Partyflock

Max Cooper: van bioloog tot producer

Max Cooper: van bioloog tot producer

gepubliceerd op
Max Cooper: van bioloog tot producer (afbeelding)
ArtiestMax Cooper Site
Max Cooper, de opkomende technolegende in de diepe techhouse. Pas een klein aantal keer in Nederland opgetreden maar in Engeland al een veel gehoorde naam. Hij begon als alround techno-dj, maar is de laatste tijd vooral in de studio te vinden of op het podium met zijn complete liveset. In al zijn eigen producties of remixes is vrijwel gelijk de diepe eigen sound van deze geweldige Engelsman te horen.

Op 11 september is hij voor het eerst op een Nederlands festival te horen. In Amersfoort zal hij op het Into the Woods Festival de diepe sound van zijn liveset door de bossen laten galmen, met als kers op de taart nog een knallende DJ-set op de after-party in de Kelder.

Max, hoe zou jij jezelf als persoon beschrijven?

Als een apart persoon, ik ben altijd bezig met het ontdekken van nieuwe dingen. Of het nou gaat om muziek of andere dingen: ik wil altijd van alles weten en steek zo overal mijn neus in.

Wat inspireert je tot het maken van muziek?
Veel van mijn inspiratie haal ik uit interesses buiten de muziek om. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologie, filosofie en vooral de natuur om me heen. Uiteraard raak ik ook erg geďnspireerd door andere artiesten. Ik kan zeker zeggen dat Olafur Arnalds, Max Richter, Stephan Bodzin, Philip Glass en Trentemřller terug te horen zijn in mijn sound.

Hoe combineer je jouw dagelijkse werk met je muziekcarričre?
Eigenlijk is het de laatste tijd zo goed als onmogelijk mijn vak als genetisch bioloog te combineren met de muziek. Beide dingen hebben echt veel tijd nodig om uit te lopen op succes en dat bijt elkaar best wel. Vandaar dat ik heb besloten om me nu volledig te focussen op de muziek. Ik hoop wel dat het weer terug zal gaan naar een mooie verdeling omdat ik de biologie zeker interessant vind.

Wat vind je eigenlijk van de Nederlandse technoscene vergeleken met andere landen?
Ik zie de Nederlandse technoscene echt als een van de beste ter wereld. Een aantal van mijn favoriete acts komen ervandaan zoals Patrice Bäumel en Applescal. Daarbij komt dat ik een paar keer in Nederland heb gespeeld en iedereen is daar altijd superenthousiast. Het is absoluut een van mij favoriete landen om op te treden!

Op 11 september aanstaande treed je op met een liveshow op Into the Woods Festival, op de afterparty ga je los met een djset. Wat is het grote verschil tussen deze twee optredens?
Bij mijn liveshow gebruik ik hoofdzakelijk het programma Ableton live plus al mijn midi controllers. Normaal gesproken werk ik hiermee in de studio, maar dit wordt tijdens me liveshow als clubopstelling opgesteld. In mijn liveshow zitten meer dan tachtig verschillende eigen geproduceerde of geremixede tracks en ben daardoor zeer flexibel om in te spelen op het publiek. Mijn live sound is een stuk dieper en melodischer dan mijn dj-set. Met mijn dj-set kan ik meerdere genres binnen de techno laten horen. Voordat ik zelf tracks produceerde was ik alleen dj. Bij een dj-set bedenk ik nooit van tevoren welke platen ik in een bepaalde volgorde ga spelen, ik speel altijd volledig in op het publiek.

Je maakt de laatste tijd veel remixen, wat is je hoofdzakelijke reden om een track te remixen? Is dit om een track jouw eigen sound mee te geven of iets heel anders?
Ja, dat is een goeie vraag! Eigenlijk weet ik niet zo goed waarom ik zoveel remixen maak. Als ik een geschikte plaat uitkies, ben ik altijd op zoek naar bepaalde elementen in een track welke me aanspreken en welke me inspiratie geven er iets mee te doen. Sommige artiesten hebben onwijs gave aspecten in een track, welke ze naar mijn mening niet volledig hebben benut. Als ik deze tracks kan vinden is het geweldig. Soms geeft het simpelweg de kans met ontzettend gave acts samen te werken, waar ik dan vervolgens mijn hele eigen sound aan kan meegeven. Als laatste vind ik het simpelweg superleuk om tracks te remixen dus waarom niet?!

Hoe fantastisch moet het geweest zijn een remix te maken voor Hot Chip? Zit er een verhaal bij hoe dit is gegaan?
Hot Chip heeft mij altijd erg fanatiek gesupport en dat waardeer ik zeer. Wij zijn ook geen onbekende voor elkaar. Het zal temaken hebben met dat zij erg betrokken zijn geweest met Firefly events in Nottingham waar ik destijds resident was en het label Traumschallplatten. Ook heeft mijn huisgenoot, Jeet, die architect is, het huis van Felix van Hot Chip ingericht. Er zijn dus een goed aantal connecties tussen Hot Chip en mijzelf op verschillende vlakken. Ik denk dat dit de kans heeft gecreëerd een remix voor hun te kunnen doen.

Wat staat je in 2010 nog allemaal te wachten?
Ik heb erg veel data gepland staan, deze staan altijd ‘up to date' op mijn myspace pagina. Er gaan een heel hoop nieuwe releases uitkomen, Ryan Davis The Wolve Remix komt 20 augustus uit en mijn remix van Minilogue's ‘Seconds' komt 23 augustus uit. Mijn volgende Traum EP zal ergens in november verschijnen. Daarbij staan er ook nog remixen van Micheal Numan en Sasha op me te wachten, plus een release op Bedrock.

Verder liggen er nog veel tracks en remixen te wachten waar ik komende maanden hard aan moet werken, inclusief een eigen album. Ook ben ik aan een project aan het werk met mijn goeie vrienden Gareth en Nick Bugayev, genaamd Amiino, waar mijn biologie gecombineerd gaat worden met hun muzikale en technologische talenten. Als je ze niet kent en wilt weten wie ze zijn, check de Griid voor de Ipad, de nieuwe Ableton controller welke ze net hebben gelanceerd met Richie Hawtin.

14 opmerkingen

Max Cooper:D
Jaa! Zaterdag naar Into The Woods! Helemaal zin in!!
Ben erg benieuwd! :D zaterdag Into The Woods :D
Issuh nais (y) Wel wat "Holden" achtig maar goed te behapstukken (y)
Uitspraak van Viz84 op donderdag 9 september 2010 om 17:31:
Dominik Eulberg - Sansula (Max Cooper's Lost In Sound Remix)

1 van mn favo's! Het blijft genieten! :kwijl:

Max Cooper! :respect:
Max Cooper, te gek!! zn mixes brengen me in een dikke trance waar ik ook nooit meer uit wil komen, kan niet wachten tot ik hem zie optreden! staat zeker op mn lijstje om ook te gaan boeken!!

Dikke props!
Was geweldig optreden @­ Into The Woods!!! Held!
hele dikke producties...­
HELD!!!
ondanks dat ik net van ietsjes harder hou, respecteer ik zijn visie op het hele universum!
deze gast heeft hele vette producties