Partyflock

To be or not to be: het rookverbod in de horeca

To be or not to be: het rookverbod in de horeca

door , gepubliceerd op
To be or not to be: het rookverbod in de horeca (afbeelding)
De EU voert het rookverbod in verschillende landen in. Ons voorgegaan zijn onder andere Ierland en België. Nederlanders zijn, volgens het RIVM, qua kwantiteit gemiddelde rokers. Toch verzetten, meldt de NRC, Nederlanders zich het felst van alle Europeanen tegen het aankomende rookverbod. Dat, terwijl de EU ons er op wil wijzen dat roken de op een na grootste doodsoorzaak is, 40% van de zieke Europeanen sterft aan rookgerelateerde kankers, in heel Europa. Uit onderzoek van de Nederlandse Gezondheidsraad naar passief roken blijkt dat de kans op kanker 20 % hoger is door mee roken. In kleine afgesloten ruimtes is de concentratie van schadelijke stoffen hoog en, tevens uit onderzoek, brengt een schadelijker effect te weeg op menselijke cellen dan het passief roken in buitenlucht of open ruimte.

In Ierland, sinds 29 maart 2004 het rookverbod een feit, zijn er in 2007 driehonderd horeca gelegenheden gesloten. Daarentegen is het percentage rokers, volgens Office of Tobacco Control, gestegen en blijkt uit een recente analyse een stijging in de omzet van de tabaksindustrie in Ierland. Ja, gestegen, dat lees je goed. De Morgen, een Belgische krant, bericht 20 % afname te zien in de reserveringen na de ingang van het rookverbod. ‘’Het is het doemscenario voor de horeca gelegenheden in Nederland’’ zegt een een in de horeca werkzame klasgenoot van mij. Met deze uitspraak schaart hij zich achter de KHN, Koninklijk Horeca Nederland, want zij vrezen een voelbare daling in de omzet na de invoering van het rookverbod.

Deze kritiek is Minister Klink een doorn in het oog. Uit zijn bevindingen, naar aanleiding van een onlangs gehouden onderzoek, voorspelt hij geen sterke omzet daling. Toch blijven de positieve als negatieve effecten lastig toe te dichten aan de doorvoering van het rookverbod. Het is moeilijk aan te tonen of deze gevolgen direct of indirect te maken hebben met het, even berucht als geprezen, rookverbod.

Maar het rookverbod is niet alleen kommer en kwel. In Amerika is sinds het rookverbod, sinds 2003 van kracht, geen omzetdaling maar een stijging geconstateerd. Luk Joossens, van de stichting tegen kanker in België, concludeert: "In de landen met rookverbod zijn de verwachte negatieve economische gevolgen in de horecasector uitgebleven. In de landen zonder rookverbod is de realiteit dat vele niet-rokers rokerige bars en restaurants ontwijken. Rookvrije bars creëren een gezonde omgeving voor klanten en personeel."

De overheid, minister Klink en de Stivoro doen ons een rooskleurigere toekomst beloven en deze zomer volgt de vuur doop. Is er sprake van bagatalisatie of vormt Nederland daadwerkelijk de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigd? Een ding staat als ’n paal boven water: de doorvoering van het rookverbod is een feit en geen enkele horeca gelegenheid in Nederland ontkomt eraan.
pagina laatst gewijzigd op

659 opmerkingen

ik ben het er fucking niet mee eens..­
in restaurants en eetcafe's kan ik het begrijpen
maar in de kroeg,, wat een onzin
ik vind dat elke cafe/bar/restaurant het zelf moet weten of je er mag roken ofniet
de klant kiest er toch zelf voor om te komen.. als je er niet tegen kunt heb je pech
enn als een eigenaar zijn tent rookvrij wilt maken moet ie dat lekker zelf weten
en het houdt me niet tegen om opstap te gaan, maar als een kroeg zo ruikt als de onderkant
van mijn broekspijpen weleens ruiken dann kom ik er toch echt niet:P
laatste aanpassing
Ik ben zelf een half jaar geleden gestopt met roken en het scheelt een hoop met ziek zijn enz.­ Als andere nog roken maakt mij niks uit maar hoe hier de rokers allemaal reageren met kankers toewensen enzo.­ belachelijk.­ En dat ze beginnen bij roken en dan bij je eten wat allemaal nog meer vind ik helemaal belachelijk.­ We lijken de jaren 70 wel met van die opmerkingen over de overheid die toekijkt over big brother.­ Die opmerking over dat mensen thuis gaan zitten en dat overlast bezorgt zegt meer wat over degene die overlast bezorgen dan over het verbod.­ Gedraag je dan maar gewoon^^­
En je over je vriendin gaan praten over haar eigen column is ook niet echt geloofwaardig, dat zou ik ook zo over mijn vriendin kunnen zeggen om haar tevreden te stellen.­
laatste aanpassing
Uitspraak van Early Gabber PapaWup op dinsdag 24 juni 2008 om 01:08:
ik zie de toekomst zo :

bij de fouillering de sigaretten verstoppen, en de pillen zo in je broekzak en mee naar binnen

Welcome to Holland"­

:lol::lol:
idd,
alleen sigaretten verstop je zo moeilijk..

in kleine kroegjes ok, daar hebben ze geen goeie afzuiging en shit enz.
maar in grote discotheken of op feesten, dat gaat erg moeilijk worden...
30.000 man erop controleren ofzo :roflol:
Uitspraak van Neelien :yes: op dinsdag 24 juni 2008 om 23:57:
Bij het uitgaan en vooral als je wat alcoholische drankjes op hebt hoort nu eenmaal roken! Zelfs voor de niet rokers moet dit een volkomen normaal beeld zijn!
Denk dat er best veel mensen nu gewoon lekker thuis blijven zitten met een groepje! En dat er veel geluidsoverlast bij komt van al die mensen die buiten staan te roken! Hoe dan ook denk dat het voor de horeca geen gunstige gevolgen heeft!

twee zielen 1 gedachte ;)
Uitspraak van wezzzuuh op maandag 23 juni 2008 om 22:23:
ik citeer del maar bent er niet mee eenslaatste aanpassing 23 juni 2008 22:29

wuehwha PRECIES SCHAT PRECIES :roflol:
laatste aanpassing
Uitspraak van Loesjah op woensdag 25 juni 2008 om 17:34:
ik zie de toekomst zo :

bij de fouillering de sigaretten verstoppen, en de pillen zo in je broekzak en mee naar binnen

Welcome to Holland"­

echthe.
Uitspraak van vorkje op woensdag 25 juni 2008 om 13:54:
ik vind dat elke cafe/bar/restaurant het zelf moet weten of je er mag roken ofniet
de klant kiest er toch zelf voor om te komen..­ als je er niet tegen kunt heb je pech

Dus als jij zware astma hebt en je kunt niet uit omdat daar rooklucht hangt vind jij dat lekker pech voor diegene?? Pff. Dit is nou precies hoe het altijd geweest is. En wat nu EINDELIJK gaat veranderen. Rokers denken echt dat ze meer zijn en dat ZIJ de dienst uit kunnen maken. Ik zie het probleem echt niet, het rookverbod is gewoon een kwestie van rekening houden met elkaar. Alsof dat zo erg is zeg. Gewoon lekker 5minuutjes naar buiten gaan met je peukie en voor de rest verandert er helemaal niets!


Gisteren was ik trouwens in het casino, daar hebben ze al van die glazen kooien klaarstaan voor volgende week. Alleen daar mag nog in gerookt worden. Het zag er echt te belachelijk voor woorden uit :P Vind het van de ene kant lullig voor de rokers, maar ik ben blij dat er eindelijk rekening gehouden wordt met mensen die wat dat betreft wel een bewuste keuze maken, namelijk om niet te roken!

Uitspraak van Looney Roeney op maandag 23 juni 2008 om 15:01:
en jij bent gewoon een blij wijf met je kuthond hij is echt lelijk zo baasje zo hond heh

Hahahaha uhhhhh?
Dus jij, met zo'n hoofd :
http://album.partyflock.nl/19751040.jpg
Durft te zeggen, dat mijn hond lelijk is? HAHAAHAHAHA!
*zegt maar niks meer*

Verder is MIJN hond heel erg lief hoor ;) En heeft hij totaal niks met het rookverbod te maken. Verder is het ook de bedoeling dat hier een discussie gevoerd wordt over roken/het rookverbod. En niet om mensen persoonlijk aan te vallen omdat ze een andere mening hebben of omdat je toevallig even niks meer in te brengen hebt.
laatste aanpassing
Uitspraak van [070] Party Rico op woensdag 25 juni 2008 om 18:19:
Hallo 200 euries voor een volle tank

Koop dan ook geen slurpende wagen ;) Hoppa opgelost! Scheelt gelijk het milieu én veel centen!

Uitspraak van Neelien :yes: op dinsdag 24 juni 2008 om 23:57:
Ze zijn maar al te blij met al dat geld wat binnen stroomt door de tabaksverkoop!

Daar zijn ze zeker blij mee en dat zullen ze ook wel voelen (en al wel lang berekend hebben). Maar onze fijne *kuch...* regering kennende zullen ze wel weer op het onderwijs of de zorg gaan besparen...
laatste aanpassing
Uitspraak van ' SaM ,- op donderdag 26 juni 2008 om 19:39:
...*­ regering kennende zullen ze wel weer op het onderwijs of de zorg gaan besparen...­

Ze gaan eindelijk besparen op de topinkomens! Werd tijd ook. Vieze rijke geldwolven...en dat van ONZE belastingscenten.
BULLSHIT!
Ik vind het rook verbod belachelijk....­Daarvoor ging het toch ook goed ?? Niemand zeikte erover.....­Als elke roker morgen stop met autorijden en roken is Nederland financieel naar de klote en ik zeg dit omdat ze blijven kloten met de bezine prijzen....­En zeg nou niet dat het niet zo is....­in de jaren 80 was er 1 autoloze zondag en dat zorgde toen al voor 100.­000de guldens schade.­ Moet je is nagaan als we het nu een week zouden doen...­Donder op met de hele Nederlandse regering.....­
Vanaf 1 juni gestopt met roken.... Rookverbod kom maar op :cheer:
Uitspraak van [NFN]Jens op woensdag 25 juni 2008 om 15:11:
En je over je vriendin gaan praten over haar eigen column is ook niet echt geloofwaardig, dat zou ik ook zo over mijn vriendin kunnen zeggen om haar tevreden te stellen.­

Hahaha, volgens mij ontgaat jou het sarcasme achter deze zin!!!!


Uitspraak van Hollowman op woensdag 25 juni 2008 om 00:59:
tering... %) je kon je eige column wel gaan schrijven.. :rot:

Al leek me dat wel duidelijk... ;-)
Ik kan der niets meer over zeggen..­ we gaan in staking..­ gewoon blijven roken! Roken is heerlijk vooral met een drankje erbij! In de sportschool ja ok geen puekkie...­ maar van me feestjes blijven ze af!!!!!
laatste aanpassing
Uitspraak van Pure-trance op donderdag 26 juni 2008 om 07:59:
Uitspraak van vorkje op woensdag 25 juni 2008 om 13:54:
ik vind dat elke cafe/bar/restaurant het zelf moet weten of je er mag roken ofniet
de klant kiest er toch zelf voor om te komen..­ als je er niet tegen kunt heb je pech

Dus als jij zware astma hebt en je kunt niet uit omdat daar rooklucht hangt vind jij dat lekker pech voor diegene?? Pff.­ Dit is nou precies hoe het altijd geweest is.­ En wat nu EINDELIJK gaat veranderen.­ Rokers denken echt dat ze meer zijn en dat ZIJ de dienst uit kunnen maken.­ Ik zie het probleem echt niet, het rookverbod is gewoon een kwestie van rekening houden met elkaar.­ Alsof dat zo erg is zeg.­ Gewoon lekker 5minuutjes naar buiten gaan met je peukie en voor de rest verandert er helemaal niets!

en de regering denkt (is ook) meer te zijn dan horeca gelegenheden, ik vind het is HUN kroeg/cafe en hun moeten er geld mee verdienen gaat me er niet om wie er last van heeft want iedereen komt er uit eigen wil het gaat me erom dat ik vind dat horeca eigenaren het gewoon zelf mogen weten waar voor ze kiezen en de klant zich moet aan passen of anders buiten moet blijven!!
Ik vind de regel nergens op slaan! Als iedereen stopt met roken gaan de benzine prijzen omhoog! in de krant stondt dat de prijzen van benzine in vergelijking met vorig jaar al 1,12miljard meer opbrengst heeft gegeven!

Ik ga lekker voor de deur opening staan met paar vrienden van me, voor het cafe en dan telkens alle rook naar binnen blazen (6)
ik vind het klote echt maar hoe zou het nou eigelijk op feesten gaan?
Uitspraak van Machinegun Donkey op dinsdag 10 juni 2008 om 19:39:
Alsof alcohol niet schadelijk voor de gezondheid is

precies zo kan je wel aan de gang blijven wat gezond is en wat niet! te lang in de zon zitten is ook niet goed, dus moet daar maar ook een verbod op komen :S!
kijk eens op www.rokerskerk.nl
of op mn hyve
tihaatje.hyves.nl
staat een top filmpje over het rookverbod op
Uitspraak van mama van yuri en timo op zondag 29 juni 2008 om 19:42:
vind het klote echt maar hoe zou het nou eigelijk op feesten gaan?

Dat vraag ik me nou ook af. een Thunderdome, een Masters, een Nightmare, een Decibel Indoor, een Trance Energy, een Sensation, in de jaarbeurs, brabanthallen, rai, ahoy, hmh?
laatste aanpassing
Ze sporen niet, we worden gewoon mishandeld!! Ik vind dat we gewoon mogen roken en dat ga ik ook ckr doen.­ Heb echt geen zin om elke keer in z'on klein kuthokkie te zitten of op straat gezet te worden!!
ik vind dit ongepast in de maatschapij :@
gewoon roken :D
en dat doe ik zeker b)
en als je met ze alle rookt op een feesie kunnen ze weinig doen ??
laatste aanpassing
als de regering niet over een rookverbod was begonnen was ook niemand gaan zeiken van 'EINDELIJK'
ik vind het klinkklare onzin.­ maar goed, wie ben ik he.­
Uitspraak van WannieCore op vrijdag 20 juni 2008 om 16:15:
en de coffeshops dan?

Hier mag je ze alleen nog maar zonder tabak smoken..
Rook is kut je weet toch, rook is niet chil man, stop met die rook, regel is master, hehe, lekker buiten roken, of binnen maar dan gevaarlijk mischien boete.­

Ehm, tja.­ What ever.­ Fuck of fucking fuck.­ Rook wel rook niet, ik ben het zat, met een gezwel aan je kont gat.­ LATER
rookverbod in de coffeeshop is inderdaad nog dommer.­

Nu moet iedereen thuis in de living naast zijn 5 jaar oude dochtertje blowe.­

Of buiten in de regen.­

Wat een oplossing *­applaus*­
wat een kud gezeik man van dat niet roke in de horeca ik vind dat die fucking mense die dit bed8 hebben dood kunne valle
RESPECT!!!! Rokers zijn zowat de grootste aso's die er zijn! Wij niet-rokers worden in het hele uitgaanscircuit - en daarbuiten - voortdurend verplicht in die vreselijke stank te zitten en ondertussen nog kankerverwekkende stoffen binnen te krijgen ook.­ Vervolgens stink je enorm.­ Echt vies.­ Ehhh ik bedoel gewoon GOOR! De frisse lucht is ver te zoeken.­ En het probleem is nog dat de rokers het zelf niet eens in de gaten hebben.­ Je merkt immers pas hoe vies het is als je zélf níet rookt.­
Nu op naar het algehele rookverbodhoud je bek maaar