Partyflock
 
Forumonderwerp · 787186
­ Nederland
 
Het einde van het olietijdperk


"You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time."
Abraham Lincoln (attributed), 16th president of USA (1809 - 1865)

Februari 2005:

Volop in de aandacht in Nederland: klimaatverandering, de terugkeer van kernenergie en de hernieuwde geopolitisering van de mondiale aardolie- en gasindustrie.
(Nog) niet in de aandacht in Nederland, doch veel belangrijker want onvoorstelbaar veel ingrijpender: het naderende einde van het tijdperk van goedkope aardolie en gas.

Heinberg neemt in zijn boeken stelling tegen het misverstand dat de algemeen geldende wetten van de thermodynamica en biologie niet zouden gelden voor de menselijke soort. Echter, ook voor de menselijke wereldbevolking geldt dat de omvang ervan, manier van leven en overleven in laatste instantie afhangt van de hoeveelheid energie die de mens voor zichzelf kan gebruiken.

De industriële samenleving, zoals wij die kennen vanaf het begin van de Industriële Revolutie, bestaat bij de gratie van de ruimschoots beschikbare fossiele brandstoffen aardolie, gas en steenkool. Met het opraken van deze energiebronnen nadert ook het einde van de industriële samenleving.

Het staat vast dat aardolie en gas op den duur zullen opraken. Er wordt zelfs verwacht dat de productie ervan op korte termijn niet meer voldoende zal zijn om de vraag ernaar te dekken. Dit zal het geval zijn als de wereldolieproductie de z.g. Hubbert piek zal passeren. Het is niet zeker wanneer dat zal gebeuren: recente schattingen bewegen zich tussen 2006 en 2020.

De Amerikaanse oliegeoloog M. King Hubbert voorspelde reeds in 1956 dat de olieproductie in de USA tussen 1966 en 1972 een maximum zou hebben en vervolgens zou dalen. De feiten gaven hem gelijk: die oliepiek trad in 1970 op.

De veelbesproken waterstofeconomie biedt geen oplossing voor het opraken van de fossiele brandstoffen. Waterstof moet worden gezien als een transportmiddel voor energie, net zoals electriciteit dat is. Het produceren van waterstof zal altijd meer energie kosten dan de geproduceerde waterstof weer kan leveren.

kort gezegt staan we dus op het punt om het industriële tijdperk te verlaten, het eerste wat ons dan staat te wachten is een wereld omvattende ecomomische catastrophe die de crisis jaren van de jaren 30 van de vorige eeuw ver in de schaduw zal stellen

dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele rampen die zullen volgen als de olieproductie zijn top bereikt. Deze rampen zullen zo gigantisch zijn en zullen de wereldwijde klimaatsveranderingen (als gevolg van het broeikaseffect) er ver bij in de schaduw vallen. bijvoorbeeld: als de mens de over een paar jaar niet niet langer in staat is om op een industriële schaal voedsel te produceren, zullen wereldwijd miljarden mensen de hongersdood sterven. een 2e voorbeeld: de mensheid zal niet langer in staat zijn op de huidige schaal medicijnen en vaccins te produceren en te ontwikkelen waardoor nog eens vele honderden miljoenen mensen de dood zullen vinden door epedimiën die dan op ons nu veel te dichtbevolkte planeet zullen ontstaan.

nou word een leuke eeuw de 21e(Y)

bron: rtlz.nl
 
hmzz das kut :)
1. Wereld is vol.
2. We gebruiken te veel energie en grondstoffen.
3. Milieu wordt kapotgemaakt.
4. Virussen en bacterien worden steeds sterker.
5. We kunnen niet in vrede leven.

Conclusie: wij sterven uit...
 
Uitspraak van Xochipilli'81 op maandag 20 juni 2005 om 20:41:
1. Wereld is vol.
2. We gebruiken te veel energie en grondstoffen.
3. Milieu wordt kapotgemaakt.
4. Virussen en bacterien worden steeds sterker.
5. We kunnen niet in vrede leven.

Conclusie: wij sterven uit...

zit er wel dik in:(
 
sensatie nieuws, het zal echt niet zo super erg zijn dat miljarden mensen in 1 klap dood gaan.
 
Uitspraak van verwijderd op maandag 20 juni 2005 om 20:43:
sensatie nieuws, het zal echt niet zo super erg zijn dat miljarden mensen in 1 klap dood gaan.

nee niet in 1 klap... waarschijnlijk ook niet in de rijke landen, maar bijna alle 3e wereldlanden zijn totaal afhankelijk van buitenlandse voedselproducenten (V.S.,E.U. en Canada) als deze landen zelf al moeite hebben om genoeg voedsel te produceren voor zichzelf als er geen genoeg olie meer is zullen die landen er als eerst aan moeten geloven :yes:
 
Owww klinkt niet al te best....
Maar we mogen toch eigenlijk wel beetje hopen dat er al enige tijd slimme mensen ermee bezig zijn om een oplossing te vinden....
 
Uitspraak van verwijderd op maandag 20 juni 2005 om 20:45:
nee niet in 1 klap... waarschijnlijk ook niet in de rijke landen, maar bijna alle 3e wereldlanden zijn totaal afhankelijk van buitenlandse voedselproducenten (V.S.,E.U. en Canada) als deze landen zelf al moeite hebben om genoeg voedsel te produceren voor zichzelf als er geen genoeg olie meer is zullen die landen er als eerst aan moeten geloven

Ja maar kijk naar India, 1, zoveel miljard mensen, iedereen heeft honger, overal lopen vette koeien, wat maken ze het heilige dier wat je niet mag eten: de koeien. Kijk dat is dom.


maarja, je kan niet in 20 jaar afrika genoeg te eten geven zodat ze die ramp overleven. Dus als iemand een oplossing weet?
als we de vs aan pakken zijn we al een heel eind met het reden van de aarde.
dus ik stel voor dat we de vs gaan plat gooien:P
 
Tijd dat ze die zonnepaneel dingen in massaproductie nemen, en zet de noordzee desnoods vol met windmolens, jammer voor greenpeace maar je moet toch wat.
 
Olie naar recordprijs: angstbeeld doemt op
De olieprijs is opnieuw tot een record gestegen: 60 dollar per vat. Het Damrak staat daarom in het rood.

Peakoil
Onder handelaren ontstaat steeds meer zorg over of het olieaanbod de vraag wel bij kan houden. Het angstbeeld van ‘peakoil’ doemt op. Peakoil houdt in dat de wereldwijde olieproductie haar absolute top bereikt. Het kan een paar jaar op die top blijven hangen, maar daarna zal de conventionele olieproductie snel naar beneden gaan. De grote discussie is wanneer de piek plaatsvindt. Volgens sommige experts zijn we nu al op de piek, volgens anderen kan het nog dertig jaar duren.

dit staat nu op de site van rtlz.nl, ik denk niet dat de olieprijs voor niks is gestegen van $8,- per vat in 1998 tot $ 60 nu:S
 
Uitspraak van s.o.s. terror_tukker op maandag 20 juni 2005 om 20:50:
als we de vs aan pakken zijn we al een heel eind met het reden van de aarde.
dus ik stel voor dat we de vs gaan plat gooien

ik denk dat we eigenlijk beter china plat kunnen gooien zij groeien het snelst, europa en amerika gebruiken ongeveer even veel maar groeien bijna niet meer:) dus alle wapens richte op china:D
maar eerlijk gezegt maakt het dan nog geen fuck uit... de olieproductie zal dan jaarlijks dalen met hoeveelheden die niet op te vangen zijn door 1 of 2 landen uit te schakelen
laatste aanpassing
Mmm ik denk toch dat de vs meer gebruikt alleen niet de echte cijfers bekent maakt.
mja china mag ook wel dan heb je 2 vliegen in 1 klap
 
jah is een idee(Y)
laatste aanpassing
 
Uitspraak van verwijderd op maandag 20 juni 2005 om 20:51:
dit staat nu op de site van rtlz.nl, ik denk niet dat de olieprijs voor niks is gestegen van $8,- per vat in 1998 tot $ 60 nu

In NL betaal je gvd zowat 1,40 euro per liter benzine, terwijl dat in luxemburg minder dan een euro is. En in Amerika is het al helemaal goedkoop.

Dus het gaat er in zitten dat Saoudi-Arabie het rijkste land ter wereld word met zijn oliebronnen, net zoals Rusland met zn olie in Siberie?
 
nee dat worde ze niet:nee:
Uitspraak van verwijderd op maandag 20 juni 2005 om 20:57:
Dus het gaat er in zitten dat Saoudi-Arabie het rijkste land ter wereld word met zijn oliebronnen, net zoals Rusland met zn olie in Siberie?

het zijn juist die landen die de komende jaren hun productie zeer sterk zullen zien dalen, dit word trouwens door de saoudi's ontkent. maar het fijt is dat ze hun oliereservers sterk overdrijven, in het meest optimistische scenario zal saoudi arabie pas in 2015 zijn productie zien dalen, maar de meeste geologen en oliemaatschappijen gaan er van uit dat die veel eerder zal gebeuren. en zodra de productie van saoudi arabie daalt zijn we officeel voorbij de oil peak. dit is omdat ook al hebben ze hun oliereserves sterk overschat zijn die van hun ongetwijfeld de allergrootste zijn, zo'n 25% van de wereldreserves. dus op dat moment betekent dat al meer dan de helft van de wereldreserves aan olie zijn opgestookt aangezien Amerika die ooit ook 25% van het wereld totaal had zijn reserves al lang grotendeels heeft opgepompt. en de oil peak vind plaats als 50% van de wereldwijde olie opgepompt is
laatste aanpassing
 
dus als we met zn alle een 'denktank' oprichten wat de oplossing zou kunnen zijn...
Operatie Barbarossa opnieuw uitvoeren :yes:
 
Werkzaam bij Triple R-Events
Artiest {SHOWLIST artist 31337, 17972, 27639}
De aarde blijft toch wel draaien... :)
 
meer natuurlijke bronnen benutten

of meer investeren in ruimtevaart zodat we bruikbare elementen van andere planeten of kometen kunnen winnen (zeer lange termijn)
Owww klinkt niet al te best....
Maar we mogen toch eigenlijk wel beetje hopen dat er al enige tijd slimme mensen ermee bezig zijn om een oplossing te vinden....

Jahoor, slimme mensen zijn daar al een hele tijd mee bezig en het heet de New World Order ;)

(nee nee, ik ben geen conspiracy fanaat)
 
Auto's op waterstof...
is reeds mogelijk alleen is er nog een te groot risico op ontploffingsgevaar en de oliemaatschappijen houden dit tegen..
 
ijsland is druk bezig met waterstof

want ze proberen zo onafhankelijk te worden van olie als mogelijk is
meer invensteren is waterstof, waterkrachtcentrales, windmolens en openbaar vervoer ( zou eigenljk gratis moeten zijn)
auto's gewoon vaker in garage laten staan.
 
Waussers citeer 21 juni 2005 12:06
Auto's op waterstof...
is reeds mogelijk alleen is er nog een te groot risico op ontploffingsgevaar en de oliemaatschappijen houden dit tegen..

ik denk dat de hoofdreden de oliemaatschappijen zijn die dit tegenwerken omdat er zo verschrikkelijk veel geld in omgaat.
 
hebben jullie allemaal het artikel wel goed gelezen. dit staat er letterlijk in:

De veelbesproken waterstofeconomie biedt geen oplossing voor het opraken van de fossiele brandstoffen. Waterstof moet worden gezien als een transportmiddel voor energie, net zoals electriciteit dat is. Het produceren van waterstof zal altijd meer energie kosten dan de geproduceerde waterstof weer kan leveren.:)
 
Uitspraak van Xochipilli'81 op maandag 20 juni 2005 om 20:41:
1. Wereld is vol.
2. We gebruiken te veel energie en grondstoffen.
3. Milieu wordt kapotgemaakt.
4. Virussen en bacterien worden steeds sterker.
5. We kunnen niet in vrede leven.

Conclusie: wij sterven uit...

worden we straks misschien wel opgesloten in een mensenpark
 
worden we straks misschien wel opgesloten in een mensenpark

Jahoor, wie wil dat gaan doen dan?? De dieren??

Mensen zijn en blijven superieur aan dieren.
 
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 21 juni 2005 om 14:30:
Jahoor, wie wil dat gaan doen dan?? De dieren??

Mensen zijn en blijven superieur aan dieren.

als je nou gewoon een keer programma's volgt over de toekomst dan weet je
dat over 10 jaar de eerste cyberborg gecreeert wordt en dat over 50 a 100 jaar de wereld beheerst word door cyberborgs

ik zie het ook zo direct nog niet gebeuren maar het schijnt toch zo te zijn
 
Artiest Sane
Mensen zijn en blijven superieur aan dieren

Ik denk eerder dat de dieren superieur zijn aan de mens :jaja: .... Voeren zij oorlog met elkaar?? maken zij de aarde kapot door alle fossiele brandstoffen op te gebruiken?? Ik vind je juist superieur als je dat niet doet en toch overleeft.... wat de dieren tot nu toe redelijk is gelukt.... Ach ik lul ook maar wat ;)
Ik wil platvoet en zijn vriendjes niet op de wormvormig aanhangsels trappen maar ga een dier maar eens uitleggen dat ze bij de buren meer fossiele brandstoffen kunnen halen als ze meneer eend maar uit de weg weten te ruimen.
Ik denk dat het beestje je leeg aanstaart en met een noodvaart tegen een raam opvliegt.
Dan weet je gelijk waarom dieren dieren niet in staat zijn tot oorlog voeren.

Of dit ze superieur maakt is open ter discussie :)
 
als je nou gewoon een keer programma's volgt over de toekomst dan weet je
dat over 10 jaar de eerste cyberborg gecreeert wordt en dat over 50 a 100 jaar de wereld beheerst word door cyberborgs

Neejoh, want 40 jaar geleden dacht met dat we in het jaar 2000 al op Mars hele steden hadden :S We zijn voorlopig niet verder gekomen dan een mens op de maan.

en dat cyborg verhaal geloof ik ook niet echt. Alhoewel, kent iemand de film: 'Virus' met die russische boot?? Dat is wel reden tot nadenken.
 
de rimboe in gaan en leren overleven in de stone age ..