Partyflock
 
­ Nederland

Blij dat ik niet rij!

anoniem gepubliceerd op
Het beeld blijft maar in mijn hoofd zitten. Die ene foto. Illegal Vibes Outdoor 2006. Na het feest heb ik honderden foto’s bekeken. En niet de foto’s van mij en mijn vrienden blijven mij het meeste bij, maar de foto van een voor mij volstrekt onbekende. Het is de foto van een meisje, een jonge vrouw. Het is een foto van haar achterkant. Het meisje zit in een rolstoel. Achterop die rolstoel heeft ze een A4’tje geplakt met daarop de tekst: “Push me so, I can get my satisfaction! Push, push… poes?â€

Ik heb smakelijk gelachen om deze foto. Maar ook heb ik veel bewondering voor de jonge dame in kwestie. De manier waarop zij de spot met zichzelf drijft. Zich geen ene moer aantrekt van wat anderen van haar denken. Zich compleet laat gaan op een feest. In 1 woord geweldig!

Veel mensen hebben een slecht beeld over minder valide personen. Ze kunnen weinig, ze hebben altijd hulp nodig en vaak wordt er ook gedacht dat ze “minder†bij het verstand zijn. Een kennis van me is minder valide, en als ze bij de kassa in de supermarkt staat met haar vriend, is het altijd haar man die aangesproken wordt. Alsof zij geen antwoord geven kan.

Ik geef toe, ik heb ook wel eens moeite met gehandicapte mensen. Soms weet je je even geen raad als je zomaar ineens in gesprek komt met iemand waarbij duidelijk zichtbaar is dat hij/zij niet meer in het bezit is van beide armen of benen. Het verhaal daarna, dat de man zijn benen had verloren bij een ernstig auto-ongeluk zal me altijd bijblijven.

Ook mensen met een geestelijke handicap worden vaak zwaar onderschat. Ik heb een tijdje als uitzendkracht gewerkt bij een sociale werkplaats. Geloof me, 90% van deze mensen kan zoveel meer dan alleen pepermuntjes of koekjes in een doosje doen!

Ik heb veel nagedacht tijdens en nadat ik hier heb gewerkt. Ook de foto van het meisje in haar rolstoel deed me steeds meer beseffen dat ik (en niet alleen ik) beter er bij stil zou moeten staan dat ik gezond ben! Want wat vandaag zo vanzelfsprekend lijkt, kan morgen opeens anders zijn…

251 opmerkingen

Blij als ik weer rij.........
Want wat vandaag zo vanzelfsprekend lijkt, kan morgen opeens anders zijn… Sluit ik me volledig bij aan!
 
amen...helemaal mee eens
 
goed stukje text
je moet het wel goed lezen
Ik ben het echt helemala met je eens.. mijn neef zit in een rolstoel omdat een of andere dronken idioot hem heeft aangereden toen mn neef 17 was en op zijn scooter zat.. toen heeft hij spierdistrofie gekregen als gevolg van het ongeluk en nu ist alleen maar afw88 in zijn rolstoel.. zijn vrienden hebben hem laten stikken daardoor.. ook zijn vader (mn oom) zit in een rolstoel, vanwege een hersen infarct waarna hij uren later op de wc is gevonden.. iedereen behandelt hem als een idioot maar hij is egt niet dom geworden.. hij is zelfs intelligenter dan de meeste mensen... ik ben het dus helemaal met je eens en mensen zouden idd blij moeten zijn dat ze gezond zijn.. en zich wat meer in die persoon in de rolstoel moeten denken...
Uitspraak van Cindeeey op zondag 5 november 2006 om 20:05:
En verander 'gehandicapt' in 'beperkt'.. dat is nmlk de benaming van tegenwoordig


Dat viel mij ook op!

Wat mij ook altijd opvalt als een minder valide of anders uitziende persoon naar een feest gaat en op de foto komt, dat mensen het dan altijd nodig vind om te zeggen dat ze respect hebben voor die persoon. Okay je kan het als knap zien dat iemand wel in het openbaar naar een feest gaat, maar toch vind ik het niet netjes, omdat je zo als nog iemand anders benaderd!

Ik heb de foto in kwestie niet gezien, ik weet niet om welk meisje het gaat, maar zoals bovenstaand berichtje, lees je wel dat mensen iemand wel in de steek kunnen laten als iemand minder valide wordt.. ik vind het wel fijn voor dit meisje dat, dit niet het geval is.

K vind het wel gek dat een rolstoel eigenlijk zoveel impact heeft op je hele leven. Je wordt anders benaderd, mensen vinden dat je respect verdiend als je gaat feesten, vrienden kunnen het nodig vinden je in de steek te laten etc..

Ikzelf werk met mensen met een verstandelijke beperking, wanneer ik met deze mensen op straat loop, worden we inderdaad wel eens aangegaapt, eigenlijk vind ik dat het bij je opvoeding hoort, als je van kinds af aan leert dat er mensen zijn die een beperking hebben zal je er gemakkelijker mee om kunnen gaan dan wanneer het wereldvreemd voor je is. Tenminste das mijn mening.

De column vind ik wel goed, vooral het laaste stukje tekst! Met wat je nu normaal vind kan morgen zomaar anders zijn.. :respect:
Uitspraak van verwijderd op maandag 6 november 2006 om 10:30:
Uitspraak van Zebaz© op zondag 5 november 2006 om 13:20:
Maar verander geestelijk even in verstandelijk. Want gehandicapten zijn niet geestelijk gehandicapt.

Geestelijk is term van vroeger net als rusthuis of bejaardentehuis( ni verzorgings- en verpleeghuis)
Word niet veel meer gebruikt, maar is zeker niet fout, men weet wat ermee bedoeld wordt!


Dat komt omdat er met de definitie geestelijk wordt geduid op de geest, ofwel de persoonlijkheid. Daarmee is niks mis..

Het gaat om het verstandelijk vermogen, deze is beperkt, men leert moeilijker, de geest is zeg maar alle ervaringen en de persoonlijkheid van de persoon. Het verstandelijk vermogen is beperkt, en een beperking is in principe een ander woord dan een handicap. Je wordt belemmerd in je doen..
goed stukje, duidelijk en helemaal mee eens..:jaja:
Ik ben het er ook helemaal mee eens..
 
Uitspraak van Jannekuh zwaar de gekste op dinsdag 7 november 2006 om 10:23:
sommige mensen zien er heel "normaal" uit, maar als je met ze gaat praten zijn ze zo dom dat je er spijt van hebt dat je ze aan gesproken hebt!



waarom heb je er dan spijt van dat je met ze bent gaan praten?

voel je jezelf beter dan dommere mensen?..;)
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 1706, 1940}
goeie column en die dame had dus ook wel goed gevoel voor humor... toch???;)
 
Uitspraak van Pimmie op woensdag 1 november 2006 om 00:53:
Lucht je hart, maar het is geen column

idd
Artiest {SHOWLIST artist 917, 2156}
Wat weer schattig, de mensen die zichzelf als 'valide' zien zitten hier weer te jeuzelen wat de correcte term voor bepaalde gebreken, afwijkingen of ziektes zijn.

Alsof het iemand met een chromosoom te veel uitmaakt of je het over Down hebt of hem/haar een mongooltje noemt.

En ja ze verdienen respect maar niet meer of minder dan 'valide' mensen en wanneer sommige mensen meer respect hadden gehad voor hun medemens dan waren er heel wat minder invaliden geweest als gevolg van zinloos geweld of roekeloos rijgedrag.

En omdat mensen met een beperking ook gewoon mensen zijn zitten er ook klootzakken en bitches tussen en zal het van persoon tot persoon en moment tot moment verschillen of er behoefte is aan wat extra aandacht in welke vorm dan ook.

Daarnaast vergeet men vaak dat er wel degelijk geestelijk gehandicapten zijn:

mensen met een psychische stoornis.

Een rolstoel of gebroken been is zielig maar iemand die depressief is moet zich niet aanstellen...toch? Terwijl dit juist vaak de mensen zijn die het meest op begrip en aandacht zitten te wachten omdat de weegschaal zo de verkeerde kant op kan slaan en dan is het te laat. 'Goh hij leek altijd zo vrolijk', 'Goh dit had ik van haar nooit verwacht'. Aan postuum begrip en medelijden hebben ze niks meer.

Plaats dus mensen niet meteen in hokjes maar bekijk per situatie of er op dat moment behoefte is aan wat dan ook, valide of invalide.
laatste aanpassing
 
Heb zelf een broertje in een rolstoel die ook nog eens verstandelijk gehandicapt is. Als ik op straat loop met mijn broertje in de rolstoel word ik er helemaal gek van dat mensen kijken. en als ik er dan wat van zeg dan gewoon blijven kijken.
werd er 1 keer zo gek van dat ik naar die man ben toegelopen en heb gevraagt wat er nou zo anders aan een gehandicapt jongetje was. hij kon geen antwoord geven. en op dat moment ben je zielig. natuurlijk kijk je even naar iemand die in een rolstoel zit. maar als ik dan vraag wat er zo raar is aan een jongetje in een rolstoel moet je wel antwoord kunnen geven. wil dan wel even graag een reden horen. en heb door mijn broertje veel respect gekregen voor gehandicapte personen. ik kan heel goed met mensen die downsyndroom hebben opschieten. en het is gewoon leuk om die mensen te zien lachen want die hebben bijna overal plezier in.

dus behandel iedereen gewoon het zelfde dus met respect.
ik heb echt respect voor die mensen
ik weet nog wel op nightmare outdoor in hoek van holland zag ik ook iemand in een rolstoel
ik dacht die moet elke keer door dat zand en toch is hij hier
echt toppie dat die mensen gewoon doorgaan
maar zoals meerdere het al zeiden eigenlijk moet het niet meer opvallen
mooi geschreven:jaja: vooral dat laatste:
Want wat vandaag zo vanzelfsprekend lijkt, kan morgen opeens anders zijn…


Ik heb zelf een maat die geestelijk gehandicapt is en jah die mensen zijn echt fucking slim. Je kunt ze natuurlijk heel makkelijk voor de gek houden en foppen maar na zo'n moment geef ik hem ook de gelegenheid bij mij een 'streek' uit te halen. Op zo'n moment moet je toch maar even meespelen maar zo laat je anderen in ieder geval zien dat je hem als een gelijk beschouwd en dat je alles wat je bij hem doet ook wel bij een ander vriend zou doen als hij toenvallig de persoon in kwestie zou zijn. Ik heb weleens een klap ontvangen van mensen die dachten dat ik hem op zat te naaien maar wederom krijg ik heel vaak complimentjes dat ik hem met me mee sleep. Maar dat is bij lange na niet erg want die mensen moeten echt niet onderschat worden. Ze zijn gezellig en zijn zeker niet dom:D Hij is alleen een beetje irritant als hij verliefd is:P dan gaat hij een jaar later nog steeds om haar emailadres vragen terwijl ik hem nadrukkelijk verteld heb hem niet te hebben:P
 
Ik heb geen respect ik bedoel ik heb wel respect voor die mensen (mijzelf)
maar ik vind het heel normaal je bent immers maar 1 x jong toch dan moet je genieten van het leven
ik heb meer respect voor de mensen die respect hebben voor de mensen die in een rolstoel zitten
of aan de kant gaan omdat (ik) iemand in een rolstoel der niet door kan of iemand die een praatje komt maken van hoe goed ze het vinden dat (ik) iemand in een rolstoel toch uit gaat
of voor de mensen die ik lief heb en waar mee ik uit ga
die mogen voor mij eigelijk meer respect krijgen der zn genoeg mensen die iemand in een rolstoel maar raar en of vervelend vinden
dus respect voor de mensen die bij de persoon in een rolstoel horen:respect:
Uitspraak van verwijderd op maandag 20 november 2006 om 11:44:
Ik heb geen respect ik bedoel ik heb wel respect voor die mensen (mijzelf)
maar ik vind het heel normaal je bent immers maar 1 x jong toch dan moet je genieten van het leven
ik heb meer respect voor de mensen die respect hebben voor de mensen die in een rolstoel zitten
of aan de kant gaan omdat (ik) iemand in een rolstoel der niet door kan of iemand die een praatje komt maken van hoe goed ze het vinden dat (ik) iemand in een rolstoel toch uit gaat
of voor de mensen die ik lief heb en waar mee ik uit ga
die mogen voor mij eigelijk meer respect krijgen der zn genoeg mensen die iemand in een rolstoel maar raar en of vervelend vinden
dus respect voor de mensen die bij de persoon in een rolstoel horen


hi meid daar ben ik het met je eens ;).

maar het zijn niet alleen mensen in een rolstoel maar ook zo als al gezegt werd mensen die er anders uit zien (ik) het gaat niet altijd om respect maar meer om accepteren dat die persoon er anders uit ziet, een beperking heeft, een rolstoel, enz
Maar er zijn zoveel mensen die roepen respect respect maar weten uberhaupt niet helemaal precies wat het inhoud dus in dat geval is accepteren dat iemand anders is dan de rest het beste!
INGE ik vind je een top meid. wij kunnen goed met elkaar opschieten omdat wij infeite een beetje het zelfde meemaken wat betreft hoe andere mensen over ons denken. ik trek me er eigenlikj weinig tot niets meer van aan!
ik ga ook gewoon feesten en doen waar ik zin in heb dus dit geld ook voor de rest. TREK JE ER NEITS VAN AAN EN LAAT HUN MAAR DENKEN DIE JOU NIET KENNEN JIJ EN JE VRIENDEN WETEN WEL BETER! :respect:
 
Uitspraak van G-Town Madness - MC Lil' Kasper op zondag 19 november 2006 om 16:46:
Wat weer schattig, de mensen die zichzelf als 'valide' zien zitten hier weer te jeuzelen wat de correcte term voor bepaalde gebreken, afwijkingen of ziektes zijn.

Alsof het iemand met een chromosoom te veel uitmaakt of je het over Down hebt of hem/haar een mongooltje noemt.

En ja ze verdienen respect maar niet meer of minder dan 'valide' mensen en wanneer sommige mensen meer respect hadden gehad voor hun medemens dan waren er heel wat minder invaliden geweest als gevolg van zinloos geweld of roekeloos rijgedrag.

En omdat mensen met een beperking ook gewoon mensen zijn zitten er ook klootzakken en bitches tussen en zal het van persoon tot persoon en moment tot moment verschillen of er behoefte is aan wat extra aandacht in welke vorm dan ook.

Daarnaast vergeet men vaak dat er wel degelijk geestelijk gehandicapten zijn:

mensen met een psychische stoornis.

Een rolstoel of gebroken been is zielig maar iemand die depressief is moet zich niet aanstellen...toch? Terwijl dit juist vaak de mensen zijn die het meest op begrip en aandacht zitten te wachten omdat de weegschaal zo de verkeerde kant op kan slaan en dan is het te laat. 'Goh hij leek altijd zo vrolijk', 'Goh dit had ik van haar nooit verwacht'. Aan postuum begrip en medelijden hebben ze niks meer.

Plaats dus mensen niet meteen in hokjes maar bekijk per situatie of er op dat moment behoefte is aan wat dan ook, valide of invalide.laatste aanpassing 19 november 2006 16:47


ik ben het hier heel erg mee eens...

Mijn broertje is ook verstandelijk gehandicapt. Wel licht, maar juist dat maakt t nog moeilijker wat veel mensen niet beseffen. Hij lijkt normaal totdat je een tijdje met hem zit te praten. Hij beseft t niet, maar jij wel... Hij word in elkaar geslagen omdat hij anders kijkt omdat ie bang is voor bepaalde mensen en hij heeft t niet door.
Denk eerst na voordat je iets zegt of doet tegen een persoon! Mijn broertje zal nooit een normaal leven hebben door de mensen op deze wereld omdat deze mensen net iets anders zijn, maar daardoor heel irritant over komen en daar niet doorheen willen kijken...

Wat ik er nog ff aan toe wil voegen:
ik heb dus een psygische stoornis (bipolaire stoornis) en de meeste mensen zouden is moeten weten hoeveel mensen mij hebbe laten stikken omdat ze me niet begrepen en ik anders ben dan andere...
kijk het is niet ernstig, maar je moet er mee leren omgaan alleen sommige mensen willen of kunnen dat niet en dat is erg jammer.

Wat ik hiermee dus wil zeggen is:
Probeer iemand te begrijpen (ookal is dat heel moeilijk) die psygische problemen heeft. Laat diegene niet stikken ze hebben je hard nodig al is t om bij uit te huilen of wat dan ook.
laatste aanpassing
Ik ben opgegroeid met 2 buurjongens die allebei in een rolstoel zitten, ik weet niet beter! Dat hoort gewoon bij ze, net als dat de een scheel kijkt en de ander hinkt. Als je een ernstige handicap hebt, moet je daar niet meteen respect voor hebben. Veel van die mensen weten niet beter en zijn niks anders gewend dus waarom respect?? Zij doen gewoon wat zij normaal achten, alleen omdat wij een ander beeld hebben van wat 'normaal' is, hebben wij daar ineens enorm respect voor.
laatste aanpassing
 
Artiest Djessie-dj
mijn broer is spastisch dat betekent dat hij wel kan lopen maar dan op een andere manier hij kan wel ontiegelijk hard rennen en heeft ook op voetbal gezeten hij zou ook heel graag een keer meewillen naar een feest maar vind het veel te riskant daarom gaat zn leven uit naar voetbal
 
Gehandicapten vind ik ook zo'n k*t woord...
Mensen met mogenlijkheden, dat klinkt beter :)
 
heel mooi geschreven :D
 
Goede colum!!

Je hebt gelijk over verstandelijk gehandicapten mensen,, ze worden meestal maar ergens gezegt met "makkelijk" werk...

Eigenlijk best zielig....
ja mooi stukkie tekst.. je staat er zo 123 niet bij stil, maar als je er over na gaat denken :aai:
 
Uitspraak van verwijderd op maandag 4 december 2006 om 12:45:
Je hebt gelijk over verstandelijk gehandicapten mensen,, ze worden meestal maar ergens gezegt met "makkelijk" werk...

wat bedoel je hier precies mee? dat het makkelijk is om met ze te werken of dat ze makkelijk werk doen?
waarom zouden mensen die gehandicapt zijn anders zijn dan andere??????
 
Uitspraak van kloet11 op donderdag 7 december 2006 om 17:45:
waarom zouden mensen die gehandicapt zijn anders zijn dan andere??????

Ik weet niet of er iemand die dicht bij je staat gehandicapt is, maar anders zou je is bij een opvang langs moeten gaan of je erin verdiepen voordat je zo'n opmerking maakt... lichamelijk gehandicapten zijn zeer cker anders lichamelijk dan... maar verstandelijk gehandicapten zie je het (vaak) niet aan en dan komt het probleem... ze zijn anders en dat merk je in omgang. Ze blijven eigenlijk kinderen (ligt net aan hoe erg t is) zullen nooit echt hun eigen dinge kunne doen en leren zullen daar altijd hulp bij nodig hebben... begint al met speciale scholen, thuishulp later begeleid wonen, financien samen met iemand doen enz... dus zijn zeer zeker anders, maar niet per defenitie slecht of wat dan ook... mijn broertje is een schat en toch verstandelijk gehandicapt...
mensen lachen al gouw omdat ze niet anders weten, en stiekem weten ze niet hoe ze er mee om moeten gaan. angst? zal dat het zijn?