bent niet de oudste van de scene, je bent in 1977 geboren en op vijftienjarige leeftijd kwam je voor het eerst in de Spock in Breda. Wat betekent de Spock voor jou? Is het een soort tempel?
De Spock is voor mij inderdaad een soort tempel en dat was het een aantal jaren geleden ook zeker. Toen ik zelf begon met stappen, stond er drie dagen per week een jongen achter de draaitafels die iedere avond het dak eraf draaide. Zelf ging ik er iedere donderdag en zaterdag naar toe, vaak gewoon in mijn eentje. Je kwam er iedereen tegen en hoorde er de nieuwste platen. En het was bijna altijd volle bak daar. Tijs draaide toen al de sterren van de hemel, lang voordat ie doorbrak. Een fantastische periode om meegemaakt te hebben! De Spock is ook de eerste plek waar ik mijn eerste twee platen in het openbaar heb gemixt. De zaak staat daarom ook gelijk aan mijn eerste herinneringen aan house.

Je was 17-18 toen je begon met het mixen van je eerste cd's en dat je in dienst kwam bij Black Hole Recordings. Welke ontwikkeling heb je vanaf die tijd doorgemaakt?
Omdat ik vrij jong was toen ik mijn eerste cd mocht mixen, overkwam alles me een beetje. Ineens stond mijn eigen cd bij de Free Record Shop en reisde ik naar Noorwegen en Israël om te draaien. Dat was gezien mijn leeftijd echt ongelooflijk! In het weekend draaide ik in Oslo voor duizend mensen en op maandagochtend fietste ik weer naar school om college te volgen. Doordat Tiësto steeds meer in de picture kwam, waren er steeds grotere clubs die mij ook in het lijstje van beschikbare dj’s zagen staan. In die tijd was dat al voldoende om geboekt te worden. Tegenwoordig is dat wel anders. Een nadeel was dat ik in de periode daarna vaak geboekt werd omdat een organisatie of club eigenlijk Tiesto wilde hebben en dat ze hoopten hem te kunnen krijgen door eerst een andere dj van het boekingskantoor te boeken. Als ik er nu op terugkijk waren dit de eerste tekenen dat de scene aan het veranderen was. Maar al met al heeft dit avontuur mij alleen maar goed gedaan: ik heb veel bijzondere ervaringen, mooie gigs en veel goede en leuke contacten overgehouden aan die tijd. Daarom ben ik ook extra gemotiveerd geweest om in eigen beheer een nieuwe cd te releasen en een eigen management te bewerkstelligen. Dit is mij in 2005 gelukt en nu ik alle werkzaamheden ook echt zelf uitvoer, merk ik pas hoeveel tijd dat in beslag neemt en hoeveel energie het kost om iets van mezelf te laten zien. Met alleen goed draaien kom je er simpelweg niet meer.

Je zegt dat het je in 2005 is gelukt om in eigen beheer een nieuwe cd te releasen ,maar daarvoor is het een tijdje stil geweest rondom Dazzle. Wat heb je de afgelopen jaren gedaan?
Ik ben eigenlijk continu met muziek bezig geweest. Nadat ik ben afgestudeerd, ben ik bij Magik, the Recordstore gaan werken. Dit heb ik tot begin 2005 gedaan. In de tussentijd heb ik een zestal cd’s mogen uitbrengen bij Black Hole Recordings en heb ik veel gedraaid in binnen- en buitenland. Sinds ik begin 2005 op eigen kracht echt vol voor mijn carrière ga, werk ik niet meer in de platenwinkel en heb ik een aantal voor mij belangrijke stappen genomen, zoals de start van eigen feesten onder de naam Area 51 en Forward, het meedoen aan FFWD met een eigen wagen en de release van mijn nieuwe cd ‘Forward’ op Mostly Recordings. Druk met veel dingen dus.

Je liet de naam Tijs en Black Hole al eens vallen. Black Hole heeft toch wel een belangrijke rol in je carrière gespeeld, zoals je net ook noemde, maar met altijd Tiësto voor je. In hoeverre was het voor jou, maar bijvoorbeeld ook voor Montana (van wie we tegenwoordig weinig horen) en Cor Fijneman, moeilijk om steeds 'in de schaduw van' te staan?
Dat gevoel heb ik in ieder geval in het begin absoluut niet gehad. Tiesto was heel hard aan de weg aan het timmeren en ik was, zoals gezegd, ook nog met mijn studie bezig. Ook voor Cor gold dat hij met school bezig was en Montana werkte in de platenzaak. Het echt in de schaduw staan van heb ik nooit zo ervaren, er is altijd een soort trots geweest dat ik deel uitmaakte van de groei van Tiësto. Maar wat ik nu wel merk is dat er in recensies van Forward en in intro’s van interviews met mij steeds wordt gezegd dat ik uit de schaduw van Tijs stap. Zelf ervaar ik dat niet zo, maar als daarmee wordt bedoeld dat ik nu mijn eigen stempel aan het zetten ben, dan is dat zeker een groot compliment.

Je cd heet dus Forward. Zit hier toch impliciet een betekenis achter? Dat je een stap voorwaarts maakt in je carrière op dit moment, dat je toch onbewust ‘uit de schaduw van’ stapt….?
De gedachte achter de naam ‘Forward’ is dat ik hiermee wilde aangeven hoe ik mijn positie in mijn eigen carrière zie. Doordat ik sinds begin 2005 alle activiteiten in eigen beheer uitvoer, zie ik ook duidelijk dat dit voor mij een stap voorwaarts is. Soms zijn dat spannende stappen, maar ze zijn allemaal erg goed voor mijn eigen ontwikkeling. Ook qua draaistijl ben ik enkele jaren geleden bij mezelf te rade gegaan. Ik heb aan mezelf de vraag gesteld wat ik belangrijk vind. Mijn conclusie was en is dat ik voor een zo breed mogelijk publiek wil draaien. Dat houdt automatisch in dat ik ook een bredere muziekkeus kan laten horen. Van diepe vocale progressive tot melodieuze trance en beukende techno. Dat is ook wat ik op mijn cd laat horen. Beide cd’s van Forward zijn een goede weergave van wat je van een set van mij kunt verwachten.

Forward is je nieuwe cd, maar de oude Freedom cd's, die toch wel klassiekers in hun genre genoemd mogen worden, zijn alweer wat jaartjes oud. In hoeverre verschilt de trance-scene van toen met die van nu?
Er zijn nu heel veel dj’s en veel minder plaatsen om te draaien, vroeger was het andersom. Sowieso is de trance-scene in Nederland erg klein op dit moment. Vooral groove/house en hardstyle voeren de boventoon, waar een aantal jaren geleden iedere club, discotheek of organisatie wel trance-avonden of trancefeesten hield. Tegenwoordig zijn die ieder weekend op één hand te tellen.

Met feesten zoals Trance Energy, waar de laatste jaren eigenlijk steeds minder echte trance gedraaid werd, ging het lichtje misschien een beetje uit in de trancewereld?
Mjah, misschien wel. Weet je, het gekke is dat de wereldwijde dj top vijf van de DJ MAG nog altijd gedomineerd wordt door vier trance dj’s, terwijl trance in Nederland op een laag pitje staat. Overigens denk ik dat Trance Energy dit jaar erg goed zal worden, aangezien Innercity niet aan de tranceverwachtingen heeft voldaan. Vooral buiten Nederland is trance nog steeds erg hot, trance in de breedste zin van het woord welteverstaan, van diepe progressive trance tot epic trance. In Nederland denk ik dan ook dat de trancefeesten vooral kleinschaliger en clubgericht zullen worden. Daarnaast denk ik dat het hele hokjesdenken minder zal worden, waardoor op feesten meerdere stromingen binnen de dance op eenzelfde avond te horen zullen zijn. Die ontwikkeling is nu al gaande.

Zie jij een ontwikkeling in de Nederlandse housescene, buiten trance om? Gaan we allemaal weer terug naar de underground, naar de kleine feesten?
De rek, dus het steeds groter worden van festivals en feesten, is er wel een beetje uit. Mensen hebben minder geld te besteden en bezuinigen op luxe zaken, zoals uitgaan. Aangezien feesten alleen maar duurder worden, is het duidelijk dat er iets zal moeten veranderen. Ik denk dat het allemaal wat kleiner en intiemer zal worden. Op dit moment zijn toch de feesten in kleine en middelgrote clubs het meest succesvol. Lagere entreeprijzen zouden geen overbodige luxe zijn en de variatie in het muzikale aanbod op clubavonden mag wat mij betreft ook veel groter worden.

Over ontwikkelingen gesproken: wat zijn je plannen voor de toekomst?
Mijn focus is heel breed, dit omdat je tegenwoordig met zoveel zaken bezig moet zijn om in de picture te blijven en de aandacht nog meer op jezelf te vestigen. Eigen producties, een opvolger van Forward en veel draaien in binnen- en buitenland, ook op eigen feesten, zijn daarin voor mij de belangrijkste stappen. Ik wil dit jaar de lijn die ik heb uitgezet vervolgen en een rustige en gestage groei is hierin mijn uitgangspunt. Alles wat ik doe wil ik zo goed mogelijk doen, dus ik zal niks overhaasten.

Wat zou je nog willen bereiken?
Ik heb mijzelf daar eigenlijk nooit zo duidelijk over uitgelaten, maar ik ben er zeker van dat ik niets minder dan de top wil bereiken. Hoe je dat ziet is voor iedereen anders natuurlijk. Voor mij is de top heel veel draaien in veel verschillende landen, dat zou ik helemaal geweldig vinden. Een grote wens van mij is om in een van de clubs op Ibiza te draaien. Amnesia, Space, Pacha, Privilige of El Divino. Ik ben daar afgelopen zomer op vakantie geweest en vond het helemaal te gek. De grootte van de clubs, het geluid, het publiek: het hele eiland is gericht op het stappen. Dat is toch het summum voor een dj. Wat dichter bij huis zou ik graag op Mysteryland of Dance Valley staan. Dat zijn toch wel de feesten waar het meest naar gekeken wordt door het grote publiek, ook vanuit het buitenland. Het geeft volgens mij een enorme kick om daar te mogen draaien.

Hierop verdergaand: hoe ziet je leven er over tien jaar uit?
Dat weet ik niet, maar hoe ik het graag zou willen weet ik wel. Ik zou dan nog altijd met muziek bezig zijn en in Spanje of Griekenland wonen, waar ik iedere maand twee of drie weken zou verblijven. De overige tijd ben ik dan in Nederland om mijn post te regelen en te draaien!

Er zijn DJ's die erom bekend staan dat ze in ieder stadje een ander schatje hebben, hoe is dat bij jou? Verliefd, verloofd, getrouwd, kids? Zo ja, vertel eens wat over de mensen die je achterban vormen?
Ik woon al jaren gelukkig samen met mijn vriendin, ik hoor niet bij het rijtje dj’s waar je op doelt. Geen kids, over een paar jaar misschien. Mijn vriendin vormt tevens een deel van mijn achterban, soms kritisch maar altijd realistisch. Daarnaast zijn er nog een aantal personen die een hoop werk doen op het gebied van boekingen, management en uitvoerende werkzaamheden. Op hen kan ik echt bouwen en zonder hen zou ik alles wat er bij het dj zijn komt kijken echt niet goed kunnen overzien. Zoals gezegd: met alleen goed draaien red je het tegenwoordig niet meer.

Over je draaikunsten, je draait wel eens op Chakra-feesten in de Hemkade (Zaandam) en de Rodenburg (Beesd). Ben je spiritueel?
Ik moet toegeven dat ik niet echt spiritueel maar meer praktisch ingesteld ben. Wat ik wel deel met de organisatie is het uitgangspunt van de feesten en het gevoel wat ze willen creëren. Feesten waarbij het niet alleen gaat om de dj-namen maar ook om sfeer en gemoedelijkheid tijdens het feest. Dat is iets wat tegenwoordig vaak op feesten ontbreekt.

Wat heb jij met seksueel getinte feesten?
Ik heb er niet iets speciaals mee eigenlijk, volgens mij heb ik er hetzelfde gevoel bij als iedereen. Als je op stap gaat is het leuk om vrouwelijk schoon te zien, zowel gekleed als iets minder gekleed. Bijna elke club of feest heeft tegenwoordig acts en dansers die veel bloot laten zien. Een deel van de feesten waar ik regelmatig draai heeft wel een seksueel getint imago, al ervaar ik dat zelf niet zo. Op deze feesten komt regelmatig wat ouder publiek af dat zich uitdagender durft te kleden dan jonger publiek. Op dit moment worden er ontzettend veel feesten gegeven die dit publiek bedienen, waardoor er wel een overkill aan het ontstaan is.

Wat is eigenlijk goede seksmuziek?
Enigma doet het altijd goed!

Welke feesten/momenten uit de afgelopen jaren staan nog vers in je geheugen gegrift?
Dat zijn er velen, maar vooral mijn vakantie op Ibiza in de zomer van 2005 was erg indrukwekkend, zeker gezien de set die Tiesto in de Amnesia neerzette tijdens Cream. Verder waren voor mij dit jaar de FFWD Dance Parade, mijn set tijdens Xtra Large op 17 december en de drie edities van Area 51 echt top. Ook ben ik onder de indruk geraakt van het geluid van discotheek Rodenburg in Beesd, waar ik dit jaar voor het eerst heb gedraaid. En ik ben erg trots op de release van mijn eigen cd Forward!


[photo id=215931 size=medium left clear]
Even heel iets anders: Wat 'raakt' jou? Welke gebeurtenissen in de wereld van de afgelopen jaren hebben jou het meest geraakt?
Gebeurtenissen in Nederland zoals de moord op Theo van Gogh en op Pim Fortuyn, noem maar op. Dat is allemaal erg verontrustend. Aan de andere kant ben ik, net als iedereen, al snel weer bezig met ‘wat eten we vanavond’. Dat is eigenlijk maar goed ook denk ik, want als we continu aan alle ellende in de wereld denken, zou er maar bar weinig meer overblijven om van te dromen…..

Oke, omdat je erover begint: wat eet je vanavond?
Eh….daar ben ik nog niet mee bezig ;-)

Martijn, bedankt voor je tijd! Succes in je verdere carriere!

Wil je meer over Dazzle weten, kijk dan op zijn site: www.djdazzle.com, of kijk hier op Partyflock! Lees ook HIER op partyflock de recensie van Dazzle’s cd Forward

67 opmerkingen

:D haha...klasgenootje van de basisschool :D

Martijn gaat lekker iig (Y)
**Tim**
Werkzaam bij Partyflock
kijk, dit zijn interviews die ik graag lees (Y)

Overigens denk ik dat Trance Energy dit jaar erg goed zal worden,

dat denk ik ook :)
laatste aanpassing
:cheer: nice interview!
Erg goede DJ :)
House@ngel
Werkzaam bij Decisions
Dazzle is OLÉ OLÉ OLÉ :cheer::cheer:
laatste aanpassing
\o/ Cool Interview..­
Nice!
Zijn set op Xtra Large van 17 dec. was echt top!

Goed bezig! :respect:
Top interview en super CD.­ Martijn, thanks for everything ...­ zie, spreek en fotografeer je snel weer!!
Goede informatieve antwoorden en duidelijke vragen Bram :D (Y)
Martijn...je bent en blijft een topper, ben supertrots op mijn stadsgenoot! :cheer::cheer::cheer:
Heb hem errrug vaak gehoord in de Spock, dat waren altijd topavonden ! Een harstikke aardige kerel bovendien ! Succes Martijn
Erg leuk interview om te lezen (y)

Toppertje, hopelijk steeds meer van horen. Zn avonden in de spock zijn (y) en Zalinaz is geweldig als ie weer draait.

Ik zou zeggen, vooral doorgaan :D
laatste aanpassing
B.­O.­T.­T.­R.­O.­P
gezellig!!! heb al weer zin in de volgende area 51!!!! :)
MARC "O"
Werkzaam bij INFINITY
toppertje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vet interview (y)

de ouwe blackhole compilaties met daarop tracks van Junk Project, Solid Sleep enzo, zijn zo'n beetje de vetste trance cd's ooit. En met zn laatste CD heeft Dazzle voor de zoveelste maal aangetoond dat ie ondanks het feit dat ie niet aan producen doet, tog een plaatsje in de voorste gelederen van de Nederlandse trance scene heeft verdiend (y)
Uitspraak van Acid Fighter :[ op zaterdag 14 januari 2006 om 21:53:
ondanks het feit dat ie niet aan producen doet

pardon? dat doet 'ie wèl! ;)
Leuk interview!
En Dazzle :respect:
laatste aanpassing
niks van em gehoord tot nu toe
iemand idee van een nummer wat ik moet luisteren??
Alle succes Martijn!
Aan Forward zal het niet liggen, dat ZIJN me twee puike cd's zeg! :yes:

Maar eh.. wat eten we nou??

:p
Dazzle is ondertussen al een jaar of 2 een van mijn favorieten.­ Om een of andere reden moet ik altijd even laten merken aan hem dat ik bijzonder van zijn set geniet.­ Zelfs als een feestje iets minder goed uitpakt qua hoeveelheid publiek gaat hij er toch helemaal voor (bijvoorbeeld afgelopen zomer bij een klein feestje net buiten Zandvoort)

Helemaal top dus!
Leuk interview bram, leest lekker makkelijk weg en zeker genoeg inhoud!
Ook ben ik onder de indruk geraakt van het geluid van discotheek Rodenburg in Beesd

Same here, ik heb nu nog een pieeeeeeeeeeeeep in mijn oren van afgelopen vrijdag:P
Het geluid daar kan tot 134db, en dat nog zuiver ook(Y)
Helemaal top dit intervieuw..Dazzle staat altijd garant voor een heerlijke set en is super enthousiast.....als persoon ook een goed mens...voor mij een topper :bounce: :bounce:
Wat is eigenlijk goede seksmuziek?
Enigma doet het altijd goed!

SMILEYSTART#­55SMILEYSEPOmRvZXRpZXdvZXA6SMILEYEND

Die man heeft verstand van muziek ;-)

haha

27e eindelijk weer een Area 51!!!

:cheer:
Top DJ die Dazzle!
enne intervieuw is ook top, wel herken ik veel dingen uit mijn eigen intervieuw met hem vorig jaar;-) hahahaa
Goed interview van een van de beste dj's die we hebben hier in Nedeland.­ Martijn, succes nog met de verkoop van je cd Forward.­ Je verdient het!!
Qaptain Quark
Werkzaam bij Bassment
Top DJ! Helaas is hij weer weg uit de Zalinaz, ik had hem daar graag nog een keer willen horen draaien. De Spock was namelijk ook altijd goed vertoeven en altijd spontaan en vriendelijk als ik wat plaatjes kwam halen bij Magik :)
laatste aanpassing
Me's
Artiest Me's
Hee Martijn!

Lekker bezig kerel! Ik zien je weer op 3 februari op Shiney Beats in ijsselstein.­

www.­shiney-beats.­nl
toppietoppie!!!!! :D
leuk interview!
Top gozer Martijn (y)
Dazzle!!

Leuk dat iedereen zo veel positiefs over je schrijft, je bent een topper!!
Wij kennen je nu iets langer dan een jaar en wat ik eigenlijk het leukste aan je vindt is dat je altijd jezelf bent en blijft!

Ik zou het liefs alle feestjes bezoeken waar hij draait, helaas lukt dit niet.­

Dit intervieuw zegt genoeg!
Ik ben ervan overtuigd dat je zeker de top gaat halen, ga gewoon zo door!!
Dance Valley of Mysterland komt er ook aan!!

xxx
Dazzle... lekker bezig jonge @ Zalinaz! Ook nog even de comlpimenten (beetje laat) voor je draaikunsten op ffwd afgelopen jaar. Flinke bak mensen achter je lopen... klasse! :D
hardstikke aardige vent , geen kapsones en draaid altijd lekker!! Ga zo door!!
Leuk interview!!! 27 januari weer lekker naar Area 51!!!!!
Zeker respect! Goed interview Bram en hele goede antwoorden Martijn ;)!

:respect:Mostly:respect:
Zeker helemaal top!
Moet snel weer een Dazzle-feestjuh plannen
Niet mijn stijl, maar zeer leuk interview (y)
Leuk interview! Dazzle ik hoop nog veel van je te horen, maar dat komt zo te lezen wel goed!!

mijn set tijdens Xtra Large op 17 december
ja die was helemaal heerlijk!
Heee Bram en Martijn!

Leuk interview zeg :) En Martijn, heel veel succes met je volgende cd en al je plannen de komende tijd.

(K) Syl
Kijk, eindelijk een waardig artikel over een DJ die voor mijn gevoel nog steeds te weinig aandacht krijgt! Organisaties kan ik maar 1 tip geven, boek Martijn en je krijgt een prachtige gig voorgeschoteld!

Ik hoop dat hij nu met zijn eigen activiteiten meer aandacht zal krijgen!
Uitspraak van Just me... op dinsdag 17 januari 2006 om 10:25:
mijn set tijdens Xtra Large op 17 december

ja die was helemaal heerlijk!

:yes: helemaal mee eens, was (Y)
Goed intervieuw met een goede DJ (zowel technisch als platenkeuze)..­zie je snel weer eens Martijn!
Hee Dazzle!!

Leuk interview, hoop snel weer een keertje een set van je te horen en dan vooral dat ene nummer, kan maar niet onthouden hoe die heet!? :D

Ben ook zeer benieuwd naar je nieuwe cd's!
Heel veel succes verder, op naar de TOP!!!


(k)
altijd toppie als je er bent martijn!!!!!!!
keep up the good work!!!!!!!!
tot zondag in de hemkade!!!!!!!!!!!!
Uitspraak van !!! SPYKER !!! op woensdag 25 januari 2006 om 00:04:
tot zondag in de hemkade!!!!!!!!!!!!

Of vrijdag bij Area!:D
donderdag 9 februari draait dazzle in off corso, entree is maar 9 euro! samen met don diablo, sidney samson en yourdee, wordt echt een topfeest!
erg informatief interview, had ook niet anders verwacht!!!keep up the good work,misschien tot gauw en anders tot de carnaval,hahaha,heb er al zin in.­
Vind het altijd erg leuk als Dazzle draait omdat hij veel contact maakt met z'n publiek.­ Cool! Lekker veel plezier tijdens het draaien;­ dat werkt aanstekelijk!
dazzle is ckr n topgozer en draait elke set erg goed ckr wel 1 van mijn favo dj's keep up the goodwork
Uitspraak van Ananda op woensdag 1 februari 2006 om 20:20:
Vind het altijd erg leuk als Dazzle draait omdat hij veel contact maakt met z'n publiek.­ Cool! Lekker veel plezier tijdens het draaien;­ dat werkt aanstekelijk!

Helemaal mee eens, gewoon een topper...

xxx
Si
Wanneer komt er een nieuwe interview deze staat er ook al een maand
Hoe langer hoe beter, hihi
en gister in de xl was je ook weer lekker bezig martijn TOP!
Uitspraak van Meira op maandag 16 januari 2006 om 12:19:
hardstikke aardige vent , geen kapsones en draaid altijd lekker!! Ga zo door!!

Helemaal mee eens!!! (y) (y)
laatste aanpassing
jammer dat de nieuwe generatie jeugd niets heeft toe te voegen 2006 is natuurlijk al heeeeeeeeeeel lang geleden .­Tja dit is trance/house geschiedenis
laatste aanpassing