Partyflock

De charme van het spel

De charme van het spel

door , gepubliceerd op
De charme van het spel (afbeelding)
Wat is dat toch tegenwoordig? Met de komst van de Nintendo 16 bit leek het allemaal zo onschuldig. Lekker Duck Hunt en Mario spelen. Leuk toch? Tegenwoordig is deze geweldige uitvinding al bijna in de vergetelheid geraakt door de komst van Joost mag weten hoeveel (spel) computers.

Het moet allemaal snel, digitaal en met vierdubbel stereo beeld en geluid om haarfijn mee te kunnen maken hoe men het elkaar in online games moeilijk maakt. Hele bevolkingsgroepen gaan mee in deze hype en een nieuwe term was geboren. De lan party. Wat kennis over pc’s betreft sta ik ongeveer op het niveau van een kleuter. En dan te bedenken dat er waarschijnlijk nu al kleuters zijn die er meer vanaf weten dan ikzelf... Generatie kloof zeker. Maar goed, ik weet dat als ik hem aanzet, er dan een schermpje verschijnt met "voer wachtwoord in" zodra als hier wat fout gaat dan ben ik al snel uitgerangeerd en hang ik bij de buurman aan de bel. Buurman; help!

De term lan party hoorde ik nu ongeveer een maand geleden voor het eerst. Het is echt un-real, en dan bedoel ik niet het tournament. Iedereen kent de clichés, dus die hoef ik niet te noemen. Toen ik hoorde dat een kennis van mij (die trouwens prima aan de clichés voldoet) naar een lan party voor gamers ging, was het eerste wat ik vroeg; een watte? Nu komt het; een lan party is een bijeenkomst voor gamers. Je stelt je een gamer voor als iemand die zichzelf dagelijks opsluit in zijn kamer om te kunnen gamen en uiteindelijk het spel te kunnen verslaan. Een zelf opgelegd isolement zeg maar.

Je zou zeggen dat het een goede afwisseling is om naar zo’n “feest” te gaan. Aanspraak met anderen, een beetje uit het isolement goed bezig! Toch? Of toch niet? Ik vroeg hem nadat hij er was geweest hoe het geweest was. Of er aardige mensen waren, gezelligheid, vrouwen, drank je kent het wel, dat wat je van een feestje verwacht. Ik kwam van een koude kermis thuis.. Hoezo gezellig? hoezo drank? Mensen? Vrouwen? Kom op zeg, ik ben hard aan het werk geweest en ben 1e geworden met een of ander spel waarvan ik het bestaan niet eens kende… hmz..leuk.. De lan party gaat maar lekker aan mijn neus voorbij!

In het digitale tijdperk kregen de bordspelen het zwaar te verduren. Lekker mens-erger-je-nietten zit er niet meer in. Wie kent het niet, bij opa en oma thuis aan de keukentafel ganzenborden of kwartetten. Niets mis mee! Nu ben ik niet iemand die de computers vervloekt, zeker niet. Maar ik speel ook graag een gezelschap spelletje. En ja, eerlijk is eerlijk, ook al gaat het om de gezelligheid, niemand houd van verliezen en ik al helemaal niet! Een van de mooiere uitspraken die ik laatst hoorde kwam van een vriendin van een vriend van mij; ze vroeg of we wat te doen hadden omdat ze naar een feestje ging en ze zou het wel leuk vinden dat wij met haar mee gingen. We maakten haar duidelijk dat we naar vrienden gingen om spelletjes te doen onder het genot van een hapje en een drankje. De reactie was geweldig: “Wat? Gaan jullie spelletjes doen terwijl ik naar een feest ga? Ik wil dat ook graag!“ We lachten, en bedankten voor het feestje. Die avond gezellig en ouderwets een bordspelletje gespeeld. Ik vraag me af of het ouderwets blijft, of dat het weer in populariteit gaat groeien.

Aangezien vooral de jeugd vatbaar is voor nieuwe dingen zou er hoop moeten zijn voor het bordspel. Alleen hopen dat de evoluties van Snoopy, Duck Hunt, Zelda en Mario de "jeugd van tegenwoordig" niet te diep in het isolement hebben getrokken.. aangezien, een bordspel ook een feest is, zoals alle feesten, die je niet alleen viert! En als je niet tegen je verlies kunt; win dan!
pagina laatst gewijzigd op

227 opmerkingen

Wat is het punt van die column? :S

Dat je onder een steen woont en eens iedere 20 jaar er onderuit kruipt om naar de WC te gaan?

LAN Parties bestaan al zo gigantisch lang... Volgens mij al sinds het moment dat multiplayer mogelijk was met meer dan 4 personen tegelijk.. En je hebt verschil tussen Gamers, Pro Games en Hardcore Gamers. Normale Gamers spelen mssn een uurtje per dag, Pro Gamers gaan voor het echte werk en willen het beste worden van hun klassement (lees: game). En dan heb je Hardcore gamers, tegenwoordig worden mensen die WoW spelen, gezien als Hardcore gamer. Spellen als WoW (= MMORPG) vereisen veel tijd, dusja.

Zo heb je Lan Party Tournooien zoals CPL (Cyberathaletic Proffesional Leage) met prijzen van $10.000,- . Gamen is dan ook een officieel sport geworden in de afgelopen jaren..

Maar het feit dat iemand een column over LAN Parties schrijft die totaal geen verstand van zaken heeft: ga terug onder die steen van je?!
laatste aanpassing
Wij spelen en computer games en bordspellen,, als we met zijn allen zijn spelen we "­mens erger je niet"­, "­monopoly"­, ganzenbord en noem maar op, af en toe spelen we spelletje op de computer..­ ben het er wel mee eens dat kinderen steeds vroeger, langer achter die computer zitten en dat het niet gezond is.­
(+JD!)
Werkzaam bij Audiophonik
Artiest Amanael
ac heen potje fifa op de xbox of een potje tekken op de ps2 is lachen toch?:)
Uitspraak van ..oO La Bengel Oo.. op maandag 18 augustus 2008 om 11:53:
SuperNin etc echt masterlijk!

de super nintento is nog steeds koning!
donkey kong, het level met het trein karretje :respect:
Frots
Werkzaam bij Total Asphyxiation
Werkzaam bij Cube
pc games tot 1996 (L)

Uitspraak van Secabre op dinsdag 19 augustus 2008 om 11:28:
Maar het feit dat iemand een column over LAN Parties schrijft die totaal geen verstand van zaken heeft: ga terug onder die steen van je?!

Heb jij verstand van columns dan?
laatste aanpassing
Bordspelletjes zijn altijd nog het leukst om te doen! Veel gezelliger dan op de pc tegen mekaar. Lekker met hapje en drankje erbij, zo kom ik de avond wel door ;)
ik zou zelf nooit naar een lan party gaan... lijkt mij geen zak aan... maar vind het wel leuk om te gamen af en toe :)
en bordspellen ruleren maar ga dan toch liever naar een feestje :D
ik own de shit op het gebied van Risk, monopolie, hotel, kaartspellen als toepen en jawel poker met als laatste schaken b)

Tevens ben ik ook wel in voor een spel counterstrike en online poker.

Voor de rest speel ik geen computer spellen.

Toen ik 5 jr was en we de atari hadden t/m het supernintendo tijdperk en de eerste 100 megahertz pc was ik totaal verslaafd aan computer spellen. Maar na mijn 13e/14e vond ik er opeens niet veel meer aan. :no:

En tegenwoordig nu ik het steeds meer heb gehad met de housefeesten, begin ik weer steeds meer zin te krijgen in spelletjes en andere toestanden. :yes:
Doe mij maar een feestje
Super smash bros. Brawl op de Wii Master spel :D

en anders voor de oudere, Worms Armegeddon op de PC

lache tog :)
Lan-Party word hier ook ff verkeerd in de spotlights gezet.
Zelf game ik ook en ben ook een aantal keer per jaar op een
Lan-Party te vinden.

Sommige mensen zitten echt alleen maar te gamen om te winnen, maar
zo is lang niet iedereen. Voor mij is het gewoon gezellig ouwehoeren
met de mensen waarvan je anders alleen een stem via internet hoort.

en dat er geen drank is: grote onzin!!

maargoed, als ik moet kiezen tussen een groot feest of een lan-party.
doe mij dan ook het feestje maar ;)
iemand zin in een potje dwergwerpen?
Goldeneye multiplayer.­
Uitspraak van langemike op maandag 25 augustus 2008 om 22:31:
Goldeneye multiplayer.­

:O maar dat was vet op de N64 B)
net zoals perfect dark :D
donkey kong op dat oranje ding :D
laatste aanpassing
Na een avondje stappen...­gaan wij altijd met ze'n alle bordspellen doen tot zondag laat in de middag...­

bordspellen rules
Uitspraak van Zeebaars III op woensdag 13 augustus 2008 om 09:23:
En tric trac Das echt de bom

BLOWER !!!


en backgammon natuurlijk ook de shit
blijven de ultieme coffeeshop spelletjes
Doe ook liever een dike pot RISK dan dat ik game!!!
Poker ook naturlijk maar dat vind ik niet echt een gezelschap spel de mensen die het wel zo zien pak dan ook hun geld af :P
laatste aanpassing
Uitspraak van Mental Wreckage op dinsdag 19 augustus 2008 om 00:20:
Bordspellen deed ik toen ik 8 was...­

Playstation 4 life

maarjah sommige mensen hebben wel vrienden waarmee ze nog spelletjes kunnen doen ;)
Speel ook Counterstrike (beta versies t/m Source) vanaf me 16de ben nu 24 en speel het nog steeds.­ Als ik niet aan het feesten ben zit ik te gamen.­ Verder is er toch niks te doen in deze wereld?
Dead or alive op de plays 2 (H) heel wat uurtjes bezopen gespeelt hahaha,
hooren werck 16 kom ik wel vaak, maar das geen spel daar, snap de
ik speel graag games...­maar ook bordspelen doe ik graag, net als kaartspelen...­
vroeger kon ik uren naar mijn tv scherm kijken terwijl ik online knalde met call of duty 4.­ nu ben ik meer buiten of op feestjes waar je met mijn leeftijd in kan komen.­
Uitspraak van _DramaQueen_ <3 op woensdag 20 augustus 2008 om 00:01:
de super nintento is nog steeds koning!
donkey kong, het level met het trein karretje :respect:
ik pleit voor electronische bordspellen :cheer: