Partyflock
 
­ Nederland

Afro house

gepubliceerd door , op
Toorist
12 november 2018
FeestToorist · Shimza
Datumvrijdag 23 november 2018
LocatiePanama Site
Het begon allemaal in een club in Chicago, maar het centrum van housemuziek is tegenwoordig verplaats. Niet naar New York, niet Ibiza of Miami, maar het grootste house markt is nergens anders dan in Zuid-Afrika.

Het begin
Housemuziek is ontstaan in Chicago en Detroit aan het einde van de jaren '80. De naam is afkomstig van de nachtclub 'Warenhouse' waar een van de Dj's, Frankie Knuckles als eerste deze muziekstijl creëerde. Hij mixte de discosound met de soul en legde onder dit een hamerende oneindige beat. De house is eigenlijk een gemoderniseerde disco met wat hoger tempo en elektrische karakter.

De muziek wordt gegenereerd op elektrische apparaten zoals synthesizer, keyboard maar ook gewoon op de computer. De maker van een housenummer wordt de producer en persoon die het nummer afspeelt is de diskjockey (oftewel dj).

Het is tijd voor Europa!
Tijdens de zomer van 1987 stroomde housemuziek uit Detroit naar Europa. Eerst volgde Ibiza en vervolgens Engeland en uiteindelijk de rest van de Europa. Toen startte MTV met een dance programma 'Party Zone' en sindsdien kent Nederland de term house.

Festivals in Nederland
Tegenwoordig organiseert Nederland een aantal festivals waarin veel house Dj's op het programma staan. Een daarvan is Amsterdam Music Festival, tijdens het event wordt het voornamelijk house en techno gedraaid, er komen jaarlijks ruim 50.000 bezoekers. Ook internationaal bekend Mysteryland. Het event was opgericht in 1993 en is ook het eerste elektronische muziekfestival ter wereld. De line-up omvat alles van house tot techno en EDM. Veder is er ook DGLT, het is een van de belangrijkste house en technofestivals ter wereld.

"Er was altijd house, maar we noemden het destijds 'internationaal'."

South-Afrika in the spotlight!
In het begin van de jaren '90 kwam het eerste houseparty in Zuid-Afrika volgens een van de bekendste Afro house DJ's, Black Coffee. Hij kan zich nog goed herinneren een paar classics die destijds veel gedraaid werden "De plaat van Earth, Wind & Fire, Fantasy, was groot op de radio en op feesten. Zelfs als je die nu in Zuid-Afrika draait, is het nog steeds speciaal. Hetzelfde geldt voor Banderas- This Is Your Life. Toch de grootste hit was Summer Daze, in de remix van de Canadese Nick Holder. Wanner het nummer uitkwam begrepen we de muziek nog niet, het begon veel te snel. Maar zes maanden later hield iedereen van dat album. Dat is onze old school."

Eerst begon het met Kwaito (langzame tempo stijl van house) te groeien in Johannesburg, Zuid-Afrika. Tijdens deze periode betekende dit muzieksoort een vrijheid en het was de stem van de Zuid-Afrika. In Afrika zijn de stromingen altijd gekoppeld aan dansstijlen. Zuid-Afrika is een van de snelst ontwikkelende landen als het om elektronische muziek gaat.

Zo omschrijft Black Coffee het housemuziek, en het verschilt wel van onze definitie: "Er was altijd house, maar we noemden het destijds 'internationaal'. Er werden altijd verschillende liedjes van buiten Afrika gedraaid. Destijds draaide elke dj de hele nacht. Van r&b tot slow tempo dancehall, tot uptempo dancehall. Eigenlijk was alles dance. We begonnen soortgelijke dingen te verzamelen. Toen zijn we het house gaan noemen." In Afrika maken verschillende dj's een mix van housemuziek met Afrikaanse drumsolo's en songteksten, daarbij komt nog een dansstijl van traditionele dansen uit verschillende Afrikaanse landen.

"Music will always bring people together"

Afro housecultuur
Mensen in Zuid-Afrika hebben ritme en houden veel van muziek. Mensen worden moe van traditionele muziek 'Dit is Hip-Hope' of 'Dit is house'. Een van de Afro house dj's beweert "De producers waarmee ik samen werk zijn niet op zoek naar een specifieke stijl, wij streven naar om iets nieuws te creëren."

Aero Manyelo is een van de meest vooruitstrevende producenten uit Zuid-Afrika. "Ik geef de voorkeur aan het stijl waar ik met heel mijn hard van hou. Ik denk dat housemuziek in Zuid-Afrika een cultuur is geworden. Dus, wanneer ik een deep house of soft housenummer maak, ik volg gewoon de cultuur."