Partyflock

Bart Skils - Op weg naar meer warmte en groove

Bart Skils - Op weg naar meer warmte en groove

door , gepubliceerd op
Bart Skils - Op weg naar meer warmte en groove (afbeelding)
ArtiestBart Skils Site
Bart, om mee te beginnen: voor de mensen die Bart Skils niet kennen, hoe zou je jezelf omschrijven?
Hey hallo, mijn naam is Bart Schils. Om te beginnen ben ik waarschijnlijk net als de meeste mensen hier op Partyflock een echte muziekliefhebber. Ik ben ooit in Amsterdam gaan wonen voor mijn studie Communicatie & Management aan de HvA. Al vrij snel kreeg ik een bijbaantje in platenzaak Outland Records op de Zeedijk, waar op dat moment ook veel andere dj’s werkten (o.a. Dano, Steve Rachmad, Jerome, Spider Willem).
Zo ben ik de muziek ingerold en begon ik met het organiseren van kleine illegale feestjes in het havengebied van Amsterdam. Een soundsystem, een aantal traytjes bier en feesten maar. Op een gegeven moment kreeg ik de kans om samen met Alexander Koning in de (inmiddels ter ziele gegane) Mazzo elke laatste zondag van de maand te doen. Zo hebben bijvoorbeeld Ben Sims, Alexander Kowalski, Ricardo Villalobos en Anthony Rother daar hun eerste plaatje in Nederland opgelegd. Toen de Mazzo dicht ging zijn onze feestjes verplaatst naar de Paradiso, Melkweg en later club 11. Naast muziek en het organiseren van feestjes ben ik graag aan het socializen met vrienden en hou ik nog steeds van een goed avondje uitgaan!

Hoe ziet een normale week van een druk-bezet dj zoals je bent eruit?
Hoe vind jij je rust naast het drukke bestaan van evenementen organiseren, draaien, reizen en produceren?

M’n week probeer ik een beetje te verdelen tussen produceren, organiseren, draaien en tijd voor m’n vrienden. Doordeweeks zijn dat vooral dagen in de studio of dagen dat ik bezig ben met het organiseren van onze feestjes. Op dit moment zijn dat VOLTT in de Paradiso, Traffic in de Melkweg en Static in Trouw. Dingen die hierbij komen kijken zijn het boeken van dj’s, vluchten, hotels, het design van de fyers, website etc. Donderdag en vrijdag gebruik ik meestal voor het checken van de promo’s en het zoeken naar nieuwe muziek. En dan kunnen we weer vrolijk het weekend in met alle leuke feestjes in binnen en buitenland.

‘De jeugd heeft de toekomst’ wordt altijd gezegd. Hoe was jij toen je jong was en waarover kan je je nu verbazen als je de jeugd van tegenwoordig ziet?
De jeugd heeft zeker de toekomst! Zelf is mijn instelling niet echt veel veranderd als het om draaien gaat. Ik geniet er nog steeds enorm van en ik voel me nergens beter op m’n plek dan achter de decks. Ik verbaas me verder niet echt over de jeugd van tegenwoordig. Er komen constant nieuwe partygeneraties bij maar die zijn er ook om te genieten van de muziek en een goede tijd te hebben. Wat dat betreft verandert er niet veel.

Veel mensen houden ervan om muziek in hokjes te plaatsen: minimal, schranz, ga maar door… Hoe zou jij je eigen stijl willen typeren?
Ik draai techno in de breedste zin van het woord, zolang de groove er maar goed in zit. Dat ik van een opbouw in sets hou komt denk ik vooral door mijn eigen avonden als resident. Daar open je de avond vaak met diepe dubby techno en bouw je zo op naar een goed knallend hoogtepunt. Zo is mijn platencollectie dan ook, van diepe Maurizio beats tot de dikke tribal grooves à la Awakenings.

[dump id=2517 left]Welke dj’s zijn voorbeelden voor je (geweest)?
Er zijn altijd veel dj’s en artiesten die me inspireren, zowel de gevestigde als nieuwe namen. Dit gaat echt van Surgeon en Regis tot Nick Curly en Johhny D. Ik ben constant op zoek naar nieuwe muziek en luister daarom met veel plezier naar promo’s, releases, demo’s en sets van andere artiesten op feesten en festivals.

Dj’s worden deels op een voetstuk gezet, maar zijn vaak ook ‘van de mensen’ omdat iedereen wat van je wil. Soms is daarbij een duidelijke afstand tussen publiek en dj (al was het maar door de afstand tussen dj-booth en publiek), maar vaak ook staan dj’s tussen het publiek zelf te dansen; neem Sven Vath als voorbeeld. Hoe zie jij de interactie tussen dj en het publiek, en wat zijn hier jou ervaringen mee?
Ik vind het belangrijk om onderdeel te zijn van het publiek. Op onze feestjes ben ik dan ook altijd in de zaal te vinden om een beetje gezellig te hangen en met iedereen in het publiek te kletsen. Zo krijg je ook de beste feedback. Zij zijn tenslotte degenen voor wie je het feest geeft!

Hoe zie je zelf de ontwikkeling van techno de komende jaren? Je zag eerst alle hardere techno-dj's langzaam naar minimal overschakelen, maar wat is nu de volgende stap? Techno zal constant in ontwikkeling blijven en dat is maar goed ook. De opkomst van minimal is goed geweest voor de variatie binnen de techno maar de basis ligt toch echt in Detroit. Je merkt gelukkig wel weer dat er meer warmte en groove in de muziek komt en daar ben ik blij mee. Er moet gedanst worden en die handen mogen de lucht in … haha.

Als je Bart Skils zegt, zeg je Static, VOLTT en Traffic. De meeste top-techno-dj’s van de wereld hebben al op deze avonden gestaan. Hoe zie je de ontwikkeling van deze avonden en hoe zorg je ervoor dat het iedere keer een feest blijft na zoveel edities?
Voor mij is muziek de belangrijkste drijfveer om feestjes te organiseren. Zo lang er dus muziek uitkomt die me inspireert zal ik ook gemotiveerd blijven om feestjes te organiseren. Als er nieuwe artiesten opkomen ben ik blij dat ik ze een podium kan bieden op een van onze avonden.

[dump id=2518 right]Hoe veel verder kan je je, na vele jaren draaien, nog ontwikkelen op dit moment denk je? Wat zijn op dit moment je dromen? (…Of heb je ze allemaal al weten te bereiken?)
Voor m’n gevoel ben ik nog volop in ontwikkeling en zijn er nog een hoop dingen waar ik voor wil werken. Zo ben ik op dit moment mijn nieuwe studio aan het afmaken en kijk ik er erg naar uit om hierin te gaan werken. Daarnaast komen er steeds meer shows in het buitenland en zijn we druk bezig met het VOLTT Loves Summer festival 2009. Wat dat betreft heb ik nog een hoop dromen en ideeën.

Ben je van plan nog meer concepten te gaan lanceren in de toekomst, of kunnen we wellicht samenwerkingen met andere organisaties verwachten?
We zijn op het moment tevreden met wat we doen. Wel ben ik heel blij dat Static na de sluiting van 11 een nieuwe plek heeft gevonden in Trouw. Deze oude industriële drukkerij is echt een supervette nieuwe locatie waar we met veel plezier bezig zijn.

The End, een legendarische club in Londen, is pas gesloten. Wat is voor jou een ‘legendarische club’ waar jij menig herinnering hebt liggen?
Voor mij zijn dat 11 en de Mazzo. Dit zijn echt de clubs waar ik veel goede herinneringen aan heb, in beide clubs heb ik een vaste avond gehad en kon ik de artiesten boeken die me inspireerde. Verder was het publiek in zowel de Mazzo als 11 te gek en stonden ze open voor nieuwe muziek en artiesten.

Wat was het beste feest waar je gedraaid hebt, en waarom?
Oehh… dat zijn er een hoop. Het belangrijkste voor me is dat je een klik hebt met het publiek en je samen een vette tijd hebt. Dit kan zowel op de kleine feestjes zijn als op de grote festivals en feesten als Lowlands, Extrema, FYM en Awakenings. Speciaal blijft voor mij Lowlands omdat ik er al een aantal jaar draai en er verder 3 dagen lang veel goede bands, dj’s en live acts te zien zijn. De sfeer op Lowlands is verder ook uniek door de crossover tussen verschillende scenes.

Kunnen we de komende tijd nog nieuwe releases en/of projecten van je verwachten? (oftewel: vertel ons waar je mee bezig bent!)
Zeker, er komen binnenkort remixes uit voor o.a. Marcus Meinhardt, Mark Henning, Audio Fly en Mark Broom. Verder staan er zowel District One als solo releases op het schema. We blijven gewoon rustig doorwerken :)


[dump id=2519 left]Hoe steekt jou samenwerking met Anton Pieete in elkaar als jullie samen in de studio zitten? Op welke gebieden vullen jullie elkaar aan, en op welke gebieden verschillen jullie van elkaar als water en vuur?
Anton en ik hebben elkaar leren kennen via Mark Broom. Ik bracht toen releases uit op Mark’s label Pure Plastic en Anton op het sublabel Manuke. Toen Mark een keer in Amsterdam was hebben we met elkaar afgesproken en zijn daarna de studio ingedoken. Dat klikte goed en sindsdien hebben we een hele serie releases gedaan. Wat betreft muzieksmaak liggen Anton en ik elkaar goed en het grote verschil is onze punctualiteit. Ik ben iets scherper qua deadlines en op tijd komen zeg maar… haha.
Maar onze grote match is toch dat we allebei van dezelfde groove houden die geschoold is op de oude Birmingham en UK sound. Zware dikke grooves die altijd moeten funken in het laag en de baslijnen.


Met wie zou jij graag in de studio willen duiken voor een nieuwe samenwerking?
Qua sound passen m’n vrienden van 100% Pure en Intacto goed bij me. Dit zijn o.a. 2000 and One, Polder (Lauhaus & David Labeij), Kabale und Liebe, Julien Chaptal, Boris Werner en natuurlijk Anton. We inspireren en helpen elkaar daarbij ook met ideeën. Wat dat betreft werken het goed samen als label, we checken elkaars nieuwste tracks en geven feedback en advies.

Hoe kijk jij aan tegen het traditionele beatmatchen en de huidige technologische ontwikkeling die dat aspect uit handen nemen?
Ik vind het allemaal prima, de ontwikkelingen zullen altijd doorgaan en dat hou je niet tegen. Het belangrijkste is dat het werkt op de dansvloer en het publiek los gaat! Of dat nu digitaal of analoog is.

Heb je nog een leuke anekdotes uit je carrière voor ons?
Wat is je grootste blunder ooit?

Zo... heb je even... haha. Elk weekend gebeuren er weer een hoop leuke dingen en beland je in vreemde situaties. Van vallende monitors en instortende podia tot grappige en vreemde verzoekjes en briefjes. Wat dat betreft is geen enkele show hetzelfde en inspireert de omgeving meer dan genoeg. Altijd feest! :)

Zijn er nog misverstanden over Bart Skils die je bij deze uit de wereld zou willen helpen?
Nee hoor... en als je nog vragen hebt kan je me altijd me aanspreken op een van de feestjes waar ik ben.56 opmerkingen

Tweede reactie!
Leuk interview! Erg blij dat hij 22 mei in Gouda komt draaien op Logics:D
Vet! Een van mijn vragen erin verwerkt ;)
laatste aanpassing
Maar onze grote match is toch dat we allebei van dezelfde groove houden die geschoold is op de oude Birmingham en UK sound.­ Zware dikke grooves die altijd moeten funken in het laag en de baslijnen.­

Dan hebben wij in ieder geval ook n match :respect:
Leuk interview :)

En respect voor Bart (Y)
helder interview helder mix werk (Y)
Tof interview, een set van Skils blijft altijd vermakelijk.­
altijd leuk om interviews te lezen, al blijft de muziek kudt.­
Bart Skils =­ Held!! Heerlijke beats, top techno...­helemaal geweldig!
op lowlands gezien vorig jaar, het was zondag ik had al drie lange dagen in mn benen....­maar ome bart hielp me erdoorheen!
Uitspraak van the beat is Flo_wn op donderdag 9 april 2009 om 09:52:
op lowlands gezien vorig jaar, het was zondag ik had al drie lange dagen in mn benen....­maar ome bart hielp me erdoorheen!

hehehe, hier nog een! Wat een geweldige set was dat!:D
Leuk interview, leuke vragen!
JF
Artiest J. Flannan
leuk om te zien dat er maar liefs 8 vragen van me zijn gebruikt al vind ik de antwoorden wat voorzichtig nog :p
leuk interview
bart =­ koning, maar beetje standaard interview &­ antwoorden
op en top goed!

Maar onze grote match is toch dat we allebei van dezelfde groove houden die geschoold is op de oude Birmingham en UK sound. Zware dikke grooves die altijd moeten funken in het laag en de baslijnen.

Dan hebben wij in ieder geval ook n match :respect:

+1 :D
Die geile was mooi 3de bij verkiezing meest sexy dj.­ Als een hongerige hond stond hij te kwispelen on stage in paradiso
laatste aanpassing
als organisator :respect:
als dj (N)
Uitspraak van FlexyFrank op donderdag 9 april 2009 om 17:56:
dikke tribal grooves à la Awakenings.­

jammer dat ie daar nooit meer geboekt wordt

Draaide maar weer eens wat pittiger dan zou Rocco hem wellicht weer boeken. Verder prima DJ
Uitspraak van bertus boterkoekje op donderdag 9 april 2009 om 20:49:
Draaide maar weer eens wat pittiger dan zou Rocco hem wellicht weer boeken.­

Setje van hem op 7 okt 2006 op awake was echt nice
Mooi interview!
Bart Skills = Held :D
laatste aanpassing
New Years Eve @ Melkweg, Bart Skils & James Holden... WAS SUPER VET!!!! :D:D
leuk om weer s wat over m te lezen :yes: ben benieuwd naar zaterdag !!
Bart Skils is altijd goed! Dacht trouwens altijd dat ie zichzelf Skils noemde, vanwege zijn eventuele (DJ) skills.... Nu zie ik dat ie bijna zo heet... :D

Cocoon NYE Rotterdam 2008! (L)
Kp
Artiest Kapé, Kp
Uitspraak van Isor op maandag 13 april 2009 om 05:30:
Cocoon NYE Rotterdam 2008!

Toen had ie de drive er lekker in zitten ja, dat moet ie eigg vaker doen
Uitspraak van Ndrangeta op vrijdag 10 april 2009 om 00:17:
Setje van hem op 7 okt 2006 op awake was echt nice

reken maar,nog steeds eens in de zoveel tijd dat ie de luidsprekers van mijn auto verwent!!
Leuk interview.­ Goeie gast!
Zo te lezen een prima gast :) Wel erg vette muziek maakt ie en ik heb altijd genoten van zijn setjes (al zijn het er niet veel van hem die ik gehoord heb)
laatste aanpassing
Uitspraak van Ndrangeta op vrijdag 10 april 2009 om 00:17:
Setje van hem op 7 okt 2006 op awake was echt nice

The darkside of Bart Skils wat een set is dat zeg(y)
topgozert
Bartjeeee!!!!!
(y)
Zware dikke grooves die altijd moeten funken in het laag en de baslijnen.­
Er moet gedanst worden en die handen mogen de lucht in … haha

Fijne vent, goede dj.­
Sander May
Werkzaam bij Complexed, KLIKK
Artiest Sander May
Als DJ altijd steady, en sinds de eerste keer dat ik hem zag draaien op Awakenings in 2003, één van mijn favorieten.
Als persoon ook zeer aardig en oprecht! (y)
op de static avond in de 11 toch wel mijn leukste uitgaansavonden meegemaakt denk ik.
boekte altijd precies de goede artiesten, hoop dat dat in de trouwe doorgezet wordt (Y)
wel een beetje een standaard interview trouwens.
laatste aanpassing
Uitspraak van - Jort - op donderdag 9 april 2009 om 10:16:
Uitspraak van the beat is Flo_­wn op donderdag 9 april 2009 om 09:52:
op lowlands gezien vorig jaar, het was zondag ik had al drie lange dagen in mn benen....­maar ome bart hielp me erdoorheen!

hehehe, hier nog een! Wat een geweldige set was dat!

x3! :D