Partyflock
 
­ Nederland

'Wat een boer niet kent.....'

anoniem gepubliceerd op
'Wat een boer niet kent.....'
4 mei 2006
Je kent het wel, je vindt platen eerst super vet maar na verloop van tijd verander je van smaak, of verbreed je je smaak. Wat beweegt een mens om zijn ouwe favorieten te laten voor wat het is, ook als deze artiesten nog steeds muziek uit brengen die van goede kwaliteit is en aan sluit bij hun eerdere werk? Met andere woorden, welke zaken maken een muziekstijl vet voor de één en ongeliefd bij de ander?

Mensen die mij van vroeger kennen herinneren mij als de jongen die in de aula van de middelbare school stukken van Chopin en Beethoven op de daar aanwezige piano speelde. Nu ben ik, bij de mensen die ik daarna heb leren kennen, bekend als iemand die vooral hardtrance, ouwe hardstyle, en underground hiphop een warm hart toe draagt. Bovendien luister ik met regelmaat, en met veel plezier, terror, drum ‘n bass, synthpop en crossovers tussen diverse extreme stijlen, vallend onder de noemer breakcore. Met muziek bezig zijn zit dus, zoals bij velen, in mijn bloed zeg maar, zowel actief met producen als passief, feestend en luisterend naar vinyls en mp3tjes.

En dan werkelijk álles, van de intelligente rapteksten van Loop Troop en KRS-One tot en met de rauwe industrial beats van Void Settler en Ophidian, tot de spacy hard trance en trance van o.a. Scot Project, Mat Silver en Armin van Buuren.

Hoe een mens in relatief korte tijd, en met een hele duidelijke muzikale achtergrond (tot mijn 15e had ik nog nooit naar een videoclip gekeken, en alleen klassieke muziek en ouwe rock/hardrock leren kennen) tot een zeer uiteenlopende muzieksmaak komt is voor veel mensen blijkbaar een raadsel. Het valt me namelijk op dat bijvoorbeeld 80% van de hardcore fans aan geeft niet van (hard)trance te houden, en omgekeerd. Heel veel terror/industrial fans houden weer niet van techno. Onlogisch als je naar de kenmerken van de muziekstijlen gaat kijken, maar toch om de een of andere reden wél logisch. Jammer genoeg is het voor mij vaak erg duidelijk dat de reden dat iemand een bepaalde stijl niets aan vindt, of zegt te vinden, er alleen uit bestaat, dat hij/zij het genre en aanverwante genres, niet kent. Of er een vooroordeel over heeft, dat ook nog eens wordt versterkt door de cheezy commerciële uitlopers van een genre. Dit geldt zowel voor hardcore en techno, als voor trance, hardhouse, hardstyle en alle muziekstijlen buiten dance om. Omdat het proberen om de commercie ten val te brengen zo stupide is dat je er niet eens over zou moeten peinzen, kan je je beter af gaan vragen: 'Wat spreekt mensen in muziek aan?'

Na intensieve onderzoeken naar diverse neurologische aspecten van het begrip 'muziek' komen wetenschappers tot de conclusie dat muziek de kunstvorm is die het dichtste bij de emotie staat. Natuurlijk niet letterlijk, maar als je dit realiseert wordt een hoop duidelijk. Muziek is een geordende brij van geluidsgolven. Samenklanken tussen geluiden, volgens een bepaalde 'toonschaal' (stelsel van akkoorden) roepen bij de hersenen een bepaald soort emotie op. Welke dit is is cultureel bepaald (Chinezen werken met andere akkoorden dan Westerlingen) en deels ook door aanleg. Zo werden bepaalde muziekstukken niet voor niets in een bepaalde toonhoogte geschreven en niet alle noten een halve of hele toon lager of hoger, hoewel het muziekstuk dan nog wel zou 'kloppen'. Dit is een lang verhaal om uit te leggen, het komt er op neer dat elk instrument enigszins 'vals' gestemd is omdat het anders niet mogelijk is om bepaalde, gangbare, akkoorden, zuiver te spelen. Dit veroorzaakt verschillen in boventonen. Daarnaast zijn er muziekvormen die verder gaan dan dit principe, en niet zozeer met emotie, maar met het verstand beluisterd kunnen worden. Breakcore, terror, sommige soorten industrial hardcore, hardhouse en techno, hebben niet altijd een melodie die emotie op roept. Hierbij moet je actief op zoek gaan naar de vette dingen, omdat deze stijlen variatie vinden in het creatief gebruik van samples, en diepe gelaagde structuren die een produceer-leek eigelijk alleen kan herkennen als hij een ruime luisterervaring heeft, of héél openminded is. Maar genoeg theoretisch geneuzel, laten we terug keren naar de basis. Muziek is geluid dat is gemaakt om een bepaalde emotie te triggeren. Je hoort aan een melodie direct of deze vrolijk (uplifting noemt men het in de dance) droevig of duister is.

Dit wil niet zeggen dat je alles vet kan leren vinden. Zoals bij iedere zintuiglijke indruk, van geur tot beeld, bouw je op grond van je achtergrond een soort van feeling op die je krijgt bij het luisteren van bepaalde geluiden, en het kan zijn dat je bijvoorbeeld een snoeiharde terrorplaat beangstigend vindt klinken, en hem zelfs niet vet kan leren vinden. Dan heb je in ieder geval geprobeerd. Want nog steeds geldt in Nederland, en heel vaak ook qua muziek, het gezegde 'Wat een boer niet kent dat vreet hij niet'. Om een lang verhaal kort te maken: stel je open voor alle stijlen, geef nieuwe, onbekende muziek een kans om tot je door te dringen, en mocht je echt a-muzikaal zijn, dat je geen gevoel voor ritme of voor zuiver/vals geluid hebt, dan kan je altijd nog via je vrienden of klasgenoten, collega's of wie dan ook, aan titels van platen komen die door hun erg gewaardeerd worden. Doe je dit, en geef je alle mogelijke muziek waar je mee in aanraking komt, de kans om te 'verteren', dan gaat er een wereld voor je open!

245 opmerkingen

Peter weer een verborgen talent van je
Echt super geschreven en (nog belangrijker) erg leuk en interessant om te lezen

Speel je ook Apassionata van Beethoven? Supermoor stuk

Favoriete muziekgenres: 2step, breakbeat, classics, club, darkcore, drum & bass, electro, funk, goa, groove, hardcore, harddance, hardhouse, hardtrance, house, industrial hardcore, jump, oldschool, schranz, techno

En ik hou van allemaal :lief:
Luister in 'gewone' muziek ook echt bijna alles, ik hou gewoon van muziek in het algemeen en niet een bepaalde stijl, ik vind iets goed of niet ongeacht wat voor hokje het eventueel ingeduwd kan worden :)



Uitspraak van Wackiejacky op woensdag 10 mei 2006 om 17:41:
lees Rob Hoogland eens in de Telegraaf.

Ik vind hem echt GEWELDIG, lees met veel plezier altijd zijn stukken :yes:
laatste aanpassing
Artiest {SHOWLIST artist 71779, 61383, 105987}
inderdaad, mijn muzieksmaak is ook heel wat verbreed..
(Y)!
helemaal gelijk, stel je open voor andere stijlen mensen en niet van "hardcore voor life, fuck de rest". Tuurlijk mag je hardcore je hele leven mooi vinden:) maar respecteer de rest! Daarnaast kan geen enkel mens mij wijsmaken dat hij/zij nog nooit een nummer uit de top 40 mooi heeft gevonden.

en ff off topic:

ik wilde even laten weten dat ik ook een column heb geschreven met betrekking op Vooroordelen, ik heb het merk Londsdale gebruikt om dit onderwerp aan te kaarten. Jammergenoeg vonden de mensen van partyflock het een te gevoelig onderwerp, daarnaast had ik het niet oorspronkelijk voor partyflock geschreven en dat was ook een minpunt...
Voor alle mensen die hem alsnog willen lezen ik heb hem gewoon lekker bij me persoonlijke tekst neergezet!
xxx
hadassa
laatste aanpassing
Vet stukje (Y)

, drum ‘n bass, synthpop en crossovers tussen diverse extreme stijlen, vallend onder de noemer breakcore


Breakcore (L)
Doe je dit, en geef je alle mogelijke muziek waar je mee in aanraking komt, de kans om te 'verteren', dan gaat er een wereld voor je open!


Amen! Goeie collumn (Y) Open-minded :respect:
 
Werkzaam bij Lj-jp
Artiest {SHOWLIST artist 51042, 51043}
nou ik vind het hele verhaal niets vernieuwend ook nog niet echt iets speciaals onder de aandacht brengen.
sterker nog de vooroordelen die de schrijver aanhaalt zullen echt wel anders liggen.
ik vind het verhaal dus ronduit bullshit en het riekt meer naar zelfverrijking van de schrijver ten koste van andere mensen.

er worden wat zaken gepresenteerd als feit die dat in het geheel niet zijn.

en zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen.

de kern van het verhaal is eigenlijk hetzelfde als vertellen dat iemand zijn pubertijd verlaat: dingen die algemeen bekend zijn dus. misschien niet bij iedereen, maar je hebt altijd nog mensen die onder hun eigen steen leven.

tevens is het Nederlands ook niet 100%.

ow en mensen: het feit dat je het met de inhoud van de tekst eens bent maakt het nog absoluut geen goede collumn
laatste aanpassing
Weer een goede colomn al komt het er steeds weer op neer dat mensen hokjesdenkers zijn,maar het is beter om eerst iets te luisteren dan iets bij voorbaat al af te keuren
laatste aanpassing
Column is leuk, maar op deze manier lijken alle columns bijna over hetzelfde te gaan...
 
Je slaat de zogenaamde spijker op z'n kop! Heb laatst ook het fenomeen techno uitgevonden, ben sindsdien helemaal in m'n element als ik het hoor, al moet ik bekennen dat het af en toe wel heeeeel rustig en zacht is!
op sommige muzieksoorten kan ik me gewoon echt niet vermaken...terwijl ik ook breed georienteerd ben

respect dat blijft er altijd wel voor, maar niet in dezelfde mate als voor andere muziek/artiesten
Mn hart ligt bij de hardcore en hardere substylen. maar een nr van marco borsato of pearl jam is ook relaxt. van 1 bepaalde stijl houden is ook niet alles haha. 24 uur per dag housemuziek.... keertje wat anders is ook lekker!
 
Aanrader bij dit onderwerp: One Perfect Day. Indrukwekkende film over de crossover tussen 'normale' muziek en dancemuziek. :)

Uitspraak van Budburner op woensdag 10 mei 2006 om 16:58:
Sky uhm pardon, harde schijf, is the limit he B) :p Ik bedoel, downloaden is eigenlijk de enige manier om jezelf van veel vernieuwend spul te voorzien:)

Dat je de diskspace ervoor hebt zegt nog niet dat je je horizon verbreedt. ;)

Uitspraak van Triqo op woensdag 10 mei 2006 om 17:43:
Sja dat veel mensen die hardcore in hun profiel hebben heeft ook met afkeer en schaamte te maken..
Stel je voor dat je als hardcoreliefhebber trance in je profiel hebt staan :X.. En viceversa is voor veel tranceliefhebbers het hardcorevolk agressief & lomp.. Dit concludeer ik na een aantal jaren op verschillende sites topics lezen waar het iedere keer weer terugkomt..

Hoewel ik zelf gruwelijk veel verschillende soorten muziek luister, waaronder trance en hardcore, kan ik beamen dat de meeste hardcoreliefhebbers inderdaad agressief en lomp zijn. Qua sfeer sta ik dus ook liever op een trancefeest, qua muziek vind ik het beiden goed. Wel moet ik zeggen dat er qua sfeer een flink verschil zit tussen early hardcore en mainstream hardcorevolk, maar dat was ondertussen al redelijk bekend. :)

De meesten mensen blijven toch wel acher hun masker en hebben liever een kortzichtige kijk op muziek dan zich (mischien) wel te moeten schamen t.o.v hun bekenden.. Of je bent stoerder als je alleen van een bepaalde stijl houd..

Meer dan dat is het ook niet: voor 99% wandelende minderwaardigheidscomplexjes met een grote bek. Zelfde verhaal met de beruchte kledingmerken.

Het is makkelijker om iets leuk te vinden omdat de rest het goed vind (dus zal et wel goed wezen) dan open minded zijn.. Zal voorlopig niet veranderen.. Tis nog wachten op de historische muzikale revolutie :D..

Kennelijk zijn wij al een paar flinke stappen verder in de evolutie dan. ;)

Verder (Y) column van iemand die zo ongeveer dezelfde mening over muziek deelt over muziek als ik :)..

Idem hier. :)
laatste aanpassing
Helemaal mee eens, ik ben ook iemand die houd van diversiteit en der is voor mij maar 1 regel, als t maar goed klinkt
no offense maar hij lijkt een beetje op herman van idols...

Artiest {SHOWLIST artist 62105, 11259}
Goed verhaal!!
 
Uitspraak van Mart'n op woensdag 10 mei 2006 om 18:50:
no offense maar hij lijkt een beetje op herman van idols...

Is dat relevant voor dit verhaal? :z
Artiest Triqo
Uitspraak van verwijderd op woensdag 10 mei 2006 om 18:45:
kan ik beamen dat de meeste hardcoreliefhebbers inderdaad agressief en lomp zijn.


mwa ben ik niet met je eens.. Dat is namelijk alleen in de mainstream hardcore zo --> Check de feesten.. Zelfde geld voor de popi jopi terror zoals noisekick en co.
Maar hardcore is niet alleen mainstream en early :no: Je vergeet alle andere aanverwanten waar totaal geen agressief publiek rondloopt en dat zijn er een hoop :)..
Mijn punt ging eigenlijk over de kortzichtige trancers die gehoord hebben dat de sfeer op hardcore feesten kut is (lomp&agressiviteit) terwijl ze het dan alleen over de mainstreamfeesten hebben :)...
 
Uitspraak van Triqo op woensdag 10 mei 2006 om 19:09:
mwa ben ik niet met je eens.. Dat is namelijk alleen in de mainstream hardcore zo --> Check de feesten.. Zelfde geld voor de popi jopi terror zoals noisekick en co.
Maar hardcore is niet alleen mainstream en early Je vergeet alle andere aanverwanten waar totaal geen agressief publiek rondloopt en dat zijn er een hoop ..
Mijn punt ging eigenlijk over de kortzichtige trancers die gehoord hebben dat de sfeer op hardcore feesten kut is (lomp&agressiviteit) terwijl ze het dan alleen over de mainstreamfeesten hebben ...


ik blijf er bij dat dit simpelweg vooroordelen zijn.
en het kan 2 kanten op: tuurlijk is er een deel dat hersenloos alleen hardcore minded is en uiteraard is er ook een deel dat wel verder kijkt.. dus ik denk dat een conclusie hieraan verbinden vrij nutteloos is.
en voor hardcore kan je eigenlijk iedere willekeurige muziekstroming wel noemen als voorbeeld.
Heel goed verhaal.
Ik kan alles waarderen, luister ook naar trance, techno... maar toch vooral naar doomcore, industrial en terror en af en toe mainstream hc.

Ik kan alles wel waarderen wat onder de noemer house valt.

Begon met het luisteren naar de mellow house als klein ventje en daarna op de hardere toer gegaan. En heb daarom niet opeens een hekel aan de "mellow" house stijlen gekregen.
 
Uitspraak van Triqo op woensdag 10 mei 2006 om 19:09:
mwa ben ik niet met je eens.. Dat is namelijk alleen in de mainstream hardcore zo --> Check de feesten.. Zelfde geld voor de popi jopi terror zoals noisekick en co.
Maar hardcore is niet alleen mainstream en early :no: Je vergeet alle andere aanverwanten waar totaal geen agressief publiek rondloopt en dat zijn er een hoop :)..
Mijn punt ging eigenlijk over de kortzichtige trancers die gehoord hebben dat de sfeer op hardcore feesten kut is (lomp&agressiviteit) terwijl ze het dan alleen over de mainstreamfeesten hebben :)...

Ik weet wat je bedoelt, alleen heeft 99% van de mensen het over mainstream hardcore, inclusief publiek, als het over 'hardcore' gaat. Die nerds die over niets anders brullen (want normaal praten doen ze niet) dan Angerfist, 'Masters' (want kennelijk is Masters Of Hardcore te moeilijk om te onthouden of uit te spreken) en Noizekick.

Ik bedoel: laten we nou eerlijk zijn: procentueel lopen de meeste kneuzen rond in de hardcorescene. Vandaar mijn reactie dus. :)

In de underground is de sfeer een stuk beter, dat weet ik. Is ook makkelijk te verklaren: daar lopen geen meelopertjes die die muziek eigenlijk helemaal niet goed vinden.

Hierop voortbordurend, over die eeuwige uitspraak "respect voor iedereen": daar doe ik dus niet aan mee. Respect krijg je niet, dat verdien je; en zoals de meeste figuren in de mainstream hardcorescene (tevreden? ;) ) zich gedragen, voornamelijk door continu op andere muziekstijlen te zeiken, verdienen ze geen respect naar mijn mening. Idem trouwens voor meelopers.
laatste aanpassing
 
goa, trance, hardtrance, darkcore & terror. vette muziek, kan het zo door elkaar en na elkaar luisteren. waarom niet?
laatste aanpassing
goede column. sluit ik me helemaal bij aan. ik stel me open voor alle soorten muziek(ik vind dus ook bijna alles leuk ;)).