Partyflock

Tiga - Ciao!

Tiga - Ciao!

door , gepubliceerd op , waardering: 80/100
Tiga - Ciao! (afbeelding)
ArtiestTiga Site
bekijk bij iTunes
bekijk bij Bol.com
Het is inmiddels ruim drie jaar geleden dat het spraakmakende debuutalbum 'Sexor' van de in Montreal (Canada) wonende Tiga het levenslicht zag. Hoog tijd voor een opvolger dus en die is er nu dan ook in de vorm van 'Ciao!'. Bij de productie van het album kreeg de Canadees hulp van onder de gebroeders DeWaele (Soulwax/2 Many DJ's), Jesper Dahlback, James Murphy (LCD Soundsystem) en Jori Hulkkonen - volgens Tiga allemaal erg intelligentie mensen -. Zelf heeft hij op de nodige nummers de zang voor zijn rekening genomen, daar waar hij ook het pianospel in de vingers blijkt te hebben.

'Ciao!' beloofd minstens zo spraakmakend te zijn als zijn voorganger en heeft kort na zijn release dan ook al de veel reacties uitgelokt. Wisselende reacties, dat wel. 'Ciao!' is zeker niet voor iedereen weggelegd. Een aantal korte quotes die wij voorbij hebben horen komen zijn bijvoorbeeld "geniaal", "nichterig" en "lekker fout". Eigenlijk zijn al deze benamingen goed van toepassing op deze cd. Dat het album nichterig is staat als een paal boven water, vooral de foute teksten bij luchtige nummers als 'Shoes' (3) en 'Luxury' (5) staan hierbij hun mannetje. Toegegeven, dit soort nummers en bijbehorende vocals zullen zeker niet iedereen aanspreken, zo vonden wij het op de eerste gezicht ook iets teveel van het goede. Wie het album wat meer luisterbeurten de tijd geeft weet dit soort tracks echter meer te waarderen. Diepgaand of hoogstaand is het niet, vermakelijk, pakkend en lekker fout toch weldegelijk.

Op een enkel uitstapje naar het downtempo genre na (op het einde van het album), zijn het vooral popachtige en dansvloergerichte nummers die deze release invulling geven. Tracks als 'Mind Dimension' (2) (met zijn pakkende, lage basslines), 'What You Need' (4) (opzwepende electro-house) en 'Sex O'Clock' (6 ) (lekker funky met percussie) zijn echte floorfillers die het ongetwijfeld goed zullen doen in het clubcircuit. Iets rustiger van aard, maar daardoor niet minder lekker, zijn het opeenvolgende 'Turn The Night On' (8) en 'Speak, Memory' (9). Geen enorm opvallende nummers maar wel tracks die erg lekker in het gehoor liggen en een ontspannen en sfeervol karakter kennen. Speciale aandacht heeft Tiga gegeven aan de indeling van het album en de volgorde van de nummers. De tracks sluiten goed op elkaar aan en het album doet hierdoor haast als een DJ-set aan.

Verruit het langste nummer op het album is het afsluitende 'Love Don't Dance Here Anymore' (11). Opvallend is vooral de opbouw van de track. Het nummer vangt aan met een downtempo intro, begeleid door Tiga zijn eigen pianospel, bouwt vervolgens rustig op onder begeleiding van een fijne beat, om uiteindelijk swingend te eindigen met een fijne disco flow.

Het duurde even voordat we 'Ciao!' op waarde wisten te schatten. De eerste indrukken van het album waren aardig maar niet meer dan dat. Het leek een luchtig album, dat enigszins van de hak op de tak sprong en waarbij de 'nichterige' vocals op den duur begonnen te vervelen. 'Luchtig' zijn sommige nummers inderdaad te noemen, het is echter zeker niet zo dat Tiga even snel wat in elkaar heeft gezet. De Canadees weet heel goed waar hij mee bezig is en weet ons soms op een vermakelijke manier een loer te draaien. Op het eerste gezicht lijken de popnummers en de dansvloergerichte electro(pop) niet fijn samen te gaan, maar wie het album wat meer tijd geeft om te ontplooien beseft dat dit weldegelijk prima samengaat en de nummers tezamen een mooi geheel vormen. Tiga kent een heel eigen stijl en weet zich daarmee te onderscheiden van het gros van de artiesten. Het is een stijl die niet iedereen aanspreekt, net zo zeer 'Ciao! Tiga' niet iedereen even goed zal bevallen. Ons wist het weldegelijk te raken en op den duur wisten de teksten die ons in een eerder stadium wat begonnen te vervelen op onverwachte momenten zelfs door te dringen in onze gedachten. Een knap staaltje werk!

Score: 80/100


www.tiga.ca
www.myspace.com/officialtiga
www.differentrecordings.com
www.pias.nl
pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
 1. Beep Beep Beep
 2. Mind Dimension
 3. Shoes
 4. What You Need
 5. Luxury
 6. Sex O'Clock
 7. Overtime
 8. Turn The Night On
 9. Speak, Memory
 10. Gentle Giant
 11. Love Don't Dance Here Anymore

21 opmerkingen

Het is inderdaad 'hak op de tak', afwisselende stijlen. Sommige nummers vind ik dan ook echt goed, sommige erg slecht.

70/100 voor mij ;)
Mmmm....­ ben benieuwd.­ Op Tiga's vorige album stonden een aantal erg vette platen zoals Louder than a bomb/Pleasures from the bass en You gonna want me.­ Is deze stijl er dan helemaal af bij hem, of staan er ook wel dergelijke platen op?
Heb het einde vd cd pas 1x gehaald
mind dimension, shoes en what you need (nummers die nu ook uit zijn) zijn toch ook wel t gaafste
Uitspraak van R.on op vrijdag 5 juni 2009 om 11:21:
Heb het einde vd cd pas 1x gehaald

Me too, erg nichterige slappe elektro house...
Shoes is wel heel leuk. wel apart, erg retro/old school:P
Uitspraak van 3x6 - Basic Brotherhood op vrijdag 5 juni 2009 om 10:21:
Mmmm....­ ben benieuwd.­ Op Tiga's vorige album stonden een aantal erg vette platen zoals Louder than a bomb/Pleasures from the bass en You gonna want me.­ Is deze stijl er dan helemaal af bij hem, of staan er ook wel dergelijke platen op?
Ik heb zijn vorige album eens in de uitverkoop gekocht, vond hem niet zo bijzonder en heb hem dan ook niet zovaak geluisterd. Kan aan de hand van de nummers die je noemt dan ook niet echt een vergelijking geven met dit album. Ik zal hem spoedig nog eens opzetten om te vergelijken. Misschien kan ik 'Sexor' inmiddels ook meer waarderen :)
Uitspraak van Iguana_ op vrijdag 5 juni 2009 om 14:06:
Ik zal hem spoedig nog eens opzetten om te vergelijken
Net gedaan en ik vind 'Sexor' toch wel verschillen van 'Ciao!'.

Zijn debuut vond ik wat swingender en opzwepender, iets minder nichterig ook. Toch vind ik dat hij zich wel ontwikkeld heeft met zijn nieuwe album. De nummers steken beter in elkaar, zijn gevarieerder en hebben meer hitpotentie.
MegaBASs
Werkzaam bij Neon Knights
Lekker album, vooral BeepBeep, Shoes en Mind Dimension zijn erg goed te doen.­ De rest is wellicht een beetje oppervlakkig...­
Mind dimension!!! :respecT:
heerlijk luister album voor de zondag :)
beetje vlak, vind de electro iets te poppie ook.­
Beep-Beep-Beep en what you need zijn veruit de beste nummers.­
shoes is nog wel oké maar verder zou ik het album niet echt graag aan zetten
doe mij maar weer sexor dan!
Me like SHOES!!!!
mind dimension is echt een lekker nummer
maar sexor blijft zeker leuker. maar slecht is het nieuwe album niet

Uitspraak van Nickies op dinsdag 9 juni 2009 om 23:02:
what you need

proxy remix (L)
laatste aanpassing
afgeschreven als electro artiest.­

bye bye.­

gelukkig maken oizo en proxy nog wel vette remixjes zodattie nog een beetje bijblijft.­
lekker album, iets vaker luisteren helpt inderdaad. beep beep beep is lekker en shoes ook!
luxury een lekkere meeblerder voor in bad :P