Partyflock
 
­ Nederland

Resident Advisor en Asahi Super Dry brengen documentaire uit over sound bar Doka

gepubliceerd door , op
© Tom van Huisstede
Resident Advisor en Asahi Super Dry brengen documentaire uit over sound bar Doka
26 oktober 2020
OrganisatieResident Advisor
LocatieDoka Site
Resident Advisor - een van de grootste media platformen gericht op elektronische muziek - en Asahi Super Dry hebben sound bar Doka opgenomen in hun documentairereeks over zogeheten 'listening bars'. In deze reeks worden 'listening bars' in Tokyo, Barcelona, Londen en nu ook Amsterdam uitgelicht. Al deze plekken onderscheiden zich door ruimte te bieden aan muziekliefhebbers en leggen de nadruk op het luisteren naar muziek op een zo goed mogelijk geluidssysteem.

Het concept van de 'listening bar' is na de Tweede Wereldoorlog in Japan ontstaan, nadat er een aantal wetten werden aangenomen die buitensporig gedrag moesten voorkomen. Een van deze wetten schreef voor dat er tot 2015 niet gedanst mocht worden in Japan. Als tegenreactie hierop ontstonden er plekken die men de gelegenheid gaf om al zittend speciaal geïmporteerde muziek te luisteren op een goed geluidssysteem. Dit is in de laatste decennia geëvolueerd tot een wereldwijde trend waar kleine barren worden omgetoverd tot ruimtes waar muziek luisteren een heel nieuwe dimensie krijgt.

Doka is in september 2019 grondig verbouwd. Na het optimaliseren van de akoestiek van de ruimte en het installeren van een top-of-the-line Danley Sound Labs geluidssysteem werd Doka omgedoopt tot 'sound bar'; een ondergrondse en intieme plek waar de nacht, muziek en andere vormen van cultuur samenkomen. Het programma van Doka komt tot stand door samenwerkingen met Broedplaats VKG - de creatieve studio's binnen Volkshotel - en artistiek talent binnen én buiten Amsterdam. Dit maakt Doka de huiskamer en het verlengstuk van DJ's, kunstenaars, live bands en andere creatieven. Julien Chaptal, Kamma en Masalo, drie creatieven uit Broedplaats VKG, hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Doka en komen uitgebreid aan het woord in de documentaire. Zij hebben meegeholpen aan het akoestische ontwerp van de ruimte, het uitzoeken van het geluidssysteem en de artistieke visie van de plek.

De afgelopen maanden heeft Doka zo'n 40 'Sit Down Sessions' georganiseerd, avonden waar bezoekers al zittend konden genieten van muziek gedraaid door DJ's als Carista, Elias Mazian en Sandrien. Op dit moment is de 'sound bar' alleen toegankelijk voor gasten van Volkshotel. Om hen van afleiding en vermaak te voorzien in een tijd waar andere horeca haar deuren gesloten moet houden worden er elke avond films gedraaid en draaien op vrijdag en zaterdag - na de film - resident DJ's van Volkshotel.