Partyflock
 
­ Nederland

Feesten als vlucht

anoniem gepubliceerd op
"Ik vlucht weg voor de realiteit." Verbaasd kijk ik op. Een meisje is naast me komen staan. Mijn armen rusten over de balustrade terwijl ik genietend kijk naar de feestende mensen op de dansvloer. De harde diepe beats van Booming Sexy Saturday knallen door de ruimte. Ik heb moeite met stilstaan, geen zin in een gesprek. Maar haar blik vangt me. Mooie grote ogen, lief gezicht en een aansprekende glimlach. "Huh, wat?", reageer ik. Beduusd. Niet helemaal zeker of ik het goed hoorde.

"Ik vlucht weg voor de realiteit. Daarom feest ik", herhaalt het meisje terwijl haar mond iets gerichter mijn oor vindt. "Oh", breng ik uit. Onzeker of ik op dit moment wel zin heb in een diepzinnig gesprek. Ze kijkt me vragend aan. "Tja", zeg ik. "Dat kan." Mijn knop moet nog even worden omgezet. Van stampen naar spreken. "Kijk. Ik heb een goed leven", begint het meisje weer. "Leuke baan, lieve vriend, leuke vrienden. Maar soms heb ik het gewoon nodig. Even weg van de realiteit." Met een geoefende beweging wipt ze een ballonnetje uit haar bh. "Zonder feesten voel ik me ellendig. Ik moet weg in het weekend. Anders voel ik me rot. Leeg! Alsof ik een zaterdag en zondag weggooi." Met haar lange nagels snijdt ze geroutineerd het ballonnetje kapot en laat het leeglopen in haar glas frisdank. "Ik ben altijd bang dat ik dan iets mis. Ik wil en kan niet stoppen. Hierna ga ik naar een after." Ze kijkt blij, alsof ze net fantastisch nieuws heeft verteld. Mijn blik glijdt over de dansvloer. Op zoek naar nog meer vluchtende mensen. "Wil je ook?" Ze houdt haar plastic beker cola voor mijn neus. Ik schud nee. "Ik ga weer verder. Doei!" Even onverwacht als dat ze kwam, staat ze op punt weer te verdwijnen. "Vlucht ze", breng ik uit terwijl ze net een slokje 'cola speciaal' probeert door te slikken. Haar vies kijkende gezicht verandert in een breed lachende. "Dank je", om te verdwijnen in de mensenmassa.

Mijn blik glijdt weer over de dansvloer. Maar in gedachten ben ik ergens anders. Waarom feest ik eigenlijk? Is het ook een vlucht? Nee houd ik mezelf voor. Ik heb niets om te vluchten. Drukke baan, leuke vrienden en een prachtige hobby: feesten! En toch, het bekruipt me. Ik, die nooit wil stoppen. Geen after is mij te veel. Hoe langer het feest, hoe groter de lol. Wat zij zegt, herken ik maar al te goed. Doorgaan tot er niets meer valt door te gaan. Die tijd ligt nu wel achter me. Maar toch zo herkenbaar. Was ik het niet die jaren geleden na elk feest richting Zaandam reed voor de afterparty? Om daarna in dezelfde stad te blijven voor het volgende feest, de afternoon party? Was dat vluchten? Vluchten voor wat?

Als Booming Sexy Saturday zijn laatste beats uit de vele luidsprekers heeft laten knallen, loop ik naar buiten. Acht uur 's morgens. Buiten, bij de uitgang zie ik haar weer staan. In het bittere ochtendlicht ziet haar betoverende gezicht er minder magisch uit. Maar haar lach is nog altijd stralend. "En", vraagt ze alsof ze weet dat ik heb nagedacht over wat ze heeft gezegd. "Als feesten een vlucht is dan is vluchten verdomd lekker", lach ik naar haar toe. Nu ben ik het die tevreden de vroege ochtend in verdwijnt.

355 opmerkingen

Leuk geschreven!!
Klinkt bekent;)
 
Uitspraak van Dragoslav M. op zaterdag 5 januari 2008 om 17:11:
voor je zorgen...
elke vorm van ontspanning is een soort van vlucht...escapisme...

Dus is sex, tennis, winkelen, enz ook een vlucht nou voor mij is het ontspanning en geen vlucht.. En beter kom je niet zo bijdehand doen... En als je het dan eens wilt doen doe het dan goed...Sukkel
 
Prachtig!
 
heel goed geschreven :D
 
Uitspraak van verwijderd op maandag 7 januari 2008 om 22:04:
En zo is het maar net, we vluchten allemaal wel voor iets. En als mensen beweren dat dat niet zo is het een leugen. Want net zo als vluchten voor iets, liegt iedereen zich vanaf het moment dat hij kan praten het graf in.
That's life, deal with it

Wat een moelijk leven heb je dan...Iedereen trouwens die wat terug ziet van zichzelf in dit verhaal...!!!!!!!!!!!
laatste aanpassing
 
Mooi stuk en zo herkenbaar, maar is het wel vluchten?? Of is het zoeken naar een moment van plezier, onbalans of zonder controle...

Als je vlucht ren je weg... Ik zoek het plezier op.. Even een moment van onbalans in de balans van het dagelijkse leven..

Het is heel menselijk, veelal wordt het via de "legale en maatschappelijk geaccepteerde" manieren gezocht.. Alcohol, Roken, Gokken, parachute springen.. enz enz.. Ze hebben allemaal 1 ding gemeen.. Ze zorgen voor stofjes in ons koppie die ons lekker doen voelen... En andere mensen doen dat via zaken die niet maatschappelijk geaccepteerd worden zoals housefeesten, drugs, "foute" afters enz... Ook weer die momenten van een rush van stofjes in het koppie...

We werden reeds voorgegaan door Indianen, Aboriginals, Maya's, Inca's, Heksen enz...Ook zij dansten onder de verdovende middelen om een totempaal, ketel op een vuur, enz... En mijns inziens allemaal om te ontstressen/ontladen. Ik bedoel.. waar fungeert ons carnaval anders voor of onze koninginnendag??
Dit is niets nieuws... Alleen we doen alsof het nieuw is....

Maar wat wil je anders in een maatschappij waar alles draait om controle via regels, normen en waarden... Dan wil je deze momenten van onbalans of zonder controle natuurlijk absoluut voorkomen ;)

In ieder geval is 1 ding voor mij duidelijk... na een lekker feestweekend... kan ik er weer een tijd tegenaan in dit gestructureerde landje...

Welcome to the party....
laatste aanpassing
 
Uitspraak van verwijderd op zaterdag 12 januari 2008 om 12:53:
Dus is sex, tennis, winkelen, enz ook een vlucht nou voor mij is het ontspanning en geen vlucht.. En beter kom je niet zo bijdehand doen... En als je het dan eens wilt doen doe het dan goed...Sukkel

Hey doe eens liev (l)
mooi stukje!! :respect:

maar feesten is nie het ontvluchten van de werkelijkheid, het is de werkelijkheid alleen dan van een andere kan bekeken..

het gevoel is meestal wel fijner als de meeste werkelijkheden ;)
Artiest {SHOWLIST artist 68586, 3822, 70271}
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 15 januari 2008 om 18:24:
Wat een moelijk leven heb je dan...

of wat een simpel leven heb jij? Iedereen veroordelen die hier iets in herkent is een behoorlijk destructieve opmerking en daarmee gooi je de deur voor een gesprek/discussie hierover helemaal dicht. Maargoed ignorance is bliss zeggen ze wel eens....
laatste aanpassing
 
(y)
Uitspraak van bloodcore op donderdag 3 januari 2008 om 01:04:
bijna elke vorm van vermaak min of meer een "vlucht" is.

nee hoor dat is mijn leven (Y) vlucht nergens voor
Artiest {SHOWLIST artist 5857, 48621}
Leuk, leuk. Herkenbaar. Leest ook lekker weg trouwens...
optie 1: volgens mij heeft ie die beschreven avond voor het eerst een buiske ghb op en heeft ie daarna zelf de hele avond voor datzelfde buisje gevlucht.

optie 2: zij zat gewoon zwaar onder de dope! verrevan realiteit of ook maar iets wat er mee te maken heeft. laten we ff reeel zijn: drugs is verboden jonge kinders en als ik op die fiets bij mijn baas aan zou komen was op dat moment de realiteit toch wel ff hard.
 
leuke column alleen niet echt bepaald iets waar ik bij stil sta!
het is meer een vorm van entertainment! gwoon even iets leuks doen!
net als dat je een avondje gezellig naar de kroeg gaat of dat je nou liever gaat poolen, darten of bowlen ofzo!
het zijn wel totaal andere dingen!! maar ik zie het gwoon als entertainment! ff ertussenuit en iets leuks doen!

maar om het nou als vluchten van de realiteit te gaan bestempelen?? :no:
mischien als je teveel genotsmiddelen tot je neemt wel ja!
maar dat bepaald uiteraard ieder voor zich!
 
zeker leuke collumn!
maar bij mij licht er ook idd een btje aan hoe ik me voel, ene x ontspanning andere x vluchten en moet je gewoon ff weg!!
dit verhaal is egt zo bar herkenbaar!
op een feest is het tog ook zo dat je in een hele andere wereld zit, tenminste, dat is hoe ik het ervaar. gewoon jezelf even niet met het "echte" leven bezig hoeven houden, gewoon even je hoofd leegmaken.

zeker een heel mooi verhaal
 
Leuke & goede collumn!
Ik kan me er wel in vinden!
Alleen dat mensen dan meteen gaan denken;
ohh borderline:S!
sommige mensen leven nou eenmaal zo
en sommige daarvan hebben miss wel even geen andere keus.
Daarom leef ik voor de zaterdag..
even weg van alles!
Het leven is al serieus genoeg!
En we leven maar 1 keer, dus...

(Hardcore)muziek is voor mij 'n uitlaatklep, vooral na vervelende of afschuwelijke gebeurtenissen.
Dan vergeet ik effe alle ellende, maar 't is toch maar tijdelijk.
Want als het feest is afgelopen, land je weer keihard met beide voeten op de grond.

Maar zo heeft iedereen zijn liefhebberijen in 't weekend...
De één gaat sporten, de ander ligt graag languit volgevreten op de bank, nog 'n ander gaat naar zijn stamkroegje etc. etc.
Artiest {SHOWLIST artist 74202, 35037}
Wanneer is iets realiteit en wanneer fantasie? Als ik op een feest sta dan heb ik niet het idee dat ik vlucht voor mijn dagelijks leven, want feesten hoort bij mijn dagelijks leven. Het is onderdeel van mijn zijn en daar vlucht ik niet voor. Ik leef juist intens als ik feest, vooral als ik mag optreden. De magie van samen iets delen in een zelfde ruimte staat voor mij gelijk aan de realiteit. Misschien is hetgeen wat je in je doordeweeks doet niet jou realiteit, maar iets wat je behoort te doen om je realiteit te creëren. Dus vlucht gedrag bestaat voor mij niet, denk ik....

Erg leuke column trouwens..zet je weer eens aan het denken!
laatste aanpassing
Ik zal het niet gelijk een vlucht willen noemen. Wat is er mis mee om af en toe even de stress en de sores van de week van je af te dansen? De één gaat naar een feest, de ander maakt een boswandeling... volgens mij heet dat gewoon ontspanning ;-)

Leuk geschreven column trouwens!
 
Ik weet niet wat voor bagger door-de-weeks-leven heeft dat iedereen het over 'vluchten' heeft. Doe ook genoeg leuke dingen van maandag tot vrijdag.. :D
 
je kan wel zegen dat het een vlugt is voor de realiteit maar gelloof mij nu als je diep gaat nadenken over het leven dan vraag je je af wat ben ik nu geworden je zit daar maar het weekend strak smaandag,s brak en dinsdag weer een kut leven dus is het een vlucht?
ik heb een tering leven gehad en heb het nog niet makelijk dus ja als je zo kan vluchten zijn er veel die het doen maar je ziet je problemen niet onder ogen dus het is gewoon uitstelen van problemen en het maken van niewen dus je vlucht nog steeds niet
 
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 15 januari 2008 om 18:24:
Wat een moelijk leven heb je dan...Iedereen trouwens die wat terug ziet van zichzelf in dit verhaal...!!!!!!!!!!!laatste aanpassing 15 januari 2008 18:25

Leef en laat leven toch?

Ieder zijn/haar ding...........

Genieten doen we allemaal anders gaan we niet!
Vind vluchten nogal negatief klinken, als je dat doet zint je normale leven je blijkbaar niet..
En dan drugs gaan gebruiken om dat te ontvluchten (n)
Stappen en feesten als ontspanning en uitlaatklep ok, maar dat stukkie van het verhaal is niet mijn ding geloof ik, daar heb ik nou echt niks mee.
 
Vluchten... voor mij is het meer even een moment dat ik niet aan m'n dagelijkse beslomerringen hoef te denken. Gewoon even een met de muziek, een met al die andere "vluchtende" mensen.

Het is voor mij een manier van ontspannen.

De een gebruikt alcohol om wat makkelijker de dingen los te laten, de ander drugs... tja... wat is goed dan?
Geen vooroordelen, ieder in zijn waarde laten.
O.M.G. jij mag wel eens stoppen met oestrogeen spuiten!
het klinkt me erg bekend in de ooren :$ haha
maar voor mij is het geen vlucht maar gewoon
ff alles vergeten en lkkr los kunnen gaan
niet aan me dochter hoeven te denken (wat men als moeder toch doet)
niet aan de mensen om me heen hoeven te denken
alleen aan mijzelf gr en een dikke (K) my