Partyflock

Van echte DJ naar trouwpartij jock

Van echte DJ naar trouwpartij jock

door , gepubliceerd op
Van echte DJ naar trouwpartij jock (afbeelding)
Afgelopen weekend was voor mij persoonlijk erg speciaal en bovendien ontzettend leuk! Nee niet zozeer omdat ik een zwaar gedrogeerde jongen het podium vriendelijk afhielp of omdat er bitterballen werden geserveerd op een klein feestje in Zeeland maar vooral omdat ik nog eens met vinyl heb gedraaid op een retro/oldskool feest in de Zalinaz! Man man man, wat was dat lekker! En nee, ik bedoel niet die bitterballen!

Even een kleine uitleg voor de jongere generatie. Vinyl is een andere naam voor platen! Je kunt het ook op de grond leggen in je keuken maar wij dj’s draaiden er vroeger mee. Grote ronde zwarte plakken die muziek produceerden door ze simpelweg op een draaitafel te leggen!

Nou ja simpel, daar dient wat nuancering! Want als ik er zo eens bij stil sta is het bijna een soort kunstvorm! Met vinyl draaien is namelijk een stuk moeilijker dan eenvoudig een cd’tje opzetten. Geen trucjes meer zoals alle cd’s op dezelfde snelheid branden, niet kunnen zien wanneer er een stilte aankomt en ja: zoals met vrouwen, je moet er met beleid mee kunnen omgaan! In tegenstelling tot je vriendin kun je een plaat natuurlijk wel afzetten maar toch is het verdomd lastig!

Moeilijker of niet, het boeit me eigenlijk weinig. Ook die zware tas, de skippende naalden, het kraken van het geluid etc. Afgelopen weekend heb ik nog eens echt genoten om me oude plaatjes boven te halen! Dat de naald midden in een mix versprong, ach who gives a f*ck!

Het ziet er natuurlijk ook veel cooler uit! Sowieso wordt bij een DJ nogal snel een draaitafel geassocieerd maar tegenwoordig staat er nog eerder een minibar in de dj booth! Ik ben het er ook mee eens dat die hele cd toestand vele handiger is. Ik doe er zelf ook lekker aan mee en wil vooral niet als mijn opa klinken dat vroeger alles beter was.

Maar het is wel onwijs zonde dat deze traditie op sterven na dood is. Vinyl onderscheidde toch een beetje de echte dj van de lokale drive in show boer! Niks mis mee hoor, 23 keer Fransje Bauer draaien voor een bende aangeschoten idioten in een voetbalkantine maar het echte werk vond toch plaats achter de befaamde Technics! Dat was tenminste echt draaien! Ook het kopje koffie in de platenzaak, het scoren van die gelimiteerde oplage en die prachtige hoezen mis ik wel eens. Naarmate ik zelf ouder wordt begin ik mijn opa meer te begrijpen met zijn “vroeger was alles beter” mentaliteit!

Met de laatste uitgave van de overbekende Pioneer cd speler is zelfs de cd toe aan een oneervol ontslag. USB is de toekomst hoewel het waarschijnlijk ook een kwestie van tijd is dat hier wel weer iets anders voor komt. Gelukkig maar want ik raak die krengen op de een of andere manier altijd kwijt!
pagina laatst gewijzigd op

139 opmerkingen

Uitspraak van Gila Selectah op maandag 24 oktober 2011 om 14:03:
Beatmatchen tijdverspilling?
Dan blijft er weinig over van de naam dj.­

Leg me dan eens uit waarvoor het hele beatmatchen nog nodig voor is? Vroeger kon het simpelweg niet anders, het was de enige manier mogelijk om 2 platen elkaar aan elkaar te plakken.
Maar vandaag de dag is beatmatchen een totaal overbodige handeling, tegenwoordig is er genoeg software is die dit voor je kunnen doen.
Beatmatchen is een soort van traditie die dj's in stand wilt houden, voor het publiek maakt natuulijk geen moer uit hoe jij die plaatjes aan elkaar plakt, als dat maar zo netjes mogelijk gebeurd.

En dan vraag ik me af en lijkt me logischer de tijd die jij 'verspilt' aan beatmatchen beter kan gebruiken om je nog meer te focusen om het mixen zelf om dat vervolgens nog beter/creatiever te doen
Uitspraak van Jody F op maandag 24 oktober 2011 om 19:42:
Leg me dan eens uit waarvoor het hele beatmatchen nog nodig voor is? Vroeger kon het simpelweg niet anders, het was de enige manier mogelijk om 2 platen elkaar aan elkaar te plakken.­
Maar vandaag de dag is beatmatchen een totaal overbodige handeling, tegenwoordig is er genoeg software is die dit voor je kunnen doen.­
Beatmatchen is een soort van traditie die dj's in stand wilt houden, voor het publiek maakt natuulijk geen moer uit hoe jij die plaatjes aan elkaar plakt, als dat maar zo netjes mogelijk gebeurd.­

Vooral voor de Techno dj's die graag met 4 t/m 8 deck's (Traktor) tegelijk draaien, continu eigen loopjes en sounds gebruiken en soms ook nog een Machine. Die hebben inderdaad de tijd niet om te beatmatchen. Sommige mensen vinden het nog steeds moeilijk om de kunst te zien van het software draaien. Naar mijn mening kunnen deze dj's ook zoveel meer brengen qua sound en inspeling op het publiek.
laatste aanpassing
Uitspraak van Jody F op maandag 24 oktober 2011 om 19:42:
tegenwoordig is er genoeg software is die dit voor je kunnen doen.­

of alle tracks in dezelfde stijl zijn 150/128/140 bpm
Uitspraak van fuckit op maandag 24 oktober 2011 om 16:18:
p.s.
dit wordt de toekomst joh
http://www.smithsonmartin.com/products/emulator/

lijkt me idd super onpraktisch, raar gezicht voor het puliek zo'n dj die hele tijd naar beneden zit te staren. Je moet knoppen hebben die je kunt voelen lijkt me. Ziet er overigens wel vet uit.
laatste aanpassing
Dj X-Fade :bier:
Werkzaam bij Roefke Maniaxx
Artiest X-Fade
Uitspraak van fuckit op maandag 24 oktober 2011 om 16:18:
p.s.
dit wordt de toekomst joh
http://www.smithsonmartin.com/products/emulator/

en dat ziet er live wel weer vet uit.
demo gezien in USA toen , damn wat vet, en als vinyl liefhebber zal je me dat niet snel horen zeggen

in La Rocca ( belgie ) hebben ze ook zo'n ding volgens mij .. en hij kan ook real time gelijk teksten erop kladderen
Helaas is vinyl bijna helemaal weg inderdaad, maar dat zijn nou eenmaal ontwikkelingen.
Voor de mensen die zeuren dat er geen draaitafels op de locatie staan waar ze moeten draaien kan ik alleen maar zeggen dat dit hun eigen schuld is. Dan moeten ze vooraf aangeven dat ze graag draaitafels willen gebruiken (f)
Uitspraak van Tim (TMT Underground Music) op zaterdag 22 oktober 2011 om 17:19:
Jah, maar als er een auto sync button op zit (of zoiets) ...­ dan vind ik wel datj net ff dat tandj extra erbij moet zetten om je set uniek te maken! Bijvoorbeeld door sampling, drumpads etc

Gewoon van die knop af blijven. Dat getruc word ik juist giga nerveus van als iemand dat doet, vind het ECHT geen fuck aan. Een goeie plaat zit ineen zoals de artiest wilde dat-ie klonk, hij wist dat mensen hem zouden gaan mixen dus dat is nog de bedoeling, maar als een of andere rimboe-bewoner met een tamtam ertussendoor gaan hengsten, ook al is het een digitale, via een drumpad bestuurd, doet af aan de bedoeling die de artiest met de plaat had.

Uitspraak van Xenobyte op dinsdag 25 oktober 2011 om 00:00:
Helaas is vinyl bijna helemaal weg inderdaad, maar dat zijn nou eenmaal ontwikkelingen.­
Voor de mensen die zeuren dat er geen draaitafels op de locatie staan waar ze moeten draaien kan ik alleen maar zeggen dat dit hun eigen schuld is.­ Dan moeten ze vooraf aangeven dat ze graag draaitafels willen gebruiken

Geloof me, ik spreek uit ervaring, en helaas is het niet zo fraai als wat je omschrijft. Veelal staan er geen decks en heeft men absoluut niet de intentie om dat te veranderen.
Uitspraak van fuckit op maandag 24 oktober 2011 om 16:18:
dit wordt de toekomst joh
http://www.smithsonmartin.com/products/emulator/

ken het product ja, ziet er heel vet uit maar ik scratch nogweleens met platen en mijn cdj's ( ik heb denon dns3500, deze kan je bijna net zo mixen als een platenspeler aangezien de jog ook echt draait ). Wat ik nu het nadeel vind als ik zou willen scratchen, hoe moet ik met de fader cutten op zo een ding haha :P, vinger snel heen en weer wrijven want daar moet je de crossfader echt voor vastpakken :O.
Uitspraak van G-Fresh op dinsdag 25 oktober 2011 om 19:17:
ik heb denon dns3500,

:respect: Naast de Technics cdj's de mooiste cdj's ooit gefabriceerd!! Zie die dingen 1000x liever dan die sgijt pioneers 8)
Lekker verhaaltje pat en ik ben het met je eens aangezien we van dezelfde lichting dj`s zijn mis ik ook de hernia voor ik de club nog maar binnen was en had je een grote boeking dan moest je zorgen dat je genoeg mensen mee had want dan kon iedereen meehelpen met dragen :lol:

Helaas door de digitalisering kunnen we niet anders meer dan go with the flow maar heb gelukkig nog een hoop goede klassiekers bewaard voor het geval dat de situatie zich weer is voordoet :p
Uitspraak van Unique (Freestyle) op dinsdag 25 oktober 2011 om 23:23:
Helaas door de digitalisering kunnen we niet anders meer dan go with the flow maar heb gelukkig nog een hoop goede klassiekers bewaard voor het geval dat de situatie zich weer is voordoet

me to :yes:
Sinds kort mijn eerste Technics gekocht :)
Het heeft toch wel wat leuks, dolgelukkig bij een nieuwe lading platen :D
Uitspraak van Du Vin op maandag 24 oktober 2011 om 20:01:
Sommige mensen vinden het nog steeds moeilijk om de kunst te zien van het software draaien.­ Naar mijn mening kunnen deze dj's ook zoveel meer brengen qua sound en inspeling op het publiek.­

hier ben ik het inderdaad mee eens. Het gaat niet meer om beatmixen. handwassen is nou eenmaal niet beter dan het gebruik van een wasmachine. doordat dj's het beatmixen overlaten aan hun macbook kunnen zei zich richten op andere dingen en naar mijn idee is dat gewoon een hele nieuwe manier van kunst!
maar dat neemt niet weg dat het draaien met vinyl nog steeds een vak apart is.
laatste aanpassing
Hopelijk krijgt vinyl een opleving.­ Ik zie binnen de techno nog wel steeds vinyl only releases (check Rushhour, Clone, Decks etc...­).­
Dr.Bob
Artiest Dr.Bob
Vinyl (L)

Anders niks!
laatste aanpassing
Stroef
Artiest Stroef
Is vooral irritant dat clubs en feesten zo slecht hun sl1200 opstellen en onderhouden. Het wordt je al vinyl dj bijna onmogelijk gemaakt nog live er mee te draaien. Springende naalden, van die domme kussentjes er onder, slecht aangesloten kabels enz enz. Elke keer het zelfde gezeik. Die gasten snappen niet platenspelers opstellen niet meteen plug & play is. Maar drie decks vinyl blijft het mooiste om te zien wat er is.

ZO DUS
Lopezz
Artiest Lopezz
helemaal mee eens vinyl is beter
Uitspraak van RiK :bounce: op woensdag 19 oktober 2011 om 11:33:
Kunnen we alsjeblieft ophouden met die elitaire houding over vinyl?
Ik heb leren draaien op vinyl, en ja het is geweldig, voelt prettig en ziet er cool uit, maar kunnen we ophouden met doen alsof het zo verdomde moeilijk is? Ja het is iets pittiger om 2 platen gelijk te trekken ipv 2 MP3tjes omdat je niet kan cheaten met de 0.­8 regel van CDJ's, maar kom op zeg, ik had met vinyl draaien na 1 lang weekend alleen maar kloten met 2 technics gewoon door.­
Iedereen met een beetje gevoel voor ritme kan leren draaien, ook met vinyl.­ Een vriend van mij heb ik in 2 avondjes leren beatmatchen op mijn draaitafels.­ Het is echt niet zo moeilijk als sommigen ons willen doen geloven.­

Bovendien onderscheid een goede DJ zich naar mijn mening niet door de hardware die die gebruikt, maar door z'n platenkeuze en stijl van mixen.­ Er is een reden dat marcel dettmann wel een berghain resident is en DJ tom van de plaatselijke marktstal niet.­

Even ter verduidelijking, ik vind vinyl echt tof.­ Ik heb m'n draaitafels sinds enige tijd weer uitgestald, en koop nog met enige regelmaat vinyl, en ik kan het ook zeker waarderen als een DJ met vinyl een dikke set neer weet te leggen, maar ik word gewoon een beetje moe van de houding van sommige vinyl slaven hier.­

hear hear!

je kan ook combineren, gewoon timecode gebruiken vanuit je serato of traktor, kun je het mixen met je gewone vinyl :)

ik hoor voldoende mensjes met traktor verschrikkelijk slechte stes neerzetten vanwege ontbreken van enige vorm van musicaliteit.
Uitspraak van Jody F op zaterdag 22 oktober 2011 om 22:07:
de toekomst van dj'n ligt naar mijn mening met laptops, controllers, drumpads etc.­ Terplekke met samples loops en meer met mixen bezig.­
Het hele beatmatch gebeuren enzo gaat weg, tegenwoordig simpele software die dat voor je kunnen doen maken eht eigelijk alleen nog maar tijdverspilling.­
Rich hawtin legt uit:

Als de ontwikkeling van het DJ vak dezelfde lijn doormaakt als die van de muziek van Richie Hawtin (van uebergeile zieke techno en rave begin jaren '90 naar gaap minimal anno nu) dan vrees ik het ergste. :D
Wat een onzin dat vinyl veel moeilijker is dan cd's.­ Het is wat minder praktisch, want die dingen zijn zo lastig mee te slepen, maar als je met cd's kunt draaien kun je het ook met vinyl.­

En niet kunnen zien wanneer er een stilte aan komt!? Heb jij zelf wel echt met vinyl gedraaid? Juist met vinyl kun je dat wčl zien, dmv de groeven in de plaat.­ Precies de rede waarom dat uit stekende lampje op je draaitafel zit.­ Toen kwamen er cd-spelertjes en kon je dat ineens něet.­ Pas met de komst van de cdj-1000 had pioneer bedacht dat waveform wel handig is op de cd-speler.­ Maar dat was dus gewoon afgekeken van vinyl.­

Slecht artikel van borstklopperij en 'kijk mij cool zijn'.­ Heel vet om met platen te draaien hoor, maar praat voor jezelf als je het moeilijk vind en je eigen -alles op dezelfde snelheid branden- trucjes mist.­ Die hebben anderen niet nodig.­ (En het maakt wel degelijk uit als je een naald tijdens het mixen uit de groef laat springen).­
:respect: lol
in mijn ogen zou een echt goede dj op die digitale 'draaitafels' nog beter moeten kunnen draaien dan hij voorheen deed doordat het zoveel makkelijker is! toch merk ik dat jammergenoeg niet echt :(
MRHZ
Artiest Ebi, MRHZ
Het doel heiligt de middelen, toch?
ben het helemaal met je eens, vinyl draaien blijft toch het echte dj gevoel,

maar laatst stond ik ook mooi voor lul ik moest een tekno / hardtek / tribe setje draaien en aangezien dat nog steeds op vinyl uitkomt ik die dus ook nog koop , ik kom daar aan zetten en wat zie ik geen platenspelers niks alleen 2 technics :S

nou ik naar de organisatie en vragen ja zegt ie we dachten jij hebt ook wel cd's want elke dj draaid vanavond met cd's ,

dus ik lekker nonchalant nou dan ga ik weer naar huis..

kortom het is jammer dat overal pioneers staan en je gedwongen wordt tot cd (ookal draai ik 9 van de 10 keer ook met cd's en wil dat niet zeggen dat ik NOOIT met vinyl draai)

Amen
Iedereen heeft het altijd over dat je met cd's makkelijker kan beatmatchen zodat ze gelijk lopen.
Ik heb ook al die jaren met vinyl gedraaid en er ook een godsvermogen aan uitgegeven , elke week weer in de Midtown de niewste releases luisteren ( meerendeel gekocht bij freaky.nl)
Met Vinyl had ik ze ook super snel gelijk lopen , het engiste is dat je af en toe is moest bijsturen.

Maar met alleen beatmatchen ben je er niet.De style hoe je mixt heeft nix te maken met hoe snel je je plaatjes gelijk laat lopen.
En uiteindelijk heb je gewoon meer tijd over om leuke dingetjes te doen in je sets met CD's of Usb of SDcards.

Ik snap wel dat het een authentiek gevoel geeft , maar met de nieuwe technieken is zoveel meer mogelijk.
Uiteindelijk gaat om de creativiteit !

Leuk stukje trouwens PAT :)