Partyflock
 
­ Nederland

Meer dan de helft van de festivalbezoekers heeft last van gehoor

gepubliceerd door , op
Meer dan de helft van de festivalbezoekers heeft last van gehoor
20 april 2018
De helft van de Nederlanders heeft wel eens gehoorklachten na bezoek aan een festival of concert. Dit blijkt uit recent onderzoek dat marktonderzoeksbureau The Choice uitvoerde in opdracht van Alpine Hearing Protection. Volgens Jan van der Borden, KNO-arts bij het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam, maakt de Nederlandse KNO-vereniging zich ernstig zorgen. Hij noemt het aantal jonge mensen met gehoorschade 'schrikbarend'. Ook de Amsterdamse nachtburgemeester Shamiro van der Geld spreekt zich uit: "Gehoorschade zou 'top of mind' moeten zijn bij muziekliefhebbers".

Alpine Hearing Protection is dit jaar op ruim 150 muziekfestivals vertegenwoordigd en heeft in kaart gebracht hoe goed de gemiddelde bezoeker op de hoogte is van de risico's van harde muziek. Van de miljoenen festival- en concertbezoekers die Nederland telt heeft 57 procent wel eens last van zijn of haar gehoor, waarvan 22 procent zelfs regelmatig of altijd. De beste manier om gehoorschade te voorkomen is volgens 92 procent het dragen van gehoorbescherming, maar desondanks gebruikt 60 procent nooit oordoppen tijdens een concert of festival. Dat harde muziek gehoorschade kan veroorzaken is bij 95 procent van de ondervraagden wel bekend, maar toch is 1 op de 5 in de veronderstelling dat het muziekvolume op festivals en concerten doorgaans niet hoog genoeg is om schade te kunnen veroorzaken. Dat terwijl in Nederland is afgesproken dat het geluidsniveau bij muziekevenementen 103 decibel mag zijn. Hierin kun je al binnen enkele minuten gehoorschade oplopen.

Misvattingen gehoorbescherming
Uit het onderzoek blijkt dat er nog een aantal misvattingen bestaan over gehoorbescherming. Zo wordt gedacht dat het draagcomfort van muziekoordoppen onvoldoende is (35 procent) en geven respondenten aan bang te zijn met oordoppen geen gesprekken te kunnen voeren (20 procent) en niet meer te kunnen genieten van de muziek (19 procent). Shamiro van der Geld vindt deze reacties als vertegenwoordiger van het Amsterdamse nachtleven herkenbaar: "We moeten de bestaande taboes rondom gehoorbescherming doorbreken. Ik hoor mensen om me heen vaak zeggen dat ze geen oordoppen dragen, omdat je de muziek dan niet meer goed hoort. Dit klopt niet. Als muziekliefhebbers zouden weten wat filteroordoppen zijn, dan zouden veel meer mensen oordoppen dragen." Sjoerd Groot, International Marketing Manager bij Alpine Hearing Protection, is niet verbaasd over de bestaande misvattingen rondom gehoorbescherming. "Met ouderwetse schuimoordoppen beleef je inderdaad weinig plezier aan een concert of festival, maar met oordoppen met een muziekfilter is dit een heel ander verhaal. Hiermee ben je goed beschermd, blijft de muziekkwaliteit gewaarborgd en zijn gesprekken prima hoorbaar. Dankzij het thermoplastische materiaal dat Alpine heeft ontwikkeld, is het comfort optimaal en kun je ze de hele dag dragen."

Van der Borden merkt op dat het belangrijkste vooroordeel over oordoppen wel verdwenen is. "Een aantal jaren geleden was het niet hip om gehoorbescherming te dragen. Dat argument om geen oordoppen te dragen komt in dit onderzoek niet prominent naar voren. Er heeft in Nederland dus een grote bewustzijnsslag plaatsgevonden. Nu moet hier nog op worden geacteerd."

Beschermen gehoor blijft eigen verantwoordelijkheid
Zo'n 20 procent van de festival- en concertbezoekers denkt dat het geluidsniveau bij muziekevenementen veilig is en dat het dragen van gehoorbescherming daardoor onnodig is. Het geluidsniveau van een gemiddeld festival ligt echter rond de 100 decibel. Daarin kun je maar vijf minuten verblijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging. "Er zijn natuurlijk afspraken gemaakt met concert- en festivalorganisatoren die het risico op gehoorschade moeten verminderen, maar het is naïef om als bezoeker maar blindelings te vertrouwen op bepaalde richtlijnen die zijn opgesteld. Neem je eigen verantwoordelijkheid en bescherm jezelf", aldus van der Geld. Volgens van der Borden is het ook te kort door de bocht om de verantwoordelijkheid bij de organisatoren van muziekevenementen neer te leggen. "Het omlaag brengen van het aantal decibels tijdens muziekevenementen is in mijn optiek niet de manier om het aantal gevallen met gehoorschade terug te dringen. Vergelijk het maar met de discussies rondom de gezondheidsrisico's van roken. Het verbieden hiervan blijkt vaak ook geen oplossing te zijn. Men moet gewoon heel goed op de hoogte zijn van de schade die hard geluid kan aanrichten. En wat je kunt doen om dit te voorkomen."

8 opmerkingen

Maar komt die schade ook door naar festivals te gaan,.. of komt dat omdat ze in de bouw werken en daar geen gehoorbescherming dragen?!?
Zoveelste onzinbericht over dit onderwerp. Zolang de regelgeving niet op orde is op dit gebied blijft t zinloos om er steeds weer over te beginnen.

Geluidsdruk meten midden in de zaal (@FOH voor insiders) betekent dat iedereen vooraan bij t podium veel meer kabaal naar zn hoofd krijgt als toegestaan.
En ze meten t gemiddelde over n kwartier, dus als je maar genoeg breaks in je mix propt kan je gerust de beat 10 of meer keer zo hard droppen als toegestaan/verantwoord is.
DJ`s blijven toch DJ`s, ze vangen bakken met geld maar de mixer in t groene gebied houden ho maar...
10 minuten veel te hard afgewisseld met 5 minuten zachtjes en je voldoet perfect aan de regels.

Blijft n lastige materie, een werkbare oplossing is er ook niet echt want n massa mensen produceert algauw zoveel geluid dat je zonder muziek vaak al over de gehoorschadegrens gaat, zeker indoor.
Ben vaker aan t meten geweest, maar de enigste manier om dance of live muziek op n niveau te draaien dat je er nog wat van meekrijgt op 10m van t podium is t hele publiek de zaal uit te sturen....
Dit blijkt uit recent onderzoek dat marktonderzoeksbureau The Choice uitvoerde in opdracht van Alpine Hearing Protection.


Wij van WC eend, adviseren WC eend en willen absoluut niet spreken over bronaanpak.
Artiest Exodus
Uitspraak van Darkside Connection op vrijdag 20 april 2018 om 18:17:
want n massa mensen produceert algauw zoveel geluid dat je zonder muziek vaak al over de gehoorschadegrens gaat, zeker indoor.


Een vakman zo te horen , interessant om te weten
Werkzaam bij Partyflock
Uitspraak van Darkside Connection op vrijdag 20 april 2018 om 18:17:
10 minuten veel te hard afgewisseld met 5 minuten zachtjes en je voldoet perfect aan de regels.


Wat is je bron hierbij? Ben ik wel in geïnteresseerd :yes:
Uitspraak van Allstyles op vrijdag 20 april 2018 om 16:49:
Maar komt die schade ook door naar festivals te gaan,.. of komt dat omdat ze in de bouw werken en daar geen gehoorbescherming dragen?!?

Ga maar eens in het ov zitten zonder muziek op. Zijn altijd wel mensen van wie je mee kan genieten. Dus mensen zetten zelf ook vaak de muziek te hard
Mijn bron was n officieel poppetje van de gemeente die de metingen bij n groot dance-event (10K+ bezoekers) moest controleren.
ik was daar om bij n aantal podiums de gedraaide dj-sets op te nemen voor n radiostation, dus ik had n hoop vrije tijd om te kijken wat er om me heen gebeurde.
(paar geluidsrecorders inpluggen, rest vd dag beetje rondhangen met de DJs en technici backstage met onbeperkt eten en drinken en all-access polsbandje en nog betaald worden ook, wat n straf..)

geluid stond vooraan zo hard dat ik nieteens in de buurt van de barriers tussen publiek en podium wou komen, bij de FOH mixpositie midden in t publiek was t netaan te doen... en ik ben echt wel wat gewend qua achterlijk harde muziek/stijlen...
(kan de naam niet prijsgeven, ik wil graag mn opdrachtgever te vriend houden :) )

Mijn gehoor is trouwens best wel aangetast in de afgelopen 20+ jaar, ik moet binnenkort weer n gehoortest ondergaan om mn (C-) rijbewijs te verlengen en t zal me benieuwen of t de afgelopen jaren verder achteruit gegaan is.
Ik kan in n drukke omgeving nog maar nauwelijks n gesprek volgen, zeker als ik moe ben.
DJ-en zit er ook echt niet meer in, niet zoals ik t vroeger kon iig... dat was 10 jaar terug al n dik puntje van aandacht maar nu de 40 in zicht komt merk ik t steeds erger.
Zal niet alleen door mn muziekactiviteiten komen, werken met zwaar gereedschap zal er ook n flink aandeel in hebben.

@Karian: als ik jou quote word mijn post heel raar weergegeven... heb t tig keer geprobeerd maar krijg bt niet voor elkaar :S

heb wel de belgische regelgeving bij de hand... probeer daar eerst maar eens wijs uit te worden. in NL is t per gemeente verschillend hoe en wat er gemeten word, totaal dramatisch...

https://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/technische-handleiding-nieuwe-geluidsnormen-voor-muziekactiviteiten-1
laatste aanpassing
Uitspraak van Allstyles op vrijdag 20 april 2018 om 16:49:
Maar komt die schade ook door naar festivals te gaan,.. of komt dat omdat ze in de bouw werken en daar geen gehoorbescherming dragen?!?


Man man , wat denk je nou zelf ? :rot: