Partyflock
 

Bryan Chapman - 7 Shadows and Iron Lungs

door , gepubliceerd op , waardering: 73/100
afbeelding Bryan Chapman - 7 Shadows and Iron Lungs
OrganisatieMonotony Site
ArtiestBryan Chapman Site
Genre: minimal, techno
Als het label al 'Monotony' heet, dan kan dat twee dingen betekenen; 1) je gaat een lastige recensie lezen 2) of hele vette minimalistische techno? Bryan Chapman geeft ons een kijkje in de toekomst. Na het uitbrengen van 4 EP's is het tijd geworden voor het debuutalbum van Bryan Chapman genaamd '7 Shadows And Iron Lungs', uitgebracht op zijn eigen label 'Monotony.'

Bryan Chapman zal niet direct bij iedereen een belletje doen rinkelen, ook bij mij niet. Bryan is verstopt in het zuiden van Engeland aan de kust van de moderne techno. Hij staat bekend als een producer die houdt van no-nonsense techno, maar ook van het wat experimentele spul. Zodoende worden zijn tracks ook regelmatig gesupport door zwaargewichten in de techno scene, waaronder Luke Slater, Adam Beyer, Slam, Laurent Garnier en Chris Liebing. In de afgelopen jaren heeft diverse platen gereleased op ondere andere labels van Cari Lekebusch, Alan Fitzpatrick, Dustin Zahn, Joachim Spieth en Butch. Met nu zijn eigen label vaart hij een koers die te definiëren is als no-nonsense psychedelische en monotone techno (vandaar de label naam wellicht…)

7 Shadows and Iron Lungs
De album titel kent een nogal directe, maar voor sommige mensen moeilijk aspect namelijk het accepteren van de dood.

"It's better to be a shadow that fades in the wind than live in an iron lung prolonging the inevitable"

Op zich duidelijke maar confronterende taal. De sfeer van de bovengenoemde uitspraak is wisselend terug te vinden in de tracks op het album. 'Cyclon' is een plaat die heel sloom en monotoon door dreunt, waar bijvoorbeeld 'Carcosa' een subtiele electro swing kent en iets dansbaarder is. 'Black' kan je met gerust hart de hoeksteen van het album noemen. Een maar liefst 15 minuten durend elektronisch techno epos, die mij persoonlijk na een tijdje begon te vervelen. De plaat '7' daarentegen zet je weer met beide benen op de grond en 'I Don't Know What My Mother's Feet Look Like' is wat mij betreft een echte techno club plaat. 'Dead Shadows' is de illustere afsluiter van dit aparte album.

Verdict
'7 Shadows and Iron Lungs' is een apart album, daar moet als luisteraar zeker een aantal luisterbeurten aan wijden. Voor de techno liefhebber die een keer wat anders wil, valt dit album zeker aan te raden.

Score: 73/100

Tracklist
  1. Primal
  2. Cylon
  3. Subconsciousness Breaking Out Of Your Face
  4. Carcosa
  5. Sand
  6. Black
  7. I Don't Know What My Mother's Feet Look Like
  8. Cut The Kids In Half
  9. Embers
  10. Dead Shadows