Partyflock

In the Ear of the beholder

In the Ear of the beholder

door , gepubliceerd op
In the Ear of the beholder (afbeelding)
"Duizendpoot gevraagd". Zo luidde de kop van de advertentie van mijn allereerste 9 tot 5 baan. Inmiddels werk ik al lang niet meer 5 dagen 8 uur per dag. Het zijn er veel meer geworden, alleen nu niet meer voor een baas. Maar als ik terug kijk op wat ik doe, of heb gedaan dan is die naam "duizendpoot" me eigenlijk nog steeds op het lijf geschreven. Dat uit zich in mijn werk. Ik schrijf, ontwerp logo's, bouw websites, speel sax, doe een opleiding tot divemaster, maak muziek, kortom.. achteraf gezien niet vreemd dat ik een decennium geleden als ex-student op de arbeidsmarkt op een dergelijke advertentie reageerde. Ik hou niet van eenzijdig werk, ik wil creeëren. Ik zou ook niet weten wat van bovenstaande ik zou moeten kiezen als ik een keuze zou moeten maken...

Als kind werd ik op zesjarige leeftijd op de muziekschool gekicked door pa en ma, beiden muzikanten.... De spreuk "met de paplepel ingegoten" misstaat hier niet. Mijn vader draaide thuis in mijn beleving dag en nacht muziek; op vinyl, later kwamen de cd's. Het bekende blokfluitje werd later ingeruild voor een altsax en nog later door drie draaitafels en een mengpaneel. Zonder creativiteit kan ik niet leven, of het nu beeld of verhaal is of op muzikaal vlak.. het moet er uit! Op naar een publiek en zo ontstond door mijn gedrevenheid mijn dj-carriere via mijn eerste optreden op radio 3FM. Duizendpoot zijn heeft echter ook zijn nadelen. Stel je voor: je staat in een snoepwinkel vol muziek.. wat kies je.. die nieuwe techplaat van De Hey? Die laatste ongelooflijk funky plaat van meneer Erick E? en oeh die progressive sound op dat onbekende label is ook niet te versmaden. Keuzes keuzes. Doe ze maar allemaal. Inpakken en wegwezen.

Wie mijn sets vol house, funky grooves en techno bijwoont zal zich vast verbazen als ik vertel dat ik ruim 5 jaar geleden mijn bonte verzameling begon met de droge stevige UK hardhouse plaatjes. En dan bedoel ik ook Echt UK. Producties van heren als Andy Farley bijvoorbeeld, die ver voor dat muziekstijlen als hardstyle hot werden floreerden. Inmiddels is mijn voorkeur reeds jaren gewijzigd, maar mijn UK plaatjes staan keurig in curverbakken netjes opgeborgen, gevrijwaard van stof en zullen het pand niet zo snel verlaten. Vinyl is net als elke vorm van muziek een soort fotoalbum... bij elke plaat hoort een herrinnering.

In tegenstelling tot het gezegde "Wat de boer niet kent dat vreet hij niet" is mijn stelling: "Ontdek alles en behoudt t goede". Wat ik niet ken wil ik proeven, hoe kan ik anders een oordeel vellen? En dan bedoel ik niet een plaatje, maar een hele avond. Twee vrienden van me, grote namen in de europese hardcorescene nodigen me wel eens uit om mee te gaan. Ik ga! Het is niet mijn ding, maar ik blijf graag op de hoogte, ook van stromingen welke niet mijn direct voorkeur genieten. Ik ben nieuwsgierig, benieuwd naar een sfeer. Ik zet ook nog wel eens een trance-cd in de auto op die me wordt toegestuurd; ontdek alles en behoudt t goede. Luisteren kan geen kwaad.

In mijn jongere jaren luisterde ik naar Slayer en Megadeath tot groot ongenoegen van mijn beider ouders. Later, mede door toedoen van de altsax veranderde dit in voornamelijk blues en funk, maar ook de grunge wilde nog wel eens om de hoek kijken. Ik kan me nog een heftig optreden van The Offspring herrinneren op een van de eerste Lowlandsfestivals, waarbij de stagedivende mensen me om de oren vlogen. Hilariteit alom! Eind jaren tachtig waagde ik me op de eerste dansfeestjes met de welbekende smiley's (aciiiiiiiiiiiiid), waarna mijn voorkeur toch weer wijzigde naar bandjes als Led Zeppelin, Deep Purple en Janis Joplin. Ikzelf ben opgegroeid met jazz, new orleans style en vele andere vormen, waarschijnlijk is mijn grote liefde voor de stem van Ella Fitz Gerald daar een overblijfsel van.

Bovenstaande is de reden waarom ik deze column schrijf. Hokjes... Wat mij de afgelopen jaren opgevallen is op diverse forums is de felheid van menig partyganger als het om een andere muziekstroming gaat. Ik heb me daar vaak aan geergerd en me zuchtend afgevraagd hoe open minded deze zielen dan wel of juist niet zouden zijn. Trancetrutjes, Gabbers, Technoliefhebbers, Clubkutten, het gaat er nog wel eens fel aan toe onderling. Alsof men zijn of haar voorkeur verdedigt alsof het een godsdienst betreft. Nu is laatstgenoemd onderwerp sinds het 11 september gebeuren sowieso een hot item, maar ook onder de muziekliefhebbers tref ik vaak een radicaliteit aan van heb ik jou daar. Zouden zij het dan zo belangrijk vinden hun identiteit bevestigd te zien door deze aan een muziekstroming op te hangen?

En dat kan ik als muziekliefhebber niet begrijpen. Of het nou Blues, Zydeco, Soul, Funk, Grunge, Pop, Dance of Rock is,.... het blijft muziek. Een medium waar mensen blij van worden, waar je je passie uit kunt halen.... Dat mijn buurman los gaat op "Van de graaf generator" en de onderonderbuurman wild wordt van egyptisch gereutel. Thank god it makes him happy.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat alles wat shouldershaking movements bij me teweeg brengt mijn nummer 1 voorkeur is, en ja dan val je al snel in de muzikale hokjes als: techhouse, funky grooves en mellow-techno zoals ik dat noem, al kan ik het soms niet laten er op het eind nog even wat flinke tribal stampers in te gooien, maar dat mag, opbouwen is nog steeds mijn ding. Mijn sound in een woord benoemen? eehhhhh...

Nee ik ben geen wereldverbeteraar, iedereen heeft voorkeuren en mijn filosofie bestaat nog steeds uit leven en laten leven. In mijn ogen is de dancescene toch een weerspiegeling van onze Nederlandse samenleving en als het daarbinnen al niet lukt om elkaars keuzes te respecteren, dan vind ik het niet zo gek dat het daar buiten al helemaal niet lukt.

Respect voor elkaars muziekkeuze lijkt mij een gezonde instelling. In mijn ogen is er maar een muzieksoort: Goede en slechte muziek en deze laatste is uiteraard in the ear of the beholder. Amen!
pagina laatst gewijzigd op

136 opmerkingen

:cheer: marlies!! mooi geschreven!
Eeeeej Simmie...hier SaPPie ff......Dat verhaal geeft wel een aardig beeld van jou weer! Zonder foto en naam zou ik nog steeds weetuh dat het over jou gaat! Je bent nu eenmaal een uniek fenomeen :)

En inderdad...VERBAN die hokjespolitiek en geniet van de muziek die je lekker vind!

en over lekker muziek gesproken..DAAR WEET JIJ ALLES VAN!! Absoluut MIJN smaak!

Hoop je snel weer eens te zien in leve de lijvuh en weer eens te genietuh van je altijd-lekkere-deuntjes!!

Groetuh en een dik nat kuZzzie van de wijze uut ut oostuh!!
Quote Simba: "Led Zeppelin, Deep Purple en Janis Joplin"

dat noemen we bij mij thuis 'goede opvoeding':P

soms gewoon heerlijk om in plaats van de buren te pesten met de hardcore keihard aan gewoon keihard zulke muziek...met voorkeur Guns 'n Roses, alice cooper en Aerosmith
laatste aanpassing
mja beetje inkopper column, maar dan in een mooi jasje gegoten.­

verder een beetje zon gevoel van: wat heb jij een mooie nobele mening zeg! en wat kan jij veel zeg!

in iig ligt op het begin de focus erg op jezelf ook al is het een inleiding voor je boodschap..­

maaarja verder wel ok...­ maar als ik aan columns denk dan denk ik toch juist meer aan een scherpe mening ofzo.­
jajaja is nooit leuk om te horen maar dat vind ik nou eenmaal, zal in het echt een hele bescheiden vrouw zijn maar zo komt ze op mij in het begin over.

Verder doelt ze ook op het moddergooien zonder enige zinnige reden... en daar kan jij nog wat van leren :)
aaah ik zie het al: favo dj: secret simba

aah sorry man ja is ook niet leuk als iemand dat dan over je favo toppy doppy dj zegt :flower:
om nog maar even door te zeiken:

Ik zou ook niet weten wat van bovenstaande ik zou moeten kiezen als ik een keuze zou moeten maken...­

deze zin is echt precies wat ik bedoel: eigenlijk kan je hem afmaken: zo veelzijdig ben ik!

En daarbij vind ik het altijd irritant als mensen positieve eigenschappen als negatief presenteren. Perfectionisten hebben ook altijd ongelofelijk veel last van hun perfectionisme :/
Wij gaan op het laatste moment naar LS morgen, feesten in de Mergelgrotten :)
cu there Simba !!!!
Helemaal mee eens, ik heb altijd medelijden met de mensen die andere mensen afzeiken om hun muzikale voorkeur.­ Alle muziek is goed, als het maar kwaliteit heeft is het motto!
gho die kauwgom water moet ook alles afzeiken en zijn beleving aan geven he? gewoon lezen en ophouden eigenwijs zijn
Respect voor elkaars muziekkeuze lijkt mij een gezonde instelling.­ In mijn ogen is er maar een muzieksoort: Goede en slechte muziek en deze laatste is uiteraard in the ear of the beholder.­ Amen!

:worship:
laatste aanpassing
Whoehoe!!! Goeie collum, hoor. Zeker wel. :d
Heb um met plezier gelezen en kan er helemaal inkomen. Niks meer aan toe te voegen. Goed gedaan. (Y)
Hokjes zuigen! Leuk stukje
ik ben het er ook volkomen mee eens, luister voornamelijk naar hardcore, maar ook metallica, marco borsato, of symphonische rock, en sommige nummers uit de top 40 kan ik ook wel waarderen, al worden dat er steeds minder...­

maar dat gelul over respect voor dit en respect voor dat begint me een beetje de keel uit te hangen, het is echt een modewoord geworden
probleem ken ik ook, als ik zeg dat ik me prima heb vermaakt op een techno of minimal feessie krijg ik altijd van die rare blikken

jij houd toch alleen maar van terror????"­
Alles wat zintuigen doen waarnemen
wordt geanalyseerd vanuit een
van nature aanwezige nieuwsgierigheid
naar wetenschap of te wel kennis.­

Wijsheid naar mijn mening
is alles als individueel te beschouwen,
het verbreed inzicht.­
Mensen die neigen alles te generaliseren
zijn vaak overtuigd van zichzelf.­

Missen daarom juist
een groot deel van de werkelijkheid.­

Muziek is ook niet enkel zwart of wit.­

XaVioN
Zo kun je wel goed de 'meelopers' eruit halen, mensen die zeiken over bepaalde muziekgenres...­
Uitspraak van Anne! op donderdag 13 april 2006 om 12:41:
Kun je dit gewoon niet even wereldwijd publiceren?

:frusty:
Uitspraak van xav op zaterdag 6 mei 2006 om 09:02:
Wijsheid naar mijn mening
is alles als individueel te beschouwen,


fout... alles is een en dezelfde energie.. bestudeer het onderwerp kwantum-mechanica ns

;)
slim mindy!
ach meningen, meningen,...­ boeie
relaxxxxx!!!!!
dit kwam ik via simba dr site tegen en dat smaakt naar zomers meer:

http://www.­musicsociety.­nl/events/concept.­html
Uitspraak van Mindy op zaterdag 6 mei 2006 om 20:10:
fout...­ alles is een en dezelfde energie..­ bestudeer het onderwerp kwantum-mechanica ns

Kwantum mechanica
is een natuurkundige theorie
welke het gedrag van materie
op zeer geringe afstandsschalen
doet beschrijven.

Wat mij betreft Kun je het "onstoffelijke"
dus toch beter als individueel benaderen!

Zoals bijv. persoonlijkheden van een mens
maar ook muziek genre's.

Er zijn diverse genre's maar
uiteindelijk is het allemaal "muziek"!!!
;)

Wat een en dezelfde energie betreft,
waarom plaats je alles dan niet gewoon in 1 hokje i.p.v. alles te ontleden? :P :)

Vriendelijke groetjes,

;)

XaVioN
Uitspraak van Marcellos op zaterdag 6 mei 2006 om 23:49:
relaxxxxx!!!!!
dit kwam ik via simba dr site tegen en dat smaakt naar zomers meer:

http://www.­musicsociety.­nl/events/concept.­html

Brengt inderdaad een zomers briesje,
wat vaker mag waaien...

:)
(Y)!
alhoewel dit meer een verhaal is dan een column toch een heel goed verhaal!
ik herken mij er precies in en ik heb mijzelf al vanaf m'n 13e (de tijd waarin je alleen maar met '1 bepaalde groep om hoort te gaan) de term "mengelmoes" aangemeten, omdat ik met alto's, gabbers, kakkers, modemeisjes en gangsters omging. Komt in principe op hetzelfde neer als duizendpoot. Ik heb nog een heel leven voor me en zal altijd blijven vasthouden aan mijn leven als mengelmoes:)
Dit is pas een goede tekst!
Geen gereutel, gewoon precies hoe ik er ook over denk.­
Klasse!
Hey hoi...
ik wilde even laten weten dat ik ook een column heb geschreven met betrekking op Vooroordelen, ik heb het merk Londsdale gebruikt om dit onderwerp aan te kaarten. Jammergenoeg vonden de mensen van partyflock het een te gevoelig onderwerp, daarnaast had ik het niet oorspronkelijk voor partyflock geschreven en dat was ook een minpunt... Voor alle mensen die hem alsnog willen lezen:) ik heb hem gewoon lekker bij me persoonlijke tekst neergezet!:D opmerkingen over me column kunnen dan geplaatst worden bij mijn gastenboek en dan kan in principe daar ook een 'discussie op niveau' ontstaan.
xxx
hadassa
ji klinkt cool,..­extase? keep up the good things!!