Partyflock

Muziek en emotie

Muziek en emotie

door , gepubliceerd op
Hmm, een column op partyflock? Als journalist met een eigen column kan ik deze verleiding natuurlijk niet weerstaan.

Op elk moment van de dag ervaren wij geluid om ons heen. Soms natuurlijke geluiden van de wind, bomen en vogels, Maar veel vaker ervaren we onnatuurlijke geluiden om ons heen. Ga op een mooie zomerdag maar eens door je stad heen fietsen. De auto’s met het raam open knallen het geluid van de stereoinstallatie naar je toe, in de kledingwinkel tril je zowat door de bas het pashokje uit en zelfs in de supermarkt staat zachtjes een muziekje op.

Een vraag die mij al tijden bezig houdt en nog niet beantwoord is, wat het doel van muziek. Is muziek gemaakt om te entertainen ? Om emoties los te maken? Of is muziek meer dan dat? Waarom houdt de ene persoon van andere muziek dan een ander persoon? Genetisch bepaald kan het niet zijn, ik heb nog de opkomst van house meegemaakt en bij m’n geboorte zat het housegevoel echt niet in m’n genen. Is muziek dan meer maatschappelijk gerelateerd? Dat wij ons willen afzetten tegen onze ouders en de gevestigde orde? Maar wat is deze gevestigde orde dan? Voor m’n kleine nichtje zijn wij de gevestigde orde. Ook al is ze nu nog in de K3-fase, maar housemuziek is voor haar iets van haar ouders. Net zo als mijn ouders volledig in de Pink Floydperiode opgegroeid zijn.

Iets wat als feit boven water staat is dat wij muziek emotioneel ervaren. Laaiend kunnen we hier op de forums tekeer gaan tegen iemand anders met een andere muziekvoorkeur. Zelfs in de clubs kunnen we verbaasd kijken naar mensen die volledig into Trance zijn, terwijl je zelf aan je biertje slobberend op de beat wacht. Niets verdeeld de mensheid meer dan muziek. We kankeren erop los als op een feest een urbantent neergezet wordt, klagen over het ontbreken van de gewenste lineup. Al met al emotionele uitingen die eigenlijk nutteloos zijn. Wat bereik je uiteindelijk nou? Niets toch? De urbantent heeft net zo’n recht om op het festival vertegenwoordigd te zijn als de loungetent, terwijl je meer van de hardhouse bent. De lineup wordt echt niet veranderd omdat jij het niets vind. sterker nog, misschien wordt die onbekende dj wel de nieuwe Armin van Buuren…

Ikzelf luister van John Digweed tot Metallica. Van Dana tot aan Antony Pappa.. Vrij breed toch. En naar de clubs/festivals ga ik voor de sfeer. Het gevoel van lekker mezelf zijn, los gaan op de creativiteit van de dj. Genieten van de mensen om me heen die met het zelfde gevoel besloten hebben om vanavond uit te gaan. Natuurlijk is niet elk feest geslaagd voor mij, maar ieder feest heeft wel zijn goede momenten.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat wij gewoon moeten accepteren dat muziek niets anders is dan muziek. En geniet daar nou toch eens van. Ook al vind je de muziek niets, er zijn altijd wel positieve dingen op elk feestje. En dat moet het zijn… een Feestje.
pagina laatst gewijzigd op

147 opmerkingen

Ben het eens met de column, maar geeft volgens mij weer wat de meeste mensen al vinden en weten:) Daarnaast ben ik het ook eens dat er nou eigenlijk wel een keer over een heel ander onderwerp een column mag komen:) Ik heb het al geprobeerd met mijn column over vooroordelen en Lonsdale (staat op m'n perso text;)) Maar die wilden ze niet plaatsen:S sja partyflock, zo hou je idd alleen columns over die steeds over dezelfde onderwerpen gaan!
MRHZ
Artiest Ebi, MRHZ
Uitspraak van Deekore. op maandag 29 mei 2006 om 10:59:
Volgens mij is muziek wel voor een deel genetisch bepaald.­
Wetenschappelijk is al bewezen dat een aziatisch iemand bijvoorbeeld andere akkoorden legt dan een westerse man, die dan weer een heel ander muziekgevoel heeft dan een afrikaan.­ Dus het zal zowiezo wel voor 'n deel genetisch bepaald zijn, anders zou de muziek over de hele wereld hetzelfde zijn.­

Het ligt niet alleen aan genetisch bepaalde factoren, maar ook aan de omgeving waardoor je beïnvloed wordt. Deels worden je voorkeuren bepaald door je genen, maar het andere deel wordt bepaald door de opvoeding en de mensen met wie je omgaat, dus de cultuur en de samenleving..
muziek is voor mij pure emotie (denk ik)!!
mijn levenverhaal :D
was 9 tot 12 ofzow dat ik gabber was..(daarvoor was alstijd smurven house :D)... daarna luisterde ik vooral rock -heideroosjes en metallica en the offspring (wel de softere hoor :P).... toen is het zown beetje richting trance gegaan, daarna r&b, en nu is het veel techno !!!

als ik muziek luister = het,
--- doe maar, heideroosjes, afroman, en audio bullys ---

of wou je zeggen je bent genetisch bepaald dat je alles leuk vind :P..... (ik vind klassiek terror en hard metal helemaaal niks !!!)

verder mssn de zoveelste colum, maar leest wel lkkr !!!
:gaap:

Kan niemand iets origineels verzinnen?
Uitspraak van Hadseflats op maandag 29 mei 2006 om 21:59:
(staat op m'n perso text) Maar die wilden ze niet plaatsen sja partyflock, zo hou je idd alleen columns over die steeds over dezelfde onderwerpen gaan!

Haha, mijne ook.......
ik hou van softere metal, black metal, rock, terror, speedcore, maar het ligt uhm er net aan in welke stemming ik ben... dus hokje plaatsen... btje moeijk:p Ik respecteer mensen die van `andere` muziek houden. Verschil moet er zijn:D
idd
Vind deze column eigenlijk meer gaan over Muziek &­ Smaak dan Muziek &­ Emotie....­ maar toch leuk geschreven, niet heel erg vernieuwd, maar wel vermakelijk.­
Deze column is naar mijn gevoel verwoord..
MASTERLIJK!!! Ennuh, Wel toppie geschreve;) :kusje:
Ik denk dat je muziek kunt scharen onder het kopje "kunst", en ook aan kunst is moeilijk een defenitie toe te kennen. Het is continue in beweging, en staat onder invloed van historische en culturele tradities. En ook dit is smaakgebonden. Muziek is ook al heel erg oud, al van miljoenen jaren terug zijn hier bewijzen voor gevonden. Muziek is wel degelijk iets wat een mens goed doet, en ik denk dat alle blije mensen op dit forum hier een voorbeeld van zijn. Immers: als het zo vervelend was slepen ze zich niet naar al die leuke feestjes waar muziek gedraaid word. Muziek doet een mens goed: als je bijvoorbeeld pijn hebt maar je gaat naar een goed liedje luisteren "voel" je de pijn minder. Zelfs bij dieren is dit aangetoond! Pin me niet vast op de wetenschappelijke publicaties, maar ik heb ergens gelezen dat koeien bijvoorbeeld meer melk geven bij goede klassieke muziek. Zoek even wat rond op pubmed enzo, en je vind zat artikelen dat muziek/geluiden wel degelijk bepaalde fysiologische veranderingen teweegbrengt. Zo kan bijvoorbeeld de hartslag omhoog gaan, de hersenactiviteit veranderen , stofwisseling omhoog gaan etc etc.
En zeg nou zelf.. we maken het allemaal mee... je zit op een regenachtige dag een liedje te luisteren dat vaak op je vakantie werd gedraaid.. en even droom je weer weg naar dat zonnige oord... Je kunt zelfs geuren en kleuren koppelen aan een bepaald soort muziek!!
Zoals Locke over het algemeen stelde: Pleasant is useful :-) , en dat muziek pleasant is staat vast!
Al met al is de moraal van mijn lange verhaal: in mijn ogen heeft muziek wel degelijk een doel. Het doet toch wel degelijk iets goeds in ons leventje, en versterkt onze emoties en de manier van uiten ervan.
Voor iedereen zijn emoties wat anders. Je emoties worden zowel genetisch als door je omgeving bepaald.
Geen mens is hetzelde, iedereen heeft andere interesses. Je kunt inderdaad wel helemaal boos worden omdat iemand anders jouw gevoel bij muziek niet gegrijpt, maar de een word kapper en de ander ict-er.. dan kan je daar ook boos om worden..
En je zegt het helemaal goed: als iedereen zich nou een niet zo druk zou maken om een ander.. en lekker die energie in de feesten zou komen.. zou het leven nog leuker zijn! :-)
laatste aanpassing
Juist, en dat is dus ook de reden waarom sommige mensen behoorlijk pissig kunnen worden als je hun muzieksmaak afkraakt...­ je trapt op hun emotie...­
Maar laten we dan zoals de TS zegt niet vergeten op zo'n moment dat ieder zo zijn ding heeft..­
helemaal mee eens!... uhuh (L)
Helemaal mee eens haha.­ xje
Uitspraak van Tjapke op woensdag 24 mei 2006 om 14:06:
Diepe diepe zucht......­
Inleiding was uitnodigend, maar het werd weer zoon wereldverbeterend idealstisch "­Respect 4 All"­ Mukverhaal.......­
Journalist van de EO-jongerenkrant.......­
Je hebt muziek,
Je hebt mensen die zeiken over muziek,
En je hebt mensen die zeiken over mensen die zeiken......­
En over die laatste, daar zeik ik dan weer over...­
Mooi levuh.....­
H4L

hahaa:D
wwhhhoooaaa MUZIK !!
Sterk hoor :)

Ik merk et zelf ook met me eigen producties.
Ik maak voor mijn eigen gevoen een eigen sound in de hardstyle. En er zijn uiteraard mensen die het niet waarderen.

De conclusie die ik daaruit trek:
Luister niet maar muziek voor een ander, maar voor jezelf.

Klinkt misschien vaag, maar wat ik wil zeggen is dat iedereen elkaar in zijn waarde moet laten, sowieso voor alles natuurlijk, maar ook voor muziek.
Breng jij je emoties omhoog door Frans Bauer, dan is dat prima, dat moet iemand gegunt worden.
Die hersenprikkeling zit nou eenmaal in je en kan vrijwel niemand veranderen. Dat kan op zijn minst uit zichzelf veranderen, vaak door vernieuwingen in bepaalde muziek, die wel of misschien niet altijd even leuk zijn.

;p(y)
Uitspraak van **Ice** op donderdag 1 juni 2006 om 23:26:
Juist, en dat is dus ook de reden waarom sommige mensen behoorlijk pissig kunnen worden als je hun muzieksmaak afkraakt...­ je trapt op hun emotie...­
Maar laten we dan zoals de TS zegt niet vergeten op zo'n moment dat ieder zo zijn ding heeft..­

idd :)
ja hoor wat bedoelt ie nou?

Als ik gemiddeld 50 euro moet betalen voor een hardcore feest en er blijkt ook die niggermuziek gedraaid te worden dan ben ik best PISSED ja!
:D :P
Zit wel waarheid in...vind het een goeie teksty(Y):)
:respect:

Goed stuk. hij heeft hellemaal gelijk
Dee.D.
Artiest Dee D
Uitspraak van xzonx op dinsdag 6 juni 2006 om 18:25:
Als ik gemiddeld 50 euro moet betalen voor een hardcore feest en er blijkt ook die niggermuziek gedraaid te worden dan ben ik best PISSED ja!

Als het in dezelfde tent is kan ik het me voorstellen,ik zou dan ook pis link worden ja, maar wat kan het jou nou rotten als er elders op een terrein een tent staat waar die muziek gedraaid wordt? Ik begrijp dat nooit, en ben het dus met de schrijver eens.

Als ik shoarma wil eten, wordt ik toch ook niet kwaad als er een chinees naast zit?

Je loopt de tent in waar je voor komt, viert daar je feestje en gaat weer lekker uit je bol......nogmaals, al zit er ook een country en westen tent naast.......je HOEFT daar niet naar binnen toch?
laatste aanpassing
muziek & emotie = alles kapot neej joke
muziek = kunst t kunstwerk van de dj
die prikelingen die door je heen gaan
waardoor je niet meer stil kan staan :bounce::P
laatste aanpassing
sluit je ochen,en luister naar dj tony muzikant producer,,zweef mee hou un meisje vast en hoor de muziek,,sluit je ochen samen,
je kan beter zechen,,muziek en gevoel,,dat klinkt beter