Partyflock

Kijk naar mij!

Kijk naar mij!

door , gepubliceerd op
Kijk naar mij! (afbeelding)
“In the future everyone will be famous for fifteen minutes” zei de grote kunstenaar Andy Warhol ooit. Sinds de industriële revolutie in 1860 opgang kwam, zijn de mensen in de wereld meer op zichzelf dingen gaan doen. Met uitvindingen als de mobiele telefoon en internet is de bal van het individualisme pas echt gaan rollen.

Gemakkelijk contact zoeken met onbekende mensen via chat-sites, even snel je vrienden aanspreken via SMS/ICQ/MSN Messenger etc. en niet te vergeten die websites voor mensen die moeite hebben met het vinden van een partner (of moeite hebben met het vast houden van de huidige partner; secondlove.nl?). Websites; je kunt het zo gek niet verzinnen of ze bestaan wel. Ontelbare blogs en fora waar iedereen de mogelijkheid heeft om zijn of haar stem te laten horen. Filmpjes op Youtube van mensen die wel honderd keer hard op muil gaan. Reportages over de hond van de familie van Bergen uit Vinkerveen die vandaag zijn eerste spuitje heeft gehad op Hart van Nederland. Iedereen wil zijn verhaal kwijt, en dat is waar het uiteindelijk maar nog om draait: aandacht.

Aandacht. Al sinds de mens bestaat, heeft het een behoefte gehad om te worden gezien en gehoord. Of het nu gaat om de aandacht van een geliefde door wie je graag gezien en gewaardeerd wil worden, of om de aandacht van een compleet onbekende gaat wanneer je op straat iets meemaakt wat opmerkelijk is. Allemaal willen we onze eigen portie aandacht, en met de komst van de individualisering is dit eigenlijk alleen maar toegenomen. Aandacht krijgen en geven is gezond. Het geeft een gevoel van waardering en euforie. En door de massale behoefte aan aandacht komen ook verborgen talenten steeds sneller in de spotlights (Brittain’s got talent, Myspace, etc.).

Toch is het met de komst van al die nieuwe media allemaal op hol geslagen. Een simpel voorbeeld is Twitter. Een programmatje waarmee je op elk moment van de dag, aan de mensen die aangesloten zitten bij je community, kunt vertellen wat je aan het doen bent. “15:03 – Ik keek net uit het raam en dacht een vliegtuig te zien, maar toen bleek het een vogel te zijn! Haha!”.

Maar ook de andere internet communities, als hyves en zelfs partyflock lijden (of toch met ei…) onder deze ontwikkeling. Fora waar iedereen zo luid mogelijk over de ander heen probeert te praten. Mensen die elkaar op een zo komisch mogelijke manier de grond in proberen te boren. Personen die zich aanmelden en hun profiel zo mooi (subjectief) mogelijk aankleden in de hoop dat wanneer er iemand langs zijn of haar profiel komt, toch even aandacht schenkt.

Aandacht die ze krijgen in de vorm van een berichtje, een krabbeltje, een reactie, of misschien een herkenning op een openbare plek. Uiteindelijk draait het allemaal om aandacht. Maar wat schieten we hiermee op? Wat schieten we ermee op door op fora zo hard mogelijk de ander omver te praten? Wat schieten we ermee op om ons op internet als perfect of juist zo imperfect mogelijk neer te zetten? Is dat het beeld dat we de gene die langskomt willen geven van onszelf? Vanwaar die ziekelijke drang tot aandacht?

Een dramatische gebeurtenis als het neerstorten van een vliegtuig in de polder, of een man die in een radeloze actie een aantal mensen dood rijdt tijdens een nationale gebeurtenis en direct is er weer die aandacht. Mensen hebben het zien gebeuren, of kende de vriend van de buurman die toevallig net naast de vrouw zat, wiens man is overleden. En weer is daar die vraag om aandacht. Iedereen wil zijn of haar verhaal kwijt. Ook al hadden ze er helemaal niets mee temaken, laat staan dat ze aanwezig waren.

Misschien dat ooit in de toekomst het verandert, en de mens weer meer waarde aan zichzelf gaat hechten, dan aan wat andere mensen vinden. Want helaas ben ik met het schrijven van deze column net zo schuldig aan mijn stukje aandacht, en heb ik uiteindelijk ook zelf “my own fifteen minutes of fame”.
pagina laatst gewijzigd op

217 opmerkingen

Erg goede column!


Uitspraak van Gelijk op vrijdag 5 juni 2009 om 12:24:
waardeloze column..­
schrijven over aandacht terwijl je zelf niets meer wilt..­
stumper!

:lol:
Je begon zo sterk
Waarom nou weer dat gebash op aandacht als je je er zelf ook aan schuldig maakt?
Dankzij dat gegeven heb je je hele column naar de grond gewerkt...­ erg jammer
het is jou in ieder geval gelukt.­ je hebt aandacht.­
Ik vind hem goed :D
Thomas: laat je niet gek maken.­ Ik vind het mieren geneuk op spelfouten ook irritant, ondanks dat het een "­goed"­ punt is.­ Ik vind je vragen aan de columnist echter wel interessant en had op een open discussie gehoopt.­ Maar zoals gewoonlijk, op het moment dat iemand commentaar geeft waar het meerendeel van de mensen vindt dat het "­goed"­ is, wordt je overrompeld door kritiek waar in bepaalde mate wordt gezegd dat je je bek moet houden.­

Aan de andere kant, op het moment dat je kritische vragen stelt, moet je begrijpen dat mensen dat niet altijd kunnen waarderen.­ Dus is het een logisch gevolg dat men probeert je te ondersneeuwen met eigen kritiek op jouw kritiek.­ Het is echter wel jammer dat je als zeikerd bestempeld wordt op het moment dat je kritisch durft te zijn, maar dat is daar inherent aan.­

Ik vind alleen die discussie over eigen mening vs stellingen deponeren vervelend, omdat mensen aan een bepaald punt voorbij gaan.­ Mijn mening: ik vind ook dat in deze column een mening teveel als feit wordt gedeponeerd en begrijp dan ook de vragen aan de schrijver door Thomas.­ Feiten als "­sinds de IR..."­ etc, geven de lezer het idee dat hier feiten gegeven worden welke waarheid zijn...­maar zijn het wel feiten? Deze vraag wordt hardop door Thomas gesteld en ik vind het dan ook jammer dat men zijn mond tracht te snoeren...­maar goed, ook die mensen die vinden dat Thomas zijn bek moet houden, hebben recht op die mening, alhoewel ik het jammer vindt dat men daardoor niet inhoudelijk op zijn vragen in gaat.­
Maar ook de andere internet communities, als hyves en zelfs partyflock lijden (of toch met ei…) onder deze ontwikkeling

dus toch met een ei..
lijden met ij wordt gebruikt als iemand ergens aan lijd,
ziekte of pijn

volgens mij zat et zo...
maarja ik kan me ook vergissen ben ook maar mens :)
Mocro gefeliciteerd met je diplomoo, homo!
Hmmm... Als we hier toch bezig zijn met schreeuwen om aandacht, wil je deze tekst in het echt zien? Toevallig weet ik
dat hij in de WittedeWithstraat staat, in het centrum van Rotterdam!

En wil je heel eenvoudig een weekendje Rotterdam winnen? Check dan deze site: www.rotterdamlife.com! Het is supermakkelijk, je moet alleen ff een reactie achter laten en dan maak je kans op een gratis proefabonnement van twee dagen in Rotterdam, inclusief leenfiets, overnachting in Hostel Room en kaartjes van het Rotterdam Uitburo! Lachen toch? Ik heb het ook gedaan; twee minuutjes. Meedoen kan tot 22 juni.

Nou, succes he!!
Het slaap wel aardig door nu voor mijn gevoel inderdaad, maar als niemand elkaar meer aandacht geeft wordt het ook zo'saaie bedoeling he.­
Mooi slot :jaja:
Leuke betrekking van Warhol en actuele voorbeelden als twitter en de laatste twee (voor Nederland) 'grote' rampen.

Misschien dat ooit in de toekomst het verandert, en de mens weer meer waarde aan zichzelf gaat hechten, dan aan wat andere mensen vinden

Ik denk niet dat dat de mens vroeger meer waarde aan zichzelf hechtte. Toentertijd werd er misschien wel meer waarde aan andermans mening gehecht. Iedereen wist wel iets over de ander (nu natuurlijk ook door de eindeloze internetprofielen, YouTube filmpjes, etc. Je zegt 't zelf al). Men praatte toen, denk ik, meer over de ander, omdat alles zo verborgen gehouden werd. Als de buren maar niet naar binnen gluren ;)

Maar leuk om te lezen (Y)

Nice.­ Ik ga meteen op twitter zetten dat ik je column heb gelezen

:lol:

NB: Fora!
laatste aanpassing
WAAAAAAAAARDELOZE column
Heb ik al gelezen ,
zit inderdaad iets van waarheid in.
maar het zit toch gewoon in de mens hoor!
doen we het niet via internet , dan doet het de mens wel publiek.
in het openbaar ,om in de aandacht te komen.
neem nu alleen die mensen .die vader die zijn hele gezin vermoord heeft
toch raar dat zulkse dingen meteen in de collum´s komen van de hoofdpagina van de krant
of iemand die op de koningin in rijdt , Everbody wants too be famouss
i,ve only was it for 15 minuts :lol:
Deze column is goed geschreven maar ik wil toch even wat opmerken,

Andy Warhol was een kunstenaar die van chaos en originaliteit hield en met deze opmerking wilt hij juist chaos wekken door een blik te werpen op de toekomst waarin iedereen beroemd is. Wat zal dat een heerlijk zootje worden, dat zou hij heerlijk vinden.

Verder kan je deze opmerking negatief (zoals jij doet) en positief bekijken. Denk je nou echt dat het allemaal zo is? Ik bedoel je ben wel een beetje over 1 kam schererig. Niet iedereen wil aandacht op de zelfde manier en niet iedereen is geinteresseerd in zichzelf.

En btw niet iedereen wil beroemd zijn;) en sommige zeker niet vor 15 minuten ;)
matige column. het onderwerp is oke, maar slecht verwoord. Je verhaal is eenzijdig en wat is het punt nou precies?
ook mis ik onderbouwing bij een aantal dingen die je zegt
ik wil je niet aanvallen, maar ook columns schrijven leer je met vallen en opstaan..
keep trying :)
(Y)
Ik vind er niks aan.­
dus nu ik hier op reageer betekent ook dat ik aandacht wil.­ Hmm mischien wel maar who cares
Het klopt wel wat er staat, maar ik vind het niet heel erg amusant verpakt ofzo..­

Een beetje saai zelfs!!
laatste aanpassing
Top! en het topje van de ijsberg.­ Dit gaat verder dan Internet, fora e.­d.­ dit is een afspiegeling van de maatschappij en hoe die op dit moment fungeert.­ Leuk verhaal en boeiend om daar over na te denken.­

Voor de mensen die het saai of dom of simpel vinden kan ik alleen maar zeggen:
Ondanks jullie kritiek geven jullie hem zoveel meer dan 15 minutes of fame.­ Over de meeste van jullie opmerkingen doe ik ongeveer 10sec en de helft vond ik niet eens de moeite waard om te lezen, waar doen jullie de moeite voor? al maken al die verschillende (uitgesproken) meningen het nog interessanter.­

Wat mij betreft is jou verhaal de 15 minuten (en meer) dubbel en dwars waard!
(Y)


Uitspraak van Brts op vrijdag 12 juni 2009 om 11:23:
Je verhaal is eenzijdig

ook de bedoeling van een column lijkt me!
Ferr
Artiest Ferro, Spokenn
Uitspraak van Renko. op vrijdag 5 juni 2009 om 09:12:
Omdat de mens een van nature kuddedier is.­ In in kudde moet er op een bepaalde manier gecomuniceerd worden om te overleven.­ Tel daarbij op dat de mens ook een sociaal kuddedier is.­ Net als apen hebben we echt de behoefte aan aandacht.­ Het zit in onze natuur.­

Neem bijvoorbeeld de behoefte van mensen om bij een groep te horen.­ Een leven als kluizenaar is een keuze die weinig mensen maken.­ Vanuit evolutionair perspectief is deze behoefte van mensen om ergens bij te horen, te verklaren uit het gegeven dat het leven in groepen in de vroege ontwikkeling van de mens een noodzakelijke voorwaarde was om te overleven.­ Voedsel was relatief schaars en met name voor de jacht was samenwerking onontbeerlijk.­ Individuen die samenwerkten en de opbrengst van de jacht deelden hadden een grotere kans om te overleven.­

je heb gelijk ik denk alleen dat de schrijver van deze column bedoelt dat we hierin steeds extremer worden...

Uitspraak van [SF] BeterAapdanNoot,Mies** op woensdag 10 juni 2009 om 17:41:
Misschien dat ooit in de toekomst het verandert, en de mens weer meer waarde aan zichzelf gaat hechten, dan aan wat andere mensen vinden

denk het niet
­[img width=480 height=360]http://zijnenhebben.files.wordpress.com/2009/02/liefde_deel_21.jpg[/img]
hahah wat zijn mensen eigelijk kansloos zielig he als t op aandacht aankomt :P


Look at me!! Look at me!!

leuk stuk wel (Y)
Uitspraak van DarinuH op dinsdag 9 juni 2009 om 03:31:
dus toch met een ei..­
lijden met ij wordt gebruikt als iemand ergens aan lijd,
ziekte of pijn

volgens mij zat et zo...­
maarja ik kan me ook vergissen ben ook maar mens

:lol: jij begrijpt er dus helemaal niks van ..
Ik vind 'm goed! (Y)
begrijp niet waar mensen zich druk om maken, als je je zo irriteert aan het feit dat mensen aandacht zoeken via social networks etc.­ Wat doe je zelf dan in deze omgevingen.­ Als je hier niets van wil weten, lijkt het me dat je ook geen lid word