Partyflock

Multigroove

 
door , gepubliceerd op , waardering: 80/100
afbeelding Multigroove
OrganisatieMultigroove Site
bekijk bij Bol.com
Iedereen die deelneemt aan de dance-scene weet dat Multigroove anders is dan de meeste organisaties. Anders dan de absolute top terwijl het langer bestaat dan 99% van de op dit moment in de scene actieve mensen en organisaties. Ontstaan in de tijd dat er geen concurrentie was, alleen vriendschap, respect en een onderlinge band gesmeed door de liefde voor de rave en de muziek. Alternatievelingen, creatieven en vrijdenkers creëren uit niets een belevenis. Er was nog geen sprake van beteugeling of betutteling. De verhalen in dit boek geven een gevoel van romantiek. Wat moet die begintijd tof zijn geweest! Maar de status quo behouden is weinig dingen gegeven. Ook Multigroove niet. De grootste invloed hierop was Ilja, de grote man van Multi, zelf. Maar ook Nederland regeltjesland had invloed.

Operatie Staartjes: de meesten hebben er van gehoord. Misschien alleen door krantenartikelen of zelfs alleen door het Multigroove event op 26 november 2016. In dit boek lees je 'the inside story'. De uiteindelijke uitkomst was opmerkelijk: de operatie bleek een sof, maar zadelde Ilja wel op met een zwaard van Damocles boven zijn hoofd: een belastingschuld van een slordige drie miljoen. De tijdelijke afwezigheid van het event speelt ook de concurrenten in de kaart. Door de steeds groter wordende dance-scene, de daarbij komende rivaliteit en het feit dat hij (mede door heftig drugsgebruik) kansen laat liggen, is het levend houden van Multi voor Ilja een strijd geworden. Op bladzijde 279 staat een belangrijke zinsnede: 'krijgt de organisatie niet gestroomlijnd'. Dit toont aan wat het probleem was met Multigroove: een professioneel onprofessionele organisatie. Liefhebbers met passie zonder zakeninstinct, teveel onderdeel van het feest met alle chemische versnaperingen en afleidingen van dien. Voor het laten slagen van een onderneming is echter een leider nodig die de boel naar een hoger plan tilt. Ilja had deze rol moeten vervullen, maar stond zelf teveel onder leiding van zijn eigen Demonen en trekt door zijn verslaving de onderneming lange tijd een donker hol in…

Conclusie
Arne van Terphoven geeft andermaal op smakelijke wijze geschiedenisles. Op aangeven van zij die erbij waren rijgt hij feiten aan elkaar door het verhaal spannend en boeiend te houden. De tijd van de illegale raves, (nog) legale pillen, de start van wat we nu 'de dance-industrie' noemen, weet hij feilloos te documenteren. Zij die erbij waren kunnen vol weemoed en melancholie de pagina's omslaan, anderen zullen (hopelijk) met een glimlach tot hen nemen hoe gasten als Multigroove de bakermat legden voor de waanzinnige ervaringen die wij nu bijna dagelijks ergens in een club of op een festivalweide kunnen opdoen. De meesten die nu actief zijn in de scene zullen hem waarschijnlijk niet kennen, hooguit van verhalen van wat ouwe rotten. Maar: we zijn allemaal schatplichtig aan hem. En dit boek is dan ook een mooi eerbetoon aan Ilja Reiman.

pagina laatst gewijzigd op

11 opmerkingen

Geweldig boek, dat boeit van begin tot einde! Verplichte kost voor de oldschool houseliefhebbers van het eerste uur ook!

Uitspraak van deejeedee op donderdag 10 mei 2018 om 19:08:
Geweldig boek, dat boeit van begin tot

Eens! Al werd het einde een klein beetje langdradig. Wel een geweldig boek en hoop dat er nog meer van dit soort verhalen gaan volgen.
Er komt na de zomer een boek over Thunderdome, ook via Mary go Wild en geschreven door Arne 👍🏻
*­ krijg zojuist een pre order mail, boek komt in oktober uit!
laatste aanpassing

Uitspraak van deejeedee op vrijdag 11 mei 2018 om 13:55:
Er komt na de zomer een boek over Thunderdome, ook via Mary go Wild en geschreven door Arne 👍🏻

Kreeg vandaag een mailtje van ze waarin je het boek al kan bestellen:

"Thunderdome is a way of life, a brand that has set a global standard for hardcore and transformed the gabber culture into a lifestyle. The limited edition book will be released in October..."

Kiezen ze wellicht voor oktober omdat dat samenvalt met een nieuwe Thunderdome party? De laatste keer was volgens mij ook ik oktober...
laatste aanpassing
Net als Wat de Fok! Ouwe een pareltje.­ Ook hier hoop ik op meer van zulk soort boeken!
Wederom een boek dat leest als een achtbaan. Net zoals het leven van Ilja en consorten. Dat die man nog leeft, echt niet normaal. (Hetzelfde dacht ik bij het lezen van Dano)

Complimenten aan Arne van Terphoven voor het leveren van het volgende puzzelstukje van de housegeschiedenis. Hopelijk volgen er nog meer van zijn hand want ze zijn geweldig!!! bv. Darkraver :D :D :D

Uitspraak van Dj Sidious op donderdag 17 mei 2018 om 17:38:
Darkraver

Darkraver lijkt me idd ook wel een mooi onderwerp :-) Vandaag heb ik het Thunderdome boek besteld, jammer alleen dat we daar nog lang hebben moeten wachten.

Uitspraak van Dano1974 op donderdag 17 mei 2018 om 19:14:
Vandaag heb ik het Thunderdome boek besteld, jammer alleen dat we daar nog lang hebben moeten wachten.­

50 euro voor een boek wat pas in oktober uitkomt....zo vangen ze alvast heel wat centjes...its all about the money!
Los van dat, gaaf dat er eindelijk een td boek komt....toch wel een must have :)

Uitspraak van Dano1974 op donderdag 17 mei 2018 om 19:14:
▶Uitspraak van Dj Sidious op donderdag 17 mei 2018 om 17:38:Darkraver
Darkraver lijkt me idd ook wel een mooi onderwerp :-) Vandaag heb ik het Thunderdome boek besteld, jammer alleen dat we daar nog lang hebben moeten wachten.

Genoeg leuke anekdotes van darkraver in ieder geval. Voor zover die het zichzelf kan herinneren :-)

Ik zou over hem dan ook wel willen lezen hoe die die honderden, misschien wel duizenden boekingen fysiek heeft weten te doorstaan en waar die zijn drive vandaan heeft gehaald.