Partyflock

Kerstgevoel

Kerstgevoel

door , gepubliceerd op
Kerstgevoel (afbeelding)
Ik zit in de trein en kijk half dromend naar buiten, ik zie de huizen langzaam voorbij komen en bij sommige huizen kun je de kerstboom door het raam in de kamer zien staan. De sneeuw komt in dikke vlokken naar beneden en ik zie mensen dik ingepakt zich buiten door het barre weer voortbewegen. De trein mindert vaart en door de luidspreker galmt de stem van een dame: Volgend station; Nijmegen Centraal. Ik pak mijn tas, doe mijn jas goed dicht en loop alvast richting de deur. Als de trein tot stilstand komt, staan de mensen die in willen stappen al bij de deur te wachten tot ze de kou uit kunnen. Ik loop de stationshal in waar het lekker warm is. Ik loop wat langs de winkeltjes, ondertussen nadenkend over welke cadeautjes ik ga kopen en wil de cd winkel in. Ik ben blij dat mijn laatste loon van dit jaar gestort is, mét eindejaarsuitkering, dus ik kan goed inkopen doen.

Als ik voor de winkel sta zie ik buiten een vrouw zitten, nog net onder het afdak van het station tegen een kaartjes automaat aan. Ze heeft een lange zwarte jas aan, een rode joggingbroek en kisten, waarvan er een op de helft al gestrikt is omdat de veters te kort zijn. Ze heeft een sjaal om en vanonder haar muts komen grijze haren met dikke knopen tevoorschijn. Haar huid is grauw en ze heeft kapotte plekjes op haar gezicht. Naast haar ligt een hond met ongeveer hetzelfde kapsel; zijn dikke,zwarte vacht zit vol knopen en hij kijkt wat zielig voor zich uit. De vrouw heeft in haar hand een stapeltje boekjes. Voor heel even kijk ik naar haar en loop dan naar de kast waar de cd ligt die ik wil hebben. Ik pak de cd en kijk nog even naar de vrouw. Steeds als de schuifdeuren open gaan om de passerende mensen het station binnen te laten hoor ik de vrouw met een schorre, eentonige stem de mensen die langs haar lopen vragen of zij misschien een boekje van haar willen kopen. Voor maar een euro zodat ze vannacht naar de opvang kan voor een warm bed.

De meeste mensen lopen door zonder maar een blik op haar te werpen, een enkele kijkt haar vol afgrijzen aan en iemand anders mompelt zachtjes; ‘ga toch andere mensen lastig vallen, junk’. De hond kijkt vanonder zijn te lange kuif van links naar rechts naar de mensen die voorbij komen en zij kijkt alleen maar starend voor zich uit, de enige manier waarop je merkt dat ze de voorbijgangers opmerkt is dat ze steeds weer het zelfde zinnetje opdreunt. Ik loop naar de kassa om de cd af te rekenen, de man achter de toonbank heeft me zien kijken naar de vrouw en zegt dat ze daar iedere dag zit en dat hij haar soms een kopje koffie brengt.’ Maar verder niets hoor’, zegt hij er vlug achteraan, ‘ze moet maar niet denken dat ze echt welkom is’. Ik neem mijn wisselgeld terug en pak een gratis boekje van de toonbank mee. Ik loop naar buiten, langs de vrouw op. Drie passen voorbij haar draai ik me om. ‘Doe mij maar zo’n boekje’. Ze geeft me, zonder naar me op te kijken, een boekje en zegt: ‘Één euro alsjeblieft’. Ik kijk in mijn portemonnee en zie dat er alleen maar de tien euro wisselgeld van de cd inzit. Ik bedenk me een seconde, maar geef haar toch de tien euro. Ze kijkt me verbaasd aan en voordat ze iets kan zeggen wens ik haar een fijne kerst. Ze kijkt me aan met een grijns en zegt ‘dankjewel meisje’. Ik geef de hond een aai op z’n hoofd, draai me om en loop richting de bussen.

Onderweg denk ik over mijn actie na; ze zal er vast een nieuw shot van gaan halen of zou ze het toch gebruiken voor de daklozen opvang? Het maakt niet uit, het is voor haar, ze kan doen wat ze wilt. Ze keek blij dus dan zal het wel goed zijn. Ik zie de bus staan die me verder naar het centrum zal brengen en ik trek nog even, voorzichtig, een sprintje zodat ik hem nog haal. Eenmaal ik in de bus een plekje heb gevonden en weer lekker warm zit, pak ik het boekje dat ik van de vrouw heb gekocht voor een tientje.’ Ik mag hopen dat het ’t waard is’. Ik kijk naar de voorpagina en schiet in de lach, de oude man naast me kijkt me vreemd aan. Het is precies hetzelfde boekje dat ik van de toonbank pakte bij de cd winkel.
pagina laatst gewijzigd op

52 opmerkingen

Whahahaha leuke twist. :roflol: Herkenbaar ook, je wilt iemand helpen maar vraagt je toch stiekem af of je ze helpt aan de volgende shot of dat het geld toch goed besteed wordt.
Haha heerlijk, gewoon niet je gevoel op laten spelen bij veel van dat soort mensen.

Want door jou haalt zij nu alweeeer DRUGS :( om zich lekker te voelen!
Lol :D
Heerlijke column:D
Je ben te goed voor deze wereld :') leuke column
Ik heb een grafhekel aan kerst. Doe er dus ook niet aan.
Incl. geven aan goede doelen. Iedereen moet werken voor z'n geld.

Column is wel leuk om te lezen btw :P
Hulde dat er nog mensen zijn die om anderen geven.­
Leuke column, leest lekker weg (Y)

Ik geef wel eens wat kleingeld aan daklozen en de vraag of ze dat echt gaan besteden aan opvang of misschien toch aan dingen die niet goed voor ze zijn... Niet alle daklozen zijn junks hoop ik dan maar.
Uitspraak van Spriesje op woensdag 7 december 2011 om 13:55:
Ik geef wel eens wat kleingeld aan daklozen en de vraag of ze dat echt gaan besteden aan opvang of misschien toch aan dingen die niet goed voor ze zijn...­ Niet alle daklozen zijn junks hoop ik dan maar.­

Maakt het uit?
Leuke column!
Ik moet bekennen dat ik eigenlijk nooit wat aan die mensen geef...­
Zag ook altijd van die mensen in ´Groningen´ voorbij het bruggetje van station.­
sommige zijn knap brutaal en geven je niet eens wat terug.­ Nu was het in dit geval ´gratis boekjes´
die ook al op de toonbank van de cd°winkel lagen.­Maar er was eens z´n junk die mij gewoon aansprak omdat ik klein was
en hij misschien wel dacht dat ik ´´bang´´ voor hem was en hem dus maar geld gaf.­Ach als je er maar weer een goeie daad mee hebt gedaan.­ Ook al hebben ze zelfs niet door dat ze zichzelf alleen maar meer naar de put helpen!

Leuke colum´n*­
lol
Uitspraak van Smiley © op woensdag 7 december 2011 om 15:16:
Maakt het uit?

Natuurlijk, ik geef liever geen geld om een verslaving te onderhouden
Ik heb eens mijn bakje Julia's aan een zwerver gegeven, hij was zo enorm blij.
De dag erna stond hij er weer en hij herkende me, heeft me toen een zelf geplukt bosje bloemen gegeven.
Komt uiteraard uit de tuin van de burgemeester, maar ik voelde me echt goed over mezelf.

Dus je gebaar was echt goed, leuke column ook :)
leuk geschreven. :)
heel leuk!
ik heb altijd medelijden met mensen als ik zoiets zie.­
en kan het ook bijna niet laten om wat te geven, zelfs als ik het zelf niet kan missen...­
haha, dan ben je lekker in je zak gescheten, heerlijk!:D
Dus ook nog eens een oplichtster dat mens! :O
En ik vind die hond zieliger :(
laatste aanpassing
Eindelijk een column die me boeit, erg leuk gedaan :D En lief ook vooral :) (Y)
Liev
laatste aanpassing
ben blij dat er nog mensen zijn die om andere mensen geven je hebt een goede daad vericht
wie goed doet die goed ontmoet hele mooie column o ja en koop een staats lot hahaha
Goede column!

Schenken aan een dakloze is meer het afkopen van je 'schuldgevoel', dan dat je hem of haar er echt mee helpt.­ Degene die het het best doet, is de ondernemer.­ Geef ze een kop koffie, brood of wat anders te eten.­ Zo kopen ze er geen drugs voor, en help je hun lichaam om sterk te worden/blijven tijdens de kerst!
:Lol: leuk! :)

ik geef nooit wat.. :no: tenzij ze er iets voor doen bijv. als ze staan met een gitaar ofzo..
Ik kijk in mijn portemonnee en zie dat er alleen maar de tien euro wisselgeld van de cd inzit.­ Ik bedenk me een seconde, maar geef haar toch de tien euro.­ Ze kijkt me verbaasd aan en voordat ze iets kan zeggen wens ik haar een fijne kerst.­

HELD !!! (y)
Haha! Vet einde :)

Wat ze er ook van koopt, ze is er in ieder geval ff gelukkig mee, daar gaat het toch om?
Mooi verhaal en echt top van je.­
Uitspraak van The Geminizer op maandag 12 december 2011 om 18:02:
Wat ze er ook van koopt

bolletje crack, want een shot hero is te duur.. :lol:

Ik geef soms een zwerver een biertje uit mn sixpack.. Als je m geld geeft gaat ie dr toch bier van halen dus nu doe ik niet alleen hem een plezier, ook de mensen bij wie hij in de rij staat te stinken als ie het zelf moet kopen zullen me een warm kersthart toedragen :facepalm:
laatste aanpassing
leuke column (Y)

de dingen die ik aan de zwervers geef is WIJZE RAAD :yes: zoals :

- terug de grens over waar ze vandaan komen.
- had je maar geen schulden moeten maken
- lekker he, drugs ? :[
- die verdomde gitaar verbranden, want het klinkt nergens naar

enz. enz. :)
Idd, eindelijk een stuk tekst op PF dat ook de naam column waard is....­heeft even mogen duren.­ Complimenten.­
Mwah als zwervers geld vragen voor eten of drinken mogen ze een boterham van me hebben of een kop koffie.­ als dat niet is wat ze willen (maar gewoon geld willen) dan krijgen ze niets.­
Ik geef heel vaak iets aan zwervers maar nooit geld, de gedachte dat ik ze van drugs voorzie door geld te geven vind ik niet prettig.­

Leuke column
laatste aanpassing
goed verwoord en aangenaam om te lezen!
Ik geef altijd de dieren wat, omdat mensen als ze willen, nou ja niet altijd, de situatie kunnen veranderen.­ Dieren zijn afhankelijk

En ik ben meer voor de dieren dan voor de mens.­ Heb zelf ook een paar.­ Maar goeie zaak dat 10 tje want dan krijgt de hond ook eten hopelijk.....­
Uitspraak van [N.G.F.] R. op dinsdag 13 december 2011 om 15:17:
- terug de grens over waar ze vandaan komen.­
- had je maar geen schulden moeten maken
- lekker he, drugs ?NIET elke zwerver is een allochtoon dus welke grens heb je het over???
Terug de baarmoeder in??:loser:
NIET elke zwerver heeft schulden
NIET elke zwerver gebruikt drugs

Aan je bericht te zien kan je al opmaken dat je een kortzichtig persoon bent die niet verder kijkt dan ze neus lang is en meteen veroordeelt!!
JIJ weet hun achtergrond en situatie helemaal niet dus wie ben jij om daar over te oordelen???
Hoop voor jou dat je nooit in hun situatie terecht komt zal niet goed gaan bij je!!!
Uitspraak van .*.D-nice.*. op donderdag 15 december 2011 om 09:36:
Aan je bericht te zien kan je al opmaken dat je een kortzichtig persoon bent die niet verder kijkt dan ze neus lang is en meteen veroordeelt!!
JIJ weet hun achtergrond en situatie helemaal niet dus wie ben jij om daar over te oordelen???

:lol: ik ben niet kortzichtig..;) die mensen interesseren me gewoon niet..:)
ik moet voor mezelf zorgen.. net zoals iedereen..
Uitspraak van .*.D-nice.*. op donderdag 15 december 2011 om 09:36:
Hoop voor jou dat je nooit in hun situatie terecht komt zal niet goed gaan bij je!!!

in die situatie zal ik nooit terecht komen...:)
want ook daar zorg ik zelf voor..
net zoals die mensen, die zijn niet op straat geboren.. :loser:
Uitspraak van .*.D-nice.*. op donderdag 15 december 2011 om 09:36:
NIET elke zwerver is een allochtoon dus welke grens heb je het over???

:facepalm:
Uitspraak van [N.G.F.] R. op donderdag 15 december 2011 om 17:31:
in die situatie zal ik nooit terecht komen...­
want ook daar zorg ik zelf voor..­

Zeg nooit nooit. Zij zullen er ook niet allemaal voor gezorgd hebben dat ze op straat leven. Soms gebeurt het simpelweg door overmacht.
Uitspraak van HKE-Jeroen op vrijdag 16 december 2011 om 17:00:
Zeg nooit nooit.­ Zij zullen er ook niet allemaal voor gezorgd hebben dat ze op straat leven.­ Soms gebeurt het simpelweg door overmacht.­

positief blijven denken..:yes:
Nice geschreven :yes:
Uitspraak van [N.G.F.] R. op vrijdag 16 december 2011 om 17:04:
positief blijven denken..­

Niet helemaal waar. Er zijn talloze scenario's te bedenken waardoor jij zo je huisje uitgezet kan worden..
Uitspraak van DatisKevin op dinsdag 20 december 2011 om 09:55:
Niet helemaal waar.­ Er zijn talloze scenario's te bedenken waardoor jij zo je huisje uitgezet kan worden..­

Dat heb je toch zelf in de hand?
dankzij die leuke <EURO> heeft niet iedereen het zelf in de hand....;)
Uitspraak van HKE-Jeroen op vrijdag 16 december 2011 om 17:00:
Zij zullen er ook niet allemaal voor gezorgd hebben dat ze op straat leven.­ Soms gebeurt het simpelweg door overmacht.­

Niet waar, mijn papa heeft zelf een tijdje op straat geleefd lang geleden toen hij weg wilde van thuis bij zijn ouders.
Hij zei echt dat de zwervers het aan zichzelf te danken hebben dat ze op straat leven, want dat is hier in NL helemaal niet nodig met al die instanties e.d. :)
Uitspraak van MARiKOO <3 op dinsdag 27 december 2011 om 16:26:
Hij zei echt dat de zwervers het aan zichzelf te danken hebben dat ze op straat leven,

Dus omdat je pa dat zegt is dat zo? Rare beredenering...
Leuk geschreven en fijn dat er nog mensen als jij bestaan, iemand met gevoel en iemand die liefde overheeft voor de zwakkere in deze maatschappij.

Het ware kerstgevoel (y)
Kratoz
Artiest Kratoz
Uitspraak van Spriesje op donderdag 8 december 2011 om 13:06:
Natuurlijk, ik geef liever geen geld om een verslaving te onderhouden

Hou dan een kerstgedachte vast dat je iets hebt gedaan om iemand te helpen. Wat hij/zij er mee doet maakt niet uit. Jij hebt het gegeven uit goede wil. Gewoon om een ander ook wat te gunnen. Zoals Tripmeister zegt, er zijn weinig van dat soort mensen over. Iedereen denkt aan zichzelf.
haha zulke mensen heb je ook vaak voor de supermarkt:P
Ik zag een paar weken geleden bij het rtlontbijt nieuws een stukje over een miljonair die kerstcadeaus betaalde voor arme mensen en hij gaf ook 100 dollar aan een junk die daar zo ontroerd van was dat ie zich aangemeld had bij een afkickkliniek! Of het echt waar was weet ik niet maar was wel apart om te zien..­Zat net te zoeken naar dat filmpje maar kan het nergens vinden.­