Partyflock
 
Forumonderwerp · 995728
­
 
De Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi, ooit een bron van inspiratie voor de Beatles en veel andere popsterren, is dinsdagavond in zijn paleis in het Limburgse Vlodrop overleden.

De Maharishi, die vermoedelijk 91 jaar is geworden, trok zich vorige week terug als leider van de door hem opgerichte Transcedente Meditatie-beweging.

De Maharishi (Grote Ziener in het Hindi) begon in 1955 les te geven in transcedente meditatie (TM), een door hindoes beoefende methode om de geest te leren beheersen. Nadat de Beatles in 1967 een van zijn lessen hadden bijgewoond groeide hij uit tot een beroemdheid. In 1968 bezochten de vier Beatles hem in Ashram, met in hun kielzog sterren als Mick Jagger, Marianne Faithful en Donovan. Het gerucht dat de Maharishi Mia Farrow, die ook mee was, lastigviel leidde ertoe dat hij bij de Beatles uit de gratie viel. John Lennon was zo kwaad dat hij Sexy Sadie schreef: "Sexy Sadie (lees: Maharishi), what have you done? You made a fool of everyone. Sexy Sadie, you'll get yours yet".

De Maharishi hield vol dat hij niets had gedaan en jaren later zei Paul McCartney dat hij daarin gelijk had. Volgens Deepak Chopra, een volgeling van de Maharishi en een vriend van George Harrison, was het in werkelijkheid zo dat het bij de Beatles niet in goede aarde viel dat de Maharishi hen aansprak op hun drugsgebruik.

De Maharishi bouwde zijn beweging uit tot een miljoenenbedrijf. Behalve popsterren, acteurs en regisseurs (Clint Eastwood, David Lynch) mocht hij ook politici en rijke zakenlieden tot zijn volgelingen rekenen. Lynch doet al meer dan dertig jaar aan transcedente meditatie en volgens hem heeft de Maharishi de basis gelegd voor wereldvrede, ook al is dat tot nu toe niet direct zichtbaar.

"De wereld lijkt er oppervlakkig gezien slecht aan toe te zijn, maar ik vergelijk het met een boom: er vallen gele, zieke blaadjes af, maar de Maharishi heeft de wortels gevoed. Heb even geduld, het (de wereldvrede, red.) is in aantocht", zei Lynch kort geleden tegen het persbureau Associated Press.

Naar schatting vijf miljoen mensen in de wereld doen aan TM. Dat betekent dat ze elke morgen en avond twintig minuten een duik nemen in hun bewustzijn door een mantra te prevelen. Een van die mantra's luidt: "Vecht niet tegen het duister. Breng licht en het duister zal verdwijnen". Donaties en lesinkomsten stelden de Maharishi in staat om op tientallen plaatsen in de wereld 'vredespaleizen' te laten bouwen. Ook financierde hij honderden scholen in India.

In 1974 stichtte hij in Fairfield in de Amerikaanse staat Iowa de Maharishi University of Management en zeven jaar geleden stichtten zijn volgelingen in de buurt van de universiteit een eigen gemeenschap: Maharishi Vedic City, inmiddels de enig volledig organische gemeente ter wereld. Ed Malloy, burgemeester van Fairfield en TM-beoefenaar, meent dat de Maharishi de geschiedenis in zal gaan als de uitzonderlijkste persoon die ooit heeft geleefd. "Het verheffen van de mensheid was zijn levenstaak", zei Malloy in reactie op het overlijden van de Maharishi.

Zijn aanhangers wijzen op honderden wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat stress vermindert, de bloeddruk omlaag gaat en de concentratie en prestaties verbeteren door meditatie. Sceptici maakten het plan van de Maharishi belachelijk om tien biljoen dollar in te zamelen om een eind te maken aan de armoede. Dat zou moeten gebeuren door de organische landbouw in de armste landen te ondersteunen.

De Maharishi werd naar verluidt op 12 januari 1917 in India geboren als Mahesh Srivastava. Zelf weigerde hij consequent te zeggen wanneer hij geboren was. Ook over zijn jeugd wilde hij niet praten. Wel is bekend dat hij natuurkunde studeerde.

In 1990 verhuisde hij uit Rishikesh in de Himalaya naar Vlodrop, waar hij op het terrein van een voormalig klooster een houten paleis liet bouwen. Hij bewoonde daar twee kamers, die hij de laatste jaren niet meer verliet. Zijn medewerkers in de hele wereld en zelfs in het paleis sprak hij nog slechts per video toe.

Uitspraak van permanent verbannen op donderdag 7 februari 2008 om 20:00:
Limburgse

Nu benny ook al, Ze vallen met de bosjes om hier :lol:
 
Uitspraak van Nexus.. op donderdag 7 februari 2008 om 20:02:
benny

Benny Jolink komt toch uit de achterhoek?
 
ok:/:\
 
Nou dan zijn de picknickmandjes in Yellowstone park eindelijk veilig

want ik denk dat BooBoo in zijn eentje niet zo veel lef heeft hoor :no:
Uitspraak van permanent verbannen op donderdag 7 februari 2008 om 20:00:
dinsdagavond in zijn paleis in het Limburgse Vlodrop overleden.­
ik haat sektes
alweer :o
Uitspraak van permanent verbannen op donderdag 7 februari 2008 om 20:03:
Benny Jolink komt toch uit de achterhoek?

Na een kort ziekbed is Benny Neyman op 56-jarige leeftijd overleden. ... De geboren Maastrichtenaar bracht in 2004 een Limburgstalig album uit. ...
Uitspraak van Nexus.. op donderdag 7 februari 2008 om 20:06:
Na een kort ziekbed is Benny Neyman op 56-jarige leeftijd overleden.­ ...­ De geboren Maastrichtenaar bracht in 2004 een Limburgstalig album uit.­ ...­

verkeerde topic?
 
Uitspraak van Nexus.. op donderdag 7 februari 2008 om 20:06:
is Benny Neyman

Oh dacht Benny Jolink

Nou dan gaan we gewoon nog Oerend Hard (y)

Tip zet eerst die video aan om alvorens de tekst te gaan lezen en free your mind.

:smoke:
 
Uitspraak van S.F.X. op donderdag 7 februari 2008 om 20:05:
ik haat sektes

Nee jij wilt met jouw geloof de wereld domineren :rot:
Uitspraak van permanent verbannen op donderdag 7 februari 2008 om 20:20:
Nee jij wilt met jouw geloof de wereld domineren

daar heb ik geen geloof voor nodig (y)
laatste aanpassing
 
Uitspraak van S.F.X. op donderdag 7 februari 2008 om 20:23:
daar heb ik geen geloof voor nodig

Jij bent toch moslim (althans dat zei je 3 weken geleden)
Uitspraak van permanent verbannen op donderdag 7 februari 2008 om 20:00:
Yogi,

­
R.I.P
 
Uitspraak van rOxXy :[ op donderdag 7 februari 2008 om 20:53:
R.­I.­P

:'(

He was more punk than me (voor de nofx kenners ;) )
laatste aanpassing
Uitspraak van permanent verbannen op donderdag 7 februari 2008 om 20:25:
Jij bent toch moslim (althans dat zei je 3 weken geleden)

SilverfaustX is in elk topic, wat hem op dat moment het beste uitkomt...:P
Uitspraak van permanent verbannen op donderdag 7 februari 2008 om 20:25:
Jij bent toch moslim (althans dat zei je 3 weken geleden)

nooit gezegd, en toen had je nog geen account dus zeker niet tegen jouw :o
laatste aanpassing
eindelijk kan die toko ook weg (Y)
Uitspraak van rOxXy :[ op donderdag 7 februari 2008 om 21:12:
SilverfaustX is in elk topic, wat hem op dat moment het beste uitkomt...­

(y)
 
Indiase Goeroe? Klinkt als een enge geslachtziekte....­