Partyflock

Jacco Swart is best tevreden

 
Flockonderwerp · 13403
De afgelopen weken lag Jacco Swart door wat impopulaire beslissingen nogal onder vuur. De mascotte, een afgrijselijk shirt, de Algemeen Directeur van NEC kreeg alles op zijn bordje. Nu de storm weer wat is gaan liggen leek het hoog tijd om even met Jacco om de tafel te gaan zitten.

''Ik zit hier nu twee jaar en de inwerkperiode is voorbij. Het bevalt mij nog steeds heel goed, ondanks dat er een heleboel gebeurd is. Er zijn in die twee jaar een hoop dingen gebeurd. Vorig jaar was, ondanks het niet behalen van de doelstelling, wel een goed jaar. NEC heeft het publiek het nodige geboden: Goede, leuke wedstrijden, helaas met negatieve uitschieters. Financieel gezien hebben we een veel beter jaar doorgemaakt dan de jaren daarvoor. We hebben daarvoor gekeken naar alle inkomstenposten, waar valt nog iets uit te halen? En waar zit je aan je plafond? Daarbij hebben we geconstateerd dat we bij veel zaken tegen het plafond aanzitten, maar dat er nog wel degelijk geld te halen is. Ik kan en wil me dus niet verschuilen achter het feit dat er geen geld meer uit de markt te halen is. We weten inmiddels wat we uitgeven aan wat en wie maar het is de kunst ervoor te zorgen dat je niet teveel uitgeeft.

Voornamelijk op sportief terrein hebben we een flink aantal mutaties gehad, dat waren spelers met en zonder een transfersom en wat spelers waarbij we geholpen zijn door de investeerders. Bij deze nieuwe spelers zijn in de salarissen meer prestatiebonussen opgenomen, want niet alle achttien spelers kunnen 34 wedstrijden spelen. De verleiding is natuurlijk groot om maar uit te blijven geven om een topselectie samen te stellen maar het probleem zit dan niet in augustus, maar wel in januari.

­[img]http://www.forzanec.nl/public/events/foto/presentatie-jiba040706/12.JPG[/img]

In de directie is er sinds mijn aanstelling toch het nodige veranderd. Sinds ik het stokje van Alex Tielbeke overnam is de directie meer een drie-eenheid geworden. Ik ga bijvoorbeeld mee naar contractonderhandelingen met spelers en als dat niet mogelijk is, neemt Marc Loosen de honeurs waar naast Leen Looyen. Elk besluit wordt dus door minimaal twee man goedgekeurd want het gaat hier niet om het bestellen van een doosje paperclips. Daarnaast moeten wij natuurlijk weer verantwoording afleggen aan de Raad van Commissarissen. In die raad zitten Carlos Aalbers (Technische Zaken), Han Weijers (Stadionzaken), Eric Oomen (Secretaris) en Vincent Paes (Voorzitter). Daarnaast is er de Raad van Toezicht waar Hans van Delft trouwens nog inzit. Als NEC een grote boot zou zijn, dan is de Raad van Toezicht de helikopter die van bovenaf de koers in de gaten houdt. De Raad van Commissarissen zijn de mensen in de stuurhut die de kapitein controleren en corrigeren. Het is dus niet zo dat ik de eindverantwoordelijk ben voor alle beslissingen. Naar buiten toe lijkt dat natuurlijk zo maar formeel klopt dat niet. Naar buiten toe lijk ik de eindverantwoordelijke maar dat is niet zo aangezien Looijen en Loosen geen verantwoording aan mij hoeven af te leggen.

Over de selectie ben ik best tevreden. We moeten afwachten of de jonge spelers een goede ontwikkeling doormaken maar ik heb daar alle vertrouwen in. Natuurlijk kan ik dat niet hardmaken met de gehaalde resultaten in de voorbereiding. We hebben veel jonge spelers gehaald die het nog moeten gaan bewijzen. Ik begrijp de angst van veel supporters wel maar binnen de mogelijkheden hebben wij gewoon een goede selectie staan. In de breedte van de selectie zijn we kwetsbaar maar ik vind dat wij met deze jongens plus wat we al in huis hadden gewoon een fatsoenlijk seizoen moeten kunnen draaien. We hadden er ook voor kunnen kiezen om de selectie naar een topniveau te brengen maar de rekening zouden we dan later gepresenteerd krijgen. Natuurlijk zijn we wat spelers verloren en hebben we naast een paar jongens gegrepen omdat wij niet konden bieden wat zij vroegen. Je moet namelijk ergens de grens trekken voor een bepaalde speler. Natuurlijk zit het uitgegeven geld niet alleen in spelers maar we hebben afgelopen seizoen ook geïnvesteerd in een scoutingsstaf. De resultaten van die scoutingsstaf hebben geleid tot de selectie van aankomend seizoen. We hebben in het scouten bewust bewust gekozen voor jonge, talentvolle spelers.Met het lange vastleggen van die jongere spelers bewaak je de lange termijn en is er de kans spelers te verkopen.

In de afgelopen jaren is met ''de investeringen'' niet het sportieve resultaat behaald waarop we gehoopt hadden. De investeerders hebben de afgelopen jaren alleen maar betaald en van al dat geld hebben zij weinig tot niets teruggezien. Veel investeerders gaat het niet eens om het geld maar toch moet er wel sprake zijn van een soort rendement: Mooi voetbal, hoge eindklassering et cetera. Doordat wij dat niet hebben bereikt is het logisch dat de investeerders niet zo happig zijn om grote bedragen te betalen.

De afgelopen weken waren natuurlijk ook nogal rumoerig rondom mijn persoon. Over de kwestie Jiba kan ik eigenlijk heel kort zijn. Jiba was één van onze beste kandidaten omdat het qua uitstraling en qua bedrijf bij ons past. We hebben helemaal niet gelet op mogelijke kleurcombinaties maar gewoon gezocht naar de beste deal. Ik ben erg blij dat Jiba na alle commotie heeft gekozen voor een ander ontwerp. Natuurlijk is daar ook van te voren aan gedacht maar feit is dat Jiba met het huidige ontwerp niet akkoord was gegaan met het hoofdsponsorschap. Het is nu niet zo dat we Jiba een loer hebben gedraaid en met een vooropgezet plan dit ontwerp erdoor hebben gedrukt want ik had commotie verwacht, maar niet van deze proporties.

Daarnaast was er nog het probleem rondom de mascotte. Wij vinden dat NEC een mascotte kan gebruiken om zo nieuwe potentiële supporters te trekken. Dat dit een gevoelig item is in Nijmegen is bekend en daarom zal de mascotte in het begin alleen worden gebruikt bij activiteiten van de Juniors. Op de Open Dag wordt ook alleen de naam van de mascotte gepresenteerd, uit angst? Nee, het pak is gewoon nog niet klaar.

Al met al ben ik best tevreden over de afgelopen twee jaar, de supporters kunnen dat natuurlijk anders zien. Ik wil graag ruimte voor discussie laten zolang deze redelijk gevoerd wordt. Natuurlijk moeten er af en toe gevoelige beslissingen gemaakt worden maar ik hoop in de toekomst dat de supporters en ik nader tot elkaar kunnen komen.''


* bron : www.forzanec.nl *
Oprotten met die kneus
jacco swart :looser: