Partyflock
 
Forumonderwerp · 813669
­ Nederland
Werkzaam bij Symbiotic Sessions
Artiest {SHOWLIST artist 58830, 23062}
Ik had eerder zo'n topic als deze, maar daar is door lange inactiviteit niets meer aan toe te voegen. Vandaar opnieuw dit topic aangemaakt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ik schrijf nog wellis een kleine uitleg over verschillende aspecten van het producersvak, soms ook wat anders. Het leek mij overzichtelijk, ook voor mezelf, om ze in één topic te joekelen. Bij deze. Misschien heeft iemand er iets aan.
 
Hey Mindsynth,

ik heb het nog niet in je overzicht zien staan en ik loop er veel tegen aan:

ik heb een sample uit een nummer, maar ik wil alleen de vocals hebben. Hoe kan je netjes de achterliggende geluiden (andere instrumenten) wegwerken?
Artiest {SHOWLIST artist 23348, 26748}
Ik heb een vraag: Ik heb 2 boxen maar die zijn gewoon met een draadje niet van die leuke pluggen eraan, nu heb ik nog een versterker en ik wil die boxen op m'n pc aansluiten, wat voor kabel/stekker heb ik daarvoor nodig?
 
Ik wil een lap tekst over masteren :honger:
 
Artiest SinSuline
Uitspraak van verwijderd op donderdag 27 december 2007 om 09:35:
ik heb een sample uit een nummer, maar ik wil alleen de vocals hebben. Hoe kan je netjes de achterliggende geluiden (andere instrumenten) wegwerken?

tip: zoek de acapella... ;)
 
En als er geen acapella is ?
 
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 28 december 2007 om 13:51:
En als er geen acapella is ?

Bewerken met Adobe Audition of Cool Edit...
 
NIce:D Bedankt :P
 
Uitspraak van Mr Mindsynth op donderdag 3 januari 2008 om 20:01:
shit te laat...

:aai: haha
 
Artiest Diabolic
:D
Diabolic:
Hee ik zag je forumonderwerp over produceren,is al 2 jaar ofzo niet meer op gereageerd maar ik heb ff een vraagje...hoe kan je vocals vervormen,zwaarder maken..??

Hoop dat je me kan helpen..

Heb idd een tijdje niets toegevoegd. Maar twee jaar.. nou nou dat valt ook wel weer mee. Zo oud ben ik ook weer niet :p


Vocals zwaarder maken

Je kunt vocals zwaarder maken door deze in een wav-editor te transposen met behoud van lengte. Laad de file in Adobe Audition en ga naar effects->time/pitch->stretch(proces).
Zet 'm op 'Pitch Shift (preservers tempo)' en trek aan de balk tot je de gewenste toonhoogte hebt door te luisteren met 'preview'. Druk op ok en klaar. Om 'm op te leuken kan je er nog een chorus overheen gooien of iets anders.

Succes.
laatste aanpassing
MINDSYNTHS MINI COURSE OVERVIEW

Wat is een artiest?

wat zegt van Dale?

ar·tiest (de ~ (m.), ~en)
1 uitvoerend kunstenaar => kunstenmaker, performer

Nou dit zegt al een hoop, uitvoerend kunstenaar. Maarja, dan kom je op de eeuwige discussie 'wat is kunst?'.
Wanneer is een dj-bezig met kunst te vertonen? Mijn visie op kunst is wanneer iemand met bepaalde middelen zijn eigen emoties, inspiraite, denkbeeld etc. weet te uiten. Of dit nou wel of niet door de massa wordt begrepen of opgevangen.

Wat zegt van Dale?

kunst (de ~ (v.), ~en)
1 het creatief en origineel tot uiting of voorstelling brengen van gedachten of gevoelens op vaak ontroerende of schokkende wijze
2 elk van de disciplines die door kunstenaars beoefend worden
3 een of meer kunstwerken
4 door oefening en studie verkregen kundigheid, vaardigheid
5 wat door mensen en niet door de natuur is gemaakt => namaak

Dus als iemand platen draait met enkel het doel voor geld mensen aan het dansen te brengen en hier geen eigen motivatie of hoger doel mee heeft zou het geen artiest zijn, maar slechts een entertainer. Tenzij het natuurlijk zijn of haar eigen platen zijn.

En dan heb je dus nog wel betekenis 4 van het woord kunst, maar dit gaat over ergens goed en kundig in worden, en dan is iedere sport ook een kunst. Je zou dus het technisch erg goed worden in draaien ook een kunst kunnen noemen, maar ik zie dit toch als een ander soort kunst. Hoewel sommige deejays technisch zo goed zijn dat hun draaikunsten echt als kunst gezien kan worden, en dus eigenlijk ook kunstenaar zijn. Maar vaak hebben deze mensen ook de juiste motivatie gehad om te komen waar ze zijn.

Componeren/produceren is dus ook niet altijd kunst, als er iets van de artiest zelf in zit, zoals emotie, visie etc. dan is het kunst, is de plaat opgebouwd volgens standaard productie-regeltjes en enkel gemaakt om te scoren, dan kan je dit eigenlijk ook niet echt als kunst zien, maar slechts als een consumptie artikel.

Ik denk dat de combinatie van de juiste motivatie en tecnische vaardigheden ook nodig zijn om echt kunst te brengen. Iemand die absoluut niet kan schilderen zal het ook moeilijk krijgen om z'n emotie en visie etc. op een doek te krijgen. Hoe beter je technische vaardigheden, hoe intuitiever je jezelf naar voren kan brengen.

Dus wanneer is iemand artiest?
Dit heeft te maken met de motivatie van het betreffende persoon. Wil de persoon iets meegeven aan deze wereld, wil hij/zij mensen een emotie overbrengen, een visie uitdrukken, en laat hij/zij zich niet volledig sturen door geld en de wens van de massa? En is deze persoon bereid om kundig te worden met zijn middelen?

Artiest zijn zegt meer over wat de beweegredenen zijn van een persoon, en zijn niet alleen te toetsen aan hand van technische of sociale zaken, maar zit meer in de geest en drijfveer van een persoon. Een artiest beschikt over de kundigheid en motivatie om intuitief met zijn beschikbare middelen zijn hogere doel te uiten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Beginners: Wat heb je nodig om een beetje lekker te kunnen produceren:

Sequencer- Je overkoepelende software om je hardware, vst/software-synths&effects of audiokanalen mee aan te sturen. Behalve de bekende Cubase, zijn er een hoop alternatieven. Zoals Protools, Ableton Live, Logic, Cakewalk, etc. Cubase is een goed programma, maar zou voor mensen die net beginnen met software nogal moeilijk in te komen kunnen zijn. Wat gebruiksvriendelijker en steeds meer gebruikt is Ableton Live, welke ook erg geschikt is om live mee op te treden. En er is ook natuurlijk Propellerhead Reason, een volledig muziek productie systeem met daarin drumcomputers, samples, synthesizers, fx's en meer. Het is echter niet (direct) mogelijk via Reason hardware synths aan te sturen.

Geluidskaart - In je computer zit een geluidskaart, tegenwoordig meestal geintegreerd zit op het moederbord. Dit zijn meestal beperkte kaarten die niet ideaal zijn voor het maken van muziek.
Je kunt dus gaan kijken naar een betere geluidskaart. Al voor zo'n 100 euro heb je een kaart die al stukken beter is als de geintegreerde kaart.
Bij het aanschaffen van deze moet je o.a. letten op welke aansluitingen je nodig hebt voor je andere apparaten, dus midi, audio etc. Er zijn ook controllers met ingebouwde geluidskaart, zoals de Novation X-Station.

Controller - Normaal kan je alleen je muis en toetsenbord gebruiken om je sequencer aan te sturen, maar dit is natuurlijk verre van ideaal om bijv. een melodie in te spelen of een effect te sturen. Er zijn ontzettend veel verschillende controllers verkrijgbaar. Vaak zijn dit apparaten met een klavier en verschillende draaiknoppen en faders. Deze zijn via usb op je computer aan te sluiten en zijn vaak erg handig in het gebruik. Kijk hiervoor naar merken als bijv. Evolution, Novation, M-Audio, Korg, etc.

Weergave - Om goed te kunnen horen wat je doet, is het verstandig om niet op pc-speakers of met een hifi-set te werken. Deze speakers geven namelijk niet goed weer wat je eigenlijk aan het maken bent. In veel studios vind je actieve monitor-speakers, speakers met ingebouwde versterker die proberen het geluid zo puur mogelijk weer te geven. Omdat deze niet goedkoop zijn, en ook niet iedereen herrie kan maken in de ruimte waar gewerkt wordt zou een andere oplossing kunnen zijn om een goede kwaliteit koptelefoon aan te schaffen waarmee je wel dag en nacht vol kan blazen zonder dat men er last van heeft. Kijk bijv. naar de Sennheiser HD 580 of 280. Bedenk wel dat het masteren (fijnafstellen van het geluid) op een headphone toch niet helemaal een goed beeld geeft van hoe het uiteindelijk op speakers zal klinken. Kijk anders ook of je tweedehands een set monitors kan kopen.

Wat je er verder bij neemt of gebruikt is afhankelijk van jouw voorkeur en de soort muziek die je wilt gaan maken. Je kan bijv een hardware synthesizer erbij gebruiken. Zorg dan dat je er ééntje hebt die geluiden in zich heeft die bij jouw stijl passen. Verder zou je kunnen denken aan een drumcomputer of een sampler. Als je meerdere hardware apparaten hebt, dan heb je een mixertje nodig om het geluid van je computer en andere hardwarebakken samen te voegen en te regelen.

Maar misschien is het ook verstandig om eerst verschillende software-synthesizers (vst) te proberen. En daar je geluiden in eerste instantie uit te halen. Ook met programma's als Reason heb je een sequencer en diverse software synthesizers, samplers en effecten in één programma.

Laptopje:
(nieuw ca. 800Euro, 2eH ca. 350Euro)

Goede headphone:
(nieuw ca. 190 Euro, 2eH ca. 100Euro)

Reason
(nieuw ca. 350 Euro of 'proberen' 0 Euro)
of
FL-Studio
(nieuw ca. 220 Euro of 'proberen' 0 Euro)

Simpel controllertje:
(nieuw ca. 130 Euro of 2eH 60 Euro)

__________________

Alles nieuw & legaal: ca. 1500 Euro
Alles 2ehands & 'proberen' : ca. 525 Euro

Heb je al een leuke computer, dan gaat er natuurlijk een hoop vanaf. Ook extra speakers zijn natuurlijk welkom.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Yo, mensen ik ben weer terug... en wilde eerst even een stukje schrijven over het inrichten/bouwen van je studio (met dank aan www.tweakheadz.com ):

De Studio

Je wil je studio weer eens gaan verbouwen en verbeteren. Hieronder een aantal tips hoe je dit zo goed mogelijk kan doen:

Kamer
Als je kunt kiezen waar je je studio neerzet, kies dan altijd een rechthoekige kamer boven een vierkante. Ook een grotere kamer geeft minder problemen met geluid dan een kleinere kamer (vanwege geluidsreflecties). Als je een rechthoekige kamer hebt ga dan aan de korte muur zitten, zodat je speakers de langste afstand maken tot de muur. Hoe stiller de kamer van zichzelf is hoe beter. Veel mensen spenderen tijd aan de kamer zelf stil te maken en denken niet aan de objecten in hun kamer, zoals computerventilators, koelkasten, tv's etc stil te maken. Het is heel belangrijk dat je je muziek goed kunt horen, iedere ruis zorgt ervoor dat je slechter hoort en je muziek harder moet zetten. Hoe harder je je muziek zet, des te eerder krijg je last van oormoeheid en hoor je slechter wat je doet en gaat je gehoor sneller achteruit. Luister dus goed in je kamer wat er allemaal geluid maakt en probeer dit te minimaliseren. Je kunt dit doen met dure geluidsisolatiematerialen die het reduceren maar nooit helemaal weghalen. Een andere optie is om alle lawaaierige apparatuur in een soort kast te zetten die je vervolgens helemaal geluids dichtmaakt, dit is nog behoorlijk problematisch, want het geluid gaat hierdoor harder resoneren en alleen als het totaal geluidsdicht is werkt het goed. Ook krijg je problemen met je kabels. Een beter idee is misschien om een gat in de muur te boren en alle lawaaierige apparatuur in de kamer ernaast te plaatsen. Zorg dan voor een aantal usb of firewire hubs en monitor verlengkabels of wat je ook nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. Je zult in de andere kamer het lawaai van de verntilatoren horen maar een prettige stilte ervaren in je studio. Vergeet ook niet met dikke gordijnen het geluid van buiten te onderdrukken, en vraag je buurman (ook 's nachts) stil te zijn, je bent bezig goede muziek te maken namelijk.

Acoustiek
Je wilt natuurlijk dat je studio acoustisch goed in orde is. Om dit te testen klap je in je hand en luister of er enige vorm van galm of resonantie is. Je wil niet dat je klap van de ene kant van de kamer naar de andere kant stuitert. Haal een paar van die schuimplaten voor op de muur en ga aan de gang totdat je dit niet meer hoort. Hoeveel je doet is een kwestie van smaak en je hoeft vaak echt niet je hele kamer te behangen met dit spul, doe het stap voor stap. Het is zelfs het beste als je alles half doet. Heb je bijvoorbeeld tapijt, doe dan niets aan het plafond. Doe je de noordelijke muur, doe dan niets met de zuidmuur, ook oost-west etc. De kamer moet ook niet helemaal dood klinken maar je wil dat het geluid goed klinkt. Als je je studio inloopt moet je gelijk het gevoel hebben dat het qua geluid goed zit in die kamer. Als je voelt dat het totaal dood is, dan heb je waarschijnlijk te veel platen opgehangen, en hoor je alleen wat er erg dichtbij is. Dus haal niet alle klank weg, maar alleen datgene wat overdreven en irritant is. Met schuim verbeter je voornamelijk het geluid in midden en hoge frequenties, dus alleen dit is niet genoeg.
Voor de lage tonen zit het wat anders. Als de bassweergave in je studio niet in orde is, kan dit ervoor zorgen dat je de rest van het geluid minder goed hoort. Je kunt dit oplossen met bassvallen (bass-traps), er zijn verschillende soorten en dit zijn eigenlijk stukken materiaal voor in de hoeken van je studio. De eerste hoeken die je behandeld zijn degenen recht achter je als op je werkplek zit. Ga daarna verder met degene voor je, etc. Sommige zullen zeggen "waarom zou ik mijn bass zachter maken? ik wil al die bass!". Maar je wilt je bass horen en niet je kamer. Als dit in orde is zal je de lage tonen meer gedefinieerd en precies horen in plaats van een meetrillende kamer waar je los op gaat.

Werkplek
Zorg ten eerste dat je een relaxte stoel hebt, waar je uren achtereen lekker op kan zitten zonder dat je last krijgt of moet gaan verzitten. Een goede bureaustoel doet wonderen, vanwege de hoogte verstelbaarheid en omdat je dan makkelijk kunt draaien en wegrijden. Beter is ook als deze geen piepgeluidjes maakt als je erop zit. Het helpt als je tafelblad en stoel ergonomisch in orde zijn. Kijk ook naar bijv. een voetensteun. Informatie over de hoogtes en beste stand kun je bijvoorbeeld hier vinden.



Je bureau zelf is ook vrij belangrijk, maar als je naar de prijzen kijkt van speciale studio meubels ga je toch liever ergens anders kijken. Je kunt ook gewoon zo'n budget computermeubel kopen, met zo'n uitschuifbaar keyboard la'tje. Je zet daar je kleine verticale appratuur op (bijv. kaos pad, drumbak) en het zwaarde materiaal als grooveboxes op het bureaublad. Als je nog geen tweede scherm hebt, dan is ook een extra flatscreentje voor bijv. je sequencer een goede (en tegenwoordig niet zo dure) investering.

Armbereik
Op het moment dat je eenmaal op je werkplek zit, test met je primaire arm (de arm waarmee je schrijft en je muis bedient) wat je bereik is. Maak hiermee een circelvormige beweging en je weet wat je primaire werkgebied is. Test of denk na met welke apparaten, knoppen etc. je 95% van de tijd bezig bent en zorg dat deze zich binnen die circel bevinden, zodat je deze kan gebruiken zonder moeilijk te doen of zelfs op hoeft te staan. Dit kan heel erg veel tijd en moeite schelen. Je kunt ook nog wat andere belangrijke dingen in het bereik van je linkerarm zetten, maar je moet natuurlijk ook nog kunnen roken, drinken etc. Een bekend probleem is dat je eigenlijk zowel je computer keyboard als je klavier binnen handbereik wilt hebben. Soms is het beter je klavier links of rechts van je op een statief te hebben staan, het hangt ervan af hoevaak je deze gebruikt. Het nadeel hieraan is dat je dan anders voor je speakers zit en niet hetzelfde stereo effect hebt, een oplossing hiervoor kan een extra set monitors zijn.

Monitors
Hoe zet je nou je monitor speakers het beste neer? Belangrijk is o.a. dat de tweeters (hoge tonen) op oorhoogte zijn. Koop statieven of een andere oplossing zodat dit zo is. Ook helpt een statief of stuk schuim voorkomen dat heel je computerblad meetrilt. Zorg ook dat je het optimale stereo effect hebt wanneer je met je gezicht naar de computermonitor kijkt en je op je primaire werkplek zit. De speakers moeten met je hoofd eigenlijk een soort gelijkbenige driehoek maken, richt de monitors ook een beetje naar je toe. Je merkt dat als je muziek aan hebt staan en een beetje naar voren en achteren beweegt dat er één plek is waar het het beste stereo klinkt, draai je speakers zo, dat je zit/werkplek die beste plek wordt. Zet de speaker niet in een hoek van de kamer en ook niet op z'n kant, want dit geeft een vertekend geluid. Het is het beste om op je setup op de korte kant van een kamer te zetten, zodat deze naar de verste muur rijken.

Apparatuur
Je hebt de belangrijkste dingen binnen armbereik. De rest zet je naar rang van hoe vaak je het gebruikt verder weg. Zorg wel dat je per apparataat wel overal goed bij kunt als je daar behoefte aan hebt. Let er bijvoorbeeld ook op dat je bij de achterkant / snoeren van je mixer kunt zodat je wanneer je dat nodig acht gemakkelijk je setup kunt wijzigen. Vooral de apparatuur die je één keer insteld en vervolgens niet meer bestuurd (bijv. fx.) dus naar achteren, en de stuff waar je veel mee bezig bent dus naar voren (keyboards, groovebox, etc.). Als je veel spul hebt kijk naar manieren om deze in racks te plaatsen.

Kabels
Ja, je zit met een hoop kabels en wat is nou juist om ermee te doen. Er zijn veel mensen die tie-wrap's gebruiken om alles nice er uit te laten zien. Maar de nadelen zijn eigenlijk groter. Als je één apparaat wil verplaatsen of verwisselen zal je het weer helemaal los moeten snijden, wat niet erg handig is en bovendien gevaarlijk (ook voor je snoeren). Je wilt toch een bepaalde flexibiliteit in je studio. Als je je studio aan het bouwen bent leg dan eerst de stroomkabels, leg ze zo dat ze audiokabels in een hoek van 90 graden kruisen. Voorkom altijd dat audiokabels paralel lopen met stroomkabels omdat dit 60Hz ruis veroorzaakt. Zorg er ook voor dat audiokabels uit de buurt van adapters blijven om vergelijkbare redenen. Als je veel apparatuur hebt, en eigenlijk vaak van setup wilt veranderen of simpelweg te weinig kanalen op je mixer over hebt, dan kun je er goed aan doen om een patchbay te kopen. Het is even wat werk om alles aan te sluiten, en je hebt wat kabels extra nodig, maar het geeft ook veel vrijheid en gebruiksgemak om je setup flexibel en zonder klooien met kabels te veranderen.

Ruis
Je kent het wel, de ruis die je hoort door je geluid, je wil hier natuurlijk vanaf. De oorzaak hiervan kan zijn de aarde van stroomkabels, slechte audiokabels, tv-kabels, oude apparatuur met beschadigde stroomvoorziening, apparatuur met slecht of kapot interne aarde of kabels die langs magnetische velden lopen. Om hier vanaf te komen kun je een aantal stappen ondernemen. Je wil dat al je apparatuur dezelfde weg volgt naar de aarde. Zorg dus ten eerste dat al je apparatuur op hetzelfde stroomcircuit in huis is aangesloten, maar houd wel de limieten van dat circuit in de gaten en kijk altijd uit met stroom.
Ten tweede, gebruik altijd gebalanceerde apparatuur met gebalanceerde kabels (TLS & XLR). Als je toch ongebalanceerde gear hebt, houd dan de kabels kort. Lange RCA (tulp) kabels hebben grote kans tot het oppikken van ruis. Zeker als je werkt met een mixer is dit heel belangrijk, één slecht geaard apparaat, of één slecht gesitueerde ongebalceerde kabel kan je hele mixer volgooien met ruis. Vooral oude synths zijn vaak ongebalanceerd en kunnen problemen geven, je kunt hiervoor van bijv. van Behringer een zogehete direct box kopen.
Houd ten derde audio kabels uit de buurt van adapters, en zorg nogmaals dat audiokabels niet paralel lopen aan stroomkabels. Hiermee kan ruis ontstaan vanwege de magnetische velden die zich om kabels heen vormen. Als je nog steeds ruis hebt, ga dan na, vooral als je een mixer gebruikt, waar de ruis vandaan komt. Test de appatuur één voor één door met de schuiven van je mizer op normaal volume te spelen, of de apparaten één voor één aan te sluiten. Als je weet waar het vandaan komt check dan alle kabels die hiermee te maken hebben. En ga zo door met zoeken. Als het dan nog steeds niet helemaal weggeminimaliseerd hebt of weg gekregen, dan zijn er nog diverse produktjes en kastjes die je kunt kopen die dit kunnen elimineren.

Verlichting
Dimmers en felle lampen kunnen ook de ruis in je systeem verhogen. Koop daarom een aantal laag-wattage lampen. Ook is meer ambient sfeer vaak een meer creatieve omgeving om in te werken dan bijv. TL-licht. Zorg verder dat je geen lichtreflectie op je scherm ziet, dit voorkomt irritatie en hoofdpijn.

Handig
Het is erg handig om een goede set schroevendraaiers in je studio te hebben liggen. Ook een draadstripper kan vaak van pas komen. Zorg verder voor een zooi extra kabels en verloopstekkers. Een kruimeldief kan ook handig zijn. Misschien ook iets om je apparatuur stofvrij te houden of maken. En maak er tenslotte ook natuurlijk een leuke ruimte van, waar je je creatief en op je gemak voelt. Het hoeft echt niet allemaal zwart, grijs en apparatuur te zijn in je studio, een plantje mag best.


Veel succes!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Kickdrums

De kickdrums (bassdrum) en de hihats zijn verreweg het belangrijkste in de housemuziek. Zonder deze is het eigenlijk geen dance te noemen. Je kunt een plaat maken met enkel beats, en mensen kunnen erop dansen. Met alleen melodische elementen, vocals en effecten wordt dit erg moeilijk.

De basis van een housetrack zijn dus de kicks en de hihats. Omdat dit het basiselement is moeten deze eigenlijk wel goed zijn wil het een goede plaat zijn. Als je het hebt over de dans-effectiviteit van een track dan is de rest ondergeschikt.

Kickdrums
De Kick of Bassdrum is erg bepalend voor de stijl van een plaat. Ga je voor diep, rond, rauw, pompend, zuigend of whatever. Als je gaat zitten om een track te maken, en je hebt een beetje in hoofd wat je wilt gaan maken, zorg dan dat je de juiste bassdrums al klaar hebt. Je kunt natuurlijk gebruik maken van gesamplede kicks van anderen, al bepaald dit gelijk de soort track, en het liefst wil je zo veel mogelijk een eigen track hebben.

Kickdrums maken:
Het mooiste is natuurlijk om je eigen kickdrums te maken of samenstellen. Pak je wav-editor en ga eens experimenteren met kickdrums. Begin bijvoorbeeld met een standaard 808 of 909 (de 'moeders' van de meeste bassdrums) en speel met de mogelijkheden van het programma. Maak zo een aantal verschillende kickdrums.
Vervolgens ga je deze kickdrums weer over elkaar heen plakken, gebruik daarvoor bijv. in Cool Edit de multitrack editor, of mix-paste de kickdrums over elkaar heen.
Als je een mooie cleane kick wilt houden, let er dan op dat de kick niet gaat clippen, in het rood gaat. Dit kan je voorkomen door de volumes van de verschillende elementen lager te zetten.
Om een kick meer punch te geven, kun je een korte tik aan het begin van je bassdrum plakken, je kan vaak het beste een tik-geluid (ride) of een omhoog-gepitchte kickdrum gebruiken.
Vervolgens of daarvoor al kan je kiezen hoe de staart van de kick komt te zijn door weer met andere effecten etc. te spelen.

Blijf altijd doorgaan met kickdrums maken, zet deze met een logische naam in een eigen mapje, en blijf ze combineren evolueren en updaten. Zo heb je na een tijdje een vette familie van zelf gemaakte kicks.

Het kan helpen om van tevoren te weten in welk bpm je muziek wilt gaan maken. Je kunt er dan voor zorgen dat je kick precies de lengte heeft die vullend is tot aan devolgende beat.

Hoe weet je hoelang je kick moet zijn met het betreffende bpm?
Dit is eigenlijk een heel makelijk sommetje, gewoon 60 delen door je bpm en je hebt de tijdsduur van één beat.
bijv. 140 bpm... 60 delen door 140 = 0.428571428571428571... Rond dit af naar 0.428 seconden.

Als je dit weet kan je een leuke zuigende kick maken, door binnen deze lengte je bassdrum af te sluiten met een omgekeerde bassdrum.

Wat voor kick moet je hebben?
Dit is echt helemaal afhankelijk van je stijl, of wat je wilt maken. Misschien verzin en creeer je wel je eigen soort stijl door een eigen soort bassdrum te maken. Probeer ook eens iets onlogisch (bijv. een gesample koekepan ofzo) door je kickdrum te mixen om een lekker vage sound te krijgen. Wat ook altijd werkt is om met meerdere kicks te werken in je productie. Bijv. een diepe kick, een hoge kick en een lange kick of zo. Speel met de waarden van deze kicks tot je het juiste geluid krijgt. Aanraders zijn bijv. de sample-start (op welk punt de kick begint) de pitch (toonhoogte) en bijv. de attack (hoe snel de kick opkomt) en de release (hoe lang 'ie doorklinkt).
Ook met filters kan je leuke dingen bereiken.

Zorg ervoor dat je basiskicks waar je mee begint altijd goed zijn, met effecten kan je een hoop, maar het is heel moeilijk of van een flutkick een pompende knalbassdrum te maken.

Er is veel te vertellen over alleen al de bassdrum. Dit is lang niet alles maar het zal je al een heel end op weg helpen. Later kan je ook nog gaan spelen met de relatie/samenspel tussen je kick en de basslijn en gaan experimenteren met compressors en limiters, maar daar wil ik het nu nog niet over hebben. Over hihats en percussie ga ik het binnenkort wel hebben.


Toevoeging:

Probeer niet de kracht van je kick uit effecten te halen, zorg dat je basiskicks goed zijn, en maak ze vervolgens eigen door wat met verschillende waarden en/of effecten te spelen. Vaak kan je het beste minstens één 'schone' kick erbij hebben zitten anders wordt het echt alleen een zuigende brei. Een compressor bijv. wordt ook als effect gebruikt om het allemaal af te stellen, maar je basis moet echt uit goed werkende en klinkende kicks bestaan. Een chorus kan soms het gewilde effect geven, maar meestal gaat dit ten koste van je dynamiek en punch. Een delay zou ik ook niet zo snel op een kick gebruiken, maar na 6 Scream bakken kan alles interresant klinken. Experimenteren is altijd goed, een goed idee zou kunnen zijn om over je experimentele kick weer wat schone kicks te layeren om je punch etc. terug te krijgen. Misschien de hele meuk in een combinator gooien.laatste aanpassing 1 maart 2006 00:06


Succes, en veel plezier.

- - - - - - - - - - - - - - -

Agressieve Kickdrums

Om zelf succesvolle hardcore-bassdrums te maken kan je verschillende geluiden tegelijk gebruiken. Het stapelen van samples wordt Layering genoemd.

Layeren is dus niets anders dan verschillende geluiden tegelijk gebruiken. Gebruik dus verschillende kicks en ticks over elkaar, wat distortion, compressie etc. en met de waarden spelen tot dat het bevalt. Pas de effecten op de verschillende kicks apart toe, en enkele effecten weer over de geluiden gezamelijk. Zorg voor punch door bijv. een omhooggepitchte bassdrum eroverheen te gooien.

Reason Voorbeeld:
Maak in Reason drie NN-19 samplers aan. Laad in ééntje een 909, in de tweede een 808, en in de derde een lange lage kick met een lange release.
Hang er een Matrix en een CV Splitter aan zodat je alledrie de samplers met één Matrix kan aansturen. Speel de kick af d.m.v een Matrix pattern. Laat de kicks lopen. Pitch de 808 ver omhoog, en speel wat met de fliter, de attack en de sample start. Gooi over de derde NN-19 met de lage kick één of meerdere scream-bakken en klooi wat tot het aggressief klinkt. misschien nog een maximizer, limiter of whatever eroverheen als je 3.0 hebt.
Speel nog wat met de onderlinge volumes, de filter, attack en sample start van de 909. Gooi over het totaal, bijv op je Mixer of Line Mixer nog een Mclass Mastering Suite Combi en ga aan de slag met de verschillende waarden als bijv. loudness, limiting etc. Mis je nog iets, gooi er nog een lage kick overheen, haal weer wat weg, experimenteer. Koop vervolgens oordoppen voor je huisgenoten.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Hardcore Synths

Iedere synth kan bijna een hardcoresynth worden met wat trucjes:
- Speel met distortion (uiteraard) of LFO of filters.
- Zet een tweede oscilator of synth op + 3 of + 4 (dus dat je twee noten aanslaat, de noot die je speelt en die noot +3 of + 4. , je kunt evt. ook je midi-pattern kopieëren naar een ander kanaal of synth en deze pitchen)
- Werk met de pitch bender / wheel om slides te maken i.p.v. losse noten.
- De melodie kan een hoop doen, zoek de duistere noten en maak een donkere melodie.

Verder zou je nog kunnen proberen om oude analoge bakken of softsynths daarvan te bemachtigen. Deze geven vaak wel het gewenste rauwe geluid. Maar met wat tweaken, effects en de juiste noten zou je er al uit moeten komen.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Drum Plaatsing

Tsja, eigenlijk zijn niet echt regels voor, maar wel dingen die het altijd goed doen..

Voorbeeldje van positionering in een 16-stappen drumcomputer:

kicks: 01 - 05 - 09 - 12 (uiteraard) (evt.+ 13 of 14)
closed hihat: 03,04 - 07,08 - 10,11 - 15,16
open hihat/cymbal: 03 - 07- 11 - 15
snare: 05 - 13 of bijv. 05 - 12 of 04-07 + 12-14
clap: ipv snare of: 05 - 13 of 04 - 12 whatever.

Dit is echt een basis, begin misschien hiermee, maar probeer ook veel te varieëren met andere posities en geluiden. Je kunt binnen 1 drumbak het beste zorgen dat er niet te veel drums op de zelfde plek staan en dat je zoveel mogelijk verschillende geluiden gebruikt. Hier wordt het geheel dynamischer van.
Vaak is het ook juist zoeken naar die ene tik op die juiste (eigenlijk juist verkeerde) plek die net effe die lekkere zwoei geeft, soms betekend dit dat je eigenlijk tussen twee posities in moet gaan zitten. Dit kan je oplossen door of de sample start van je sample later te zetten, of door er een 32 stappen pattern van te maken en 'm op dubbele snelheid te draaien zodat je het dubbele aantal posities hebt.
Wat ook help is om de plaatsen die je niet gebruikt 'op te vullen' met wat andere tikjes en tokjes, extra andere high pitch bassdrums, abstracte fx whatever. Bij techno mag de percussie ook best niet meer van elkaar te onderscheiden zijn en één grote brei worden. Gooi gerust een aantal ritmes over elkaar heen totdat je de sound krijgt die je wilt. Ga daarna de samples muten die niet bij lijken te dragen aan de groove. Let ook goed op je eq, zodat het niet allemaal elkaar wegdrukt etc. Voor een volle technopercussie wordt vaak compressie en dan met name sidechaining compressie toegepast. Over compressie kan je verder in een andere tekst meer te weten komen.

succes.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Breakbeats Recyclen

Hoe maak je vette eigen breakbeats, zonder deze zelf te hoeven rippen uit oude platen etc.? Eigenlijk is dit heel eenvoudig en doeltreffend. Wat je eigenlijk doet is het stelen van de positionering van een breakbeat die je al hebt.

Ga uit van een klassieke of vette breakbeat die je hebt liggen. Je kunt kiezen voor een .Rex-drum en deze gebruiken, of voor een sample of loopje dat je nog ergens hebt liggen.

Heb je een programma als Propellerhead ReCycle, dan is dit heel goed te doen, en ook een handige en dankbare bezigheid. Ik werk zelf niet vaak meer met ReCycle, dus vertel ik het vrij grof, maar dit moet lukken. Laad je breakbeat in in ReCycle. Vervolgens kan je met wat opties de beginpunten van de individuele drums van je loop aangeven. Er komen dan van die verticale lijnen te staan op de positie waar de drums beginnen. Dit zal je met de hand nog vaak moeten aanpassen en scherpstellen om het goed te krijgen. Wat je vervolgens kan doen is of de individuele parts van de loop aanpassen in pitch of andere waarden. Óf je kan andere eigen samples in de plaats van de aanwezige geluiden plaatsen, met behoud van de positie van de drums. Deze kan je laden in ReCycle en plaatsen op de plek binnen de loop waar je deze wilt hebben. Op deze manier behoudt je de posities en daarmee het ritme van de originele loop maar verander je de sounds naar je eigen smaak en maak je eigenlijk je eigen loop als .rex of .wav om in je producties te gebruiken.

Een andere manier, als je geen Recycle hebt is om bijv. in Reason, Fruity of whatever een bestaande breakloop te triggeren/loopen en goed te luisteren. Kies vervolgens drum (of andere) samples die je wilt gebruiken om je eigen breakbeat te maken. Soms is het nodig om je drumpattern twee keer (of meer) zoveel stappen binnen de 4 maten te geven. Dus 32 tikken in 4 beats ipv 16, zodat je er beter tussen kan gaan zitten. Kies eerst een kick, en zet deze op de posities waar in de breakbeat de kicks hoort, vervolgens de snare, hi-hat, crash, whatever totdat je alle geluiden denkt te hebben overlapt. Mute daarna de breakloop en luister hoe het klinkt. Waarschijnlijk om het lekker te laten lopen zul je nog moeten tweaken aan de pitch, volume, filters etc. van de individuele sounds voordat het allemaal juist klinkt. Misschien nog een master effect als compressie over al deze geluiden en voíla. Een eigen breakbeat en niemand weet dat je uit bent gegaan van een bestaande loop.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Monitor Speakers & Headphones

Veel mensen vragen zich af wat nou de nuttigste eerstvolgende aankoop is bij het produceren.

Een aankoop die nooit echt een miskoop is, is een set goede monitorspeakers, of een goede hoofdtelefoon. Je moet immers kunnen horen wat je doet. Veel hifi-sets, versterkers of pc-speakers hebben allemaal vreemde extrabass 3dsurround loudness en andere onzinnige manieren om het geluid op te pompen. Maar let op dat dit dus niet het geluid is wat je aan het maken bent. Je wilt het liefste tijdens het produceren zo goed mogelijk horen wat je doet, zonder dat daar een of ander raadselachtig hifi-effect overheen zit.

Denk er daarom over na om eens een set monitor speakers aan te schaffen. Een veelgemaakte keuze en ook door mij en anderen aangeraden product zijn bijv. de KRK Rockit RP6 actieve (= met ingebouwde versterker) nearfield monitors. Voor een relatief ok-prijs heb een set goede speakers in huis.



Heb je niet de mogelijkheid flink te blazen in je huidige studio of werk je veelal 's nachts, kijk dan naar een goede kwaliteit hoofdtelefoon als de Sennheiser Hd-580 of 280, Let wel op bij het produceren op headphone dat je het geluid niet te hard hebt staan, en dat je het ook af en toe terugluisterd op speakers. Het kan af en toe nogal een vertekend beeld geven.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Frequenties

Net als met licht, is geluid opgedeelt in frequenties. En ook net als met licht zijn hele lage en hele hoge frequenties voor de mens niet waar te nemen. Daartussenin zit het gedeelte waar je je mee bezig houdt.

Het belangrijkste wat je moet weten is dat als een goede eindmix wilt hebben in je track, je ervoor moet zorgen dat de frequenties van je geluiden elkaar niet (teveel) overlappen. Zie het geluidspectrum als bijv een stapel, je kunt er het beste voor zorgen dat niet teveel op dezelfde hoogte ligt anders wordt het instabiel. Zorg dus dat de individuele sounds ruimte maken voor elkaar.

Het apparaat wat uitgevonden is om dit te kunnen doen is de equalizer, afgekort EQ. Deze wordt veel gebruikt om bepaalde frequenties van geluiden naar voren te brengen, maar veel beter werkt het om frequenties van andere geluiden juist te minderen. Let dus op dat bijv. je leadsynth niet de bassdrum 'wegdrukt', en je snare niet weer teveel van je synth inpikt. Met veel eq's of spectrum analysers kan je precies zien werk bereik je sound heeft. Pas deze aan met je eq door overlappende frequenties weg te draaien of te minderen en maak nette 'pakketjes' van al je sounds. Heb je teveel, en overlapt het teveel, dan wordt het een zooitje en komt geen van de geluiden er goed uit.

Sommige muzikanten, vaak toetsenisten etc, spelen met twee handen hun melodieen in, dus met links een begeleiding. Doe dit niet, omdat je hier vaak teveel frequentie gebruikt om er nog een fatsoenlijke track omheen te bouwen.

succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Frequenties 2

Dit zijn zaken waar een studio/audio engineer veel vanaf weet. Ik zelf ben hier geen held in, en werk veelal gewoon op gehoor. Maar tegenwoordig zijn door verschillende softwaretitels taken van de audio engineer steeds toegankelijker geworden. Hieronder een klein overzichtje.

Ik heb eerder een kort stukje geschreven over frequenties, nu te lezen op o.a. pagina 3 van dit topic. De bottom line is dat je er voor moet zorgen dat elk van de geluiden elkaar niet 'wegdrukt'. Dit doe je met o.a. equalizers, je probeert daarmee te zorgen dat de geluiden goed 'gestapeld' in je track zitten. Je kan dit op ook gehoor doen, maar je kunt dus ook iets gebruiken, een spectrum equalizer om te zien welke geluiden welke frequenties beslaan. Een softwaretitel waarmee je dit goed kan zien is bijv. Penguin Software. Ik heb dit progje ooit gehad, maar kan het nu nergens meer vinden. Maar er zijn meer van dit soort titels als Spectrum Ananlyzer pro lab, Graphic Equalizer Studio. Hier kan je wat Trials downloaden.

Je kunt er ook voor kiezen om via hardware je frequenties beter te controleren, je hebt bijvoorbeeld van Behringer voor weinig geld een eq met daarin een spectrum equalizer.


Hoe zorg ik ervoor dat als ik mijn track afspeel mijn spectrum analyzer van links tot rechts mooi gevuld is?

Ik weet niet of je dit wel moet willen, als je naar released tracks kijkt is dit ook niet altijd het geval. Je maakt natuurlijk niet je muziek om je spectrum te vullen. Maar als je bijvoorbeeld ziet dat je sub-laag, de eerste meters links, nog helemaal leeg zijn, zou je ervoor kunnen kiezen om een extra lage subkick over je kick te layeren. Ook zou je de laagste frequenties van je bass of je kick kunnen boosten met een eq.

Wat velen doen is als ze een track af hebben, hiervan de losse kanalen te exporteren als .wav. Om vervolgens in een porgramma als cool-edit, in de multitrack editor alles nog wat beter te regelen. Hier heb je net even wat meer mastering en effect mogelijkheden met goede presets. Ook vind ik dat de geluidskwaliteit soms hoger ligt dan in bijv. Reason of FruityLoops.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Meer over EQ, Compressie & Structureren

Er komt toch een hoop neer op het goed luisteren naar je geluid. Ik weet zelf ook niet 100% wat er nou precies gebeurt maar probeer ook goed op gehoor de verschillende kanalen af te stellen. Hierbij zijn goede monitor speakers gewenst. Belangrijk is dat vooral je bassen de kick niet wegdrukken en vice versa. En dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door et volume te automaten van beide, of m.b.v. compressors en limiters de ene te 'ducken' als de andere klinkt. Hoe dit gebeurt en hoe snel etc, is met de draaiknoppen van de compressor te regelen en is in een ander item te lezen, luister vooral goed hoe het klinkt. Met eq's kan je ervoor zorgen dat ieder kanaal of geluid zijn eigen gedeelte van het auditieve spectrum krijgt. Je moet het zien als een stapel kanalen/geluiden die elk hun verdieping in een flatgebouw krijgen. De kick en bass zitten op de onderste verdiepingen, begane grond en kelder terwijl de hihats en cymbal op de bovenste verdiepingen en in het penthouse zitten. Daartussenin is er ruimte voor percussie, snares, claps, leads en vocals. Maar zorg zoveel mogelijk dat ze hun eigen etage krijgen zodat deze geen ruzie krijgen. Je kunt dit doen door het gebruikte spectrum per kanaal met equalisers te wijzigen. Haal vooral frequenties weg, je zult zelden bij hoeven draaien. Het kan helpen om een vast aantal kanalen te definiëren, van laag naar hoog bijvoorbeeld:

1 kick
2 bass
3 snare / clap
4 percussie
5 lead
6 vocals / extra
7 hihats
8 ride / cymbal


Maak een file, preset of rack met je favo standaard geluiden, patterns of presets en probeer deze zo goed mogelijk af te stellen. Probeer een loop of kort stukje muziek te maken, in je eigen stijl, waarin je alle elementen gebruikt. Probeer het vol, maar toch goed te laten klinken. Test het ook op een ander geluidssysteem in een andere ruimte, bijvoorbeeld de stereo in de huiskamer. Ben je hier tevreden over, sla deze file dan op, en maak ook wat extra backups in andere mappen voor als je deze misschien per ongeluk overschrijft, want je gaat in het vervolg deze file gebuiken als je begint aan een nieuwe track. Kom je er over een tijdje achter dat een aantal dingen nog beter kunnen of als je verschillende stijlen muziek maakt die elk hun eigen standaarfile nodig hebben, pas dan je standaard-file aan en blijf hier aan werken.

Deze manier van werken kan je veel tijd schelen bij toekomstige tracks en geeft je ook automatisch een beetje een eigen stijl en/of geluid.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Master Channel in Ableton

Een compressor / limiter op je master is inderdaad lang niet altijd even wenselijk, omdat dit je master vlak zou kunnen maken, al lost het wel het probleem op wat toen werd geschetst in ableton. Vooral als je met verschillende tracks tegelijk aan het klooien bent en mixen kan het beter zijn voor je monitors etc. om een simpele limiter als bijv. de saturator op je master te zetten zodat deze niet overstuurd.
Hoe beter je kanalen apart van elkaar al in orde zijn hoe minder 'schade' dit aan de dynamiek van je master doet. Met een multiband comp heb je inderdaad meer controle over hoe je het alles regelt, maar kan ook wel de sound van je track veranderen en is best wat werk om goed in te stellen.
Het is afhankelijk waar je mee bezig bent op dat moment, gaat het erom dat je verschillende tracks met elkaar wilt mixen en ervoor wilt zorgen dat de opgetelde geluiden niet gaan clippen, dan kan een goed ingestelde limiter een snelle oplossing zijn. Maar als je een track aan het afmixen bent is er natuurlijk veel meer nodig om je sound perfect te krijgen. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen kijken of je hier een externe mastering plugin op kan zetten met een multiband compressor en een maximizer en/of limiter (bijv. Waves L3). Die je helemaal goed insteld natuurlijk.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Drugs en produceren

Als je serieus wilt produceren zul je de laatste hand vrijwel altijd nuchter moeten doen. Wiet, coke, mdma 't is allemaal wel leuk voor kortsondige ideetjes, maar je moet niet vergeten, en dat weten niet zoveel mensen, dat je gehoor flink verandert als je onder invloed bent.

Bijvoorbeeld als je stoned bent, dan hoor je minder hoge tonen, dus zet je veel te veel hoog in je tracks. Dat kan je track de volgende dag bij het terugluisteren flink doen tegenvallen. Ook coke veranderd je gehoor, en wordt ook afgeraden om tijdens het afmixen te gebruiken.

Dus let erop jongelui, het kan op het moment misschien goed gaan en helemaal geweldig klinken, maar als je het nuchter terughoort kan het allemaal flink tegenvallen.

En dan heb ik het nog niet over de toegankelijkheid. Als je onder invloed bent ben je sneller geneigd in je eigen wereld te geraken, en maak je misschien wel iets heel byzonders, een goede kans dat de muziek gewoon niet te begrijpen valt voor de nuchtere massa. Ik zelf ben ook niet vies van geestveruiming (o.a. voor inspiratie en concentratie), maar om een track volwassen te krijgen zal je eigenlijk altijd ook een aantal keer nuchter achter je tracks moeten zitten. Houd deze zaken ook in je achterhoofd bij het onder invloed produceren, zodat dat je geen onodige tijdrovende dingen doet die later tijdverspilling blijken te zijn.

Maar 't blijft leuk.
Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

MIDI


bron: http://susehelp.l4l.be/multimedia/midi.html ,Frederik Vos

Dit document is bedoeld als algemene uitleg over wat MIDI is.

Begin tachtiger jaren ontstond bij muzikanten de behoefte dat elekronische muziek-instrumenten (van digitale instrumenten was nog niet echt sprake), met elkaar konden communiceren. Hiervoor werd het MIDI protocol ontwikkeld.
De basis van MIDI is niet veel meer dan note aan/uit informatie, iets wat uiteraard voor computers een gemakkelijke zaak is (kwestie van een 0 of een 1 is niks anders dan het binaire stelsel. Ook werden er steeds meer controllers (aansturen van sustain, kiezen van geluiden, tempo etc) aanstuurbaar via MIDI.

Van compatibiliteit was nog weinig sprake, wat de communicatie bemoeilijkte. In 1991 werd GM versie 1 daarom uitgevonden: een afspraak rond welke instrumenten en in welke volgorde, en dit eveneens voor de controllers. Een update verscheen eind 2003 met GM2. Volledig bevredigend was de GM standaard niet, vooral te beperkt. Roland is later daarom gekomen met GS. De laatste ontwikkeling is XG, waar vooral Yamaha een rol in gespeeld heeft.

Voor de computer was Atari een van de koplopers, maar ook pc's werden vrij snel met een midi interface uitbreidbaar. Voor Roland heeft hierbij met zijn MPU-401 een standaard gezet. Linux ondersteund per definitie alle MPU-401 compatibele kaarten. Maar in feite is een MIDI interface gewoon een implementatie van een serieel protocol, die zelfs relatief eenvoudig zelf te bouwen is. Aangezien het een serieel protocol is en USB dat eveneens is, is het niet verwonderlijk dat veel interfaces tegenwoordig aangesloten worden via de usb poort.

Midi kan voor een aantal zaken gebruikt worden:
Communicatie tussen instrumenten (dus ook pc) waardoor je bijv. vanaf 1 instrument de rest kan aansturen
Muziek opnemen met behulp van een zogenaamde midi-sequenser. Afspelen gaat uiteraard ook.

Programmeren van instrumenten, en uiteraard die configuraties naar de instrumenten sturen en ontvangen, waarbij je deze ook kunt opslaan. (Midi System Exlusive)
Hulpmiddel bij muzieknotatie
Hoewel het gebruikt kan worden voor opnames zullen semi en prof. muzikanten snel schakelen naar audio, omdat je hierbij veel meer kan en dit ook exact opneemt wat je speelt, terwijl midi hier zijn beperkingen bij kent.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

DSP
DSP staat voor Digital Signal Processing, en is eigenlijk een heel wijd begrip voor het op een digitale manier bewerken van een signaal. DIt wordt niet allen in de muziek gebruikt maar ook in vele andere electronische appraten. In je PC, telefoon, etc. Als je dit tegenkomt als input bij een apparaat, dan is dit een ingang om met bijv. fx het singaal aan te passen. Met (chain) wordt bedoeld dat het gebruikt wordt om verschillende apparaten achter elkaar te koppelen.

hier meer:
http://www.dsptutor.freeuk.com/intro.htm

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Melodieën voor Beginners
(algemeen en Reason)

Begin met een super simpele melodie, gelukkig leent housemuziek zich uitstekend voor een simpele melodie dus das lekker. Belangrijker is dat 'ie vooral lekker op de beat ligt, want daar hoef je geen muzikaal talent voor te zijn. Maar doe eerst dit:
1 - kies je bassnoten voor je maten (bijv 4 maten, A, A, C, deze noten vormen de basis voor je melodie.
2 - de noten die altijd goed klinken bij de gekozen bassnoot zijn de noten die onderdeel zijn van een accoord in die bassnoot. Kies dus ook een accoord. gebruik vaker en eerder deze noten dan andere in je melodie.
Welke accoorden zijn er? .....veel, maar ik geef je de belangrijkste:
*- voor een 'donkere' sound (mineur) gebruik dan de bassnoot, de noot die 3 noten hoger ligt (A+3=C) en de bassnoot +7 (A+7=E) een A-mineur is dus A, C & E.
*- voor een 'vrolijke' sound (majeur) gebruik de bassnoot +4 erbij, en ook weer de +7. dus A majeur is A, C# en E.
*- door de bassnoot +10 (of -2 whatever) toe te voegen aan je majeur of mineur krijg je een zogeheten '7-accoord'
dus A-mineur 7 = A, C, E en dus (A+10) G.
dus A-majeur 7 = A, C#, E en dus (A+10) G.

gebruik dus eerst vooral deze noten in je melodie, en kijk dat of je er wat tussengelegen noten af en toe er tussen kan plaatsen. Wees hier zuinig mee.
En pas je accoordnoten en extra noten dus aan naarmate je bassnoot veranderd.

wil je een basslijntje maken, gebruik dan nog meer alleen de bassnoot en de acoordnoten. Een Stringpartij of andere lange geluiden kun je maken door de accoordnoten gezamelijk tegelijk te triggeren, en zorg dan dat ze de lengte van de maat hebben.

Algemeen; gebruik niet te veel verschillende noten in een melodie, probeer overeenkomsten tussen accoorden te vinden of, juist accoorden/bassnoten te kiezen die overkomstige noten hebben in het accoord.

Voor het lekker op de beat krijgen van een melodie kun je de zogeheten 'Quantasize' functie gebruiken, die dit dus doet. Het muzieknootje rechtsbovenin je sequencer-window. De mate van quantasizen, hoe strak op de maat het dus wordt, kun je instellen met de dropdownbox links van die muzieknoot, hoe lager het getal na de '1/' hoe strakker het wordt. Je kunt ook tijdens het inspelen al automatisch quantasizen door het muzieknootje met het rode vierkantje, weer links van die dropdownbox aan te zetten...

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Funky Basslines

Voor funky music wil je eigenlijk ook echt een funky, bijna jazzy bassline. Ik zelf ben soms wel uren bezig met het zoeken naar een dikke lekker rollende bassmelodie. Soms zijn ze net iets te complex, maar wel goed uitgedacht. Eigenlijk is het ook een kwestie van weten welke noten je 'kan/mag' gebruiken. Er zijn natuurlijk niet echt regels voor, maar er zijn wel een aantal vaste trucs die je kan gebruiken.

Bijvoorbeeld je wilt een basslijn in C.
Je kunt dan in ieder geval gebruik maken van bijvoorbeeld C1, C2, C3 etz. En de noot +7, in dit geval de G kan je ook altijd betrekken.
Voor een simpele, niet al te sfeerbepalende basslijn heb je hier al vaak genoeg aan. Speel met nootlengtes, stiltes, dubbel (achter elkaar) aangeslagen noten en octave change (bijvoorbeeld c1, c2,c2,c1 vlak achter elkaar).

Wil je een complexere meer sfeerbepalende bassmelodie dan kan je er nog wat noten bijpakken. De noten die je er bij pakt zijn het meest bepalend vool de feel/sfeer van bassmelodie. Pak je er de noot +3, de D#, dan krijg je de donkere mineur sound, met de E krijg je de standaard majeur sound. Interresanter zijn vaak de keuzes die hier net buiten liggen, in dit geval bijv. de D of de G#. Je kunt het beste zuinig zijn met deze extra noten, ook met de lengte van deze, de kans dat het niet lekker klinkt met je main synth/stabs zijn groter naarmate je meer van deze gebruikt (let ook op welke noten je gebruikt hebt met je melodie/stabs/etc. en gebruik vooral deze).

Wat vaak werkt voor een funky feel is in iedergeval zorger dat ' ie melodieus lekker loopt, dus dat 'ie op 't einde weer terugwerkt naar het begin met een soort roll. Bij een basslijn die begint in C bijvoorbeeld kan je in de laatste maat G-G-A#-B. En zo weer terug 'rolt' naar C.

Plaatsing is bij een funky basslijn belangrijker dan bij een iets meer electronisch klinkend geheel. In funky music zit meestal toch een soort van levendigheid. Kies daarom voor veel variatie bij o.a. de plaatsing en lengte van je noten en stiltes. Het kan vaak beter klinken alsof een bassgitarist het speelt dan dat het gesequenced is.

Waar het 'm ook in zit is de overgang van de ene basstoon naar de andere, je kunt je patroon gewoon transposen, maar dit is vaak niet de mooiste manier. Beter is vaak om van het geheel meer 1 melodie te maken die niet klinkt als een basspatroontje die van toonhoogte veranderd. Truc hierbij is o.a. niet te beginnen op de bassnoot bij de overgang. Bijv. als de bass over gaat van C naar G# kan je als eerste noot van de nieuwe basstoon naar de D# gaan (G#+7). Kijk ook welke noten binnen je gekozen basistonen overeenkomen of naast elkaar liggen, en speel met de overeenkomsten.

Foreal:

Ik loop altijd zo te prutten met basslines. Maar heb je misschien een tip met welke setup ik het best kan beginnen voordat ik met bass timbres melodien ga beginnen? Of het ut beste is om te kijken of ie klinkt, samenlopend met de gehele beat, of alleen de kick en of ik dan meteen wat moet compressen, of meteen al een eq eroverheen te zetten om zo problemen met de kick te voorkomen. Want het lijkt wel of ik nooit een goede bass timbre te pakken krijg, omdat ze altijd weer prut klinken en nooit zo mooi liggen als in pro-productie's

Eén gouden tip is, dat het eigenlijk niet nodig is om gelijk met de kick een bassnoot te spelen. Als je in 't arrangement ziet dat de kick en een lage bass gelijk getriggerd worden kan je soms het beste de bass daar weghalen. Als het goed is hoor je ook weinig verschil. De plaatsing van je bassline is dan ook erg belangrijk. Vaak wordt de off-beat (3e tel) gebruikt, vaak dan met een zuigend effect met de kickdrum, bereikt met compressors en dergelijke. Wat je ook kunt proberen, is je hele basspartij een halve maat opschuiven, dit kan soms een verrrassende dynamiek aan je track geven, en ook ben je vaak van het 'kick gelijk met bass'-probleem af.

Foreal:

Ja oke, daar waren we al achter. Maar zelf op een offbeat klinkt het zo anti-bass. maja, zal wel een kwestie van lijmen zijn. toch bedankt

Om een juiste basssound te krijgen is het toch vaak tweaken met je pitch, filters, cutoff, eq, envelope (attack vooral) tot je het juiste geluid krijgt. Vaak is een vrij standaard synthgeluid, een sine, een sawth of een square al erg goed voor de job. Gebruik ook geen of weinig effects over je basslijn. Als je met je huidige setting het niet voor mekaar krijgt om een lekkere bass te creeeren, haal dan rebirth (nu gratis down te loaden) uit de kast en gebruik de 303, desnoods 2 tegelijk. Eventueel exporteren als audio. Succes verzekerd.

Foreal:

Owkee, we zullen eens kijken. Ik ben in het bezit van AudioRealism - Bassline. Een soort van 303 kloon en volgens vele verdomd goed, maar toch gebruik ik vaak v-station om bassen te maken omdat die dat rauwe geluid (waar ik zo dol op ben ) goed naar voren krijgt. Maar de 303 is hier mee ongeveer begonnen, dus gaan we kijken of mijn kloon zulk geluid kan produceren.. bedankt!

- - - - - - - - - - - - - - - -

Melodieën voor beginners, deel 2

Ok, je hebt een melodie gemaakt, maar hij klinkt nog wat 'dun'. Hoe komt dat nou, bij anderen klinkt die veel dikker.

Dat komt omdat er bij anderen vaak meer dan 1 noot tegelijk getriggerd worden. Vooral bij trance bestaan melodieën eigenlijk uit allemaal accoorden, of delen van accoorden.

Hoe doe je dit, en welke noten moet je dan gebruiken?

Bij het vorige verhaal over melodie heb je gelezen hoe accoorden in elkaar zitten. Ook heb je gezien hoe je een melodie maakt. Er zijn verschillende manieren om je melodie dikker te maken.

Manier 1:
Voeg een tweede sampler, oscilator, vst, whatever toe. Maar dan met een andere noot. +12 (octaaf)werkt altijd, maar voegt weinig dynamiek toe. De noot die je kiest kan het beste één binnen je gebruikte accoord zijn.
Dus wanneer je voor een mineur hebt gekozen, zou je kunnen proberen de noot +3 aan je originele geluid toe te voegen. Dit kan je doen door bijv. de tweede oscilator van je subtractor of malstrom in reason op pitch +3 te zetten. Ook kan je met de cv kabeltjes aan de achterkant een ander apparaat gelijk laten triggeren (gate). En verander dan de pitch van het geluid van dat andere apparaat. Let erop dat dit eigenlijk een truc is die een beetje beperkt is.

Manier 2:
Deze manier is eigenlijk beter, maar wel iets meer werk.
Je zet (copy, paste) je zelfde midi/sequence track op een ander apparaat en met de muis gooi je al je nootjes (bijv.)3 omhoog. Ook kan je gewoon binnen hetzelfde midikanaal/sequencer track je hele melodie copyen en 3 omhoog gooien. Je zal merken dat het niet altijd goed klinkt, vooral als je mineuren en majeuren door elkaar gebruikt. Pas het dan met de hand aan tot je de juiste sound krijgt. Het aantal lagen dat je toevoegd kan zoveel als je wilt zijn, en het kan ook +3+12 (andere noot, maar dan een octaaf hoger of lager) zijn, maar pas op dat je met je sounds niet teveel in het gebied van je kicks (laag) en hihats(hoog) gaat zitten. Ook wil je het niet te vol hebben overal.

De noten die je erbij kunt plakken zijn dus noten uit het accoord dat je gebruikt.
+ of -12 (octaaf) kan altijd erbij, maar pas dan op dat je niet je andere sounds wegdrukt.
Bij majeur kan je +4 en +9 gebruiken.
Bij mineur +3 en +9. Deze kunnen natuurlijk daarbovenop ook weer nog eens +of-12 gedaan worden.
Natuurlijk kan je ook hierbuiten gaan zitten en experimenten, dit is eigenlijk het beste, luister en kijk goed naar je melodie elke keer dat je iets toevoegd. Je kan het beste goed naar je noten kijken en met de muis nog veel aanpassen.

Succes.
Text 2 Speech Vocals Maken

Probeer eens Nuance Realspeak. Deze software wordt gebruikt door vele internationale bedrijven om bijv. gesproken telefoondiensten van spraak te voorzien.
Je kan daarmee in diverse talen met verschillende stemmen tekst naar spraak converteren.

Het is online uit te proberen, met een maximale tekstlengte van 100 tekens.

Als je gewoon een wav-editor/recorder als cool-edit opstart en je laat 'm elke keer een stukje recorden, kan je een langere tekst maken. Zorg dat je opname instellingen goed staan, door bij de opnameregeling van windows 'stereo-mix' als opname kanaal te selecteren.(xp: start->instellingen->configuratiescherm->geluiden en audioapparaten->tabblad audio->alinea'opnemen'->volume)

Vervolgens kan je gaan klooien met effecten, pitch en whatever om het allemaal stoer te laten klinken.

hier is de link:
http://www.nuance.com/realspeak/demo/default.asp

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Samplen van TV

Untitled zei het al, gewoon een stereo jack to jack kabeltje van je headphone-out van je tv naar je line-in van je geluidskaart (of eventueel een tulp to jack van de audio-out van je tv als die aanwezig is). Vervolgens in de volumeinstellingen van je pc bij 'opname' het line-in kanaal selecteren als actief kanaal. En dan in een wave-editor als Audition, Soundforge of Wavelab recorden en bewerken.

Als je computer een eind van je tv af staat zou je het ook kunnen opnemen met bijv. een MiniDisc, MP3 of DAT recorder en deze vervolgens aan de line-in van je pc hangen. Een Laptop kan het ook goed doen, al hebben deze vaak geen line-in en alleen een microfoon-in. Deze aansluiting is gevoeliger dan een gewone line-in en krijg je dus vaak minder goede opnames.

Als je dit vaak wilt gaan doen, zou je er ook voor kunnen kiezen om voor een paar tientjes een PC-TV kaartje te kopen, waarmee je TV op je PC kan kijken. Je moet dan wel je kabel-aansluiting naar je tv doortrekken, maar dan kun je gelijk ook vaak zowel beeld als geluid van tv opnemen.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vocals zwaarder maken

Je kunt vocals zwaarder maken door deze in een wav-editor te transposen met behoud van lengte. Laad de file in Adobe Audition en ga naar effects->time/pitch->stretch(proces).
Zet 'm op 'Pitch Shift (preservers tempo)' en trek aan de balk tot je de gewenste toonhoogte hebt door te luisteren met 'preview'. Druk op ok en klaar. Om 'm op te leuken kan je er nog een chorus overheen gooien of iets anders.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bestaande Vocals Syncen met Eigen Materiaal

Een programma uitermate geschikt om vocals die van een
andere snelheid afkomen in je eigen track te mixen is Ableton Live. Omdat je hier gebruik kan maken van real-time time-stretching en ook o.a. een handige 'slice-editor' daarbij kan gebruiken. Je kunt dus de vocal op z'n originele pitch laten, of ervoor kiezen om zelf een toonhoogte aan te geven. Wanneer je een vocal als bijv. .wav inlaad in Ableton, kan je van de sample eerst het originele bpm laten herkennen of zelf aangeven. Om in deze editor te komen click dan op de part die je wilt bewerken. Vervolgens krijg je onderin een aantal mogelijkheden en zie je de grafische representatie van je vocal. Links hiervan kan je dus de bpm aangeven, en de 'warp' knop gebruiken om je vocal op te slicen zodat deze goed op de maat in jou nieuwe track komt. Ook kun je aangeven welk gedeelte geloopt moet worden d.m.v. cue-pionts. Je kunt de lijnen die de maten aangeven desgewenst verplaatsen als je merkt dat het niet helemaal goed uitkomt. Dit kan je allemaal doen terwijl je track en beats lopen (mits je deze ook hebt geinporteerd, zodat je gelijk hoort of 't ok is. Aan te raden is om de vocals van tevoren op te knippen in refrein (vaak steeds hetzelfde), de coupletten en de eventuele brug (tussenstuk).

Je kunt natuurlijk ook in bijv. Audition de regels apart pitchen en/of timestretchen, maar dit is meer werk denkik en moet je vaak maar hopen dat het goed uitkomt aangezien je niet de slices kunt onderverelen. Wel kan je dus procentueel de snelheid van je vocal aanpassen met bijv. de Timestretch functie van Audition. (Effects->Pitch->time-stretching)

Ik geloof dat tegenwoordig steeds meer software titels een timestrechting functie hebben, maar Ableton is betaalbaar, gebruiksvriendelijk en natuurlijk een goede live-tool.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Timestretching

Timestrechen is het verkorten of verlengen van een sample zonder hierbij de pitch (toonhoogte) te wijzigen. Hiermee kan je voorkomen dat samples die voor andere snelheden zijn gemaakt niet in je track in te voeren zijn.
Tegenwoordig wordt timestretching ook wel als een effect/truc gebruikt om tracks en remixes aparte nieuwe wendingen te geven.

Timestretching kan helaas niet echt en gemakkelijk in Reason, maar dit kan wel met diverse wav-editors als Cool Edit / Audition. Een programma waarmee je in realtime je loops en sound kan timestretchen met aangeven van cuepoints en andere handigheden, is Ableton Live. Hier heb ik wel ooit een stukje over geschreven. Dan met name hoe je snel tracks kan mixen.

In Cool Edit zit timestretching bij de effects.
Zorg dat je weet hoeveel langer of korter je file moet worden. Ik geloof dat je de bpm's kan aangeven.

Handmatig zou dit ook kunnen. Dit kan je doen door de bpm's te vergelijken. Sommetje:
bpm(origineel) delen door bpm(doel) = 'getal'
'getal' x 100 = percetage verschil.
dit percentage dan optellen of aftrekken van 100%
Je kunt dan in procenten de lengtes wijzigen. Ook kan je nog spelen met de pitch.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Timestretching (vervolg)

Over dat timestretchen in reason, 't is volgens mij toch wel mogelijk als je dr. rex files van maakt...of trip ik nu...?

In theorie wel lijkt me, maar dan nog heb je "externe software" nodig (dat rex programma), en zul je het geluid in heel veel stukken moeten opbreken. Met iets als CoolEdit is het wat eenvoudiger.

Inderdaad, hiervoor heb je bijv. ReCylce van Propellerhead nodig.... Ook is dit geen timestretchen, maar het loopje opknippen in verschillende stukjes (parts), waarmee je het mogelijk maakt de loop op verschillende snelheden te gebruiken. De pitch en de lengte van de individuele geluiden van een loop blijven met de standaardinstellingen gewoon gelijk.

Rex-files zijn een soort truc om loops, (voornamelijk drums & percussie) op verschillende bpm af te kunnen spelen zonder dat de pitch en lengte van je drums veranderen.

Timestrechen is meer een effect, waarschijnlijk een soort algoritme, wat het mogelijk maakt om geluid in lengte uit te rekken zonder dat de pitch veranderd. Dit gebeurt waarschijnlijk door hele kleine stukjes elk weer in pitch te corrigeren of zo. Als dit zo is, zou je in theorie ook met zo'n rex programma kunnen timestrechen als je regematige superkleine parts snijdt, maar begin hier maar niet aan, lijkt me niet handig.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Controllers

Hier een overzicht van verschillende klavierloze (zonder toetsenbord) controllers om bijv. je knoppen en faders in Reason aan te sturen. Je zal merken dat je met een apparaat als deze hieronder veel intuïtiever en prettiger met het muziek maken bezig kan.




De uc-33 is een leuk dingetje, en goed voor de job. Er is ook de uc-16 (zelfde idee als de uc-33 ongeveer maar dan alleen met 16 draaiknoppen en geen faders) en die werkt gewoon goed, maar verwacht geen geweldige verrasingen. Het blijft fijn om je draaiknopjes en faders in Reason echt aan te sturen in de plaats van met je muis en toetsenbord.
Prijs: uc-33 ongeveer 229 euro's, uc-16 ongeveer 99 euro's.


Een leuk alternatief zijn de controllers van Behringer en zijn zelfs goedkoper.




De BCF 2000 met gemotoriseerde faders (!!), die kunnen dus je waarden onthouden en ernaartoe vliegen. Verder eindeloze draaiknoppen met led-aanduiding, als bij bijv. de Nord Lead 3. En als je Reason 3 gebruikt gaat dit twee kanten op, dus ook wanneer je op je scherm iets edit, gaan de controllers op het appraat mee. Topding, en kan je al krijgen voor zo'n 199 euro.

De BCR2000, voor als het je echt vooral om de draaiknoppen gaat. Ongeveer 129 euri bij sommige winkels.

Ik zou geen nadelen kunnen bedenken t.o.v. de uc-33.
Maar ik heb er dan ook niet lang mee gespeeld. Ik zou zeggen probeer ze in de winkel een een keer uit. En kies dan voor degene die het beste aanvoelt. Volgens mij zijn dit de belangrijkste controllers zonder klavier in de prijscategorie tot 300 euro.

meer info: http://www.behringer.com/02_pr ... mid=2&ID=900

Ook leuk als je ook drumpads wilt is de Trigger Finger van M-Audio:



meer info: http://www.m-audio.com/products/en_us/TriggerFinger-main.html

Later meer, dan over controllers met klavier.

Succes.

Dlux:

Die behringers zijn heel mooi, ik heb nu een Korg microKontrol maar zit te denken ok ook nog die behringer aan te schaffen. In reason 3.0 werken ze allebij heel goed want er is twee richting communicatie tussen reason en controller. Dus als je van apparaat verandert in reason gaan knoppen en faders ook mee op de controller, en bij de korg alleen de knoppen

Bij reason 2 hd je bijv die controller ondersteuning niet en als je dan in reason van apparaat verandert stonden op je midicontroller al je faders en knoppen weer verkeerd. ik weet niet hoe het bij andere software zit.

[quote]
Lesser_Noise:

Sinds een ruime week de behringer bcf2000 in bezit. De faders werken erg fijn, snel en zijn gemotoriseerd. Door de mackie control emulaties kan je in principe oneindig veel kanalen bedienen en hoef je niets in te stellen qua midi cc's. Ik weet alleen niet of Reason het mackie control protocol ondersteunt...

Enige nadeel aan die behringer zijn de draaiknoppen, dat endless gedoe is wel leuk en aardig, maar het werkt net wat trager dan normale pots. Maar goed, het zal ook wel van je persoonlijke speelstijl afhangen of je dat irritant vindt of niet.

[quote]
Dlux:

Reason heeft wel ondersteuning voor de universal control, maar of ze dan dat protocol ondersteunen weet ik niet. mischien is het specifiek voor reason.Lesser_Noise:
Idd, volgens de mackie site wordt het mackie control ook door Reason ondersteund

- - - - - - - - - - - - - - - - -


Controllers II

Okee, dat zijn duidelijke vragen.

Een aantal jaar geleden was het een stuk makkelijker, toen was er nog niet zo veel in controllerland, maar tegenwoordig zijn er vele merken met vele types. Er zijn controllers vooral met faders (schuiven), rotary's & dials (al dan niet éindeloze draaiknoppen', fingerpads (kleine drumtoetsen) en klavier (toetsenbord. Dan heb je ook nog varianten met ingebouwde audio interface (geluidskaart).

overzichtje:

Faders: ideaal voor open en dichtschuiven van kanalen, o.a. in live toepassingen (Ableton), Goed te controlleren en de
waarde is met het oog duidelijk af te lezen. Ook wel te gebruiken voor de waarde van een effect, maar hier kun over het algemeen beter draaiknoppen voor gebruiken.

Dials/Rotary's: vooral handig voor effecten en eq-waarden aanpassen. Voor live, maar ook voor tijdens het produceren erg handig. Hiermee kun je veel fijner bijv. de waarden van een synth aansturen, en kun je ook twee waarden tegelijk beinvloeden, wat met de muis niet kan. Rotary's hebben, in tegenstelling tot dials geen begin of eindwaarde en hebben vaak een led-rand om de waarde aan te geven. Hiermee is het beter te zien welke waarde hij heeft. Bij dials kan het zijn dat de knop anders staat dan in de software, en springt hij bij het eerste contact over naar de waarde waar hij op de controller op staat. Bij dials is het vooral in tegenstelling tot de fader wat moeilijker met het oog af te lezen wat de huidige waarde is.

Fingerpads: Vooral bedoeld voor het 'tikken' van drums, en het aan of uitschakelen van drumpatronen, loops of evt. effecten. Voor live handig in de laatste functie, bij produceren misschien leuk om drums mee in te spelen, maar ben zelf meer voorstander van patroon sequencen. Fingerpads hebben vaak ook een ledje erin zitten zodat je kan zien of ie aan of uit staat.

Klavier: Voor inspelen van melodiën, basslines, etc. Maar ook kun je toetsen op het klavier gebruiken om loops, kanalen en effecten in of uit te schakelen. Toch zijn hier de fingerpads handiger voor, ook omdat deze vaak een verlichting hebben. Ben je zelf niet zo'n toetsenist, dan heb je vaak al genoeg aan twee á drie octaven. Speel je zelf wel, dan raad ik toch aan om meer ocataven te nemen. Je kunt ook nog kiezen tussen verschillende soorten toetsen, full-size (normaal), of kleine toetsen (zoals bij de MikroKorg) of een gewogen of semi gewogen klavier. De gewogenheid (hammered) is de 'terugslag'/gewicht van de toetsen, waarmee je bij het spelen meer gevoel en nuance kan aanbrengen. Voornamelijk pianisten zullen voor zoiets kiezen.

Wheels: Er zijn nog meer manieren van input, bijv. de pitch & modulation wheel, die bij ieder apparaat weer net anders is. Maar dit zijn naar mijn mening erg handige dingen. Hiermee kun je tijdens het spelen van een melodie, met je linkerhand bijv kleine pitchbends of modulatieverschillen aanbrengen, wat je muziek dynamischer en spannender kan laten klinken. Kenmerkend voor deze wheels is dat ze vaak een middenwaarde hebben, en twee uiterste andere waarden (naar boven en naar beneden). De pitchwheel schiet meestal automatisch terug naar het midden, de mod-wheel meestal niet. Je kunt met deze controllers bijv. ook de cutoff van een filter aansturen, en hiermee na of tijdens het spelen leuke trucs uithalen.

Pedalen: Je kunt ook nog pedalen kopen en die aan je controller of interface hangen. Waarmee je dus met je voet nog dingen kunt aansturen. Vaak wordt dit gebruikt voor de sustain (nagalm) net als de rechter pedaal op de piano. Maar je kunt hier ook een kickdrum of effect of wat dan ook aan hangen.

Buttons: Vaak zitten er nog wat extra knopjes op, die ook te 'mappen' (toewijzen aan een functie in de software) zijn. Deze zijn vaak niet zo byzonder, maar wel handig voor het in- of uitschakelijk van minder belangrijke functies.

Overig: Sommige merken hebben nog een eigen nieuwe toevoeging aan dit alles. Bijv. de V-Beam van Roland. Waarmee je in de lucht met je hand een waarde kan aanpassen. Kan heel leuk zijn, maar zit vaak op duurdere apparaten met ook sounds etc. aan boord.

Waar je ook op moet letten is of het apparaat beschikt over software-herkenning. Dit betekend dat je zelf niet alle waarden hoeft te 'mappen', maar dat het zelf beschikt over presets voor bijvoorbeeld Live, Reason of FLStudio. Dit kan een hoop werk schelen en is ontzettend handig.

Om te helpen in je keuze moet je voor jezelf even bepalen wat je er allemaal mee wilt gaan doen. Wil je alleen simpele bass en hook-lines in gaan spelen, dan kun je al voldoende hebben aan een simpel twee-ocataafs controllertje. Wil je een uitgebreidde melodieën met twee handen etc. kunnen inspelen, kies dan voor een groot klavier. Wil je alles compact, draagbaar en bij de hand hebben kies dan voor een (kleine) alles in 1 oplossing. Wil je meer overzicht en controle? Kies dan voor een ruimere opzet met apparte apparaten.

Als je live aan de slag wilt is het heel belangrijk dat je beschikt over een aantal goede faders. Hiermee bepaal je namelijk wat het publiek wel of niet hoort. Deze zouden ook goed in de hand moeten voelen en niet snel stuk gaan. Je moet 'm bijvoorbeeld makkelijke in één keer open kunnen zwiepen als een deejay.
Voor het freaken op een open kanaal gebruik je bijv. draaiknoppen. En met fingerpads kan je meedrummen of waarden aan of uit zetten.

Het is heel moeilijk om hier te zeggen wat je wel en niet moet doen, het hangt echt een beetje van je eigen wensen en stijl af. Wat vind je belangrijk? Welke software gebruik je? Vooral live of vooral studio?

Zoek dit voor jezelf uit en kijk naar het aanbod en mogelijkheden. En speel met de apparaten in de winkel.

Ik zal dit stuk later nog verder uitbreidden, want ik merk dat hier nog meer over valt te vertellen.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

CV Kabels in Reason

Met de zogeheten cv kabels in Reason kan je hele vette dingen uithalen. Je kan verschillende geluiden gelijk laten triggeren, knoppen en andere waarden automatiseren, etc.

Je gebruikt hierbij vaak de Matrix, mijn persoonlijke favo apparaat in Reason. Ik geef één voorbeeldje, de rest wijst zich eigenlijk vanzelf.

Je hebt een Subtractor, als je deze selecteerd en een Matrix aanmaakt wordt de Gate Input en Mono CV van de Subtractor automatisch aangesloten op de Note CV en de Gate CV van de Matrix. (Kijk met Tab aan de achterkant van de devices). Als je nu een melodie intekend in de Matrix speelt de subtractor deze af. Maar dat zijn alleen nog maar nootjes. Maak nog een Matrix aan, en sluit van deze de Curve CV aan op bijv de Amp Level van de Subtractor, maar dan moet je eerst het schakelaartje aan de voorkant van note naar curve zetten. Nu kan je de tweede Matrix gebruiken om bijv. een volume slide of de onderlinge volumes van je aanslagen te varieëren. Om de gevoeligheid te regelen kan je nog naast de gebruikte input aan de achterkant van de Subtractor aan het draaiknopje draaien.
Je kunt dus die cv kabel in erg veel variabelen steken, speel hier gewoon wat mee, 't kan erg verrassende sounds opleveren. Ook ben je wat sneller van het houterige digitale geluid af als je waarden minimaal varieerd.

'k Heb hier nog een hele goede Reason Handleiding staan:
Rechtermuisknop, Doel Opslaan...

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mindsynth over: Illegale muziek downloads

Het is misschien een vorm van broodroof, het downloaden van mp3's... De artiest krijgt niet wat 'ie verdient.
Toch heb ik persoonlijk heb ik er niet zo'n heel groot probleem mee met het hele illegale muziekverspreidingscircuit. Het is, vind ik, zelfs, een mooi gegeven dat je mensen kan bereiken die anders niet in de gelegendheid zijn om uberhaubt met je muziek in aanraking te komen. Het maken van muziek gaat mij persoonlijk niet om het geld. Behalve dat ik het voornamelijk voor mezelf doe, gaat het mij om waardering, erkenning, het overbrengen van inspiratie, emotie, gevoel, visie, etc. Geld heeft hier voor mij weinig mee te maken, en is zelfs vaak een bariëre bij het maken van goede muziek. Als ik met mijn producties zo ver kan komen dat ik zalen vol met mensen een geweldige avond kan geven, of mensen thuis kan laten wegdromen, ben ik meer dan tevreden. Als ik geld belangrijk had gevonden binnen de muziek dan zou ik wel pop, hardstyle of andere overtoegankelijke en sales-gerichte muziek maken.

Dus op de vraag hoe ik het zou vinden als ik veel geld misloop door illegale downloads? Het zou me weinig tot niets uitmaken. Ik denk dat ik zelfs een gedeelte van m'n muziek zelf online als gratis download aan zou bieden. Als er een aantal fans en bewonderaars m'n product kopen vind ik dat geweldig, maar als het illegaal gedownload wordt vindt ik dat niet veel minder leuk. Ook zijn er genoeg alternatieven te bedenken om via andere wegen aan je geld te komen als producer, of door een exclusief product om je muziek heen te ontwerpen wat niet over de data-wegen te verspreiden is. Je kunt er ook niet omheen, het is naar mijn mening gewoon het tijdperk waarin we leven. En je kunt beter je creativiteit en energie gebruiken om iets te verzinnen waardoor je toch krijgt wat je wilt, dan hier een eindeloze strijd tegen te voeren.

De muzikanten en daaromheenliggende industrie die het meeste te lijden hebben onder 't mp3-cicuit zijn dus diegene die ook de muziek maken om te scoren. En ik vind persoonlijk dit alleen al een slechte zaak, muziek zou geen commercieel consumptie-wegwerpartikel moeten zijn zoals het nu vaak is, maar is dit in de loop der jaren geworden vanwege het feit dat er veel geld mee te verdienen is. Muziek, in mijn visie, gaat niet om scoren, roem, dikke auto's, etc, maar om uiting, en om mensen letterlijk en figuurlijk te bewegen. Voor de tijd van de moderne media werd er niemand stinkend rijk met het maken van muziek. Het kwam allemaal uit passie, en dit was ook aan de muziek af te horen. Mensen waren pioniers. Tegenwoordig gaat het grootste deel van de muziek om het beantwoorden van de vraag aan muziek. En hier gaat het naar mijn mening niet om. Muziek is iets wat altijd in ontwikkeling is geweest, en evolueerde naar aanleiding van creaties van de beste muzikanten, virtuozen, wonderkinderen en vernieuwers. Tegenwoordig wordt de luisteraar voorgeschoteld met hapklare, moeilijk om slecht te vinden, by the book 'how to make a hit record' - overgeproduceerde muziek en met door tot in detail uitgestippelde imago's en bijbehorende gelikte videoclips. Het wordt je als publiek moeilijk gemaakt om niet tevreden te zijn met wat je op de radio en tv-zenders toegeworpen krijgt, terwijl het qua muzikale waarde vaak weinig voorsteld. Dit resulteerd in een slechte en oppervlakkige smaak bij het grote publiek, die alleen maar meer van dit soort spul wilt, en zich vaak niet verder verdiept in meer qualitatieve, genuanceerde, intilligentere, vooruitstrevende muzieksoorten.

Dus als de mensen die verantwoordelijk zijn voor het brengen van een slechte oppervlakkige muzikale smaak aan de mens eindelijk een beetje 'gestraft' worden door minder inkomsten, vind ik dit een godsgeschenk, en hoop ik dat dit zover doorvoert dat we uiteindelijk weer op een natuurlijke evolutie van de muziek overgaan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

De Compressor
(bron:kmt.hku.nl/~eelco/iplm/compressors.htm)

Wat is een Compressor?

Iedereen die ook maar iets met muziek te maken heeft, hoort zijn collega's vaak praten over compressors alsof het om leven of dood gaat. Er worden vaak verhitte gesprekken gehouden in de sfeer van "Voor een vette bas moet je echt eens die Smork compressor in standje 8 gebruiken!". Maar wat is nou eigenlijk een compressor? Wat doet zo'n ding? En waarvoor en wanneer gebruik je hem? In deze cursus zul je meer inzicht in de werking en de bediening van een compressor gaan krijgen.

In feite is een compressor niets meer dan een automatische volumeregelaar. Die komt goed van pas bij geluidsbronnen met een grote dynamiek. De menselijke stem is een duidelijk voorbeeld van zo’n bron. Uitschieters in zangvolume kunnen de apparatuur oversturen zodat vervorming ontstaat. En als je daarop bent voorbereid door de faders niet te hoog te zetten, vallen de zachte passages regelmatig weg in het omgevingsgeluid. Ook valt het vaak niet mee om de mixbalans met andere (minder dynamische) signaalbronnen onder controle te krijgen. Voor het beperken van de dynamiek van dergelijke signalen kunnen we gebruik maken van een compressor. Deze verzwakt de harde passages maar laat de zachte gedeeltes onveranderd.
Naast deze praktische toepassing van de compressor wordt het apparaat ook vaak ingezet om het geluid naar smaak te beïnvloeden, als een effectapparaat dus. Het gebruik loopt dan uiteen van het gemiddeld luider maken van een stereomaster tot het bewust toepassen van instellingen die neveneffecten veroorzaken.

hier de hele tekst

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Side-Chain Compressing

En ik snap dat jullie graag iets willen weten over side-chain compressing. Aangezien hier door veel vaklui, bobo's en meepraters over gepraat wordt als stoere magische broodnodige oplossing voor een dikke zuigende electronische plaat. Juist daarom wacht ik hier nog even mee totdat ik de juiste manier bedacht heb om jullie dit uit te leggen.

Even een tipje van de sluier. Als je een dikke bassline hebt en je hebt een kick drum, bestaat er een grote kans dat deze zich beide binnen hetzelfde geluidsspectrum begeven. Door middel van Side-chaining kan je bijv. ervoor zorgen dat telkens waneer een kickdrum klinkt de basslijn onderdrukt wordt, eigenlijk naar de achtergrond gestuurd wordt. Dit kan je doen met een bepaalde vertraging, waardoor je het bekende zuigende effect krijgt. Je kunt dit ook bereiken door gewoon je basslijn zo aan te passen/automaten van modulatie/filters, en het bewerken van de volume van je bass-audiokanaal dat er geen of minder basslijn klinkt als de kick klinkt.

...Later meer...

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Side-Chain Compressing (vervolg)

Ik heb even die site bekeken, op dat forum, en kan 't eigenlijk niet veel beter uitleggen dat die dude daar doet. dus copy-paste ik die hele meuk maar hier naartoe. Ik heb ze vertaald in het Nederlands voor jullie, om het toch een beetje exclusief te maken. Helaas missen er wel wat plaatjes, ik hoop dat het zonder ook lukt.

Succes.

Dus met grote dank Shoma van Trance.nu en de andere makers van de tutorials:

http://trance.nu/v3/forums/viewtopic.php?t=112872

Er zijn veel mensen, waaronder ik, die mij vragen hoe je de mysterieuze side-chain compressor moet laten werken. Dus hier zijn enkele tutorials die ik op het web heb gevonden.

Maar eerst wat info over sidechainen.

Pimp my bassline....

SIDECHAINING is een erg krachtige techniek om de dynamiek te bevorderen van een track. Het is niets meer dan een omgekeerde Gate, wat betekend dat een element wegvalt als een andere gespeeld wordt. Je kan sidechainen gebruiken voor erg verschillende resultaten, maar de bekendste is het sidechainen van de bass met de kick, wat betekend dat de bass weggaat als de kick luidt. De resultaten zijn erg organisch en warm in mijn opinie, en als je deze tutorial leest begrijp je het beter te begrijpen en toe te passen in verschillende applicaties.

Laten we nu kijken hoe je dit effect moet maken met verschillende programma's.

VST SEND-Recv methode



1. Koop of download een demo versie van DB Audioware dynamics processor http://www.db-audioware.com/dB-D-dynamics-processor-more.htm.

2. Laad deze VST op bijv. Kick en zet SEND aan.

3. Laad deze VST op je Basslijn en zet RECV Aan. Speel nu met de waarde.


FruityLoops sidechain compression (Tutorial by Daniel85)

1. Kies een instrument die je als trigger voor de sidechain wilt gebruiken (het geluid dat de compressor de taak geeft om in te springen), een 4/4 Kick bijvoorbeel en link het naar een FX-kanaal. Allereerst moet je dit fx-kanaal Muten (stilzetten, door de fader helemaal naar benenen te zetten in de mixer)

2. Hierna moet je er een "fruity peak controller" aan toevoegen. Dit is alles wat je nodig hebt om de trigger te definieèren.

3. Daarna link je het geluid wat je wilt laten side/chainen naar een ander fx/kanaal, en voeg de "fruity compressor" (of een andere zelfgekozen compressor) toe, rechtsclick de "threshold" knop en selecteer "Link to controller".

4. Als je dit gedaan hebt krijg je een window die je de mogenlijkheid geeft te kiezen tussen de verschillende controllers. Click op de internal controller window en selecteer "Peak+Lfo" en click "accept"... nu ben je klaar..
Je kan maar één device per "peak controller" toewijzen.

FruityLoops tutorial file http://hem.bredband.net/eldarion/Sidechain_42313061.zip


Cubase SX 2/3 sidechain compression gebruik makend van Waves C1 (tutorial door Mantik)

1. Maak een "Audio-Stereo-Group" aan genaamd "Sidechain".
Je ziet de plugin "Waves C1 Comp-sc" in het plaatje. Install deze plugin in de Sidechain-Groep.
Doe de Output-Panning van deze groep naar MONO (rechtsclick op the panner, selecteer "stereocombined panner" en sleep beide stereokanalen naar het midden)

2. Bewerk 2 kicks die altijd gelijk spelen. Het plaatje laat Midi-Noten van de gedupliceerde kick zien. Neem je originele kick (van je drumsampler bijvoorbeeld), duplicateer deze en sla altijd beide Kicks.

3. Root de 2 kicks naar 2 verschillende kanalen. Kijk naar het plaatje. Rename één kanaal naar "KICK" (the originele) en ander naar "TRIGGER".

Je kan ook zien dat Kick is geroute naar het masterkanaal van de geluidskaart, Trigger is en geroute naar de "Sidechain" groep. Dit is belangrijk, doe het.

Misschien zie je al dat de Trigger is hard gebalanced naar links, doe dit. Je zult zien waarom.

Alleen één van de twee kicks wordt gestuurd naar het oor van de luisteraar. De ander genereert een intern signaal for de sidechain groep. De TRIGGER-kick stuurt een signaal die de de envelope en de dynamiek.

4. Localiseer je Basslijn kanaal. In het voorbeeld is het een audiokanaal ganaamd "Bass".

Je moet maar 2 dingen doen: Stuur de Output naar de groep "Sidechain"

En draai de Panning naar helemaal rechts.

Er zijn nu twee signalen die routen naar de Sidechaining-Stereo-Group. Op het linker kanaal is de TRIGGER-Kick en op het rechter is de "Bass".


5. Open de Sidechaingroep. bewerk de plugin WAVES C1 comp-SC.

Verander de Key mode naar L -> R, nu is de linker input de sleutel voor de rechter output. Dit betekend dat de Trigger-kick, die gestuurd wordt op het het linken kanaal een envelope genereerd die een signaal van het rechter kanaal manipuleerd (de "Bass"). We willen de basslijn manipuleren met de envelope van de TRIGGER-Kick.

Bewerk smart hard parameters voor de Treshold, Ratio, Attack and Release. Je zal zien dat de visualation-diagrammen beweging laten zien. De Y-As laat het volume-signaal zien links en de X-As showt het volume-signaal rechts.

Maak experimenten hiermee en luister naar het effect, en hoe de bass wegvalt als de kick invalt. Als je alleen de bassline hoort ben je vergeten de Output van de Groep naar mono te zetten. (zie Stap 1)

Als je alles goed gedaan hebt. Veel plezier, Maak experimenten, finetune de parameters.


Source - http://www.mantikonline.com/art_sc.htm


Sidechain compression met Reason 3

1. Allereerst, maak een BASSLIJN (bijv. met de substractor en een matrix).

2. CLick nu rechts op de Substractor -> create -> Mclass compressor (om 'm automatisch te routen, je zou even aan de achterkant kunnen kijken met tab om te zien wat er gebeurt)

3. Maak nu een Redrum, en programmeer een 4x4 bassdrum. In de rack view (TAB) verbindt SEND OUT 1 van de Redrum naar de SIDECHAIN IN in de compressor. Draai nu de S1 send waarde op de bassdrum volledig omhoog.

4. Klaar! Speel met de compressor. (kijk in de tutorial voor de parameters) en beluister de resultaen door de bypass in en uit te schakelen.

Reason 3 Tutorial File - http://hem.bredband.net/eldarion/Reason_Sidechain_42319562.rns


Ableton Live 5 en Sidechaining

1. Om te beginnen, maak twee MIDI clips en éé AUDIO op verschillende kanelen. MIDIs voor Impulse (Drums) and Bass, en AUDIO kanaal voor Impulse Out (omdat we Impulse sidechaining naar de compressor, wordt het ge-mute. Dus verbind ik Impulse audio naar een ander audio kanaal om de kick te horen.

2. Nuw laad ik een kick sample op impulse en programmeer een simpele 4x4. Maak hierna een melodie voor de bass.

3. Voeg een compressor toe die sidechainen ondersteund, op het Basskanaal (in mijn geval gebruik ik Vanilla b69 Compressor)

4. Click nu ctrl+alt+i om de Audio/MIDI input and output opties te zien. Verbind Impulse audio naar Bass. (je zal dan bijv. 3/4 Vanilla Compressor zien)

5. Dus we hebben de Impulse aan de Vanilla compressor verbonden, terwijl dit werkt op het Bass kanaal. We moeten alleen nog de compressor tweaken nu... Zoals altijd bij sidechainen, gebruik korte attack en release met een vrij lage threshold.

6. Als je de Impulse niet kan horen, gebruik dan dat audio kanaal dat we gemaakt hebben. Op dat kanaal selecteer je "Audio from" en kies je Impulse kanaal. En uiteindelijk druk je het oranje "In" knoppie.
Ableton Live 5 Tutorial File:
http://hem.bredband.net/eldarion/Ableton_Live_Sidechain.als



Volume Automating Techniek

Compressie is gewoon een automatische waarde-veranderaar natuurlijk. Dus het kan automatisch, maar het kan ook gewoon handmatig.

1. Automate de volume van je basslijn, corresponderend aan je kick. Als de kick klinkt moet de volume van de bass laag zijn. Dit is het principe.

Jezper's plaatje laat deze methode zien:



Gratis VSTs die sidechain compression hebben.


ChunkWare Vanilla Compressor http://www.chunkware.com/vanilla/

Redshiftmedia Ducker
http://www.redshiftmedia.com/vsts/

Sidekick v2 http://www.twistedlemon.nl/site/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1&Itemid=28

Ze gebruiken allen de zelfde techniek (zoals beschreven in het Cubase SX voorbeeld)

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Het Stereo Veld

Als je twee speakers hebt kun je met behulp van panning een geluid 'verplaatsen' van de ene speaker naar de andere. Het stereo veld ligt tussen het punt dat je interpreteerd als het geluid van geheel links tot het punt waar het geluid geheel rechts klinkt.
Met vrij simpele technieken kan je de hersens laten denken dat het stereo veld groter is dan de ruimte tussen de twee speakers (stereo field enhancers). Je moet wel onthouden dat dit een effect van interpretatie is, en is dus afhankelijk van de gebruikte apparatuur bij het opnemen of produceren, maar ook van de speakers en de positie van de luisteraar bij het afspelen.

Als je hardware of software hebt waarmee je je stereo veld kan aanpassen, en dat heb je waarschijnlijk, nl een pan-draaiknop, draai dan eens aan deze knoppen terwijl je goed tussen je speakers zit, en kijk of je je mix interresanter kan maken. Met enhancers en stereo veld bewerkers kan je makkelijk je stereo veld doen 'vergroten' en leuke effecten toepassen. Dit kan best een hoop waarde aan je productie toevoegen.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Vocoder

Even in een paar zinnen kort uitgelegd wat een vocoder doet:

Met een vocoder kan je het ene geluid gebruiken om het andere te triggeren. Je hebt bijvoorbeeld een synth als basis (de carrier) en een zangpartij als modulator. Wat dit betekend is dat je de aanslag, volume etc. van de zang gebruik om de synth aan te sturen. Je krijgt nu het effect alsof de synth aan het zingen is. Stel nou dat de zang in een bepaalde toonhoogte is gezongen, en je speelt met de synth een bepaald accoord, dan klinkt de zang ook in dat accoord, welliswaar met de klank van de synth. Je kunt met verschillende knoppen aangeven in welke mate dit allemaal gebeurd en hoe de verhouding is tussen beide signalen. Belangrijk is dus dat je beide apparaten moet aansturen, wil het effect hebben.

Ga er gewoon maar even mee gaan spelen, dan kom je er vanzelf achter wat voor een leuke gein je er allemaal mee kan uithalen.

succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -


Tracks (re)mixen in Ableton Live

Hier even een hele korte uitleg van een manier om tracks te mixen in Ableton Live.

Zoek je geluidsbestand, door via één van de mapjes links ernaar te browsen. Importeer/sleep je .mp3 of .wav bestand naar één van de audiokanalen. (mp3-support vanaf 5.0)
Click op de 'part'. Je krijgt nu een wav weergave van de track. Click op 'warp' en op 'loop'. Stel het juiste original bpm in. Als je het niet weet zet dan de loop length op 4.0.0 en speel met de bpm totdat je de juiste lengte van 4 maten hebt.

Als het goed is heb je nu het eerste stukje (4 maten) van je instrumental als loop, en kan je die ook afspelen. Zet het bpm van ableton evt. gelijk aan die van je track.

Sleep nu met ctrl ingedrukt je 'part' een positie eronder zodat ie 'm kopieerd. Verplaats nu de loop in de wav-weergave door met de muis het geselecteerde gedeelte van je track te verslepen. bijv. eindpunt eerste loop is nu beginpunt tweede loop. Je kunt bij deze loop bijv de length op 8.0.0 zetten. Zodat deze langer doorloopt.

Ga hiermee door totdat je het gewenste aantal onderdelen van je track als parts op je scherm onder elkaar hebt staan.
Herhaal dit met je andere tracks en bouw zo een live-set met bestaande of eigen tracks. Het verstandigste is om niet te veel dingen horizontaal naast elkaar te zetten, maar zorg voor een verticaal tijdsverloop.

Maak of zoek er wat eigen loopjes van percussie, breakbeats, hihats, vocals whatever bij om lekker mee te spelen. Probeer ook de effecten eens uit.

Het lekkerste werkt dit als je een controller hebt als bijv. de Korg Mikrokontrol, Evo UC-33 of Behringer BCF2000.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Haperingen in Ableton

Een onboard geluidskaart heeft inderdaad zijn beperkingen, maar toch is dit vaak wel een beetje te verhelpen totdat je een goede audio interface hebt gekocht. Je kunt bij ' Options -> Preferences -> Audio ' het één en ander regelen met betrekking tot je audio driver. Je kunt daar de andere drivers proberen in het rijtje bij Driver Type, probeer bijv. de ASIO driver. Ook kun je de grootte van je input buffer aanpassen, dit heeft wel gevolgen voor je geluid en/of latency. Bij duurdere kaarten zijn deze dingen beter af te stellen. Ook kun je ervoor zorgen dat het voor je computer minder zwaar wordt om al je loops af te spelen. Vermijd bijvoorbeeld enorme WAV's en hele songs als je dit soort problemen krijgt. Het kan sowieso handig zijn om je materiaal slim op te slicen in een wav-editor voordat je ermee in Ableton aan de gang gaat. Als je last krijgt van clipping etc., zet dan een limiter op je master channel. Met al deze mogelijkheden moet je een heel eind komen. Als het niet het gewenste resultaat geeft, kun je erover nadenken om er wat intern geheugen bij te plaatsen, en anders te kiezen voor een betere audio interface.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ruis/piep over (monitor) speakers

Hetgene wat ervoor zorgt dat je een ruis krijgt, zijn niet je speakers zelf of je geluidskaart. Dit is meestal te wijten aan de netstroom die meelift op de snoeren door je computer en daarbuiten, bij laptops hoor je vaak al geen ruis/piep meer als je de oplader eruit haalt. Het is te vergelijken met als je draaitafels ongeaard op een mengtafel en versterker aansluit. Je kunt bij de muziekwinkel een kastje kopen die dit voorkomt. Ben even vergeten hoe ze zoiets noemen, maar als het probleem uitlegt dan begrijpen ze waar je het over hebt. Kost ongeveer 35 euro geloof ik.

Je kunt het probleem ook verder minimaliseren door betere kabels te kopen. Ik heb mijn KRK's aangesloten met een hoge kwaliteit goldplated tulpkabel, met aan het einde een goede female tulp/grote jack plugje en heb (zonder gebruik van 't kastje) geen last ervan.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Logo-ontwerp

Als je een logo wilt maken of laten maken, zoek bijv. eerst dit uit:

- uitstraling (wat moet het logo uitstralen)
- tekst (moeten en woorden of symbolen in komen te zitten)
- toepassing (waar wil je het logo voor gebruiken)
- kleur (moet het in kleur, welke kleuren en waarom, zwart, etc.)
- doelgroep (wie zijn de mensen die je wilt aanspeken met dit logo)

Zoek dan in tijdschriften en op internet zo veel mogelijk plaatjes, foto's, kleuren, lettertypes, logo's van anderen uit de zelfde scene of business, producten, materialen, films, whatever, en andere zaken die gerelateerd zijn aan je concept, en gooi deze bij elkaar op een collage of in een map op je pc, maar wel zo dat je met deze files echt een bepaald sfeerbeeld krijgt. Maak aan de hand van deze collage de eerste schetsen of probeersels. Laat je inspireren door de gevonden plaatjes en collage, neem desnoods kleuren, stijl, lijnvoering, sfeer, etc. over van andere ontwerpen en plaatjes. En ga hierna verder met tekenen, samenstellen en optimaliseren van je logo. Bedenk goed dat een logo simpel moet zijn, duidelijk moet spreken en in het oog moet springen. Vaak kan je het beste zoveel mogelijk weglaten, en kiezen voor een niet te complex idee.
De meeste gebruiken programma's als Adobe Illustrator, Photoshop of bijv. Paint Shop Pro (wat iets gebruiksvriendelijker is) voor het maken van hun logo, maar soms kan je beter eerst het een en ander grof en schetsmatig zelf op papier zetten. Werk dan met materiaal waar je zelf een voorkeur voor hebt.

succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Inspiratie voor Producers

Er zijn verschillende manier om aan je inspiratie te komen als producer. Iedereen heeft zo z'n manieren. Ook is het zo dat de keuze welk programma je gebruikt kan bepalen in hoeverre je inpiratie hebt om iets te maken. Sommige programma's als bijv Cubase, werken naar mijn mening niet echt intuïtief en geven weinig ruimte om te spelen en daar je inspiratie uit te halen.

Ik gebruik zelf voornamelijk de programma's Reason en Ableton Live. Dit zijn voor mij de twee programma's waar ik het snelste inpiratie haal, puur uit het klooien met de verschillende devices.

In Reason bijv. speel ik gewoon een tijdje met een synthesizer met daaraan een matrix, en na een beetje klooien heb ik vaak een leuke basslijn of melodie. Hier ga ik vervolgens mee verder, en bouw er drums, percussie, vocals etc. omheen. Dit is één manier om te beginnen.

Een andere manier is om bijv. een thema te kiezen. Dit kan vanalles zijn. Bijv. een film die je net gezien hebt, een aantal foto's of plaatjes of bijv. een groep woorden. Kies bijv een stijl, plus een aantal emoties die je wilt uitdrukken. Het kan een hoop helpen om voor jezelf eerst op te schrijven of te bepalen wat je wilt gaan maken. Zoek of rip hier dan de juiste samples bij in je soundbank of via internet, of zelf samplen van een film of cd en ga daarmee verder bouwen.

Wat ook een goede manier is, is om gewoon te proberen een track die je kent en goed vindt na te bouwen. Omdat je het toch nooit helemaal hetzelfde krijgt, wordt het toch altijd een eigen ding. Je zou bijvoorbeeld op [/url=http://www.di.fm/edmguide/edmguide.html]deze site[/url] kunnen bladeren en één van de aanwezige stijlen proberen te benaderen. Mocht het uiteindelijk nog teveel lijken op het origineel, dan kan je dit natuurlijk altijd aanpassen. Wat je ook kan doen is twee of meer verschillende tracks kiezen en iets tussen deze twee in gaan gaan zitten. De tracks hoeven niet persé in jouw stijl te liggen, het kan ook jazz of klassiek of whatever zijn.


Dit zijn even wat technieken om te beginnen aan een project.
Er zijn vele andere manieren, ieder heeft zo z'n eigen methode. Je komt er na een tijdje achter wat voor jou het beste werkt. Het belangrijkste is vaak dat je op een bepaald moment voor jezelf duidelijk hebt wat je gaat proberen te maken. Dan kan bij de te nemen beslissingen de keuze een stuk makkelijker maken.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Eigen tracks zelf op Vinyl laten persen

Als je je eigen plaatje wilt laten persen, dan kan dat bij bijv.:
http://www.soundstream.nl/
http://www.myownrecord.com/
http://www.vinylcuts.de/
http://www.curvedpressings.com/
en er zit nog een goeie in belgië maar ben de naam effe kwijt..

Je wil je track natuurlijk zo goed mogelijk klinkend op (die) plaat hebben. Daarvoor zal je je track vaak moeten masteren.

De volgende stukjes zijn interresant voor bij het masteren van je track:
- De Studio
- monitor speakers & headphones
- Frequenties 1 & 2
- Het Stereo Veld
- De Compressor
- Side Chain Compressing
- Drugs & Produceren

Natuurlijk wordt hier niet helemaal alles behandeld. Maar masteren gaat veel over Equalizers, Limiters/Compressors en ook een beetje over het bewerken van je stereo-veld. Maar wat ik je nog wil meegeven is dat je gehoor natuurlijk erg belangrijk is. Luister goed en vergelijk het met releases. Doet jouw geluidskwaliteit en mix niet of weinig onder voor die van gevestigde platen, dan zit je goed en kan je deze op plaat laten drukken als je dat zelf wilt laten doen. Vaak is het bij deze persers ook mogelijk om nog een master daar te laten doen. Probeer toch het beste binnen je kunnen af te leveren. Mocht er nog een extra mastering nodig zijn dan hoor je dat wel. Als je tevreden bent over je een aantal tracks kan je natuurlijk ook proberen om ze bij een label gedrukt te laten krijgen. Lees daarvoor het stuk over releasen. Als je het zelf niet voor mekaar krijgt om een goede master te maken die geschikt is voor op plaat, dan kan je ervoor kiezen om verschillende kanalen apart te exporteren en deze aan te leveren zodat zij ermee verder kunnen. Maar als jij al tevreden bent over je master, dan is dat waarschijnlijk hoe het op plaat geperst wordt. Vaak moeten ze sowieso een kleine voorbewerking maken om 't te laten persen (ik geloof dat er o.a. een beperking is in het sub-laag). Let dus op je EQ's etc. en luister en vergelijk goed, als jij op verschillende geluidsinstalaties gehoord heb dat je track goed klinkt zit het wel snor.
Je moet je niet vergissen hoe relatief makkelijk het masteren gaat tegenwoordig. Vooral als je alleen met software werkt. Zo'n pro studio engineer kan ook geen wonderen verrichten met je track, van een overvolle kutsound is moeilijk iets punchies en straks te maken, ook niet door de pro's. Dus kun je er maar beter voor zorgen dat je zelf al het beste hebt gedaan, en zelf ook snapt wat er voor een master moet gebeuren. Dan wordt het voor de prof makkelijker en is je eigen sound ook beter. Ook is het prettig om zelf in de hand te hebben welk element je meer of minder naar voren wil hebben.


Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Releasen en de Muziekbusiness

Ja, de muziekbusiness zit soms raar in elkaar, zelfs als je goede muziek maakt, moet je nog maar net een label vinden dat geinterreseerd is in jouw muziek. Vervolgens moet je nog oppassen dat je niet genaaid wordt met je contract, en dan moet je soms ook nog maar wachten of ze hun beloftes nakomen. Voordat je een release hebt of kan krijgen moet er nog heel wat gebeuren.

Ik zelf ben ook al meer dan 10 jaar bezig met muziek maken, en leer ook nog steeds elke dag. Het is dan ook belangrijk dat je door blijft leren en zelfkritisch bent, je producties veel laat horen aan mensen die weten waar ze het over hebben, daar leer je het meeste van. De beste manier om aan opbouwende goede kritieken te komen is om je track te plaatsen op www.i-dance.com , hier krijg je reacties en tips en kan je zowizo alles vragen op het gebied van produceren.
Zelf heb ik ook nog geen releases op m'n naam staan, maar ik heb dan ook nog geen demo's rondgestuurd, ik vind eerlijk gezegd mijn tracks ook nog niet goed genoeg daarvoor. Daar komt bij dat ik eerste instantie voor mezelf muziek maak en dat het hebben van een release nog niet mijn grootste doelstelling is aangezien ik ook nog een moeilijke studie aan het afmaken ben.

Pas op dat je ook niet al je hoop op de muziek vestigt en dat je bijv. niet je opleiding laat vallen. Het is niet leuk om met muziek je brood te moeten verdienen, dit komt pas als het echt heel goed gaat. Om te scoren moet je soms nou eenmaal afbuigen van je eigen overtuigingen over muziek en zelfs dan is het vaak nog geen vetpot.

Probeer je muziek als één of meerdere projecten te zien, stippel goed uit wat en hoe je muziek wilt brengen met dat project, en hoe je aan je bekendheid wilt komen. Als je meerdere stijlen muziek maakt, verzin dan voor iedere stijl een ladingdekkende projectnaam. Schrijf op een groot stuk papier hetvolgende uit:

- Projectnaam/dj-naam
- Stijl
- Ongeveer rond ... BPM

- Gemaakte eigen tracks in deze stijl
- Labels bij deze stijl.
- Artiesten die zoiets ook maken.
- Bestaande tracks met de zelfde stijl en feel.

- Belangrijkste elementen.
- Omschrijving van waar het project over gaat.
- Sleutelwoorden om het project en de muziek te omschrijven.
- Misschien zelfs illustraties, foto's, kleuren etc. bij je project zoeken. Evt. een logo maken of laten maken door een kennis.

- Wat voor act komt hierbij. geen act of een dj-act of live-act, of beide?
- Ga je met iemand samenwerken? Wie zouden dit kunnen zijn?
- Wat heb je hiervoor nodig? Zoek je setting uit.
- Welke appratuur/software heb je nodig om dit project nog beter te kunnen?

Als je dit zo'n beetje hebt uitgezocht ben je al een heel end. Je hebt nu in je hoofd een veel beter beeld van waar je mee bezig bent, en kan je dit in je achterhoofd houden bij het werken aan je tracks. Haal als je meerdere projecten hebt in verschillende stijlen, deze ook niet door elkaar. Het is toch belangrijk dat je als project enigzinds stijlvast bent. Gelukkig kan je als electronisch artiest meerdere projecten beginnen.

Veel kan je ook leren door samen te werken met andere producers, dingen waar zij jaren over gedaan hebben om te leren kan je dan soms in een dag bijgebracht worden.
Verwacht niet dat je binnen no-time een release scoort, dit kan allemaal best lang duren. Ook als je een beetje zelfkritiek hebt, doe je zelf ook wel even wachten voordat je je demo's rondstuurd.

Een goede manier om aan een release te komen is om bijv 3 tracks, en niet veel meer, waar je erg tevreden over bent binnen één project, en die echt bij jou horen, heel goed uit te werken. Zorg dat deze 3 tracks bij elkaar passen, en dat ze ongeveer de zelfde sijl zijn. Laat deze zo veel mogelijk horen aan andere (jonge) producers binnen de stijl, en doe wat met je kritiek. Blijf deze drie tracks uitbouwen en verbeteren totdat ze echt goed klinken. Zorg dat de sound en het arrangement goed in orde zijn, als jij nog twijfelt over sommige dingen, horen andere mensen dit waarschijnlijk ook.

Brand vervolgens deze 3 tracks op een cd, en niet meer dan deze drie tracks. Je kan ook beter 1 goede als 2 goede en 1 slechte track op je cd zetten. Maak ook een mooi hoesje die echt bij je stijl en bij jou past en zorg dat het hele pakket er verzorgd uitziet. Geef je tracks ook namen en zet deze + je projectnaam op je hoes. Je zou er ook een kleine biografie bij kunnen doen. Zorg dat op zowel de hoes, de bio en cd zelf je contactgegevens staan vermeld.

Stuur vervolgens deze demo naar de labels waarvan jij denkt dat ze passen bij je stijl. Heb je geen idee welke labels, vraag dan aan een bevriende deejay in dezelfde stijl of hij ernaar wilt luisteren, en of hij wat labels voor je wilt opschrijven die erbij passen. Stuur vervolgens deze demo rond naar de gekozen labels, zowel binnen- als buitenland.
Hoe meer hoe beter, maar stuur niet bijv. je trance-demo naar een hardcore label als je begrijpt wat ik bedoel, maar als je 30 labels kan vinden die bij je muziek passen, stuur ze dan ook gerust naar al deze 30 labels, en blijf doorzoeken. De meeste demo's belanden op een stapel en deze stapel zal heel vluchtig worden doorgenomen. Zorg dan ook dat het uiterlijk van jouw demo opvalt. Zorg dat de eerste track van je demo gelijk goed begint, en dat de opbouw van deze niet te lang is, anders zetten ze 'm al af voordat 'ie echt begonnen is. Ze zullen waarschijnlijk niet veel langer dan een halve miuut naar je demo luisteren. Dus zorg dat er geen slechte halve minuut ergens op je demo staat.

Als je dus zo'n hele lading demo's hebt rondgestuurd is het gewoon afwachten wat je te horen krijgt. Maar ga ondertussen gewoon lekker door met muziek maken.

En dan... komt het misschien ineens het moment dat je een mailtje of telefoontje krijgt dat ze wel geinterreseerd zijn in je werk. Ze zullen dan misschien vragen om wat meer werk, of ze zullen je misschien wel een contract aanbieden. Onderteken nooit gelijk het eerste contract wat je voorgeschoteld krijgt, laat het eerst zorgvuldig lezen door iemand die er verstand van heeft. Teken nooit een exclusief contract. Dit betekend dat alleen dat label of die platenmaatschappij alleenrecht heeft op jouw werk als artiest. En dit wil je niet.
Als je dan een goed eerlijk contract hebt aangeboden gekregen, en je hebt dit ondertekend dan kan het nog wel even duren voordat je je tracks op vinyl hebt staan. Er komen dan nog best een groot aantal dingen kijken. Zoals of je producties wel goed genoeg afgemixed zijn om op vinyl te persen. Zij zullen komen met een aanbod om in hun studio de tracks af te mixen, en dit gaat je een gedeelte van je geld kosten. Het kan soms beter zijn om zelf een bevriend iemand of kennis te vinden met een goede studio en deze te vragen of hij naar je producties wil kijken en af wil mixen. Zorg zowizo dat je een goed netwerk hebt van mensen die zich in het producersvak bezig houden en blijf deze om advies vragen (www.i-dance.com). Zorg ook dat je ingeschreven staat bij de Buma-Stemra als je releases gaat krijgen zodat je artiestenrecht beschermt is. Ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel is belangrijk als je geld gaat verdienen met je muziek.

Ik heb nu nog lang niet alles behandeld, ik weet namelijk ook niet alles van de gang van zaken, aangezien ik zelf nog geen releases heb gehad. Maar let goed op en zorg dat je goed geinformeerd bent. Laat je niet verassen, en zorg dat je geen beginnersfouten maakt.

Het is een flinke weg naar een release, en grijp iedere kans aan om kennis, ervaring en informatie te vergaren over de muziekbusiness. Lees lectuur, tijdschriften, websites en ervaringen van anderen. Houd je ogen open voor evenementen als de dj-expo en en dutch dj-day. Werk aan je netwerk. Als het dan allemaal goed gaat kan het balletje gaan rollen. Maar zelfs dan moet je niet verwachten dat je binnen korte tijd 'binnen' bent.

Succes.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Topic is al een tijdje non-actief. Misschien dat als iemand een leuke vraag heeft er weer 'ns wat kan gebeuren hier.
Kan je misschien iets vertellen over di boxen?
Volgens mij heb ik er hier één nodig, want ik heb constante aarde ruis door mn monitoren.
Dit had ik eerst opgelost door de aarde pennen uit de stopcontact doos te knippen, alleen had ik die doos nu op een andere plaats nodig.
En ik wil nu ook wel eens goed hebben zoals het hoort.
Alleen weet ik niet precies of ik dat met een DI box verhelp.

Bedankt.
laatste aanpassing
Misschien een rijtje met goede VST(i) plug-ins voor bepaalde dingen?
Beetje netjes geordend naar wat je d'r mee maakt en voor wat voor stijl ze handig zijn?:)
Stukje over ruis staat bij 'De Studio'

Ruis
Je kent het wel, de ruis die je hoort door je geluid, je wil hier natuurlijk vanaf. De oorzaak hiervan kan zijn de aarde van stroomkabels, slechte audiokabels, tv-kabels, oude apparatuur met beschadigde stroomvoorziening, apparatuur met slecht of kapot interne aarde of kabels die langs magnetische velden lopen. Om hier vanaf te komen kun je een aantal stappen ondernemen. Je wil dat al je apparatuur dezelfde weg volgt naar de aarde. Zorg dus ten eerste dat al je apparatuur op hetzelfde stroomcircuit in huis is aangesloten, maar houd wel de limieten van dat circuit in de gaten en kijk altijd uit met stroom.
Ten tweede, gebruik altijd gebalanceerde apparatuur met gebalanceerde kabels (TLS & XLR). Als je toch ongebalanceerde gear hebt, houd dan de kabels kort. Lange RCA (tulp) kabels hebben grote kans tot het oppikken van ruis. Zeker als je werkt met een mixer is dit heel belangrijk, één slecht geaard apparaat, of één slecht gesitueerde ongebalceerde kabel kan je hele mixer volgooien met ruis. Vooral oude synths zijn vaak ongebalanceerd en kunnen problemen geven, je kunt hiervoor van bijv. van Behringer een zogehete direct box kopen.
Houd ten derde audio kabels uit de buurt van adapters, en zorg nogmaals dat audiokabels niet paralel lopen aan stroomkabels. Hiermee kan ruis ontstaan vanwege de magnetische velden die zich om kabels heen vormen. Als je nog steeds ruis hebt, ga dan na, vooral als je een mixer gebruikt, waar de ruis vandaan komt. Test de appatuur één voor één door met de schuiven van je mizer op normaal volume te spelen, of de apparaten één voor één aan te sluiten. Als je weet waar het vandaan komt check dan alle kabels die hiermee te maken hebben. En ga zo door met zoeken. Als het dan nog steeds niet helemaal weggeminimaliseerd hebt of weg gekregen, dan zijn er nog diverse produktjes en kastjes die je kunt kopen die dit kunnen elimineren.


VST's gebruik ik niet zo heel veel, ik gebruik de Waves's Diamond Bundle voor wat afmixwerkzaamheden, en nog wat synths als de Korg Legacy Collection en de Pro-53 enzo. Desalnietemin zijn er wel wat leuke overzichten te vinden op t internet, misschien dat ik nog 'ns iets vertaal of samenvoeg.
laatste aanpassing
lijst goede VSTI..

g-force minimonsta
absynth
tera 3
uhe zebra
vember surge

ik noem er geen stijl bij omdat het er vanaf hangt wat je er mee doet
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 182, 681, 1669}
Artiest Dynamike
Uitspraak van Mr Mindsynth op zaterdag 24 mei 2008 om 13:11:
Misschien dat als iemand een leuke vraag heeft er weer 'ns wat kan gebeuren hier.

ik wil graag met behulp van de Edirol Orchestral vst een klassiek stukje maken wat ik als break kan gebruiken .. het probleem is nu alleen dat ik maar 1 instrument krijg afgespeeld terwijl er 16 in zitten .. nu denk ik de oplossing wel te weten .. op 1 kanaal de vst openen en op een aantal andere kanalen de noten noteren per instrument zodat ik die vervolgens kan routen naar de vst .. het spoor waarin ik mijn noten speel ga ik dus routen naar het spoor waar de Orchestral op staat .. alleen .. hoe doe ik dat :/ misschien is het iets heel simpels maar dat is met alles als je het éénmaal weet :)

ik gebruik logic platinum 5.2
 
met logic weet ik het zo niet, maar bij fl is het zo dat alle noten kunnen ingesteld worden op kleur.

Groen is de standaar begin kleur, maar je kan ze ook zelf kiezen.
een groene noot wordt dan automatisch gezien als een noot voor het eerste kanaal (bijv een string),
neem ik een andere kleur bijv geel wordt deze automatisch een noot voor een ander kanaal (bijv. een trompet)

Ik weet niet of er zo'n mogelijkheid in logic is maar als die er is moet je dat maar eens proberen ;)
laatste aanpassing
denk niet dat dat 'm is want de kleur v.d. blokjes zie ik alleen veranderen als ik de velocity aanpas :yes:

kijk ik kan de vst ook wel 16x opnieuw inladen maar dat gaat een probleem worden :p
laatste aanpassing
 
Uitspraak van Dynamike op maandag 26 mei 2008 om 18:27:
kijk ik kan de vst ook wel 16x opnieuw inladen maar dat gaan een probleem worden :p

dat is ook niet de bedoeling lijkt mij

Net wat ik al zij:
ik weet de oplossing in fl studio en niet in logic.
laatste aanpassing
Hey Dynamike, ik zat met hetzelfde probleem.
Hier wordt het wel aardig uitgelegd;
http://www.synthforum.nl/forums/showthread.php?t=10743&highlight=edirol+orchestral
bedankt man!, kan ik die ook eindelijk eens gaan gebruiken
dat topic had ik al gelezen ;)
maar ik word er eigenlijk niet veel wijzer van .. of ligt dat nu aan mij :o

1) Maak een nieuw MIDI spoor aan voor je noten.
2) Maak nog een MIDI spoor aan, en laad hierop de Orchestral.
3) Het spoor waarin je je noten speelt ga je routen naar het spoor waar de
Orch. op staat.

dat is het probleem ..
Geen idee hoe dat in logic werkt, verder ben ik ook nog te lui om het als bovenstaand te doen en laad gewoon 4-5 in 8).
 
Blij dat dat een stuk gemakkelijker gaat in fruity O:)
 
Uitspraak van verwijderd op donderdag 27 december 2007 om 09:35:
Hey Mindsynth,

ik heb het nog niet in je overzicht zien staan en ik loop er veel tegen aan:

ik heb een sample uit een nummer, maar ik wil alleen de vocals hebben. Hoe kan je netjes de achterliggende geluiden (andere instrumenten) wegwerken?

met een instrumental van het nummer en dan onder het origineel plakken en dan de phase reverse en wola er is alleen nog een voacl te hooren (moet je wel een instrumental kunne vinden van het gewenste nummer)


Sample Inversion

http://www.warbeats.com/Forums/tabid/59/forumid/30/postid/29542/view/topic/Default.aspx

soms wil het ook nog wel eens met een filter lukken maar dit is heel erg zeldzaam

omdat een vocal zig in een best wel breed veld bevindt(hoog mid laag)
laatste aanpassing
Het lijkt me wel alsof ik uit Z3ta geen "volle" lead kan krijgen, in bijvoorbeeld Pro 53 krijg je met een Unison of de Voices iets hoger zetten direct het gevoel dat hij voller klinkt, maar in z3ta? Hoe doen jullie dat?
 
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 27 mei 2008 om 18:24:
met een instrumental van het nummer en dan onder het origineel plakken en dan de phase reverse en wola er is alleen nog een voacl te hooren (moet je wel een instrumental kunne vinden van het gewenste nummer)

Jah ik had al reacties gekregen, tnx anyway:)
Uitspraak van Pesomat :beer: op woensdag 28 mei 2008 om 20:04:
Het lijkt me wel alsof ik uit Z3ta geen "volle" lead kan krijgen, in bijvoorbeeld Pro 53 krijg je met een Unison of de Voices iets hoger zetten direct het gevoel dat hij voller klinkt, maar in z3ta? Hoe doen jullie dat?

Handmatig detunen. x-aantal osc's qua pitch net ff van elkaar afwijken.
Zoek eens uit wat die Unison precies is, en doe dit handmatig :) (kan namelijk met elke synth)
Dit werkt ook nog steeds om je synth dikker te laten klinken, en is naar mijn mening de meest 'pure':

Melodieën 2

Ok, je hebt een melodie gemaakt, maar hij klinkt nog wat 'dun'. Hoe komt dat nou, bij anderen klinkt die veel dikker.

Dat komt omdat er bij anderen vaak meer dan 1 noot tegelijk getriggerd worden. Vooral bij trance bestaan melodieën eigenlijk uit allemaal accoorden, of delen van accoorden.

Hoe doe je dit, en welke noten moet je dan gebruiken?

Bij het vorige verhaal over melodie heb je gelezen hoe accoorden in elkaar zitten. Ook heb je gezien hoe je een melodie maakt. Er zijn verschillende manieren om via notentoevoeging je melodie dikker te maken.

Manier 1:
Voeg een tweede sampler, oscilator, vst, whatever toe. Maar dan met een andere noot. +12 (octaaf)werkt altijd, maar voegt weinig dynamiek toe. De noot die je kiest kan het beste één binnen je gebruikte accoord zijn.
Dus wanneer je voor een mineur hebt gekozen, zou je kunnen proberen de noot +3 aan je originele geluid toe te voegen. Dit kan je doen door bijv. de tweede oscilator van je subtractor of malstrom in reason op pitch +3 te zetten. Ook kan je met de cv kabeltjes aan de achterkant een ander apparaat gelijk laten triggeren (gate). En verander dan de pitch van het geluid van dat andere apparaat. Let erop dat dit eigenlijk een truc is die een beetje beperkt is.

Manier 2:
Deze manier is eigenlijk beter, maar wel iets meer werk.
Je zet (copy, paste) je zelfde midi/sequence track op een ander apparaat en met de muis gooi je al je nootjes (bijv.)3 omhoog. Ook kan je gewoon binnen hetzelfde midikanaal/sequencer track je hele melodie copyen en 3 omhoog gooien. Je zal merken dat het niet altijd goed klinkt, vooral als je mineuren en majeuren door elkaar gebruikt. Pas het dan met de hand aan tot je de juiste sound krijgt. Het aantal lagen dat je toevoegd kan zoveel als je wilt zijn, en het kan ook +3+12 (andere noot, maar dan een octaaf hoger of lager) zijn, maar pas op dat je met je sounds niet teveel in het gebied van je kicks (laag) en hihats(hoog) gaat zitten. Ook wil je het niet te vol hebben overal.

De noten die je erbij kunt plakken zijn dus noten uit het accoord dat je gebruikt.
+ of -12 (octaaf) kan altijd erbij, maar pas dan op dat je niet je andere sounds wegdrukt.
Bij majeur kan je +4 en +9 gebruiken.
Bij mineur +3 en +9. Deze kunnen natuurlijk daarbovenop ook weer nog eens +of-12 gedaan worden.
Natuurlijk kan je ook hierbuiten gaan zitten en experimenten, dit is eigenlijk het beste, luister en kijk goed naar je melodie elke keer dat je iets toevoegd. Je kan het beste goed naar je noten kijken en met de muis nog veel aanpassen.

Succes.
laatste aanpassing
 
Jeetje, respect voor alle info gast:D Binnekort een keer doorlezen. Vooral het sidechain gebeuren boeit me..

Top (Y)
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 24 juni 2008 om 12:28:
Vooral het sidechain gebeuren boeit me..

zo boeiend is dat tog niet 8)
 
Uitspraak van D21 op dinsdag 24 juni 2008 om 15:55:
zo boeiend is dat tog niet

Zeker wel:P Heb sidechainen lukt me nu met de Waves C1 (H) Wil de stof over het compresseren ook nog een keer rustig bestuderen.
even terugkomen op m'n posts van 26 en 27 mei 2008 ..

ik heb een tutorial gevonden
http://www.garritan.com/tutorial/GPO_Logic-multi_tutorial.html
hier ben ik al een stuk wijzer door geworden maar nog steeds lukt het niet helemaal

somebody ? :)
Sorry man, weet weinig van Logic en de genoemde Edirol..
Misschien dat iemand anders hier er ervaring mee heeft..
Misschien iets over layeren?

Ik zit nu veel te kutten met m'n kicks (Mijn laatste leak op producergebied :/) Ik zit veel te layeren met m'n subbase, maar dat komt eigenlijk neer op btje overal aan draaien en kijken waar het op uit komt. Ik maak ze in junglist.

Miss zou je iets uit kunnen leggen over wat er gebeurt als je verschillende osc's over elkaar legt, wat er gebeurt als je de ene osc lager zet, en wat er qua dist gebeurt als je 3 junglists (of een andere KickVST ofzo) over elkaar legt?
Leuke vraag,

Meer Kickdrums & Layering

Grappig ook, ik merk net als je googled op 'layering kickdrums' er 3 tutorials van mij op de eerste pagina staan. 8) Je kan dan ook o.a. veel informatie halen uit de items 'Agressieve Kickdrums', 'Kickdrums', 'De Compressor', 'Frequenties' en 'Meer over EQ, Compressie en structureren' in de bovenin geplaatste rubrieken.

Toch wil ik hier nog wel even wat over zeggen; volgens mij heeft het niet zo heel veel zin om twee gelijkenden kicks op elkaar te stapelen. Als je meerdere kickdrums gebruikt, zorg dan dat ze elk hun eigen doel hebben. Je hebt voor een bepaalde plaat waarschijnlijk een bepaald soort kick in je hoofd zitten, en gaat deze proberen te bouwen. Als het met één sample of vst (en de nodige EQ-ing en ducking, meer hierover in de bovengenoemde stukken) niet het gewenste effect geeft zou ik eerder een andere bron erbij halen dan de twee kicks uit hetzelfde apparaat halen. Ten eerste omdat dit vaak verrassendere resultaten geeft, en omdat de combinatie van verschillende sounds/bronnen vaak toch meer overzicht geeft bij het onafhankelijk afstellen van de afzonderlijke onderdelen van jouw gewenste kickdrum. Het kan wel helpen om beide kicks door dezelfde processing (effects, compressie, etc.) te gooien. EQ zou ik apart van elkaar doen.

Probeer je een visuele voorstelling te maken van je gewenste kick en bouw zo de afzonderlijke onderdelen met de hulpmiddelen die jij het beste acht hiervoor. Om meer inzicht hierin te krijgen kan je een aantal verschillende kicks bekijken in een wave-editor als Audition. Denk aan/kijk naar dingen als een tik (punch) aan het begin, een lange 'ronde' staart (sub) of juist een zaagtandachtige distorted middenstuk voor wat gemenere sound. Het kan bovendien ook helemaal geen kwaad om zelf te gaan knutselen met het stapelen van kicksamples in een wav-editor om zo de eigenschappen van je favoriete kicks te gebruiken om je eigen arsenaal te bouwen.

Succes.
laatste aanpassing
Thnx :)

Kan ik miss wel een x wat mee :)

Btw, in Hardstyleland gebruikt men vrij veel dezelfde plug-ins over elkaar heen hoor :) Op die fiets krijg je een voller geluid :)
 
Wat mij nog niet helemaal duidelijk is, is welke layers je precies hebt. Ik maak altijd een kick, punch en een tail. Bij de kick haal ik de lage tonen weg, de punch boost ik rond de 50 hz en bij de tail boost ik de lage en hoge tonen(voor de leken, dit doe je mbv EQ). Vervolgens sidechain ik het hele gebeuren, dit zodat de tail de kick niet overlapt.

Hier een schema:



De kick + punch send ik naar 1 kanaal. Vervolgens laad ik een sidechainer en maak ik van het kanaal een sender. De tail, die zich natuurlijk in een ander kanaal bevindt, is de receiver.
Cool, erg nuttig overzicht.
top!
laatste aanpassing
Artiest {SHOWLIST artist 21807, 39362, 50141}
zou je misschien wat kunnen vertellen hardstyle kicks en synths?

alvast bedankt
 
Uitspraak van Dystielec op zondag 27 juli 2008 om 23:04:
zou je misschien wat kunnen vertellen hardstyle kicks en synths?

alvast bedankt

Zie de laatste paar posts ;)
Bij hardstyle is de basis meestal een kick drum die gaat van OEM-WAAA OEM-WAAA OEM-WAAA.. etc. je kent het wel..
Wat ik nog als tip kan geven voor bij een hardstyle kickdrum is dat je de bass, de WAAA, het beste net als de kick, maar dan omgekeerd kan gaan onder drukken. Zorg dat de lekker harde basslijn dus niet klinkt als je punch van de kick klinkt. Dit kan je met sidechaining doen, maar je kan ook zelf een volume-verloop programeren natuurlijk, hiermee heb je zelf meer controle over de manier waarop dit gebeurt. Dit kan je in reason bijv. heel simpel doen door een matrix aan de volume control cv te hangen van je bass kanaal. Zet 'm zo dat één kick de gehele breedte van de matrix neemt (1/64 en dan de lengte aanpassen geloof ik), en op curve, zodat je lekker precies kan regelen hoe de volume verloopt. Teken vervolgens een berg en luister goed hoe de kick en bass op elkaar aansluiten en ga hiermee tweaken. Je kunt ook gewoon het volume in de sequencer intekenen, met met een externe volumecontrol kan het overzichtelijker gaan.
Hoop dat je hier nog iets aan hebt.
laatste aanpassing
 
Mr Mindsynth, zou je misschien wat kunnen vertellen over de volgorde van de Eq, distortie & compressie bij het maken van (Kick)basses? Ben erg benieuwd naar de specifieke volgorde.