Partyflock

Wat voor fruit zien we graag op de dansvloer?

 
Flockonderwerp · 46590
tiesniewies
Werkzaam bij Vier
Lastige keus, kzou zeggen lees eerst dit voor je oordeelt

Appels en bananen
Appels, peren, aardbeien, sinaasappels, bananen, mango's en kiwis. Allemaal lekkere fruitsoorten die ook door biologische fruittelers geteeld worden. Zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Hoe doetAppeloogst zo'n biologische teler dat? Door samen te werken met de natuur. De appel en de banaan zijn de fruitsoorten die kinderen het meeste eten. Daarom vertellen we je in deze rubriek hoe de biologische appels en bananen bloeien en groeien. De appels worden veel geteeld door Nederlandse fruittelers en de bananen bij ons in de supermarkt en natuurvoedingswinkel zijn geimporteerd uit Zuid-Amerika en Afrika.


De appel
In de lente bloeit de appelbloesem. Bijen brengen stuifmeel van de ene naar de andere boom. Daardoor kan er uit het vruchtbeginsel een appel groeien. Een appel groeit eerst rechtop en gaat later pas aan z'n steeltje hangen. In de herfst is de appel rijp om geplukt te worden.

Hongerige beestjes
Niet alleen mensen eten graag appels. Sommige insecten zijn ook dol op de zoete vrucht. In de gangbare fruitteelt spuiten de telers gif op de appels waar de insecten van dood gaan. Een biologische teler mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken en zoekt dus naar andere oplossingen. Bijvoorbeeld: ze spuiten met gewoon water om de beestjes van het fruit te spoelen of plantenextracten, zoals brandnetelthee. Dat jaagt de insecten weg, met hun neus dichtgeknepen. Een slimme truc is het gebruik van 'feromonen'. Dat zijn geurstoffen die mannetjes insecten in de war brengen, zodat ze het vrouwtje niet meer kunnen vinden. Zo komen er geen eitjes en dus ook geen nieuwe insecten. Als de teler het goed doet, kan hij met feromonen tot 98% de schade door die bepaalde insect voorkomen.
Het voordeel van het niet-gebruiken van bestrijdingsmiddelen: onmisbare insecten zoals bijen en hommels worden niet doogespoten maar kunnen onbekommerd de appelbloesems bestuiven. Met als lekker extraatje: biologische appelbloesem honing. Heb je dat weleens geproefd?

Behulpzame vogels
De biologische teler hangt nestkastjes voor koolmezen in de appelboomgaard. De vogels helpen de teler door rupsen te eten. Ook vleermuizen zijn van harte welkom in de boomgaard want ze eten insecten! Torenvalken vangen kleine knaagdiertjes zoals muizen en woelratten. Met name de woelratten kunnen schade aan de boomgaard toebrengen doordat ze aan de boomwortels knagen. In elke biologische boomgaard zie je dan ook minimaal twee of drie nestkasten voor torenvalken staan. Verder plant een fruitteler bomenhagen langs de percelen waarin kleine vogels, vaak insecteneters, kunnen nestelen. Kortom: een biologische fruitboomgaard is een klein vogelparadijsje!

Geuren en kleuren
Wat is de overeenkomst tussen Keizer Alexander, Zijden Hemdje en Reinette van Erkenstein? Het zijn namen van appelsoorten. In de winkel zul je ze niet zo snel tegenkomen. Daar liggen meestal alleen Granny Smith, Elstar en Jonagold. Dat zijn de appels die goed verkopen. Weinig keus is wel een beetje saai. Er zijn wel 7500 andere soorten appels op de wereld! Sommige zijn knalrood, andere bijna wit, sommige honingzoet, andere mierenzuur, sommige om zo in te bijten, andere moet je eerst koken. Gelukkig zie je in de biologische winkel wel bijzondere rassen, zoals Topaz, Santana, Dijkmans zoet, Bellefleur en Sterappel. Het is juist leuk als je veel verschillende soorten kunt proeven.

Een appel is gezond
In Engeland zeggen ze 'an apple a day keeps the doctor away': eet elke dag een appel en de dokter kan thuis blijven. Klopt. Vijf of meer appels per week eten is goed voor je longen. Het sap van de appel helpt verkoudheid voorkomen. De vezels zijn goed voor je darmen. Het appelzuur en wijnsteenzuur in een appel helpen bij de vertering van vet eten. Een appel is eigenlijk een natuurlijk medicijnkastje. Eet 'm het liefst met schil en al, want ook de schil is gezond, tenminste, als het een onbespoten (biologisch) appeltje is.

Een eigen appelboom
Vind je het leuk om zelf elke herfst je eigen appelboom te oogsten? En vind je het interessant om te weten wat er voor natuur op en rond een biologische appelboomgaard woont en leeft? Adopteer dan je eigen appelboom en ontvang elke maand de Appelmail met leuke weetjes en berichten uit de bongerd. Kijk op: www.adopteereenappelboom.nl.


De banaan

Reuzenplant
Bananen groeien in warme en vochtige gebieden. De bananenplant is niet te vergelijken met de planten die wij in de vensterbanken hebben staan. Hij wordt 6 tot 8 meter hoog en heeft bladeren zo groot als surfplanken. Toch is het geen boom, maar een plant, de grootste die er bestaat. Als een bananenplant ongeveer een jaar oud is, krijgt-ie een paarsrode bloem. UIt deze bloem groeit een supergrote tros bananen waaraan wel 250 bananen kunnen hangen. Een bananenplant bloeit maar een keer in zijn leven. Na de oogst sterft de plant af. Maar de wortelstok blijft leven en daar groeit weer een nieuwe reuzenplant uit.

Gele vingers
Wat wij in de winkel een bananentros noemen, is eigenlijk maar een klein stukje van een hele tros en wordt in vaktermen een 'hand' genoemd. Een hele tros bananen bestaat uit tien 'handen' van ongeveer 20 bananen. Het woord 'banaan' komt uit het Arabisch en betekent 'vinger'.

Milieuvriendelijke banaan
In de landen waar bananen geteeld worden, zijn nauwelijks wetten voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom kunnen bananentelers middelen gebruiken die erg giftig zijn. Vooral grote bananenplantages brengen veel schade aan het milieu toe. Als je de natuur in de bananenlanden wilt helpen, moet je biologische bananen kopen. Een banaan met een EKO-keurmerk is zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld.

EKO-OKE
Op de biologische bananen zie je naast het EKO-keurmerk ook het Max Havelaar Keurmerk of het OKE-keurmerk staan. Dat betekent dat de bananentelers en de bananenplukkers een eerlijk loon hebben gekregen voor hun werk. Een EKO-OKE banaan is dubbel goed: goed voor het milieu, en goed voor de mensen.

Bananenoogst (foto: AgroFair)Bananenboot
De biologische bananen komen uit de tropische landen Ecuador, Colombia, Dominicaanse Republiek en ook uit Ghana. Bananen worden per vrachtschip naar Europa gebracht. De belangrijkste Europese bananenhavens zijn Rotterdam, Zeebrugge (Belgie) en Hamburg (Duitsland). De overtocht van bijvoorbeeld Ecuador naar Europa duurt 17 dagen.
haha..­ hmm datmaakt de keuze wel lastiger ie bunt nie wies~~
Uitspraak van Pitto op dinsdag 8 mei 2007 om 10:53:
appels/ bananen?

pfff...wat een retorische vraag.. Chiquita bananen natuurlijk! de Vrouwelijke equivalent van ondergetekende!
gare rapen
Uitspraak van jaN__ op dinsdag 8 mei 2007 om 18:47:
gare rapen

wel de spreekwoordelijk rapen dan he :D
Appels in hapklare stukjes,
want nee banaan en de rest krijg en hou ik meestal niet binnen :X
Ik ben in ieder geval voor hapklare brokken fruit.­
Of fruit met zo'n choco-laagje.­
En zonder bananenschillen, want met al die mensen die er gaan komen, zie ik die bui al hangen (en hoppa, mooie brug naar de weerman hehe).­
Uitspraak van |\/|iG op woensdag 9 mei 2007 om 09:26:
het verschil tussen groenten en fruit

fantastische uitleg :D
Ik wil wel groag bloemetjes-gordijnuh zien springe....­tis genne fruit ...­moar ok leuk.­
laatste aanpassing
8Bahn
Werkzaam bij 8Bahn
Artiest Patski
lychees pruimen en bramen! YEAH!
Uitspraak van KatYo op woensdag 9 mei 2007 om 11:38:
Ik ben in ieder geval voor hapklare brokken fruit.­
Of fruit met zo'n choco-laagje.­
En zonder bananenschillen, want met al die mensen die er gaan komen, zie ik die bui al hangen (en hoppa, mooie brug naar de weerman hehe).­

stekker het grote glijfeest....
Uitspraak van Anneke? op woensdag 9 mei 2007 om 18:58:
ananassen!

die zijn vaak zo onrijp ..maar je kan er wel goed mee gooien
....­en passievruchten natuurlijk


daar valt nog mee te tennissen als het moet
Uitspraak van Anneke? op woensdag 9 mei 2007 om 20:19:
....­en passievruchten natuurlijk


daar valt nog mee te tennissen als het moet

maracuja (de grote, Braziliaanse variant van de passievrucht, ongeveer een tennisbal;))
Uitspraak van BAM! op woensdag 9 mei 2007 om 20:43:
maracuja (de grote, Braziliaanse variant van de passievrucht, ongeveer een tennisbal)

Passievruchten zijn wel lekkerder... dan maar squashen :P
De granaatappel, maar die maakt zo`n rotzooi :(
Misschien dan toch maar de lychee...stekelig van buiten..zacht van binnen met flink wat pit :jaja:
pfff ik dacht dat wordt een makkie.. paar bananan en zo hup klaar....

granaatappels/kokosnoten turks fruit/ fruit met chocola/ maracuja/ lychees pruimen en bramen/ anannnannnannnas/ muilperen ... tjeezz.

haha.. hmm datmaakt de keuze wel lastiger ie bunt nie wies~~

pepernoten?? >> die waren er wel hoor toen :P
Uitspraak van tiesniewies op dinsdag 8 mei 2007 om 10:58:
Lastige keus, kzou zeggen lees eerst dit voor je oordeelt

wat een verhaal ties! haha!

:roflol:
Uitspraak van Pitto op donderdag 10 mei 2007 om 17:03:
granaatappels/kokosnoten turks fruit/ fruit met chocola/ maracuja/ lychees pruimen en bramen/ anannnannnannnas/ muilperen ...­ tjeezz.­

Ja, maar mogen tomaten nou wel of niet??? Zijn best lekker hoor!!
Michiel, wat dat is een peertje ;P
een te rijpe doerian, maar denk dat er dan niet veel van een dansvloer overblijft...­
je komt vaak genoeg druiven tegen trouwens... Sommigen hebben een pruim en dan vaak ook nog 2 meloenen... :D
doe mij maar appels en peren, al zijn ze niet te vergelijken.­
:banana: Vitamine B(anaan) :banana:
van die dikke groene harde bananen
Uitspraak van 8Bahn op woensdag 20 juni 2007 om 18:41:
dikke groene harde bananen

Nee, bah! Ik moet het wel na 3 keer kauwen kunnen doorslikken. Dus liever van die goed gerijpte donkergele :banana:
Uitspraak van tiesniewies op dinsdag 8 mei 2007 om 10:58:
In Engeland zeggen ze 'an apple a day keeps the doctor away'

en in Nl zeggen we : a bommetje a day keeps the doctor away