Partyflock

Rauwkost: “We mogen van geluk spreken dat we dit onze baan mogen noemen."

 

Rauwkost: “We mogen van geluk spreken dat we dit onze baan mogen noemen."

door , gepubliceerd op
Rauwkost: “We mogen van geluk spreken dat we dit onze baan mogen noemen.
ArtiestRauwkost
De afgelopen jaren werden de jongens van Rauwkost vaak neergezet als: ‘De belofte van 2008/2009’! En zeg nou zelf, dit hebben ze in Nederland ook meer dan waargemaakt. Er zijn weinig feesten of festivals op het gebied van techno waar het jonge duo nog niet heeft gestaan. Hun eerste release was op ThirtyOneTwenty, 'Trump It' EP, en werd gedraaid in binnen en buitenland door dj`s van verschillende allure en nationaliteiten. Ook werd de plaat opgepikt door Karotte voor de Karotte`s Kitchen Compilatie.

Tijd om eens even te praten hoe zij deze ontwikkelingen op jonge leeftijd zelf hebben ervaren..

Vanwaar de naam Rauwkost?
Dat is eigenlijk spontaan gekomen. Toen we een naam moesten verzinnen, zijn we een avondje gaan brainstormen. We wilden een Nederlandse naam kiezen, omdat we een Nederlandse act zijn. We hebben sowieso een rauwe sound en rauwkost is een mix van allerlei rauwe groentes. Deze naam vonden we het meest toepasselijk.

Floris als jij Jasper in drie woorden mag omschrijven, hoe zou je dat doen?
Dat is een lastige vraag. (lachend) Hij is sowieso positief, creatief, behulpzaam. Het is gewoon een goede gozer. Drie woorden zijn wel weinig om iemand te beschrijven zeg!

En Jasper als jij dat bij Floris mag doen?
Floris is altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden. Hij is eerlijk, technisch...en uhhh!!! En verder is het gewoon een goedzak!

Wat denk je wat je op dit moment qua school of werk aan het doen zou zijn als Rauwkost niet was ontstaan?
Floris: Ik wilde vroeger altijd iets met bouwkunde of met architectuur gaan doen. Ik heb dat twee maanden volgehouden en toen was ik er snel klaar mee. Ook heb ik nog Media en Entertainment Management gedaan. Dat vond ik helemaal verschrikkelijk. Na die tijd heb ik nog op de Rockacademie gezeten. Eigenlijk was ik op mijn negentiende al bezig met Rauwkost; ik had niet zoveel belangstelling voor school. Als ik nu op school zou zitten dan zou ik bezig willen zijn met ontwerpen. In ieder geval de creatieve kant op.

Jasper:Ik zou dan grafische ontwerper zijn. De opleiding voor grafisch ontwerper heb ik anderhalf jaar in Rotterdam gevolgd. Ik ben gestopt, omdat ik meer met muziek dan met school bezig was. Vanaf dat moment ben ik me voor de volle 100% op muziek gaan richten.

Terug naar het verleden. Ik begreep uit een eerder interview dat jullie elkaar op een feestje zijn tegengekomen. Qua muziek hadden jullie direct een klik, maar hadden jullie dat ook op sociaal gebied?
Floris: Ja, eigenlijk wel! Ik vind het heel vet dat ik Jasper zelf heb leren kennen en niet via iemand anders. We zijn elkaar tegengekomen ergens in een club, op een after. Daar raakte we met elkaar aan de praat. Ik kende eigenlijk niemand van zijn vrienden, want ik ging toen net een maandje of drie uit. Ik was de boel een beetje aan het verkennen en toen kwam ik Jasper tegen. We zijn na de eerste ontmoeting vaker gaan afspreken en van het een kwam het ander.

[dump id=3591 left]Dan komt er een moment dat jullie steeds vaker worden geboekt. Je mag optreden in de bekendste clubs van Nederland en mensen vinden jullie muziek te gek. Hoe hebben jullie deze tijd ervaren?
We hebben deze periode eigenlijk alleen maar als leuk ervaren. Voor ons gevoel is het allemaal wel geleidelijk gegaan. We zijn begonnen onze muziek te laten horen op kleine feestjes, zoals verjaardagpartijtjes. Daar werden we gezien en daaruit kwamen steeds meer nieuwe boekingen. Natuurlijk zijn er ook wel hectische periodes geweest, maar dat hoort er eenmaal bij.

En hoe hebben de mensen om jullie heen dat ervaren? Familie/ vrienden? Jullie zijn namelijk best nog jong!
Floris: Mijn pa vond het eerst allemaal maar een beetje vaag wat ik aan het doen was. Hij wist niet goed of er brood mee te verdienen viel. Toen het eenmaal een beetje begon te lopen en we de grotere boekingen kregen, tja.. toen zag hij er wel wat in. Vooral aan het begin had hij meer zoiets: Liever niet! Het was goed om te zien dat hij er steeds meer vertrouwen in kreeg. Hij steunt me nu door dik en dun.

Jasper:Voor mij precies hetzelfde. Ik word goed gesupport door mijn familie. Als ik iets nodig heb, kan ik altijd bij ze aankloppen.

Wie ging jullie begeleiden?
Pieter Ridder van ‘We Are E Music Management’. We zijn Pieter tegengekomen via een gemeenschappelijke vriend. Pieter was altijd veel als artiest bezig geweest, maar wilde zich meer actief maken achter de schermen. Hij bood aan om onze boekingen te regelen. Hij had in het begin niet veel ervaring, maar hij is hier gaandeweg ingegroeid. Er is vanaf het begin een goed plan met ons opgesteld en hij heeft ons altijd goed begeleid. Het is uiteindelijk erg professioneel uitgepakt.

(Pieter mengt zich in het gesprek)

Pieter:De afgelopen twee jaar heb ik inderdaad de boekingen gedaan en de promotie begeleid. Het is een enorm succes geworden. Ik ben zelf met de jongens meegegroeid, zowel persoonlijk als bedrijfsmatig. Wat begon als het kleinschalige SQUZ Agency & Events is nu ontwikkeld tot ‘We Are E Music Management’. Door vallen, opstaan en advies van gewaardeerde collega`s ben ik gegroeid tot agent. Zonder de jongens van Rauwkost zou ik niet doen wat ik nu doe waarschijnlijk.

Wat is kenmerkend aan jullie productiestijl?
Er zit sowieso veel energie in. We willen muziek maken waar mensen op kunnen losgaan. Het zijn meestal meer rauwere tracks, voornamelijk techno. We denken niet in bepaalde hokjes, omdat we met onze muziek alle kanten op willen en kunnen gaan.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
Jasper:Vooral uit de weekenden dat je op feestjes bent. Daar hoor je veel verschillende muziek en dan denk je: ‘Oh dat vind ik tof of JAAA, zoiets zou ik zelf ook willen maken!’ Vaak begin ik gewoon met muziek maken zonder dat je weet waar het gaat eindigen. Ik heb van te voren niet een bepaald idee in mijn hoofd over hoe en wat ik wil gaan maken. Dat vind ik ook het leuke aan muziek maken. Het is een groot avontuur: Je weet waar het begint, maar je weet niet waar het eindigt.

[dump id=3597 right]Hoe entertainen jullie je publiek?
Met mooie breaks! Toch is het soms lastig om altijd enthousiast over te komen. Als het publiek los gaat dan ga je daar natuurlijk zelf ook in mee. Dan sta je te juichen en met je handjes in de lucht te zwaaien. We houden van onze eigen muziek, ongeacht of het publiek het leuk vindt. Je hebt er sowieso met z’n tweeën veel plezier in.

Het lijkt me niet makkelijk om non-stop een nachtleven te leiden met veel onregelmatig tijden, drank, drugs en afters. Verlangen jullie nooit eens naar rust?
Af en toe is het wel zwaar. Het ligt er een ook beetje aan hoe lang je weekend is geworden en vooral hoe lang je herstelproces is. Als we optreden dan rijden we zelf, er wordt niet veel gedronken. Het is meer een kwestie van lang wakker blijven, maar verder is het goed te doen. We moeten doordeweeks gewoon weer de studio in om muziek te maken. Als je net begint dan is het allemaal nog niet heel serieus, maar nu hebben we echt een doel. We willen namelijk voor elk weekend weer nieuwe dingen maken. Je kunt niet altijd hetzelfde blijven spelen.

Dus je kunt wel stellen dat het echt jullie job is geworden?
Ja, eigenlijk wel. We mogen van geluk spreken dat we dit onze baan mogen noemen omdat het tegelijkertijd je hobby is. Het voelt niet alsof je aan het werk bent. We kunnen zelf onze tijden indelen en we hebben geen baas die zegt wat je moet doen.

Hoe zit het op internationaal gebied? Begint dat al te komen?
We hebben een kleine mini-toer in Zwitserland gehad, daar hebben we in drie clubs mogen optreden. Verder hebben we nog verschillende optredens in Berlijn, Lille en Milaan gehad.

Merkte je een groot verschil met Nederland?
Ja echt wel! Nederland is een heel goed land om uit te gaan. Nederlanders hebben altijd zin om los te gaan. In het buitenland drinken mensen meer hun biertje en wordt er gechilld in de clubs. Niet dat het minder leuk is, maar dat viel wel op.

Wat is het vreemdste feestje waar jullie ooit hebben gedraaid?
Een examenfeestje in Bussum. Dat meisje was geslaagd voor haar Havo en ze gaf een feestje. Haar ouders hadden ons geboekt. We hebben daar vijf uur gedraaid. Dat was vreemd, maar ook erg lachen!

Tot slot, wat kunnen we nog van Rauwkost gaan verwachten in de toekomst?
Veel nieuwe releases. Er is net een nieuwe EP ‘Deep down’ uit op EC Records van Michel de Hey. We willen doorzetten waar we nu mee bezig zijn. Verder hopen we op veel boekingen in het buitenland.


42 opmerkingen

Gefeliciteerd met je eerste flock interview (Y)
Leuk interview :flower: heb het niet zo op techno, maar wel heel leuk om te lezen :)
Wat een heerlijk interview ;)
keep up the good work guys! zie jullie zaterdag op Andere koek!

la'ah!
Helden! Tot zaterdag weer, jullie sinds het festivalseizoen niet meer gezien :)!
helden eerste klas :)
Ja echt wel! Nederland is een heel goed land om uit te gaan.­ Nederlanders hebben altijd zin om los te gaan.­ In het buitenland drinken mensen meer hun biertje en wordt er gechilld in de clubs.­ Niet dat het minder leuk is, maar dat viel wel op.­

Is dit niet juist andersom?
laatste aanpassing
Deze boys rocken em al zo lang en zo hard :D!

Jammer dat ze Zwarte kat en Vulcanic (nog) niet gereleased hebben!
Deze gasten goed beluistert tijdens Infinity afgelopen zomer.­ Erg lekker gevarieerde dansbare sound! Lijkt me ook erg gaaf om doordeweek lekker te kunnen produceren!
laatste aanpassing
Duo om rekening mee te houden :D Hopelijk tot snel weer!
Altijd lekker....­ Rauwkost
Heerlijk, helden op Koninginnedag!! gewoon doorknallen na 21.00 op straat!! In Paradiso ook beter als Deadmau5!! Dit weekend weer ff naar ze luisteren in The Powerzone! :D
eindbazen! :respect:
RCV
Werkzaam bij Bar27
wat een schattige jongetjes zijn het! (L)
Cloud*//
Werkzaam bij We Are E
Uitspraak van PB<- op donderdag 3 december 2009 om 18:21:
Uitspraak van Ollie W. op donderdag 3 december 2009 om 15:45:
wat een schattige jongetjes zijn het! (L)

:-)

:D
Snel gegaan met jullie hoor Rauwkost! Niets meer dan respect!! (y)
Heb een aantal leuke setjes van ze hier op de pc.­ V

Vanavond voor het eerst horen en dan ook nog live! Ben benieuwd!
Dat is eigenlijk spontaan gekomen.­ Toen we een naam moesten verzinnen, zijn we een avondje gaan brainstormen.­ We wilden een Nederlandse naam kiezen, omdat we een Nederlandse act zijn.­ We hebben sowieso een rauwe sound en rauwkost is een mix van allerlei rauwe groentes.­ Deze naam vonden we het meest toepasselijk.­

hahaha dat weet ik nog wel...was op de dag van DG oud en nieuwfeestje toen.

goed bezig jongens...vet dat jullie er zo voor gaan(Y)
Fcukmme
Artiest Faux
Gasten die het verdienen! Stellen je nooit teleur!

Dat stekker moment blijft voor altijd in mijn geheugen!
Aizito
Artiest Aizito
5uur rauwkost op je examenfeest.....­jaloers!
leuk interview :)
Ja goed voor elkaar als je pa dat voor je regelt 5 uur lang :D
favorietje
oud en nieuw 08/09 voor het eerst gezien.
verwachte veel.
kreeg ook veel.

:respect:
Deep Down / Que Es Que staan al in mijn playlist, stuk voor stuk dikke platen met een eigen sound eraan!
Uitspraak van Aizito op zaterdag 5 december 2009 om 11:54:
5uur rauwkost op je examenfeest.....­jaloers!

Is dat ook nog te regelen op je 44 ste verjaardag?

Top muziek en kan er helemaal los op gaan!

zie jullie in de catwalk.

leuk interview!
laatste aanpassing
tof interview, keep up the good work!
Yo homies! Als ik ooit het studeren beu raak en ineens klaar ben mogen jullie op mijn afstudeerfeestje draaien ;) Grtz D.
Vette gasten, leuk interview trouwens (Y)
ze hebben mij vanaf de eerste keer in een ondergronds hol tot op de dag van vandaag kunnen blijven boeien! ik wist toen natuurlijk al dat ze groot zouden worden :P
grappig interview...

maar dat ze hier op feesten vaak zo hard los gaan en in het buitenland minder... ze zijn duidelijk nog nooit in de UK geweest ;)
laatste aanpassing