Partyflock
 

Thunderdome 25 Years of Hardcore - Boek

door , gepubliceerd op
afbeelding Thunderdome 25 Years of Hardcore - Boek
OrganisatiesMary Go Wild Site
Thunderdome Site
ID&T Site
bekijk bij Bol.com
Legendarisch, iconisch, onnavolgbaar, onvoorspelbaar, trendsettend, veerkrachtig en onuitroeibaar.
Een feest, een gevoel, een manier van leven. Voor velen is Thunderdome de moeder aller raves. Het verhaal duurt nu al zo'n 26 jaar voort en nog steeds worden er weer hoofdstukken aan toegevoegd. Reden genoeg voor een aantal mensen om in 2016/2017 de koppen bij elkaar te steken en alles wat tot dan toe bekend was rondom dit fenomeen te bundelen in een uiteindelijk bijna 400 pagina's tellend dik boek.
Hoe een uit Nederland ontsproten jongerencultuur binnen no time de rest van de wereld infecteerde met het hardcore-virus is nog steeds een raadsel. Feit is wel, dat heden ten dage de gevolgen van die pandemie in de jaren '90 nog steeds zichtbaar zijn en zich nog steeds uitbreiden. We zien ieder jaar weer, dat er meer en meer mensen uit het buitenland de weg naar Nederland weten te vinden, om een rave of festival bij te wonen.

Dankzij de boeken "Release" en "Celebrate" van 'Gert van Veen' weten we al hoe het succesverhaal van een groepje jongens uit Landsmeer de wereld veranderde. Shell,... Unilever,.... leuke bedrijven met een mooie geschiedenis, maar het businessverhaal van ID&T is vele malen mooier en spannender. ID&T, 3 letters, maar ooh zoveel meer dan alleen een afkorting of een bedrijfsnaam. Een idee, lef, branie, geluk, doorzettingsvermogen en een hele hoop bloed zweet en tranen brachten uiteindelijk een filosofie voort, die niet meer te stoppen bleek. De spreekwoordelijke geest was uit de fles. "The Wizard" liet zijn tovenarij over ons los en we volgden massaal. Vergeet religie, afkomst, kleur, geslacht of geaardheid, Hardcore was de nieuwe bindende factor. Met z'n allen tegen de rest.

"De Wizard was de kapitein, Thunderdome de holy grail".
En zo geschiedde, de Nederlandse housescene die tot dan toe redelijk elitair en 'mellow' was kreeg een geduchte concurrent. De jaren '90 was een tijd van vooruitgang na de sombere jaren '80. De Berlijnse Muur was gevallen, Het IJzeren Gordijn verscheurd, economische groei en welvaart zorgden voor een meer onbezorgde tijd, waarin er weer gefeest mocht worden. En dat deden we! Ieder weekend trokken jongeren er massaal op uit om in alle uithoeken van het land de dansvloeren te bevolken en hun favoriete dj's te bewonderen. De jaren gingen gestaag voorbij en daarmee veranderde ook de almaar groeiende hardcore-scene.

"Gabber ben je niet voor even, Gabber ben je voor het leven"
Verandering betekent voor de één succes, voor de ander juist een achteruitgang. Hardcore en daarmee Thunderdome was niet alleen meer een uitlaatklep voor de jeugd, het werd langzamerhand omarmt door de commercie. Bedrijven zagen kansen om een graantje mee te pikken van het succes. ID&T bracht ons behalve cd's en merchandise ook geweldige initiatieven als THUNDER-MAGAZINE en de hardcore-reizen naar de Costa Brava. TMF zond 2 jaar lang TMF "Hakkeehhh" uit. Ongekend dat hardcore een eigen programma op tv had. En wat te denken van de vele fans met tattoo's van logo's van hun idolen en vooral The Wizard op hun huid. Niets persoonlijker om je voorliefde voor hardcore te laten blijken dan dat. Dat zijn de mooie uitspattingen waar we nog steeds van genieten.
Helaas waren er ook een grote groep uitvreters die niks met de hardcore-scene van doen hadden en er alleen binnen de kortste keren maar een hoop geld uit wilden slaan. En als dat niet lukte, kon je het altijd nog belachelijk maken. Gabber, oftewel vriend, werd opeens 'gabbertje'. Niks stoers meer aan. Alles wat gabbers deden werd op de hak genomen. Binnen een jaar tijd was het opeens absoluut niet cool meer om geassocieerd te worden met hardcore. Muzikaal gezien ging het ook minder en voor het eerst in jaren ging de scene achteruit. Thunderdome '99 is daarentegen nog steeds een editie waar mensen graag aan terug denken. Een 'blinde' line-up, een donker Thialf, één grote Ravebunker met daarin kooien, vuurwerk, snijbranders en slijptollen en te midden van dat alles de wizard omringd door de vlammen van een enorme gasbrander. Ongekend en nog steeds revolutionair.

Ondanks de terugval liet Thunderdome zich niet kennen. De korte donkere periode ging al snel over in een periode van wederopbouw. Nog harder, nog duisterder, nog meer underground. Thunderdome keerde snoeihard terug in de jaren '00 die volgden. Het legioen aan hardcoreliefhebbers nam weer gestaag toe en daarmee ook de vele invloeden die de muziek en de stroming ten goede kwamen. De commercie die de scene bijna kapot gemaakt had, werd vermeden, uitgebannen en vernieuwde plannen werden minutieus uitgevoerd. Kwaliteit boven kwantiteit.

"Welcome to another edition of Thunderdome"
De oude garde dj's werd aangevuld met een nieuwe generatie helden. De kids van weleer die waren opgegroeid met de Thunderdome cd's van broer en zus, kwamen nu als een hernieuwd leger naar de feesten om hun wizard te vereren. De HMH, de Rai en de Jaarbeurs waren het decor van vele edities die volgden. "Malice to Society", "XV", "Payback", "Fightnight", "Breaking Barriers" en "The Final Exam" om er een aantal te noemen. Zowel de organisatie als de artiesten maakten van iedere editie een avond om niet te vergeten. En ja soms liep het ook wel eens iets minder. Daarom was daar in 2012 ook die "final edition". De rek was er uiteindelijk toch uit. Nog één keer knallen met z'n allen en dan is het na 20 jaar voorbij. En zo geschiedde.
Alleen waar niemand destijds aan had gedacht, was dat er altijd z'n onderhuids kriebelend gevoel achter blijft. En als dat kriebelen maar lang genoeg aanhoudt, dan ga je vanzelf krabben. Omdat Thunderdome in al die jaren een vaste fanbase had opgebouwd van liefhebbers, bezoekers, verzamelaars, medewerkers en ieder ander die Thunderdome een warm hart toedraagt, was het een kwestie van tijd, voordat de eerste initiatieven zich ontplooiden. Thunderdome Radio zond nog steeds uit, merchandise werd nog steeds verhandeld, de muziek werd nog steeds gekoesterd.

"I think it's starting up again"
Er volgden zogenoemde "Die Hard"-days. Speciale fan-dagen waarbij het fenomeen Thunderdome even terugkwam door middel van een kleinschalige beurs met artiesten, fans, optredens en gewoon een opleving van die 'goeie ouwe tijd'. Plant een zaadje en zie wat daar uit voort komt. Het resultaat was Thunderdome 2017. 40000 hardcoreliefhebbers uit meer dan 40 landen die de nacht van hun leven hadden. Thunderdome is niet kapot te krijgen. En ook al wordt er niet meer ieder jaar een Thunderdome feest georganiseerd, de standaard voor de komende jaren is nu gezet. Thunderdome zal wederom terug keren. In welke vorm? Dat blijft voorlopig nog even een raadsel, maar het moge duidelijk zijn dat de Wizard nog steeds de touwtjes stevig in handen heeft.

Thunderdome till we die!
400 pagina's samenvatten in 2 kantjes is wat kort door de bocht, dus lees en kijk zelf. Naast de aansprekende teksten in zowel het Nederlands als Engels, vanwege het internationale karakter van Thunderdome, bevat het boek ook een enorme hoeveelheid aan beeldmateriaal. Foto's, artwork en portretten van artiesten, sieren menig pagina. De verhalen zijn pakkend en begrijpend geschreven en de herinneringen en meningen van de vele artiesten geven het geheel een nog levendiger karakter. 400 pagina's, klinkt misschien veel, maar waarschijnlijk hadden het er ook 800 kunnen zijn. En zelfs dat lees en kijk je binnen een korte tijd weg.

Thunderdome is een fenomeen, een instituut waar we als Nederland trots op mogen zijn. In ieder geval iedereen die dance en HARDCORE in het bijzonder een warm hart toedraagt. Koester de herinneringen en maak als het even kan nieuwe, zodat het altijd blijft leven. Is het niet voor jezelf dan voor een volgende generatie, opdat zij ook wederom kunnen ervaren hoe het is, om in de arena van THUNDERDOME te staan. Dus bal je vuisten en spreid nogmaals je armen!

T.H.U.N.D.E.R.D.O.M.E. !

Om af te sluiten, hier nog enkele woorden van Irfan van Ewijk,
Thank you, with love and respect!

"Hardcore ad infinitum"

Uitgeverij: Mary Go Wild in samenwerking met ID&T, thunderdome.com
ISBN: 9789082284492
Release eerste druk: Oktober 2018

10 opmerkingen

Mooi boek om te hebben als Thunderdome liefhebber, maar qua inhoud vond ik m best tegenvallen.

Het is een boek vol met vrij korte anekdotes die de liefhebbers zelf allemaal al eens heeft gelezen (bijvoorbeeld in de eerste release of het boek van victor feenstra). Maar die voor de mensen die thunderdome niet zo goed kennen niet meteen heel interessant zijn omdat het veelal een veer in de reet van id&t is.
Alleen Drokz geeft eerlijk toe dat het niet altijd koek en ei is geweest, wat meteen weer jammer is dat ie daar niet een langer stuk voor gekregen heeft om te vertellen wat dit ook al weer was.

Gelukkig hadden we ook toen al partyflock en kan je dat dus makkelijk terugzoeken :)

Wat dat betreft zijn die twee boeken hierboven veel interessanter en geven een completer verhaal dan dit thunderdome boek. Aan de andere kant is het misschien ook wel logisch om niet weer het hele verhaal in dit boek te stoppen wat al eerder in release staat.

Desondanks is het een mooi boek om in bezit te hebben.
laatste aanpassing
Tumult
Werkzaam bij Partyflock
Wat bovenstaande zegt! Staat wel erg mooi in de boekenkast, en door de foto's van Mirko is het toch een boek geworden wat ik graag in bezit heb.­ Helaas de inhoud erg beknopt.­
Must have, echter leest het boek wat rommelig en onoverzichtelijk weg door de korte stukken tekst.­
Echt een geweldige boek! Wij Thunderdome Diehards noemen het ook wel dè Thunderdome bijbel ♥
geheel eens met de eerste opmerking..­ leuk boek alleen kwa tekst inhoud is het te weinig.­ Jammer dat ze nergens dieper op in gaan.­
Het zijn de verhalen die iedereen al kent of ooit heeft gelezen.­

Zo had ik graag meer willen weten over het afgelaste thunderdome feest op 1 april 2000 in gent.­ En waarom idt daar een totaal andere line up heeft willen neerzetten ( beetje hardstyle techno achtig) ipv full hardcore.­
En waarom dat feest nou echt afgelast was..­
Dat zou een leuke extra toevoeging aan het boek zijn geweest.­

Maar niks van dat alleen de bekende wat ik persoonlijk beetje jammer vindt.­

Uitspraak van halvar op zondag 25 november 2018 om 13:07:
Zo had ik graag meer willen weten over het afgelaste thunderdome feest op 1 april 2000 in gent.­ En waarom idt daar een totaal andere line up heeft willen neerzetten ( beetje hardstyle techno achtig) ipv full hardcore.­
En waarom dat feest nou echt afgelast was..­
Dat zou een leuke extra toevoeging aan het boek zijn geweest.­

Nou inderdaad! Dat dacht ik ook eindelijk te weten te komen. Erg jammer. Stond Warmduscherr op de flyer, toen dacht ik echt wat is dit!

Uitspraak van halvar op zondag 25 november 2018 om 13:07:
Zo had ik graag meer willen weten over het afgelaste thunderdome feest op 1 april 2000 in gent.­ En waarom idt daar een totaal andere line up heeft willen neerzetten ( beetje hardstyle techno achtig) ipv full hardcore.­
En waarom dat feest nou echt afgelast was..­
Dat zou een leuke extra toevoeging aan het boek zijn geweest.­

He Halvar,

Ik had het laatst met Leonie hier nog over! Ik weet nog wel dat niemand überhaupt zeker wist of het doorging. Zou het gewoon met de datum te maken hebben gehad.?

Uitspraak van Koekepeer op dinsdag 4 december 2018 om 23:57:
Zou het gewoon met de datum te maken hebben gehad.­?Tumult volgen

Haha als dat zo was had het zeker een verhaal in het boek waardig geweest.

Uitspraak van Koekepeer op dinsdag 4 december 2018 om 23:57:
He Halvar,

Ik had het laatst met Leonie hier nog over! Ik weet nog wel dat niemand überhaupt zeker wist of het doorging.­ Zou het gewoon met de datum te maken hebben gehad.­?

De reden waarom dit feest afgelast was, was omdat de buurt tegen dit feest was. redelijke yuppenbuurt met allerlei advocaten. ID&T stond er toen niet best voor en wilde er dus niet teveel energie in steken. Dit staat in het boek Mary go Wild of Release, één van de twee.

Uitspraak van Mellow Melvin op woensdag 5 december 2018 om 13:43:
Dit staat in het boek Mary go Wild of Release, één van de twee.­

Joh? Ik ga het er even op naslaan van de week.