Partyflock

Unknown Landscapes vol 5 mixed by Jonas Kopp

 

Unknown Landscapes vol 5 mixed by Jonas Kopp

door , gepubliceerd op , waardering: 86/100
Unknown Landscapes vol 5 mixed by Jonas Kopp (afbeelding)
OrganisatiePoleGroup Site
ArtiestJonas Kopp
Genre: techno
Mix Series
Techno en cd's.... werden we aan het begin van dit millennium dood gegooid met een shitload aan compilaties, zo schaars is de markt nu. Een hoop series hebben de tand des tijds toch niet doorstaan. Door een versnippering van de technoscene en de opkomst van digitale portals als Beatport, Soundcloud en Bandcamp en ons excessieve downloadgedrag is het aantal mix-series zwaar gedecimeerd. Shockers, ID&T Techno, I Love Techno, Ekspozicija, Essential Underground, Trust the DJ, U60311, Rxxistance, (Fine) Audio Compilation, DJ Mix Series,.... stuk voor stuk zijn ze allemaal verdwenen. Ondanks dat digitale muziek nu de overhand heeft, zijn er gelukkig toch nog een aantal labels die wel met de regelmaat van de klok een nieuwe mix-cd uitbrengen voor degenen, die nog steeds graag een aluminium schijfje in hun cd-speler stoppen. De bekendste van deze labels is natuurlijk Fabric (Live) met iedere maand een nieuwe mix, maar ook Balance en Cocoon brengen ieder jaar meerdere delen op de markt. En wat te denken van !K7-Records en PoleGroup? Vooral laatst genoemde zal misschien niet bij iedere technoliefhebber een belletje doen rinkelen, maar zij zijn sinds een aantal jaren wel verantwoordelijk voor de nog relatief onbekende en exclusieve mixen uit de "Unknown Landscapes"-reeks. DJ's als de Spaanse grootheden Oscar Mulero en Christian Wünsch verzorgden samen met Exium en Reeko voor de eerste vier delen. De mixen worden in een beperkte oplage uitgebracht en zijn daarnaast via de Bandcamp-pagina van het label te bestellen. Het laatste deel uit de serie is momenteel al een paar maanden uit, dus waarschijnlijk niet meer op cd verkrijgbaar. Desalniettemin is de mix van Jonas Kopp er wel één, die de liefhebbers van 'abstracte techno' gehoord moeten hebben.

De van Argentijnse afkomst zijnde dj vinden we regelmatig op menig line-up terug, al dan niet met zijn maatje Pfirter. Zo waren ze te gast op het Toffler-festival 2015 en Dockyard 2016 en 2017. Maar ook zonder Pfirter was Jonas te bewonderen in de Maassilo, Doornroosje, Transport en het Gaasperpark. Een optreden van deze producer is altijd een waar genot om naar te luisteren. Van snoeiharde abstracte techno tot zweverige geluidspatronen om even de rust terug te brengen, om daarna natuurlijk weer vol gas te gaan, hij beheerst het allemaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij nu deel vijf van de "Unknown Landscapes"-reeks voor zijn rekening mag nemen.

Verknipte realiteit
Jonas neemt je weldra mee in zijn betoverende wereld van epileptische bliepjes, zoemende generatoren, krakende metaal constructies, piepende V-snaren, klepperende beluchtingssystemen, lekkende oliepompen, onder hoogspanning staande condensatoren, sissende gasleidingen, ronkende machinale aandrijvingssystemen en ondefinieerbaar in de tijd verloren klanken. Van de beklemmende sfeer in een getorpedeerde Russische kernonderzeeër, tot de ultieme vrijheid van een verkenningsschip van de 'Wayland Corporation' in de uiterste hoeken van het universum, Jonas neemt je mee op een reis door technoland zoals die hoort bij de "Unknown Landscapes"-serie.
Rustig opbouwend met platen van Elemnt, de donkere ambient kunstenaars uit Berlijn&Londen, Reeko, Oscar Mulero en Exium die nu eens niet gelijk alle registers open trekken, maar meer mysterieus en filmachtig hun tracks opbouwen tot we in een denkbeeldige, tochtige en vol in bedrijf zijnde, mijn-put staan. Het is maar een kleine sprong, want van die tochtige mijn brengt Jonas ons met even veel gemak naar een oriëntaals klooster met z'n echoënde klanken, vastgeroeste poortjes en verborgen mysterieuze hofjes. Verdwaal in de gangen en catacomben, laat je betoveren door de loepzuivere tonen van "Kuf – Drömloop" en open de deuren naar de semi-duistere wereld van Astronomical Telegram. Zijn "Keter"doet denken aan de stijl van Adam × als zijn alter ego "Traversable Wormhole", machinaal en vol drukkende zuigers en persen.
We zijn nog maar op een derde van de mix maar Jonas brengt ons verder en verder van huis. Van space-bleepjes in "Sys 2064" en "Vortice" tot knisperende krekels en diepe bassen in "Internally",.... langzamerhand begin je alle gevoel voor werkelijkheid te verliezen.
Lewis Fautzi, Dold en Farcep verhogen de intensiteit en brengen je al tollend naar een nieuwe dimensie. Als je eenmaal in de flow zit die Jonas voor ogen heeft, drijf je als het ware op de golven van zijn klanken mee. Via een draaikolf aan vibrerende en resonerende stromingen afkomstig van "Alderaan – Celtis" beland je in de cryo-tank van zwaargewicht en "Road Agent" Steve Stoll. Even een momentje om tot bezinning te komen na de stroomversnelling van geluiden en ritmes. Zak even achterover en geniet tot we weer los gaan met "Marcellus – Nucleus". Met nog zo'n 20 minuten te gaan vuurt Jonas nu de ene na de andere sloopkogel op ons af. Platen die in een verlaten fabriekshal zeker tot hun recht zullen komen tijdens een illegale rave, of gewoon in de Maassilo of Westergas, dat mag ook. "Oliver Rosemann", "Kwartz" met "No way out of the Hole", hoe toepasselijk(!?), en Dimi Angelis" verhogen de statische spanning.
Zelfs na 70 minuten techno laat professor Kopp je niet meer gaan. Dankzij de laatste drie artiesten zweef je uiteindelijk vol automatisch, gehypnotizeerd en buiten je lichaam getreden rond in een glazen geïsoleerde kist als persoonlijk pret-object voor professor Kopp. Waar? Dat is de vraag. Ergens 'Unknown' in een verknipte realiteit, ontsproten uit het onderbewustzijn. Jonas sluit af met de verkwikkende klanken van "Dold" terwijl je langzaam wakker wordt uit deze maffe droom. Slaapdronken kijk je uit het raam, waarna je tot de conclusie komt, dat je uiteindelijk nog steeds in een glazen kist zit. Gevangen in je eigen normale, zo vertrouwde en er weer ouderwets hard inhakkende realiteit.

#5
Ook deze versie van "Unknown Landscapes" is weer een juweeltje. Jonas bouwt zijn mix goed op en stapt zo halverwege over op een reeks aan zeer intense en indringende platen. In dit genre is het niet van belang of er een reeks bekende namen in de tracklist staan, zolang de platen maar één geheel vormen en bij elkaar aansluiten. Jonas heeft wat dat betreft een prima lijstje aan tracks geselecteerd, die aan die eisen voldoen. Alle platen bij elkaar maken dat deze mix zowel een energieke kant als een hypnotiserende vibe heeft. Sluit je ogen en laat je meevoeren in de wondere wereld van professor Kopp.

Koop een digitaal of fysiek exemplaar van "­Unknown Landscapes Vol 5 - Selected and mixed by Jonas Kopp"­
pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
Unknown Landscapes #5
 1. Elemnt - No 4
 2. Reeko - Princess Of Nothing
 3. Oscar Mulero - Carousel
 4. Exium - Recovery
 5. Makaton - First Order
 6. Fanon Flowers - Metallic Conduction
 7. Kuf - Drömloop
 8. Astronomical Telegram - Keter
 9. Milton Bradley - SYS 2064
 10. Oisel - Vortice
 11. Lewis Fautzi - Internall
 12. Dold - Fatal Error
 13. Farceb - Skeptical
 14. Alderaan - Celtis
 15. Steve Stoll - Road Agent
 16. Marcelus - Nucleus
 17. Oliver Rosemann - Dekoharenz
 18. Kwartz - No Way Out Of The Hole
 19. Dimi Angelis - Static Fields
 20. Pfirter - Automatic
 21. The Transhumans - Bodiless
 22. Dold - Isolate

3 opmerkingen

Hele goede serie dit. Meteen besteld. Helaas is die van Oscar nergens meer te koop (cd).
Shockers was niet echt een techno cd.­ Schijf 1 wel ja, maar de 2e was hardhouse.­ Wel fijne cd's.­ Maar met het verdwijnen van het feest is het logisch dat de compilatie ook stopt.­

Id&­t techno stopte toen ze qua feesten en merchandising compleet voor de commerciële massa gingen en i love techno stopte met de cd's ( laatste 2014 ofzo?) toen het feest zelf i love electro genoemd moest worden.­

Maar man wat mis ik de charme van struinen in de bakken met cd's in diverse winkels

Uitspraak van MAPO op woensdag 18 april 2018 om 09:13:
Maar man wat mis ik de charme van struinen in de bakken met cd's in diverse winkels

Ja mooie tijd was dat, ook cd's beluisteren in de winkel en dan twijfelen wel kopen of niet kopen