Partyflock
 
­ Nederland

Overleven met een duister tintje

door , gepubliceerd op
Overleven met een duister tintje
12 juni 2009
Het is een normale doordeweekse dag. Volwassenen gaan aan het werk, kinderen naar school. Het is een rustige dag. Ik zit in mijn lokaal te luisteren naar de geschiedenisverhalen van meneer Menkings. Ik denk na over de fijne tijd die ik in het weekend heb gehad met mijn vrienden en vriendinnen bij het zwembad. De glijbaan die we overspoelde. Het water dat over de traptreden gleed. Het in de zon glinsterende water dat op de trap zo glad was dat er bijna niemand meer door naar boven kon lopen. Of toen Marcel zo hard van de duikplank sprong dat.. – BAM! – de deur zwaait open en in de opening staat Anton. Een stille jongen die altijd wel aardig was, maar nooit opviel in de klas. Hij heeft een vreemde blik op zijn gezicht. Hij ziet er moe uit, maar tegelijkertijd ook boos en een tikkeltje verward. Door zijn donkere kleding is de zwarte Beretta 92Fs mij in eerste instantie niet opgevallen. Het gebeurt allemaal in een fractie van een seconde, zijn arm tilt het wapen op een manier omhoog zoals ik het nog nooit eerder heb gezien. De beweging laat hem lijken op een robot die een opdracht uitvoert.

Dan gebeurt het. Het gedreun van het ontvlammende kruit, de flitsen van het vuur, het geluid van de vallende hulzen. Het geweld. Een voor een zie ik uit ruggen, achterhoofden en armen van klasgenoten bloed schieten. In een ogenblik wend ik me tot Anton. De levenloze uitdrukking op zijn gezicht die ik nog net op dat laatste moment kan zien. Wat bezielde hem? Wat hebben wij hem ooit fout gedaan? Waar komt dit alles vandaan? Wat is er aan de hand? Dan zie ik mezelf recht in de loop kijken van zijn zwarte ijzeren constructie van getemde destructie. Met de zoveelste harde knal eindigt mijn levenspad in een paar honderdste milliseconden. Een stukje metaal van 9 millimeter schiet recht tussen mijn ogen mijn hersens in. Ik merk er niks van. Ik ben al weg.

Het is een buitengewone gebeurtenis op een alledaagse dag. Een gebeurtenis waar we daadwerkelijk pas bij stil staan op het moment dat het ook echt gebeurd. Maar waar komen deze gebeurtenissen vandaan? Is het de aard van het beestje? Een slechte jeugd, aandacht tekort? Of is er toch meer aan de hand?

Moord, verkrachtingen, mishandelingen en ga zo maar door. Allen aan de orde van de dag. Het is zo “gewoon†geworden, dat we er eigenlijk niet eens meer echt gigantisch naar om kijken wanneer we er wat over horen. But then again, are we to blaim? Het is tenslotte niet bij te houden. Of we nou willen of niet, de tijd gaat verder.

Kijk een willekeurige aflevering van opsporing verzocht en er zijn genoeg dingen te zien waar menig mens steeds meer mee in aanraking komt. Personen die zonder enige reden na het uitgaan in elkaar worden gebeukt, met als reden een uitlaat voor agressie, of drankmisbruik. Winkels die worden overvallen, om een beetje geld buit te maken voor statusverrijking binnen de groep. Oma’s bij wie wordt ingebroken voor wat sieraden. (minderjarige) Meisjes die ’s avonds op weg naar huis van hun fiets worden gerukt en bruut worden verkracht in de bosjes, omdat iemand geen controle meer over zichzelf had.

Moordenaars als Ted Bundy, verkrachters als Marc Dutroux, zijn toch zeker geen onbekende namen in de geschiedenis. En in de loop der tijd zijn er veel psychologische onderzoeken gedaan naar moordenaars en verkrachters van dit kaliber (en kleiner). Onderzoeken naar de oorzaak van de ellende. Wat iemand er toe aanzet om gruweldaden uit te voeren. Gelukkig toont wetenschap verschillende bewijzen, zowel op fysiek (hersens) als op psychologisch gebied. Maar wat is het toch precies dat de mens zo kan omvormen tot een monster?

Sinds het begin der tijden hebben organismen de drang gehad om te overleven. Mensen, dieren, insecten, in feite alle levende organismen. De een zijn dood is tenslotte de ander zijn brood. Instinct en drang kunnen de oorzaak zijn dat iemand iets doet, wat niet in het “normale†straatje past. Dus is het dan menselijk om iets onmenselijks te doen?

Het is onmogelijk om bij te blijven met alle ellende in de wereld. Reikend van kleine situaties van het stelen van een potje haargel bij de Etos, tot relatief grote situaties als oorlogen en alle ellende die deze met zich mee brengen. Het is onmogelijk om hier een verhaal met een duidelijke betekenis om heen te breien, maar het is goed om er zo nu en dan even bij stil te staan. Want zolang er leven bestaat, zal er ook altijd ellende bestaan. Tenslotte is er zonder het slechte, geen goed. De sinistere kant van het overleven. De duistere kant van het evenwicht.

161 opmerkingen

deze tekst laat je wel heel even nadenken

maar

aan de orde van de dag
Artiest {SHOWLIST artist 69600, 57719}
Mooie column.

Helaas is er niets aan te doen. Er zullen altijd zieke geesten in de maatschappij blijven.
 
Tenslotte is er zonder het slechte, geen goed.


Met deze mentaliteit komt het ook nooit goed
laatste aanpassing
Het gebeurt allemaal in een fractie van een seconde, zijn arm tilt het wapen op een manier omhoog zoals ik het nog nooit eerder heb gezien. De beweging laat hem lijken op een robot die een opdracht uitvoert.

blame it on tv...
Precies zo :o

Goed omschreven
laatste aanpassing
Anton was dat liedje gewoon zat 8)

Serieus nu: "But then again, are we to blaim?"
Blame, maar liever nog gewoon in het Nederlands ;)
Verder gewoon goeie column (y)
Goed stukje :) niet echt een plezier om te lezen, maar dat ligt zeker niet aan de schrijfstijl of woordkeuze.. meer omdat je in dit soort situatie's idd elke dag terecht kan komen, en dat zet aan tot nadenken...
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 182, 681, 1669}
Artiest Dynamike
sterk begin met een goed relativerend einde (y)
idd iets om eens bij stil te staan (desnoods een minuut)
maar in deze tijd begint het allemaal steeds normaler te worden en zijn we ook minder snel te shockeren
punt is dat de mensheid zichzelf nog een keer naar de klote helpt
en daarom .. don't take life 2 serious :)
Goede Column, alleen gebeurd dit al sinds de mens er is. Tegenwoordig hebben we alleen meer middelen (internet, tv en radio Bijv.) zodat je er meer van op de hoogte komt. desalnietteplus is het een gegeven dat steeds meer mensen vervallen in dit soort vage gedrag van moorden stelen en verkrachten. Moet stoppen zeg ik!
 
Uitspraak van Dynamike op woensdag 24 juni 2009 om 01:42:
sterk begin

goed geschreven(Y)
Uitspraak van ReemZ op woensdag 24 juni 2009 om 00:56:
blaim

In de intensiteit van het typen de eerste keer overheen gelezen. Door haast met insturen vergeten. Toch is de poster ervan op de hoogte gebracht, en zou deze fout gerectificeerd worden. Helaas niet gebeurd. Mijn excuses
Sterk begin, maar een beetje een matig einde.
Het lijkt wel of je de slechte dingen die je beschrijft wilt relativeren..
Helaas geef je zelf ook geen antwoord op de vragen die je zelf stelt. Daarbij: teveel taalfouten.

Maar de boodschap is duidelijk (Y)
 
Het gedreun van het ontvlammende kruid, de flitsen van het vuur, het geluid van de vallende hulzen. Het geweld.


:-/
Artiest Powel
Sow goeiemorgen allemaal op deze stralende dag! ;)
Meer een column voor een druilerige herstdag. Maar than again wie weet wat het dan met mensen doet.

Maar catchy stuk!
 
goed stuk(Y)
Uitspraak van Heartpressure op woensdag 24 juni 2009 om 08:07:
In de intensiteit van het typen de eerste keer overheen gelezen. Door haast met insturen vergeten. Toch is de poster ervan op de hoogte gebracht, en zou deze fout gerectificeerd worden. Helaas niet gebeurd. Mijn excuses

Blijkbaar gefixt ;)
t is geen kwestie van gezondheid om onderdeel te zijn van een diepzieke maatschappij
 
verdomme, ik vond em al mooi tot 'ik ben weg'. ik ga niet verder lezen. zegt allemaal genoeg. (Y)
Uitspraak van Powel op woensdag 24 juni 2009 om 09:21:
Sow goeiemorgen allemaal op deze stralende dag!
Meer een column voor een druilerige herstdag. Maar than again wie weet wat het dan met mensen doet.

Hop wakker worde... dit gebeurd ook NU!! en gister, en morgen :x

Goed stuk (y)
 
goede column
 
Uitspraak van helleendje op woensdag 24 juni 2009 om 00:44:
blame it on tv...

Blame Canada!
Goed stuk(Y)
en idd het komt steeds vaker voor.
en 't grappige is,na n hele dag geconfronteerd te worden met bloed, marteling, ziekte en dood op tv en in de krant, gaan we s'avonds gezellig Saw (of iets in die trant) kijken om te ontspannen:P de mensen die al die gruweldaden plegen kun je toch wel enigzins ziek noemen, maar zijn wij dat stiekem ook niet 'n beetje als we ter ontspanning horrorfilms gaan kijken die grenzen aan t snuff genre?

Ik net zo goed maar toch, zat er laatst zo over na te denken...
 
Wrom die titel bro??????
 
Uitspraak van verwijderd op woensdag 24 juni 2009 om 00:40:
Tenslotte is er zonder het slechte, geen goed.

Alles is relatief he;)
 
Oud nieuws....
mooi geschreven..is over nagedacht:)