Partyflock

Koekje erbij?

 
Flockonderwerp · 15242
even intellectueel doen b)

Jodenkoek
Ga naar: navigatie, zoek
"Jodenkoeken"
Groter
"Jodenkoeken"

Een jodenkoek is een grote, platte koek van zandgebak van zo'n 10 cm in diameter. De originele koeken worden gemaakt in Alkmaar door Davelaar sinds 1883. Ze worden ook door anderen geproduceerd, onder andere door Lotus Bakeries uit Enkhuizen en O'Lacy uit Amsterdam. Hoewel de producten dezelfde naam hebben zijn de koeken wel totaal verschillend.
[bewerk]

Naam

Lotus Bakeries beweert dat het recept voor deze koeken afkomstig is van een joodse bakker uit Enkhuizen die in de jaren '20 van de vorige eeuw de koeken verkocht, wat de naam van deze koeken verklaart. Dit is de meeste gehoorde verklaring.

Andere bronnen melden dat de naam niets met het jodendom te maken heeft, maar dat een bakker met de familienaam 'de Joode' deze koeken bakte.

Dan is er nog een derde verhaal: de koeken zijn groot maar dun. Voor weinig geld kon je daarom een grote koek presenteren. Veel producten die vroeger goedkoop waren, hebben een toevoeging 'joods' gekregen. Nu meent men dat dat verwijst naar gierigheid van de Joden, meer waarschijnlijk is echter dat Joden door hun armoede vaak goedkopere producten kochten.

De naam werd in de jaren '70 als discriminerend beschouwd. De fabrikant overwoog de naam te wijzigen, maar is daar niet toe overgegaan. Wel zijn de namen voor de geëxporteerde koeken aangepast.
Lekker koekje :kwijl:
waarom brengen ze dan ook niet gewoon hitler donuts op de markt dan is het helemaal compleet
maar waar kom die naam nou vandaan :D
Uitspraak van _AngeL_ op woensdag 6 september 2006 om 10:38:
maar waar kom die naam nou vandaan

Staat er toch bij? :/
Uitspraak van Legalize! op zaterdag 9 september 2006 om 19:06:
Staat er toch bij? :/


dat zijn geruchten
jodenkoek doe maar
koekje erbij?