Partyflock
 
­ Nederland

Overleven met een duister tintje

door , gepubliceerd op
Overleven met een duister tintje
12 juni 2009
Het is een normale doordeweekse dag. Volwassenen gaan aan het werk, kinderen naar school. Het is een rustige dag. Ik zit in mijn lokaal te luisteren naar de geschiedenisverhalen van meneer Menkings. Ik denk na over de fijne tijd die ik in het weekend heb gehad met mijn vrienden en vriendinnen bij het zwembad. De glijbaan die we overspoelde. Het water dat over de traptreden gleed. Het in de zon glinsterende water dat op de trap zo glad was dat er bijna niemand meer door naar boven kon lopen. Of toen Marcel zo hard van de duikplank sprong dat.. – BAM! – de deur zwaait open en in de opening staat Anton. Een stille jongen die altijd wel aardig was, maar nooit opviel in de klas. Hij heeft een vreemde blik op zijn gezicht. Hij ziet er moe uit, maar tegelijkertijd ook boos en een tikkeltje verward. Door zijn donkere kleding is de zwarte Beretta 92Fs mij in eerste instantie niet opgevallen. Het gebeurt allemaal in een fractie van een seconde, zijn arm tilt het wapen op een manier omhoog zoals ik het nog nooit eerder heb gezien. De beweging laat hem lijken op een robot die een opdracht uitvoert.

Dan gebeurt het. Het gedreun van het ontvlammende kruit, de flitsen van het vuur, het geluid van de vallende hulzen. Het geweld. Een voor een zie ik uit ruggen, achterhoofden en armen van klasgenoten bloed schieten. In een ogenblik wend ik me tot Anton. De levenloze uitdrukking op zijn gezicht die ik nog net op dat laatste moment kan zien. Wat bezielde hem? Wat hebben wij hem ooit fout gedaan? Waar komt dit alles vandaan? Wat is er aan de hand? Dan zie ik mezelf recht in de loop kijken van zijn zwarte ijzeren constructie van getemde destructie. Met de zoveelste harde knal eindigt mijn levenspad in een paar honderdste milliseconden. Een stukje metaal van 9 millimeter schiet recht tussen mijn ogen mijn hersens in. Ik merk er niks van. Ik ben al weg.

Het is een buitengewone gebeurtenis op een alledaagse dag. Een gebeurtenis waar we daadwerkelijk pas bij stil staan op het moment dat het ook echt gebeurd. Maar waar komen deze gebeurtenissen vandaan? Is het de aard van het beestje? Een slechte jeugd, aandacht tekort? Of is er toch meer aan de hand?

Moord, verkrachtingen, mishandelingen en ga zo maar door. Allen aan de orde van de dag. Het is zo “gewoon†geworden, dat we er eigenlijk niet eens meer echt gigantisch naar om kijken wanneer we er wat over horen. But then again, are we to blaim? Het is tenslotte niet bij te houden. Of we nou willen of niet, de tijd gaat verder.

Kijk een willekeurige aflevering van opsporing verzocht en er zijn genoeg dingen te zien waar menig mens steeds meer mee in aanraking komt. Personen die zonder enige reden na het uitgaan in elkaar worden gebeukt, met als reden een uitlaat voor agressie, of drankmisbruik. Winkels die worden overvallen, om een beetje geld buit te maken voor statusverrijking binnen de groep. Oma’s bij wie wordt ingebroken voor wat sieraden. (minderjarige) Meisjes die ’s avonds op weg naar huis van hun fiets worden gerukt en bruut worden verkracht in de bosjes, omdat iemand geen controle meer over zichzelf had.

Moordenaars als Ted Bundy, verkrachters als Marc Dutroux, zijn toch zeker geen onbekende namen in de geschiedenis. En in de loop der tijd zijn er veel psychologische onderzoeken gedaan naar moordenaars en verkrachters van dit kaliber (en kleiner). Onderzoeken naar de oorzaak van de ellende. Wat iemand er toe aanzet om gruweldaden uit te voeren. Gelukkig toont wetenschap verschillende bewijzen, zowel op fysiek (hersens) als op psychologisch gebied. Maar wat is het toch precies dat de mens zo kan omvormen tot een monster?

Sinds het begin der tijden hebben organismen de drang gehad om te overleven. Mensen, dieren, insecten, in feite alle levende organismen. De een zijn dood is tenslotte de ander zijn brood. Instinct en drang kunnen de oorzaak zijn dat iemand iets doet, wat niet in het “normale†straatje past. Dus is het dan menselijk om iets onmenselijks te doen?

Het is onmogelijk om bij te blijven met alle ellende in de wereld. Reikend van kleine situaties van het stelen van een potje haargel bij de Etos, tot relatief grote situaties als oorlogen en alle ellende die deze met zich mee brengen. Het is onmogelijk om hier een verhaal met een duidelijke betekenis om heen te breien, maar het is goed om er zo nu en dan even bij stil te staan. Want zolang er leven bestaat, zal er ook altijd ellende bestaan. Tenslotte is er zonder het slechte, geen goed. De sinistere kant van het overleven. De duistere kant van het evenwicht.

161 opmerkingen

Uitspraak van verwijderd op donderdag 25 juni 2009 om 21:42:
nou Toontje, bij deze, ik wacht vol spanning ;)

Ik ook! *nagels bijt*
 
Niet echt blij-makende maar goede column! Maar er is gewoon geen oplossing voor zo 1,2,3. Dus misschien is het maar beter er niet al te veel bij stil te staan!
prima column! Inderdaad eng das zelfs de vreemdste excessen gaan we normaal vinden. but geen zwart zonder wit..
Dont take life to serious otherwise it takes you..
Its a trip to ...learn. :-)
mooie columm hor;)
nice begin en diepzinnig einde
je laat goed zien dat de mens steeds geweldadiger wordt en dat we het steeds "normaler" gaan vinden (zover als dat kan).
taalfouten?? boeiend
als je zo'n boodschap goed kan brengen boeien die taalfouten niet
It's something to think about.
Uitspraak van Dreams4 op donderdag 25 juni 2009 om 11:30:
En? Wat is je punt? Mooie poging maar toch wat opendeurenintrappen-werk.

Heb net dezelfde mening.
Uitspraak van Jœy [Blames] op woensdag 24 juni 2009 om 00:34:
Helaas is er niets aan te doen. Er zullen altijd zieke geesten in de maatschappij blijven.

maar door er aandacht aan te besteden
en columns als deze te lezen..
worden we er weer even aan herinnert dat het niet zo hoort
wat ook niet verkeerd is
knappe collumn.

Is idd best wel de waarheid.
Maar niet te druk over maken, morgen is awakenings
geweldige collum en het zet je echt aan het denken idd waar gaat het heen met de wereld
 
damn goeie collumn :jaja: (Y)
 
Het is iets wat we allemaal weten, onze schouders voor ophalen omdat het "ons niet gebeurd".

Tot het jezelf overkomt.

Nice work mister J
Goeie collumn:) realisch en laat je idd even stil staan bij de verandering in de werel die inderdaad al aan de orde van de dag is!
 
"Het gedreun van het ontvlammende kruid"

het is kruit, met een T




sukkel
Uitspraak van verwijderd op zondag 28 juni 2009 om 02:04:
"Het gedreun van het ontvlammende kruid"
het is kruit, met een T

Klopt, maar is
Uitspraak van verwijderd op zondag 28 juni 2009 om 02:04:
sukkel

echt nodig? :/
laatste aanpassing
Doet me eraan denken...ik ga maar 's wat kruiD laten ontvlammen :9
 
Want zolang er leven bestaat, zal er ook altijd ellende bestaan. Tenslotte is er zonder het slechte, geen goed. De sinistere kant van het overleven. De duistere kant van het evenwicht.

Yin Yang idd.

Goede column :)
Goede column. (Y)
Dit is niet een column die met een clou komt aan het einde om het af te maken maar een stuk dat de column in z'n geheel samenvoegt tot 1 onderwerp waar als je leest je eerst een hoop verschillende stukjes tegenkomt.
En dat er zonder kwaad geen goed is betekent niet dat mensen kwade dingen moeten doen zodat er goed kan zijn maar dat er tegenover goed een tegenpool is; kwaad. Als alles en iedereen goed is dan is er geen definitie van goed meer omdat er geen slecht is.

Ook kan je natuurlijk nog verder gaan op wat is goed en wat is slecht, er zitten een hoop situaties tussen waar verschillende mensen verschillende meningen over hebben.
Was iig leuk om te lezen :)
Goeie column(Y)
 
Zeer zeker goed..
 
I Don't Like Mondays...
Uitspraak van verwijderd op zondag 28 juni 2009 om 15:11:
I Don't Like Mondays...

't Is nog de hele dag zondag, geniet ervan ;)
 
Eerste stuk is erg sterk (Y)
Maar voor mij mocht het ook wel bij dat eersye stuk blijven, dan was het een nog meer krachtige column
Uitspraak van verwijderd op zondag 28 juni 2009 om 16:37:
Maar voor mij mocht het ook wel bij dat eersye stuk blijven, dan was het een nog meer krachtige column

Dan is het toch geen column dude.

@ poster, zeer goed geschreven qua woordkeuze, zins- en spanningsopbouw en onderwerp in het algemeen... :yes:
jammer van de spelfouten.
laatste aanpassing
zet je idd aan et denken

Wat kleine criminaliteit begint eindigd groot vaak

Kreeg er bijna kippenvel van!

:respect:
Artiest {SHOWLIST artist 27545, 53495}
Eerste x dat ik een comment plaats onder een column, Omdat dit gewoon meesterlijk goed is!:respect:

Uitspraak van CrazyNightfever op zondag 28 juni 2009 om 18:14:
jammer van de spelfouten.

En fuck die spelfouten. Ik stoor me er niet aan en anderzijds heb ik er toch overheengelezen.
Werkzaam bij Partyflock
Uitspraak van ReemZ op donderdag 25 juni 2009 om 19:35:
Ik blijf me overigens afvragen of die Tony nou gewoon dyslectisch is, de Nederlandse taal (danwel haar spelling) niet bepaald goed beheerst, of gewoon achterlijk is...

hij heeft er 35 jaar op kunnen oefenen.. oordeel is dan al klaar toch?
@ Jundercover: lekker geschreven! Echt een mooi stukkie.
Kleinigheidje: kruit ipv kruid. ;)
Uitspraak van Leown op maandag 29 juni 2009 om 01:06:
hij heeft er 35 jaar op kunnen oefenen.. oordeel is dan al klaar toch?

Alledrie? 8)