Partyflock

Zit een jongen in de trein

Zit een jongen in de trein

door , gepubliceerd op
Zit een jongen in de trein (afbeelding)
Ik zat in de trein en las het boek ‘Komt een vrouw bij de dokter’, van Kluun. Voor de overgebleven tien mensen die het boek niet hebben gelezen of weten waar het over gaat: Komt een vrouw bij de dokter gaat over een man die een vrouw heeft met borstkanker. Terwijl zij lijdt aan haar ziekte, neukt hij alles wat los en vast zit. Zij gaat dood en ik heb in tijden niet zo’n moeite gehad om het droog te houden bij het lezen van een boek.

Ik zat dus in de trein dat boek te lezen en hield mijn zonnebril op om mijn waterige ogen te camoufleren. Om mij heen zat een drietal vrouwen in leeftijd uiteenlopend van twintig tot dertig. Ze kenden elkaar en hadden het over andere boeken en hoe goed die zijn. Ik deed mijn best niet mee te luisteren en de laatste pagina’s van m’n boek te lezen. “Weet je wat ook een leuk boek is?” begon er één. “Komt een vrouw bij de dokter!” “Ik voelde zes ogen op me gericht. “Volgens mij ben jij die nu aan het lezen he?” ging ze verder. Ze had het tegen mij. Ik vond haar mooi. “Ja,” bracht ik uit “en echt leuk kan ik het niet noemen.” Het meisje legde een hand op mijn been. “Ahh, als je tissues nodig hebt, dan zeg het maar hoor” zei ze vertederd. De andere drie vrouwen keken me ook vertederd aan. Zij waren ook mooi. We kletsen wat en naderhand ging ik met één van hen ŕ la Kluun een rosétje drinken in het stationsrestaurant en werd het allemaal nog erg gezellig.

Sindsdien neem ik ‘Komt een vrouw bij de dokter’ voortaan altijd mee in de trein. Ik ben een grote egoďstische, hypocriete lul, ik geef het toe. Dit werd me ook verweten toen ik het treinverhaal onlangs vertelde aan een kennis van me. Toch verdenk ik de meeste mensen van dezelfde eigenschap. Want hoe graag sommige moraalridders onder ons het ook willen ontkennen: Onzelfzuchtig goede daden bestaan namelijk niet. Elke daad heeft weer een gevolg waar je zelf óf beter óf rijker óf emotioneel dan wel fysiek beter van wordt. Als je dit ontkent ben je naďef. Mensen die zich aansluiten bij Greenpeace? Doen ze niet alleen voor het milieu, maar ook omdat ze zich er zelf beter door voelen. Collecteren voor goede doelen? Precies hetzelfde. En ik doe zelf lekker mee. Het Wereld Natuur Fonds? Kut voor die dieren ja, maar ik doneer gewoon omdat ik er zelf zo’n goed gevoel van krijg, want echt direct resultaat van mijn maandelijkse tien euro zie ik namelijk niet. Als er een collectant aan de deur komt voor het een Engeziektefonds doneer ik geld omdat ik hoop dat er tegen de tijd dat ik zelf ooit een Enge Ziekte krijg ik wél genezen kan worden. Ik zeg dat iedereen van nature handelt vanuit zijn of haar eigenbelang. Misschien dat lezers van deze column me nu een nog grotere egoďstische lul vinden. Dat kan. Toch vraag ik me af waarom dan al meer dan driehonderdduizend mensen Komt een vrouw bij de dokter gelezen hebben. Omdat er een gedeelte van de opbrengt naar het Kankerfonds gaat? Ik denk het niet. Omdat ze er zelf leesplezier aan over willen houden? Juist. Want het is heerlijk ontroerend om te lezen hoe iemand handelt in tijden van ziekte en dood. Dat Kankerfonds interesseert ze verder geen reet.

En Kluun? Ach, die is er uiteindelijk door z’n boek ook niet armer op geworden.
pagina laatst gewijzigd op

446 opmerkingen

wel een chill boek...­
ik vindt verschriklijke vent, zonder gevoel denken ,hart

Vrouwen lezen zijn boek en is hun favoriete boek


vrouwen zijn ziek,zo ga je niet met elkaar om,daarom is er zo veel haat in de liefde en relatie problemen komen met er gevoel denken hart niet meer uit.­

wij zijn liefde.­
Mooie column :respect:

En dat boek.. Ik kon het er ook niet droog bij houden, maar ik vond het wel weer typische Nederlandse literatuur, maar toch mooi boek :yes:
laatste aanpassing
Yoo.­ wt erg.­
Je bent getrouwd om elkaar te steune.­
niet alleen voor de sex.­
Nooit intresse gehad in boeken lezen!:no: maar na omstandigheden bedenk ik me dat het mischien nog wel eens goed voor je zou kunnen zijn :jaja:
het boek(komt een vrouw bij de dokter) ga ik ook is eventjes opzoeken ;)(K)
laatste aanpassing
BOEKEN ZIJN VOOR NERDS!!!
BOEKEN ZIJN RAW
BETER ALS FILMS
JE MAAKT JE EIGEN FILM
Internet ook btw.­
vandaag het boek in 1 ruk uitgelezen..
zwaar onder de indruk, zoooo mooi (l)
zo een lange verhaal...­
Heeft het boek nog nooit gelezen :no:
Net als dat ik Titanic nog nooit gezien heb...
leze met voorbed8erade;)
pak je eindelijk de vrouw trug:p
ik heb t nie gelezen ga t ook nie lezen....
haat boeken teveel letters te weinig plaatjes..
Doneren omdat je er zelf een goed gevoel van krijgt vind ik een beetje rare fratsen.­ Wanneer je weet dat jouw geld toch niet bij hetgeen terrecht komt waarvoor je eingelijk doneert, kun je net zo goed niet doneren lijkt mij.­ Er zijn wel andere manieren om jezelf een goed gevoel te geven.­ Maar ik snap om eerlijk te zijn de hele bedoeling van je verhaal niet.­ Heb je nou gewoon een vrouwtje gecheckt door middel van dat boek???????
Dan zal het inderdaad wel een goed boek zijn en zal ik hem ook zeker gaan lezen.­
leuke colum ;)
en neej je bent niet egoisties om zo een vrouwtjuh aan de haak te slaan :P als het helpt waarom ook niet he :D

alleen erg waar dat boek over gaat dat zoon vent zijn vrouw vreemd ken gaan terweil ze heel erg ziek is :S dat is gewoon vies hard :S
hij zou haar eigelijk moetten steunen :jaja: maar jaah this maar een boek woh :P
Ik ken het boek niet,

Ben denk ik 1 van de tien :nee:
Je bent niet egosities omdat je goede doelen steunt,
Als jij je daar beter door voelt vooral blijven doen ;)
Ja...ik denk dat je wel gelijk hebt! Heel goed :D Al is dat niet bij alles zo...
hey! hoe kom je bij Zorgvlied op die foto? ik dacht dat ik de laatste inwoner van dat dorpje was....­ vreemd
Uitspraak van zo is dat op dinsdag 10 juli 2007 om 10:28:
mijn moeder overleed aan kanker toen ik net 2maanden 13 was...­ en ik zal eerlijk zijn, heb nog nooit aan geen enkel fonds iets gegeven uit eigen initiatief..­ wel eens in collecte bus uiteraard..­ maar wat ik probeer te zeggen, dat boek gaat je niet helpen met de ziekte van je moeder om te gaan er valt namelijk niet mee om te gaan..­ beter wordt je wakker en ga je realiteit in zien en genieten van de tijd die je met je moeder nog wel hebt..­ ik was iig te jong om uberhaupt te begrijpen DAT me moeder er in een korte periode niet meer zou zijn..­

Ben het hier echt wel mee eens!! Mijn moeder heeft nu al 3 jaar kanker en ik ben bijna 16 *14 dagen* en ben heel snel volwassen moeten worden, en heb mis best wel wat dingen die ik niet samen met me moeder kan doen of heb kunnen doen. dus geniet van de tijd die je hebt met je moeder!
En over het boek.. heb hem ook gelezen, vond het een goed boek om te lezen en vind de conclusie die getrokken wordt in de column aan de ene kant wel terecht het is maar hoe je het bekijkt!
laatste aanpassing
goed boek (Y), ga nu de weduwnaar lezen ;-)
Kheb t Boek ook gelezen, en verdomme ook niet drooggehouden!
Echt een verrekes mooi boek, zou willen dat ik ook zo zou kunnen schrijven en diep respect voor Kluun dat hij zo zijn eigen lijdensweg(alhoewel het wel een beetje geromantiseerd is) kan beschrijven.
;)
Helemaal gelijk ;)
Uitspraak van Ava op donderdag 2 augustus 2007 om 18:31:
vandaag het boek in 1 ruk uitgelezen..
zwaar onder de indruk, zoooo mooi (l)

ik in een week heb het wel droog gehouden maar wel onder de indruk ja
ik heb er n paar dagen over gedaan..­maar wel met veel tranen gelezen..­k ga ook t vervolg lezen...­
ik heb t boek ook gelezen, echt mooi!
heb het ook niet drooggehouden..­
Nog nooit gelezen,, je maakt me wel erg nieuwsgierig.. Snel lezen danmaar ;p Gr Bady
ik vind het een mooi boek:)