Partyflock

De jongen van de slijterij

De jongen van de slijterij

door , gepubliceerd op
De jongen van de slijterij (afbeelding)
Ik help nog wel eens mee in de slijterij van mijn ouders. Misschien ken je de grappige film met Johnny Depp wel over het meisje van de chocolaterie, dat al haar klanten kennis laat maken met de geneugten van chocola en vervolgens een heel erg leuk en idyllisch Frans dorpje het genot van het leven laat zien. Toen ik enkele jaren geleden in de slijterij ging werken, wat voor mij vrij logisch was aangezien ik een zoon-moeder relatie met mijn baas heb, hoopte ik met diezelfde vrolijkheid mensen te kunnen verblijden met een heerlijk flesje wijn of het allernieuwste gerstenat. De realiteit is zoals altijd geen Johnny Depp-film. Begrijp me niet verkeerd; in de slijter bij u om de hoek komen veel echte wijnliefhebbers, bierkenners en mensen die een leuk cadeautje zoeken voor de Abraham of jarige in de familie. Maar als die de deur uit zijn worden ze vervangen door mensen waarvan je vaak uit de verste verte niet kunt zien wat er in hen schuilt. Soms duistere types. Allemaal mensen met een eigen verhaal. Soms voel ik me een praatpaal, een deskundige en een maatschappelijk werker in n.

Neem de pastoor die elke twee weken een fles cognac komt kopen. Of ik het in wil pakken, want het is een cadeautje voor iemand anders. Of de Jonge Vader die met zijn zoontje van vier binnen komt en met twee blikjes bier de winkel weer uit loopt, zijn zoontje bijna vergetend. En dat drie keer op een dag. De man die op elke doordeweekse dag bij mij een flesje jenever komt halen voordat hij in zijn moestuin gaat werken. Zegeltjes spaart hij niet. Op zaterdag komt hij samen met zijn vrouw braaf een grote fles jenever kopen. Uiteraard spaart hij alleen op zaterdag zegeltjes. De man van Turkse afkomst die vier keer per week door de achterdeur binnenkomt, zo snel mogelijk vijftien blikjes bier in een tasje wil hebben en hem al gesmeerd is als ik het wisselgeld terug wil geven. De deftige vrouw met het opgestoken haar, de dure jas met nog duurdere schoenen, het beatrix-accent die minstens drie keer per week een zakflesje cognac komt kopen voor in de soep. De mislukkelingen, de dronkaards, de werkelozen zonder toekomst. Alles komt bij mij binnenwandelen. Ik verstrek ze hun medicijn, zij geven mij geld en als een soort stilzwijgend pact knipogen we naar elkaar terwijl ik hun flesjes in vloeipapier rol. Het is mijn inkomen en hun pleziertje. Ik moet wel. Ik ben de jongen van de slijterij.

Zo kwam er bij mij elke koopavond een man zijn medicijnen halen. De man was gebroken. Hij was om de een of andere reden geroyeerd uit de Orde der Advocaten en zijn carrire was mislukt. Elke week kwam hij bij mij twee flessen wodka kopen. Liters. Hij kwam binnen, lachte even vriendelijk en ik wist wat hij nodig had. Zijn vaste recept. En hij had het echt nodig. Hij gaf mij zijn geld, ik gaf hem het enige lichtpuntje in zijn leven.De maandag erop kwam zijn moeder vertellen dat ze hem thuis gevonden had. Een overdosis slaappillen, vermengd met twee liter wodka was hem fataal geworden. Ze ging weer en op dat moment kwam de jonge vader weer binnen met zijn zoontje van vier. Ik keek naar de vader en naar het zoontje. De man keek glazig uit zijn ogen en zijn kind keek tegen hem op. Ik zei dat we geen bier meer hadden voor hem. De man haalde zijn schouders op en liep de winkel uit.En nog steeds, elke dag zie ik hoe de Jonge Vader met zijn twee blikjes bier voortaan uit de supermarkt naast onze winkel komt gelopen. Zijn zoontje achter hem aan. En als ik s avonds thuis kom, neem ik een ijskoude cola. Ik kan er niks aan doen. Ik ben de jongen van de slijterij.
pagina laatst gewijzigd op

375 opmerkingen

Uitspraak van *Bibiche* op dinsdag 22 januari 2008 om 11:36:
Geweldige column!!! Top geschreven!

:yes: niets aan toe te voegen!
Uitspraak van i!-е-!i op woensdag 23 januari 2008 om 03:07:
leuke column beetje demrimerend though. je zou rijke dronkaards moeten chanteren kan je 'savonds coke snuiven ipv cola drinken ^^

demrimerend?
Uitspraak van !screwyou! op maandag 28 januari 2008 om 19:35:
ik vind het belachelijk dat mensen meteen de kinderbescheriming willen bellen als vader een paar biertjes koopt!

zeker geen vader of moeder met alcoholverslaving jij ?!
Uitspraak van Mamma is de liefste :-) op woensdag 30 januari 2008 om 08:38:
Zo zie je maar dat alcohol word getolereerd in deze maatschappij.
Terwijl als je harddrugs gebruik al snel een naam heb.
Liever een snoepie of een snuifie dan een drankje.
UITERAARD ALLES MET MATE!!!!

Alcohol is ook een Harddrugs.. Net als Nicotine ed.
Alcohol met mate is ook geen probleem, maar er zijn idd meer alcohol problem dan drug's problemen. En alcohol problemen zijn ook de lastigste, vooral omdat het zo "normaal" is..
Iedereen doet het bijna wel, verjaardagen, bedrijfs borrels, geslaagd altijd als er wat te vieren is is er alcohol..
Kira
Artiest Mike G
:respect:goede column
Leuk Geschreven komt niet vaak voor dat ik een collum uitlees...!
ik snap hem helemaal go zo door !!
wat dramatisch
maar wel een mooi verhaal ;)(y)
alcohol maakt meer kapot dan je lief is....... :yes:
ik drink door de week niet meer ff omdat ik me zo verveel :o wat een verhaal....
Pfuuw egt goed geschreven!
las het met plezier:P
haha
Vrouwen maken meer kapot dan drank it goed kan maken :P
erg boeiend geschreven,

alleen durven veel mensen niet te vertellen dat ze aan alcohol-misbruik doen i.p.v. alcohol-gebruik

dat is het probleem
het is gewoon dat ze daar jack daniels hebben anders kom ik er nooit
maar ik vind die man met dat kindje maar een klootzak!
wat denkt ie mongool wel niet hier in brabant met carnaval lag er ook een klein kindje van nog geen jaar oud op de grond in de kou in het begin was het wel grappig natuurlijk maar naar een minuut of 10 ben ik er toch maar op af gelopen met een vriend van mij en ja hor toen kwam die moeder toevallig te voorschijn en maar lachen hahahahahaha
kutwijf! dat ze godverdomme op dr kind let
daar kan ik dus echt niet tegen he!
als je dan een kindje hebt zorg dr dan gewoon goed voor en loop niet bezopen door de stad met carnaval of iets anders!!!

maar toch vond ik dit stukje echt mooi om te lezen! ;)
laatste aanpassing
Goeie column inderdaad, tof dat je die man een keer zijn bier weigerde... ookal heeft het weinig nut omdat ie toch wel aan zijn bier komt, maar ja.
Alcohol en drugs kunnen allemaal leuk zijn, maar dagelijks van de plaat/kaart, dan ontvlucht je volgens mij de realiteit... genotsmiddelen moeten bij gebruik een toevoeging zijn, geen toevlucht!
En voor je kinderen heb je inderdaad gewoon te zorgen, dat je het voor jezelf maakt om de realiteit te ontlopen moet je zelf weten, maar laat je kinderen daar niet aan onderdoor gaan. Dat is je verantwoordelijkheid.
laatste aanpassing
Mooi stuk..:D
Supercolumn.. blijkt maar weer dat alcohol toch wel geaccepteerd wordt.. terwijl het toch een harddrug is mensen! :O

Als je een pilletje slikt of een lijntje snuift plakken ze meteen een plaatje op je maar mensen staan er dus ook niet bij stil dat alcohol ook zeer verslavend is ;) Dus.. zouden alcoholverslaafden een stickertje moeten hebben.. en dus pilleslikkers etc ook.. of niemand? zolang t allemaal met mate gebeurd zeg ik niemand :)
heel mooi geschreven!
ik vind dat ook altijd t mooiste aan in een winkel staan, dat elke klant zijn verhaal heeft. ik werkte op t station en daar kreeg ik veel zwervers..ook bizarre verhalen!
Uitspraak van Manouke O:) op zaterdag 2 februari 2008 om 13:26:
alcohol maakt meer kapot dan je lief is.......

ik kan er over meepraten;)

super goeie column (K)je voor jou:P