Partyflock

Kerstschapen op het dak

Kerstschapen op het dak

door , gepubliceerd op
En ik dacht aan kerstmis en hoe het vroeger was. Mijn moeder die het huis volzette met kerstberen, potjes, kaarsen fimo-klei-pupkes en kerststukjes die ik zelf mocht maken op school. Mijn vader had de leiding over de buitenverlichting. Uren was hij bezig om de lampjes op de perfecte manier in de kerstboom in de achtertuin te hangen terwijl ik de helft van het beslag voor de cake al op had.

In die tijd rekende ik nog in Turtles. De Turtles was een succesvolle tv-serie over vier ninja-schildpadden die de misdaad bestreden onder leiding van een rat. Ik wist dat een Turtle-actiefiguur ongeveer vijftien gulden kostte. Als ik een cd wilde hebben van van 30 gulden wist ik dat ik daar ook twee turtles voor kon krijgen. Het waren moeilijke keuzes.

Leuk en tegelijkertijd moeilijk waren de avonden voor kerst waarop ik de binnenstad afstruinde, op zoek naar kerstcadeautjes voor mijn hele familie. Omdat mijn budget ongeveer één Turtle was, bestond mijn bijdrage aan de kerstcadeautjes onder de boom meestal uit marsen en snickers voor mijn broers en een nieuwe kerstbal voor mijn ouders. De hond kreeg een plastic kerstman om op te bijten. Op kerstavond gingen we naar de kerk, waar ik de hele avond met mijn broers de klok vooruit zat te kijken. Niet dat we zo gelovig waren, maar omdat het nou eenmaal zo hoorde. Meestal snapte ik geen woord van wat er gezegd werd omdat mijn gedachten meestal al bij de pakjes onder de boom waren.

Bij thuiskomst waren er pasteitjes met ragout en worstenbroodjes. Nadat de cadeautjes waren uitgepakt werd de kerststal even gerestyled. De schapen werden op het dak gezet. Jezus werd in de boom gehangen en Maria liet Josef voor wat 'ie was en dook het stro in met de Driekoningen, want zo was ze dan ook wel weer. Het hoorde er gewoon bij.

En dan waren er de twee kerstdagen. 's Ochtends kerstontbijt met kerststol waarvan ik alleen de spijs echt lekker vond en zoveel mogelijk eten dat ik tot het kerstdiner vooruit kon. Dan, zoals elk jaar, dezelfde kerstvideobanden kijken, eten, drinken, spelletjes doen, praten en lachen. En huilen omdat de hond de duurbetaalde snickers voor mijn broers had opgegeten.

De laatste jaren leek kerst anders. Iedereen had het druk, ik had het druk en de kerst leek gewoon een lang, vrij weekend waarin vooral heel veel gegeten en gedronken werd. De cadeautjes werden afgeschaft. De kerststal ging kapot. De kerstvideo's pasten niet in de dvd-speler. De hond zit bij Jezus. De jaaroverzichten werden grimmiger. De lampjes in de achtertuin werden afgeschaft omdat de kerstboom te groot werd. We gingen uit eten in restaurants waar je ongeveer acht Turtles per persoon moest afrekenen. Het veilige vroeger werd verleden tijd, ik werd volwassen en ik moest ineens allerlei beslissingen nemen; er werden afspraken gemaakt met schoonfamilies wie wat wanneer en waar zou vieren. Het was net zoals bij de kerk; niet omdat we er echt in geloofden, maar het hoorde er nou eenmaal bij.

Maar voortaan doe ik het anders. Ik heb weer een kerstboom. We kopen cadeautjes voor elkaar. De kerstfilms zijn intussen op dvd uitgebracht en er zijn uren besteed aan het koken van een kerstdiner. De kerstbeertjes zijn weer terug en er staat een nieuw, klein kerstboompje in mijn achtertuin waar de kerstverlichting wél in past. De mooiste kerstboom in jaren. Maar een huis maakt nog geen thuis. Dit jaar vier ik vier kerst met de mensen met wie ik het wil vieren. En niet omdat het er gewoon bij hoort.
pagina laatst gewijzigd op

117 opmerkingen

geweldig lang geleden dat ik z'n goeie column heb gelezen :respect:
echt herkenbaar, super leuke column! :respect:
He's back! :respect:
laatste aanpassing
(Y) heerlijk geschreven
laatste aanpassing
We gingen uit eten in restaurants waar je ongeveer acht Turtles per persoon moest afrekenen"­ hahahahahahaha!

leuk leuk
Haha, goed geschreven herkenbaar!!

Leuk
leest lekker weg, erg leuk geschreven
dit is echt de leukste column die ik ooit op flock gelezen heb :D

turtles rule!
Leuke column:D
Wauw, good one!
Helemaal gelijk, kerst gaat nergens meer over anno 2009 :no:
Een van de betere columns van 2009 (y)
goed geschreven (y)
TURTLES :respect: die had ik vroeger ook...
De kerstvideo's pasten niet in de dvd-speler. :roflol:
hij is fijn.­
complimenten
En de hond overleefde de Snickers? Of zit 'ie daarom bij Jezus? :p

Leuk stuk! (Y)
Leuk geschreven, mooie boodschap! Frank is terug :)

4 baasjes voor deze column
laatste aanpassing
Heeerlijk om te lezen!
heerlijk om te lezen.....ga zo deur(Y)
hele leuke column!

En huilen omdat de hond de duurbetaalde snickers voor mijn broers had opgegeten.­

Hierom moest ik wel lachen ^^­
Iets om over na te denken! (Y)

En die Turtles haha..
GE NI AAL :respect:
hoop dat we snel weer wat van je mogen lezen.

Bedankt!!
leuke column indd! :D
meer van deze :D
:lol: Betalen in een restaurant met turtles:P Super haha
En ja zo zie je maar...
Uitspraak van Salvo op donderdag 31 december 2009 om 16:01:
kerst gaat nergens meer over anno 2009

De kerst is niet meer wat het lijkt tegenwoordig, alles wordt groter, makkelijker en met meer stress...(n)
Haha top Column! Hier zou ik er wel meer van willen lezen:)
Uitspraak van Pseudonym op maandag 11 januari 2010 om 15:42:
Betalen in een restaurant met turtles

ik denk dat je hem nog eens overnieuw moet lezen
We gingen uit eten in restaurants waar je ongeveer acht Turtles per persoon moest afrekenen

HAHAHAHAHA Geniaal :roflol: