Partyflock
 
­ Nederland

'Wat een boer niet kent.....'

anoniem gepubliceerd op
'Wat een boer niet kent.....'
4 mei 2006
Je kent het wel, je vindt platen eerst super vet maar na verloop van tijd verander je van smaak, of verbreed je je smaak. Wat beweegt een mens om zijn ouwe favorieten te laten voor wat het is, ook als deze artiesten nog steeds muziek uit brengen die van goede kwaliteit is en aan sluit bij hun eerdere werk? Met andere woorden, welke zaken maken een muziekstijl vet voor de één en ongeliefd bij de ander?

Mensen die mij van vroeger kennen herinneren mij als de jongen die in de aula van de middelbare school stukken van Chopin en Beethoven op de daar aanwezige piano speelde. Nu ben ik, bij de mensen die ik daarna heb leren kennen, bekend als iemand die vooral hardtrance, ouwe hardstyle, en underground hiphop een warm hart toe draagt. Bovendien luister ik met regelmaat, en met veel plezier, terror, drum ‘n bass, synthpop en crossovers tussen diverse extreme stijlen, vallend onder de noemer breakcore. Met muziek bezig zijn zit dus, zoals bij velen, in mijn bloed zeg maar, zowel actief met producen als passief, feestend en luisterend naar vinyls en mp3tjes.

En dan werkelijk álles, van de intelligente rapteksten van Loop Troop en KRS-One tot en met de rauwe industrial beats van Void Settler en Ophidian, tot de spacy hard trance en trance van o.a. Scot Project, Mat Silver en Armin van Buuren.

Hoe een mens in relatief korte tijd, en met een hele duidelijke muzikale achtergrond (tot mijn 15e had ik nog nooit naar een videoclip gekeken, en alleen klassieke muziek en ouwe rock/hardrock leren kennen) tot een zeer uiteenlopende muzieksmaak komt is voor veel mensen blijkbaar een raadsel. Het valt me namelijk op dat bijvoorbeeld 80% van de hardcore fans aan geeft niet van (hard)trance te houden, en omgekeerd. Heel veel terror/industrial fans houden weer niet van techno. Onlogisch als je naar de kenmerken van de muziekstijlen gaat kijken, maar toch om de een of andere reden wél logisch. Jammer genoeg is het voor mij vaak erg duidelijk dat de reden dat iemand een bepaalde stijl niets aan vindt, of zegt te vinden, er alleen uit bestaat, dat hij/zij het genre en aanverwante genres, niet kent. Of er een vooroordeel over heeft, dat ook nog eens wordt versterkt door de cheezy commerciële uitlopers van een genre. Dit geldt zowel voor hardcore en techno, als voor trance, hardhouse, hardstyle en alle muziekstijlen buiten dance om. Omdat het proberen om de commercie ten val te brengen zo stupide is dat je er niet eens over zou moeten peinzen, kan je je beter af gaan vragen: 'Wat spreekt mensen in muziek aan?'

Na intensieve onderzoeken naar diverse neurologische aspecten van het begrip 'muziek' komen wetenschappers tot de conclusie dat muziek de kunstvorm is die het dichtste bij de emotie staat. Natuurlijk niet letterlijk, maar als je dit realiseert wordt een hoop duidelijk. Muziek is een geordende brij van geluidsgolven. Samenklanken tussen geluiden, volgens een bepaalde 'toonschaal' (stelsel van akkoorden) roepen bij de hersenen een bepaald soort emotie op. Welke dit is is cultureel bepaald (Chinezen werken met andere akkoorden dan Westerlingen) en deels ook door aanleg. Zo werden bepaalde muziekstukken niet voor niets in een bepaalde toonhoogte geschreven en niet alle noten een halve of hele toon lager of hoger, hoewel het muziekstuk dan nog wel zou 'kloppen'. Dit is een lang verhaal om uit te leggen, het komt er op neer dat elk instrument enigszins 'vals' gestemd is omdat het anders niet mogelijk is om bepaalde, gangbare, akkoorden, zuiver te spelen. Dit veroorzaakt verschillen in boventonen. Daarnaast zijn er muziekvormen die verder gaan dan dit principe, en niet zozeer met emotie, maar met het verstand beluisterd kunnen worden. Breakcore, terror, sommige soorten industrial hardcore, hardhouse en techno, hebben niet altijd een melodie die emotie op roept. Hierbij moet je actief op zoek gaan naar de vette dingen, omdat deze stijlen variatie vinden in het creatief gebruik van samples, en diepe gelaagde structuren die een produceer-leek eigelijk alleen kan herkennen als hij een ruime luisterervaring heeft, of héél openminded is. Maar genoeg theoretisch geneuzel, laten we terug keren naar de basis. Muziek is geluid dat is gemaakt om een bepaalde emotie te triggeren. Je hoort aan een melodie direct of deze vrolijk (uplifting noemt men het in de dance) droevig of duister is.

Dit wil niet zeggen dat je alles vet kan leren vinden. Zoals bij iedere zintuiglijke indruk, van geur tot beeld, bouw je op grond van je achtergrond een soort van feeling op die je krijgt bij het luisteren van bepaalde geluiden, en het kan zijn dat je bijvoorbeeld een snoeiharde terrorplaat beangstigend vindt klinken, en hem zelfs niet vet kan leren vinden. Dan heb je in ieder geval geprobeerd. Want nog steeds geldt in Nederland, en heel vaak ook qua muziek, het gezegde 'Wat een boer niet kent dat vreet hij niet'. Om een lang verhaal kort te maken: stel je open voor alle stijlen, geef nieuwe, onbekende muziek een kans om tot je door te dringen, en mocht je echt a-muzikaal zijn, dat je geen gevoel voor ritme of voor zuiver/vals geluid hebt, dan kan je altijd nog via je vrienden of klasgenoten, collega's of wie dan ook, aan titels van platen komen die door hun erg gewaardeerd worden. Doe je dit, en geef je alle mogelijke muziek waar je mee in aanraking komt, de kans om te 'verteren', dan gaat er een wereld voor je open!

245 opmerkingen

 
Werkzaam bij SEKOIA
aardig stukje :yes:
 
Weet je wat ik zo irritant vind en wat de laatste jaren eindelijk beter lijkt te worden...

Bij gabbers hing altijd zo'n mening van ALLES IS KUT BEHALVE HARDCORE!

Ik ga nu zo'n 7 jaar met regelmaat naar gabber feesten en ik heb het gevoel dat veel mensen in die scene andere muziek misschien wel leuk vinden maar er NIET VOOR UIT DURVEN TE KOMEN!! Want o o ooh... misschien vinden ze me dan een sukkel... En als ze alleen zijn dan zingen ze mee! haha

Mijn mening: "Elke genre heeft zijn meesters! Er zijn super veel goeie artiesten die mij kunnen raken zelfs een band als "coldplay",
Maar is maar 1 style waar ik me echt helemaal compleet bij voel en waarin ik TOTAAL LOS ga!

Hardcore 2 the bone
 
stel je open voor alle stijlen, geef nieuwe, onbekende muziek een kans om tot je door te dringen


:yes::yes:

Kunnen heel wat mensen nog wat van leren...
Weet je wat ik zo irritant vind en wat de laatste jaren eindelijk beter lijkt te worden...

Bij gabbers hing altijd zo'n mening van ALLES IS KUT BEHALVE HARDCORE!

Ik ga nu zo'n 7 jaar met regelmaat naar gabber feesten en ik heb het gevoel dat veel mensen in die scene andere muziek misschien wel leuk vinden maar er NIET VOOR UIT DURVEN TE KOMEN!! Want o o ooh... misschien vinden ze me dan een sukkel... En als ze alleen zijn dan zingen ze mee! haha

Mijn mening: "Elke genre heeft zijn meesters! Er zijn super veel goeie artiesten die mij kunnen raken zelfs een band als "coldplay",
Maar er is maar 1 style waar ik me echt helemaal compleet bij voel en waarin ik TOTAAL LOS ga!

Hardcore 2 the bone
 
Alleen al uit het gezeik over de definitie van het begrip column blijkt al dat het publiek hier nog lang niet volwassen genoeg is om openminded te zijn richting meerdere muziekstijlen.

Waarom zo strikt vast houden aan het concept column zoals iemand anders dat een keer bedacht heeft? Het is gewoon een leuk stukje tekst, met herkenbare elementen en een boodschap. Meer is voor mij niet nodig voor een goede column. :)
 
(goeie)muziek maakt volgens het onderzoek waar de auteur het over heeft net zo veel vreugedegevoel los als een goeie vrijpartij

verders een erg goed stuk!
(Y)
 
Uitspraak van verwijderd op woensdag 10 mei 2006 om 19:24:
Hierop voortbordurend, over die eeuwige uitspraak "respect voor iedereen": daar doe ik dus niet aan mee. Respect krijg je niet, dat verdien je; en zoals de meeste figuren in de mainstream hardcorescene (tevreden? ) zich gedragen, voornamelijk door continu op andere muziekstijlen te zeiken, verdienen ze geen respect naar mijn mening. Idem trouwens voor meelopers.

Dat vind ik ook een foute instelling.

Je kunt mijns inziens beter respect "geven" en pas stoppen te geven als blijkt dat ze het niet verdienen.

(F)
 
Uitspraak van Love is the answer op donderdag 11 mei 2006 om 10:30:
Ter aanvulling wil ik nog dit zeggen; je lijkt te suggereren dat non-verbale communicatie veel verduidelijkt en dat is natuurlijk niet waar.

:no:

Onderzoek heeft juist aangetoond dat maar 10% van onze communicatie uit verbale communicatie bestaat, de rest wordt allemaal begrepen uit non-verbale communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen etc. etc.

En muziek zonder vocalen is ook een manier van non-verbale communicatie, want het is uitwisseling van informatie/emotie. :jaja:
 
Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 mei 2006 om 17:41:
Ik vind het een leuk stukje tekst, maar meer informatief. Te lange zinnen en dat leest niet lekker weg. Denk toch dat ik andere ideeen heb over wat een column is dan de meeste PF'ers.

Ik lees elke column die ik tegenkom zo ongeveer Sjaak, en het mooie van een column(vind ik) is dat er geen regels zijn. De schrijver bepaalt z'n eigen regels.. Wil hij/zij lange zinnen gebruiken, dan mag dat, vandaar ook dat iedere columnist(e) goed én niet-goed gevonden wordt door het hele publiek. Wil de auteur informatie overbrengen, dan mag dat natuurlijk ook.

De enige "ongeschreven" regel van een column is in mijn ogen dat de tekst af moet sluiten met een scherpe opmerking of vraag. :D

Daarom is de ene columnist niet snel beter dan een ander, het is wéér een kwestie van smaak of het je bevalt of niet.

Al moet ik zeggen dat Dhr. van Gogh toch wel aan de top stond, maar dat kwam omdat hij veelal tegen het zere been van de maatschappij schopte. Iets wat het volk prachtig vond, maar de mensen die het op de politieke manier op moesten lossen niet.
 
jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajaaaa
 
Dat vind ik ook een foute instelling.

Je kunt mijns inziens beter respect "geven" en pas stoppen te geven als blijkt dat ze het niet verdienen.


mee eens:

onder het mom wat je zaait zal je oogsten (Y)
 
Uitspraak van ramoz op woensdag 10 mei 2006 om 16:41:
muziek is emotie... bepaalde elementen van een track roepen iets bij je op, waardoor je het goed gaat vinden

dit is ongeacht welke muziekstijl


Hier benk het geheel mee eens. Muziek moet je prikkelen. Ik kan worden geprikkeld door zowel hardcore als altenatieve muziek.. vind het een goeie column
 
Uitspraak van Zaik op woensdag 10 mei 2006 om 16:31:
Maar wel respecteren

Wat helas niet iedereen doet.. Laat iedereen leuk vinden wat ie leuk vind en hou hem/haar in izjn waarde
Uitspraak van verwijderd op donderdag 11 mei 2006 om 13:16:
Je kunt mijns inziens beter respect "geven" en pas stoppen te geven als blijkt dat ze het niet verdienen.

Zo is het! :yes:
Uitspraak van MC DV8 op donderdag 11 mei 2006 om 09:35:
spits en uitdagend, niet echt te bespeuren hierboven. Vooruit noem het een column als je wil, maar een goede is het niet.

Inderdaad.
Het is niet pakkend genoeg, maar gewoon een lap tekst.

Vind het verder vooral interessantdoenerij, ofdat je verder in je ontwikkeling bent als je vanalles maar waardeert of denkt te moeten waarderen :/
laatste aanpassing
Helemaal met de strekking van het artikel eens - vroegah hield ik niet van hardcore/gabber, maar dat was puur een vooroordeel (had geen idee wat het was, vond het maar stom gebeuk). Nu ga ik gewoon naar feesten van stromingen en genres die ik niet ken, en zie wel wat er gebeurt. En wat blijkt? Hoe harder hoe beter :-) Was ik anders nooit achtergekomen en had ik een hoop lol gemist!
Artiest {SHOWLIST artist 65054, 89623}
Euhm, wat wil je nu zeggen? Dat we ons open moeten stellen voor andere stijlen?
Dat was toch allang bekend?

Enne, ik luister gewoon lekker naar de muziek die ik leuk vind en ik ga echt niet elke muzieksoort luisteren om "me even open te stellen voor die soorten".
Wat er op me afkomt qua muziek, dat luister ik en dan geef ik m'n mening.. Als ik een uur lang naar iets luister in de discotheek en het bevalt me niet, dan ga ik inderdaad zeggen dat de desbetreffende muziek mij totaal niet ligt..

Of dat kortzichtig is weet ik niet, maar zo werkt het nu eenmaal..
Uitspraak van Hadseflats op woensdag 10 mei 2006 om 18:08:
"hardcore voor life, fuck de rest". Tuurlijk mag je hardcore je hele leven mooi vinden maar respecteer de rest!

idd! als ik nu Black Eyed Peas luister, net MOH 21 aanhad.. daarvoor Juanes, wakker werd met Children of Bodom en Prodigy, ging slapen met UB40 maar daarvoor nog Noisekick en Loop Troop aanhad.. waarom is dat dan raar voor sommigen?

en weten ze dat ze het niet mooi vinden en het kutmuziek is.. als ze dat al roepen voordat ze het gehoord hebben..?

Ik houw absoluut niet van Tiesto, kvinnut zwaar bagger.. maar voordat ik het geluisterd heb ken ik moeilijk mn mening geve omdat het genre niet populair is bij me maten tog?
 
Uitspraak van Hadseflats op woensdag 10 mei 2006 om 18:08:
"hardcore voor life, fuck de rest". Tuurlijk mag je hardcore je hele leven mooi vinden maar respecteer de rest!

Indifferentie beschouw ik ook als respect.
 
Uitspraak van verwijderd op donderdag 11 mei 2006 om 13:16:
Dat vind ik ook een foute instelling.

Je kunt mijns inziens beter respect "geven" en pas stoppen te geven als blijkt dat ze het niet verdienen.

Dat kun jij vinden. :)

Ik begin blanco met mensen, niet negatief, niet positief. Naarmate de tijd vordert ga je een mening vormen over die mensen en daar ga je je gedrag richting hen op afstemmen.

Respect is voor mij iets anders dan je normaal gedragen richting mensen, dat is tolerantie. Respect betekent voor mij dat je tegen iemand opkijkt, door zijn of haar karakter, charisma of acties.
Uitspraak van 101 op woensdag 10 mei 2006 om 22:28:
Not one music style is better as the other,
Not one music style is more truly than the other,the whole thing is based on respect.

It's all about respect, respect to the music, respect to the Dj's !
respect to the crowd and respect to each other.

It's all music, music never seperated people!


Goh nog een keer. Dat staat nu onder iedere column....
Werkzaam bij Vier
Uitspraak van lindaaatje op donderdag 11 mei 2006 om 14:39:
Inderdaad.
Het is niet pakkend genoeg, maar gewoon een lap tekst.

Vind het verder vooral interessantdoenerij, ofdat je verder in je ontwikkeling bent als je vanalles maar waardeert of denkt te moeten waarderen

:jaja: totaal mee eens
 
Niets is zo eerlijk verdeeld
als het verstand,
iedereen denkt
er genoeg van te hebben.

:yes:


(y) Goede Column... :)
Uitspraak van SnuggLe op donderdag 11 mei 2006 om 15:41:
Goh nog een keer. Dat staat nu onder iedere column....


Gelukkig maar. Kan niet vaak genoeg gezegd worden.
grappig dat ik net een muziekje van deze man op had toen ik dit zag ;)
Mensen houden niet van alleen de muziek, het is de hele "life style" eromheen.
 
Goed verhaal, zo denk ik er ook over ik kan het alleen zelf niet uilechen.
Ik heb heel veel van die boeren in mijn omgeving die
nie freete wa ze nie kennen.
laatste aanpassing