Partyflock

De maatschappij als Big Brother

 

De maatschappij als Big Brother

door , gepubliceerd op
De maatschappij als Big Brother (afbeelding)
In wat voor maatschappij leven we nou werkelijk en waar gaat dit naar toe? De laatste tijd merk ik op dat de media overspoeld wordt met negatieve berichten. Of het nou gaat over het extreem veranderde klimaat, verschrikkelijke moordpartijen, massale demonstraties of politieke manipulatie; het komt allemaal op hetzelfde neer. Berichten uit zowel het binnen- als het buitenland; het doet er weinig toe, want we zitten er zelf middenin. Het is zelfs onontkoombaar, want we leven in een materiële wereld waarbij alles draait om eigenbelang, geld en macht. Politici kunnen dan wel heftige, zeer verdraaide discussies houden, waarbij oorzaken en gevolgen door elkaar worden gehaald, maar ligt het eigenlijk simpelweg niet gewoon aan het machtsysteem, wat over bijna de gehele wereld is doorgevoerd?

Naar mijn gevoel leven we in een zeer speciale tijd, net alsof we allemaal in een realistische film zitten. Alsof er ineens allemaal ‘tekenen’ tevoorschijn komen die je iets duidelijk willen maken je ergens voor willen waarschuwen. Net zoals in een film -waarbij het erop aan zit te komen- ben jij één van de weinigen die dat inziet, het aan de rest vertelt terwijl zij het gelijk beschouwen als onwetendheid en onzin. Natuurlijk, ik begrijp hun visie. Als je tegenwoordig het Internet rondspeurt, kom je overal de zgn. ‘complottheorieën’ tegen. Vele lijken zeer vergezocht, puur omdat we dat soort ideeën niet gewend zijn. Maar zijn ze werkelijk vergezocht? Een ‘bekend’ complot is dat we al in een politiestaat leven; een grote maatschappelijke gevangenis. Zie het als een soort grote Big Brother; een hoger iets, dat (in)directe controle over je heeft, en je vertelt wat je wel en niet mag (moet?) doen.

Ok, let’s get straight to the point. Neem als voorbeeld de opvoeding van een kind. Een kind heeft regels nodig, maar die regels werken het beste wanneer het kind weet dat er speelruimte is. Een kind dat strikte regels krijgt opgelegd zonder speelruimte, zal zich gaan verzetten, omdat begeleiding dan verandert in dwang. Het is dus belangrijk het verschil te weten tussen regels als leidraad en regels als dwang; een enorm groot verschil. Bedenk voor jezelf maar eens een situatie in waarbij je met regels te maken hebt. Eigenlijk is dat altijd het geval. Maar wat je hieruit kan opmerken is dat de grens tussen leefregels om na te leven en dwangregels steeds kleiner wordt.

Het Big Brother gevoel; regels zijn er niet meer om na te leven, maar om op te volgen. Mee willen werken verandert in moeten gehoorzamen. Leefregels worden dwangregels. Speelruimte verdwijnt en maakt plaats voor de dreiging dat er geen ontsnappen meer is.

Het verschil tussen een agent en een militair; een agent is er om naleving van de wet te handhaven. Zijn taak is echter begeleidend. Hij is in dienst van het volk en daarom heette een agent vroeger ook een diender (is inmiddels meer ‘verdiender’). Een militair daarentegen vraagt niet om je medewerking, maar draagt je op te 'gehoorzamen'. Een militair is opgeleid om zaken kapot te maken, om verzet de kop in te drukken (misschien lijkt het in eerste instantie niet zo, het komt daar uiteindelijk wél op neer). Binnen een Big Brother maatschappij vervaagt de grens tussen agent en militair. Kijk als voorbeeld naar Amerika. Toen er massale demonstraties waren in New York, stonden meer dan tienduizend agenten in militaire uniformen en wapens.

Dan hebben we nog de kant van de wetgeving; wanneer onze huidige regering wetten maakt die niet meer de wil van het volk vertegenwoordigen. Wanneer de gewone man ondergeschikt wordt gemaakt aan de macht en invloed van de grote bedrijven. Wanneer de politie meer wordt ingezet om ons te controleren en te bestraffen, dan om ons te begeleiden en te beschermen. Wanneer uitzonderingen op wetgeving alleen maar gelden voor mensen of bedrijven met invloed of vermogen, dan is er sprake van Big Brother. Hoe vaak gebeurt dit allemaal wel niet? In steden en stations hangen al tig camera’s en dit zal alleen maar toenemen. Denk ook aan trajectcontroles en flitspalen. Vergelijk dit eens met tien jaar geleden. Is het niet geheel anders geworden? Nog een paar jaar en we worden vanuit elke hoek in de straat gefilmd. Er zijn zelfs al plekken in Engeland waar camera’s hangen mét luidsprekers die 24 uur per dag gecontroleerd worden.

Het schijnt dat met de ingang van januari 2006 alle telefoonverkeer en e-mail/internet verkeer digitaal wordt opgeslagen. Hier merk je natuurlijk niets van, maar de gevolgen kunnen voor iedereen verstrekkend zijn. Voorbeeld; je hebt de gewoonte om ‘s avonds laat anoniem sexsites te bezoeken, op zich niks mis mee. Maar nu wordt er bij je in de straat een vrouw verkracht. Big Brother kan met een druk op de knop iedere bewoner opvragen en zijn gangen nagaan. Je komt direct in beeld als verdachte; je bent per slot al snel bestempeld als ‘die seksuele gefrustreerde man’ die pornosites bezoekt.

Denk aan mobiele telefonie. Er kan gemakkelijk met een code op je toestel ingebeld worden en vervolgens dient je telefoon als afluisterapparaat zonder dat je het merkt. Deze functie is op verzoek van de diverse veiligheidsdiensten ingebouwd. Of je dit wilt of niet; het gebeurt, zonder enige inspraak. Zoals ik al eerder zei, Big Brother maakt regels zonder inspraak van de burger. Je kunt ook in de gaten gehouden worden via je mobiel of auto met GPS systeem. Men weet precies waar en wanneer je ergens bent. Er zijn zelfs al websites waar je tegen betaling de mobiele telefoon van anderen kan traceren.

In de nabije toekomst zal er veel meer komen, er zijn sterke aanwijzingen en geruchten over de opkomende ‘VeriChip’ (RFID) (http://www.­verichipcorp.­com). Dit is een chip die onderhuids geïnjecteerd wordt waarin alle gegevens van de persoon zijn opgeslagen, wat dus een soort van unieke identificatie(nummer) zal hebben. Dit zal een chip worden waarmee we alles zullen regelen. Het is alleen maar zo dat de satellieten ons 24 uur per dag in de gaten kunnen houden en ze echter álles kunnen zien met wat we doen. Een ‘veilig’ gevoel, of niet soms... De technologie is er al. Ze moet alleen nog maar ingevoerd worden (wat ze tenslotte waarschijnlijk eerst bij dieren en criminelen/tbs-ers in gaan voeren en het stapje voor stapje vanzelf bij de massa wordt ingevoerd). Verplicht invoeren zal het vast niet worden, maar het zal uiteindelijk wel zo worden dat alle technologie in de maatschappij aangepast wordt aan deze chip waarbij we er één wel zullen móeten nemen (voorbeeld: OV-chip).

We komen in een elektronische ‘nachtmerrie’ terecht. Doemdenkerij wordt realiteit. Onder het mom van dat we onze vrijheid moeten inleveren voor veiligheid is onzin. We verliezen beiden. Vraag je maar eens af; voel je je werkelijk veilig als je in een levensgrote gevangenis zit waarbij de (corrupte?) overheid volledige controle over je heeft? Privacy daalt vanzelf naar 0%. Veel mensen denken dan nog: “mij kunnen ze niet pakken want ik houd me toch altijd aan de regels. Ik heb niks te verbergen”. Deze mense hebben dan nog nooit van profileren gehoord. Profileren is het samenstellen van gegevens over de levensgewoonten van de persoon. Verzekeringsmaatschappijen zijn hier echter al langer mee bezig. Denk maar eens aan de vragenlijsten die je moet invullen als je je inschrijft bij een bepaalde instantie.

Er is al een sociaal draagvlak voor het aanpakken van rokers. Hoe vaak hoor ik niet iemand zeggen "laat de rokers maar meer ziektekosten betalen". Dit is een geweldig standpunt voor het invoeren van meer groepen. Straks zit je er ook bij eentje. Er komen namelijk veel verdergaande vormen van profileren. Dit zal ongetwijfeld iedereen treffen.

Je eet vast graag een broodje shoarma of je bent bijvoorbeeld een liefhebber van een biefstukje. Geen probleem, maar de verzekeringsmaatschappij heeft je zojuist ingedeeld in een risicogroep voor een hartinfarct en je gaat 50 euro per maand meer premie betalen. Oh wacht even; je lust ook wel eens een biertje of je eet regelmatig een kant-en-klaar maaltijd uit de magnetron. Ook geen probleem, we leven in een vrij land nietwaar? Alleen is je ziektekostenpremie zojuist wéér met 50 euro omhoog gegaan.

Gezonde mensen worden beloond, alhoewel deze groep steeds kleiner wordt terwijl de ‘ongezonde’ mensen steeds meer moeten bijbetalen. Gezond (organisch) voedsel is daarnaast nogal kostbaar en zal voor steeds meer mensen onbetaalbaar worden. Dit wordt de omgekeerde wereld, maar wél de realiteit.

We worden steeds meer in een hoekje gedrukt. Alles zal steeds meer averechts werken. Hedendaags is de mens veel individueler geworden terwijl we steeds meer onderdrukt worden door sterke toezicht. Wij worden de kinderen die in een speelruimte komen die uit dwang bestaat. Door de sterke manipulatie en onderdrukking zal men dit ook steeds meer moeten uiten. Denk dus ook aan de sterke toename van criminaliteit en misdaad. Zelfbeheersing wordt steeds moeilijker; we hebben er zelfs dagelijks allemaal al last van. Hartstikke logisch natuurlijk, maar willen we dit allemaal? Kan het ook anders? Zolang het systeem dat bestaat uit eigenbelang, geld en macht staande houdt zal dit alleen maar toenemen en zal de mens -een wezen met een oneindige bron van bewustzijn, liefde en wijsheid- vergelijkbaar zijn als een dom, eigenwijs schaap.
pagina laatst gewijzigd op

281 opmerkingen

hier zit een politiek luchtje aan.­ bah
DJ Mikey
Artiest Mikey
Uitspraak van BJK op woensdag 31 januari 2007 om 12:18:
Meer om dat ze het liefst willen dat ze ons bij elke beweging kunnnen controleren met camera's computerchips en satelieten...­ Ze de pers beinvloeden om het volk achter zich te houden.­
Ze de mensen woorden in de mond leggen en hun ogen dicht laten smeren met westerse belangen...­
Er worden meer vieze spelletjes met het gewone volk gespeeld dan men lief is.­

Wij bazeren onze meningen op dingen die we horen via de media en die media wordt gecontroleerd door de overheid.­

Dat weet toch iedereen. Het woord propaganda is niet voor niets ontworpen. Dan nog...Het gebeurt al jaren en over 20000 jaar zal het nog zo zijn. Een politie staat als Amerika. Hmm...toch raar dat de criminaliteit een stuk hoger ligt dan bij ons...Of ligt het eraan dat door deze veiligheidsinstantie de cijfers absoluter zijn dan bij ons?

Iedereen die een beetje nadenkt, weet dat alles gecontroleerd wordt. De Golfoorlog, is geen oorlog (geweest) tegen terrorisme en Sadam Hoessein enz enz... Dit is nu een typisch voorbeeld van machtstrijd tussen de rijke oliesjeiken en de grootste consument van het gebruik van olie, zijnde ...de VS. De hele wereld economie is berekend op dit zwarte goud. De spelletjes die daarbij gespeeld worden in onze maatschappij, stellen dus geen zak voor en maak ik me er niet druk om. Vooral niet omdat het niks nieuws is...Mijn mening en daarom zeg ik...leef en leef NU!
laatste aanpassing
Dus...­
laatste aanpassing
Uitspraak van Lies24/7 op woensdag 31 januari 2007 om 15:21:
Uitspraak van [SF] Karel S. [0251] :bier: op woensdag 24 januari 2007 om 22:42:
Bla bla blaaaat... wat een slap geouwehoer zeg.. dat iemand zich zo druk kan maken.. :/

Rook is een joint gast..

Uitspraak van Lies24/7 op woensdag 31 januari 2007 om 15:21:
idd damm

Uitspraak van Lies24/7 op woensdag 31 januari 2007 om 15:25:
hier zit een politiek luchtje aan.­ bah

Je hoeft het niet te lezen natuurlijk...
laatste aanpassing
hoeft niet nee doe ik wel, vind het wel interessant hoe anderen over deze wereld denken ik vind het persoonlijk wat ver gezocht. maar iedereen zo zo'n eigen ,mening gelukkig ;)
Sjoerd.!
Werkzaam bij Roepaen
mooie column, lijkt alleen verdacht veel op een stuk dat ik al een x heb gelezen..­
Uitspraak van Lies24/7 op woensdag 31 januari 2007 om 17:21:
hoeft niet nee doe ik wel, vind het wel interessant hoe anderen over deze wereld denken ik vind het persoonlijk wat ver gezocht. maar iedereen zo zo'n eigen ,mening gelukkig ;)

gelukkig dat je er zo over denkt... precies ook mijn gedachtengang... alleen jah... zoals je waarschijnlijk wel gezien hebt gaak er net wat dieper op in...;):P
Uitspraak van Amber op maandag 29 januari 2007 om 21:34:
Lijkt me niet eens zo vergezocht eigenlijk

hij was toch lid van de Skulls ofzo, of in ieder geval een sekte waar die film op gebaseerd was? in Texas was dat
Tja, zo zou je het ook kunnen bekijken.­ Alleen vind ik het erg negatief benaderd.­
Bijna iedereen kan tegenslagen overwinnen, maar als je iemands karakter wilt testen, moet je hem macht geven.­

Ab Linc
Als het gaat om veiligheid van een land of om terroristen snap ik het afluisteren wel en alles (en als je dan toevallig in de straat woont heb je gewoon pech vind ik).­
Maar voor de rest niet , het kan indd tegen je gebruikt worden.­ Maar dat ligt ook aanjezelf , wij gaan allemaal het internet op , wij kopen mobiele telefoons of gebruiken gps omdat we te dom zijn om een kaart te lezen.­ We maken onszelf afhankelijk.­Je hebt wel keus.­

Ik heb eerder gelezen over die chips.­ Als ik het door zou hebben zou ik weigeren.­Als je de keus kreeg omdat als ID te gebruiken.­
laatste aanpassing
ik ben het eens met het verhaalals ik zo om me heen kijk zie ik steeds vaker dingen die ons in de maag gedrukt worden bv navigatie gps mobiele telefoons pc's en ga zo maar door en je kan wel zeggen ik hoef het niet maar je word er toe gedwongen door de fabrikanten en de overheid het is een machts speletje van de wereld leiders die ons willen beheersen en ons dingen willen verkopen zodat zij weer geld kunnen verdienen aan de fabrikanten zoals bv het rook verbod in de horeca en ga zo maar door
ik ben dan wel vrij nuchter.. maar gister ben ik naar DEJA VU geweest (nieuwe film in de bios) en het idee dat ze met google earth in je huisje kunnen kijken..
das minder:(

In het echt gaat dat niet maar dat zou over mn grens gaan!
ik denk dat we allemaal niet zo moeten zeuren
en hoe een oorlog ontstaan is doet er niet toe hij is er en moet opgelost worden
dingen gebeurt tog wel of je het wil of niet
en ik denk ook dat je altijd zelf nog een keus hebt als het om gps etc gaat
Uitspraak van A.D.HeiDie op maandag 5 februari 2007 om 12:50:
In het echt gaat dat niet maar dat zou over mn grens gaan!

en omdat het zo langzaam gaat heb je het waarschijnlijk niet eens in de gaten, totdat het zo ver is...


:respect: vind het super tekst iig, en dit idd de waarheid kan zijn/is.. dat is nog wel het ergste... Een dergelijke inhoud zit ook in een serie als Prison Break (IMO).. Die maatschappij als big brother, en manipulator...:|
Tjah goeie collum ...­
Positief is natuurlijk dat door al die profilering diensten goed op jouw kunnen worden aangepast.­
Vervelend begint het natuurlijk te worden dat je automatisch als drugsgebruiker wordt aangemerkt als je naar bijvoorbeeld Awakenings gaat of een ander feest.­

Mensen werken de hele week gaan vervolgens naar een feestje om zich uit te leven en wat blijkt heel je feest staat vol met undercover agenten.­

Dit ondanks dat er aan zoveel regels moet worden voldaan zoveel geld moet worden uitgegeven aan beveiliging zoveel controlle is op alles...­

Ik snap het niet meer...­
Een proef onder driehonderd jongere autobezitters met een zwarte doos in de auto van wie het rijgedrag wordt gevolgd via een satellietverbinding begint over enkele weken.­ Als de proef slaagt, wordt de zwarte doos mogelijk verplicht voor alle automobilisten en kunnen de premies flink omlaag.­ Dat stellen zes verzekeraars donderdag in De Telegraaf.­ DAAR GAAN WE DAN , tja en het klinkt aanlokkelijk korting op je verzekering !!!!
Zie je column nu pas Lex... :bloos:
Maar netjes... (y)

Je had alleen nog wat meer de aandacht mogen leggen op het feit dat de bevolking zo achterlijk is om alles zelf op te geven...alleen omdat ze een leugen word beloofd betreft veiligheid omdat ze doodsbang worden gemaakt...
Maar misschien is dat wel typisch mijn werkwijze... :bloos:

De moslims zijn een gevaar en komen onze vrijheden afpakken...blablablabla...
Please please...pak mijn vrijheden af en bescherm me tegen de stoute moslims... :cry:
Vrijheden worden altijd opgegeven...nooit afgepakt...nooit... :no:

Geen medelijden tonen...de waarheid kan hard zijn...maar beter gekwetst door de waarheid dan getroost door een leugen... ;)

Uitspraak van Flex-y op maandag 29 januari 2007 om 11:55:
Ik vind dat je privacy niet op moet geven voor veiligheid.­

Correctie: SCHIJNveiligheid... 8)

Om er een quote tegenaan te gooien:
They who would give up an essential liberty for temporary security, deserve neither liberty or security.
Benjamin Franklin

Van dit maken ze maar al te graag gebruik...als je dat soort dingen zonder probleem opgeeft dan geef je ze (naar hun mening vooral) ook het recht om je te onderdrukken, naaien, vernederen en dergelijke...
Want je geeft aan dat je geen enkele waarde hecht aan je vrijheden...anders geef je ze niet zo snel op in ruil voor iets als schijnveiligheid...

Afsluitend nog een quote van een bekend figuur uit de historie die maar al te graag wilde vertellen hoe je te werk moet gaan om macht te krijgen...
Deze werkwijze is al eeuwen populair en nog heeft niemand de werkwijze door of herkend hem iig niet... :no:

Beware the leader who bangs the drum of war in order to whip the citizenry into a patriotic fervor, for patriotism is indeed a double edged sword.­
And when the drums of war have reached a fever pitch and the blood boils with hate and the mind has closed, the leader will have no need in seizing the rights of the citizenry.­
Rather, the citizenry, infused with fear and blinded by patriotism, will offer up all of their rights unto the leader and gladly so.­
How do I know?
For this is what I have done.­
And I am Caesar
laatste aanpassing
Could be... :)
Is het nog steeds wel keiharde waarheid wat er staat...een tekst die de kern van het probleem iig goed toont...
Dat het nooit de machthebbers zijn die vrijheden afpakken maar altijd het volk is wat ze vrijwillig afstaat...gedreven door angst...
Dat gebeurd al eeuwen...is een beproefde methode...succes gegarandeerd...
Ook Ceasar zal hem ongetwijfeld 100% zeker hebben toegepast...alle grote machthebbers hebben deze methode toegepast...

1 van de meest recente successen is natuurlijk nazi duitsland...angst voor de joden kwam Hitler natuurlijk heel goed uit... ;)
Hij hoefde er iig niks voor te doen...niks af te pakken of wat dan ook...enkel inspelen op de angst...desnoods de angst wat verder aanwakkeren en het gebeurde allemaal op geheel vrijwillige basis...
Ook patriotisme sterk benadrukken (doe het voor je vaderland) wil in dat soort situaties ook heel goed meewerken natuurlijk...hoeft niet...versterkt het effect wel...

Want een situatie waarin iemand zoiets met dwang afpakt is stukken minder succesvol natuurlijk want dan hebben per direct een helehoop mensen door wat je van plan bent...dan stuit je op veel meer tegenstand...
Ze weten namelijk verdomd goed dat je de bevolking beter niet tegen je moet hebben want dan heb je als machthebber namelijk een groot probleem...dan kan je namelijk naar je macht fluiten... :p
Daar branden ze hun vingers dan ook niet aan en gaan voor de "hidden hand" techniek...
Zodra de mensen (de massa althans) iets in de gaten krijgen is het al te laat...dan zijn ze inmiddels al gestript van al hun vrijheden...
laatste aanpassing
Het zoveelste verhaal over de big brother maatschappij :S
wat een slap geouwe hoer is dit weeer het slaat nergens op?????


niet normaaal

bedenk wat beters
NIEUWS FLITS!!!

Codeer je emails met Modzilla Thunderbird en gooi outlook weg!
Ik heb me helemaal gaar ge-emaild vandaag. Maar het werkt!

­[img width=450 height=282]http://i91.photobucket.com/albums/k320/Nederviking/Clipboard02.jpg[/img]

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik begin het spuugzat te worden dat we steeds meer van onze privacy kwijtraken. Nu zullen er altijd mensen zijn die zeggen dat ze toch niets te verbergen hebben, maar als je ze dan vraagt wat ze verdienen, hoe vaak ze seks hebben en hoe, dan blijkt hun standpunt al snel een wassen neus.

Voor de vaste bezoeker van EQgen is het inmiddels duidelijk, de strijd tegen het terrorisme is een excuus om U en mij totaal te gaan controleren. Er wordt geen jacht gemaakt op Osama Bin (CIA) Laden, maar op de gewone burger.

Inmiddels leven we in 2007 en sinds 1 januari moeten alle Internet aanbieders al het
e-mail verkeer en surfgedrag voor 18 maanden vastleggen. Dit betekend dat wildvreemde uw e-mail kunnen lezen wanneer ze daar zin in hebben, dit terwijl er een briefgeheim bestaat, voor het lezen van uw post moet er een rechter aan te pas komen.

Het kan mij niet schelen of ze kunnen lezen dat ik zojuist een recept voor appeltaart naar een vriend heb verstuurd, maar het zijn MIJN zaken en het gaat ze (de AIVD en andere) gewoon geen donder aan wat ik schrijf. Straks willen ze ook nog alles kunnen horen wat ik zeg en komen ze een microfoon installeren in mijn huis.

Ik heb besloten hier iets aan te gaan doen, ik ga zoveel mogelijk e-mail versturen die versleuteld zijn met PGP (Pretty Good Privacy) en ik ga u op deze pagina leren hoe ook u dit kunt gaan doen.

Lees verder: http://www.eqgen.nl/html/bigbrother_encrypten.html

Voorbeeldje hieronder.­

Gecodeerd:
­[img width=450 height=300]http://i91.photobucket.com/albums/k320/Nederviking/Clipboard03.jpg[/img]

Gedecodeerd:
­[img width=450 height=300]http://i91.photobucket.com/albums/k320/Nederviking/Clipboard04.jpg[/img]
Het zal vast al wel gezegd zijn maar hulde EN!:

V FOR VENDETTA!! ;) en ik ben er bang voor tot op het bot....
Uitspraak van l e x i e op woensdag 24 januari 2007 om 09:33:
Deze berichten zijn de afgelopen 10 dagen in de media gekomen...­waarschijnlijk zijn er nog veel meer..­

gebukt is genomen ......door de MEDIA :loser:

met je bron vermelding van lik me vestje
jonge je bent gewoon een MUPPET...
Uitspraak van Rietus op maandag 19 februari 2007 om 19:23:
gebukt is genomen ......­door de MEDIA

met je bron vermelding van lik me vestje
jonge je bent gewoon een MUPPET...­

Een beetje meer respect! a.u.b.!
Goed geschreven Lex.
Interessant en informatief.
Leuk als je dit vaker zou doen!
Zeer slecht geschreven stukje. Ik zou de volgende keer wat meer letten op je alinea vorming en er rekening mee houden dat de eerste en/of laatste regel van elke alinea steeds de belangrijkste zijn en vaak schakels vormen tussen de alinea's. Nu hangen ze een beetje als losse flodders aan elkaar, zijn het er te veel en is het zoeken naar de 'rode draad' en wat je nu eigenlijk zeggen wilt ..

Probeer het geheel dus wat meer aan een goed doordacht 'geraamte' op te hangen, dat maakt het veel prettiger leesbaar (f)
laatste aanpassing