Partyflock

Thunderdome - 25 Years of Hardcore 1992 - 2017

 

Thunderdome - 25 Years of Hardcore 1992 - 2017

door , gepubliceerd op
Thunderdome - 25 Years of Hardcore 1992 - 2017 (afbeelding)
FeestThunderdome
OrganisatieThunderdome Site
ID&T Site
bekijk bij iTunes
bekijk bij Bol.com
Het is zondagochtend 8 uur, 16 december 2012. De laatste gabbers strompelen de Amsterdam Rai uit na een heftige nacht "Thunderdome - The Final Exam". Het zou de laatste Thunderdome in zijn soort worden, want bij ID&T hadden ze besloten de stekker uit het concept te trekken. De 'Passie' was weg, de rek uit het concept, bezoekers zouden afnemen. Dus na deze memorabele avond, de twintigste verjaardag nota bene, was het over en uit. Of deze redenen nu juist zijn/waren of niet, Thunderdome zou stoppen en vanaf dat moment zouden de andere hardcore concepten, die het kennelijk in vergelijking met Thunderdome wel goed deden, het stokje vanzelf overnemen.

En inderdaad, in 2013 geen Thunderdome. In 2014 verscheen vanuit het niets opeens "The Golden Series"-compilatie, met daarop 3 mixen van Dana&Bass D, Promo & Catscan en The Neophyte Allstars. Het bloed bleef kruipen waar het niet gaan kon. Via het nog immer uitzendende Thunderdome Radio en met behulp van DJ-Mag werd in 2015 een Thunderdome fandag georganiseerd: De Die-HARD-day. Daarnaast verscheen er toch weer een compilatie en ook in 2016 was het raak met Die-Hard II en een Megamix van DJ Promo. Kennelijk trek je toch niet zo gemakkelijk de stekker uit een concept als Thunderdome vergeleken met een terminale comapatiënt.

Hardnekkig als het is en vijf jaar na "The Final Exam", is het tijd om toch de officiële 25ste verjaardag van Thunderdome te vieren. Toen dit bekend gemaakt werd, gonsde het gelijk van de geruchten. Hoe, wat, waar, wie, waarom en wanneer? Om kans te maken op een kaartje moest je je eerst 'voor'-aanmelden om tijdens de uiteindelijke voorverkoop een kaartje te kunnen bemachtigen. Hoe mooi bedacht ook, voor veel liefhebbers was zelfs dit geen garantie op een kaartje, want een kleine drie kwartier na het openen van de officiële voorverkoop was het feest tot op de laatste kaart toe uitverkocht. Drie kwartier!!!!!! Thunderdome dood? Nee springlevend, Alive and Kicking. Het was 28 oktober 2017, zo'n 30000 fans, afkomstig vanuit heel de wereld, trokken gezamenlijk de Jaarbeurs uit elkaar en genoten van een line-up om van te watertanden, tijdens een feest met epische proporties. En nu zul je denken, Thunderdome is voorbij, is de stekker er dan toch nog uitgetrokken? Nee! want met "25 Years of Hardcore 1992 – 2017" kan er nu terug gekeken worden op niet alleen een geweldige nacht, maar ook op 25jaar hardcore-geschiedenis.

Net als na de "Final Exam" zijn er weer 96 tracks verdeeld over 4 cd's, Past, Present & Future zijn op één hoop gegooid en als winnende lottoballetjes stuk voor stuk in de mixen geplaatst, waardoor er 4 gelijkwaardige mixen zijn ontstaan met van alles wat. Voor de doorgewinterde Thunderdome-fan zal deze compilatie misschien geen verrassingen meer bevatten, maar voor een hele generatie nieuwe liefhebbers hebben we hier een mooi tijds-document in handen. Tracks van het eerste uur als "Thunderdome", "We have arrived", "Dig It!", "Dominatin'", "The Beat is Flown", en "Dreamtheme" worden afgewisseld met de helden van nu; Igneon System, N-Vitral, Andy The Core, Repix, Destructive Tendencies, Dr. Peacock, Detest en Decipher.

Een aantal artiesten heeft door de jaren heen bewezen van grote waarde te zijn. DJ Promo, die zowel in de Early- als in de Millennium-periode heeft laten horen&zien wat vernieuwing inhoud en nog steeds tot de top behoort. Buzz Fuzz, die vroeger een muzikale duizendpoot was met 1001 aliassen en vanaf Thunderdome IV t/m TD XXII op iedere editie, uitgezonderd XV, een bijdrage leverde. DJ Paul, die niet alleen met happy hardcore maar ook met snoeiharde traxx vanaf het allereerste begin hardcore op de kaart heeft gezet (Holy Noise, Evil Maniax en Too Fast for Mellow). DJ Gizmo, Dano & The Prophet, de andere 3 leden van het legendarische The Dreamteam, die samen met Buzz Fuzz op de eerste Thunderdome-editie in Heerenveen optraden en zoveel hebben bijgedragen aan memorabele tracks in het verleden, dat alleen al met hun gezamenlijke discografie meerdere cd's gevuld zouden kunnen worden. Rotterdam Terror Corps, de act die vanaf het prille begin en nu nog steeds zorgt voor controverse en menig erectie. Dark Raver & DJ Isaac, de Haagsche schavuiten die met zowel "Intelligent Hardcore" als "Dumcore" voor een mooie tegenstelling zorgen. Wie vergeten we dan nog? Wat te denken van D-Passion, Ophidian, Catscan, The DJ Producer, Satronica, The Outside Agency, Mindustries, Tymon en Sei2ure voor de nodige industrial invloeden.

Maar één act en bijbehorende track die we zeker niet mogen vergeten, is natuurlijk "Guerrillas – Our Legacy", het officiële TD2017 Anthem. Furyan, Nosferatu, Tha Playah en Neophyte hebben de koppen bij elkaar gestoken en goed geluisterd naar voorgaande anthems. Het resultaat mag er wezen, een snelle intense track vol herkenbare samples, met een volle kick en een opzwepende rauwe vibe, zoals we gewend zijn van de heren van Neophyte Records.

Zijn we er dan? Nee, want ook al die andere helden mogen we niet vergeten en zijn net zo goed een vermelding waardig. The Stunned Guys, Tommyknocker, Mad Dog, Amnesys, Noize Suppressor, Meccano Twins aka Art of Fighters en Unexist uit Italië. Vooral vanaf het jaar 2000 altijd nadrukkelijk aanwezig. En wat te denken van DJ Weirdo en 3 Steps Ahead? Mannen die zowel in het Thialf stadion als het Sportpaleis van Antwerpen memorabele sets hebben neergezet, vereeuwigd op cd.
Een Thunderdome-verzamelaar zou geen Thunderdome-verzamelaar zijn zonder een handjevol knetterharde afsluitende tracks. Noisekick, Dr peacock, Partyraiser, Akira en Drokz zijn natuurlijk de namen die dan niet mogen ontbreken. Dat Thunderdome vanaf het eerste begin, denk maar aan de subtitel van de eerste editie "This is Hardcore from Hell", altijd al heerlijk rebels was, wisten we al. Dat Thunderdome dat nog steeds is, blijkt wel uit de afsluitende track op cd4, een dikke middelvinger naar middelmaat en eenheidsworst. Nog één keer even lekker de boel opnaaien met "Ik haat Trance", een track die het vooral moet hebben van z'n weinig subtiele door denderende bassline i.p.v. hoogstaande muzikale kwaliteiten. ;-)

Na 4 cd's aan hardcore die zowel de oude als de huidige scene mooi vertegenwoordigen, komt de onvermijdelijke stilte toch wel heel dichtbij. Aan jullie om daar iets aan te doen en wederom op 'play' te drukken. Daarnaast is het nu wachten op de volgende DieHard-day, de volgende reünie, de volgende compilatie en de 30ste verjaardag in 2022. Zoals al eerder gezegd, Thunderdome, daar haal je zo 1-2-3 de stekker niet uit. Niet zolang er liefhebbers zijn die een warm hart koesteren voor het instituut Hardcore!

Iedereen heeft zo zijn/haar ideeën over welke tracks wel en niet geselecteerd zouden moeten worden. En allemaal hebben we gelijk. Die ene track die voor jou belangrijk is, had op deze compilatie moeten staan, maar staat er helaas toch niet bij. Het is en blijft een feit dat er in al die jaren dusdanig veel goede, zeg gerust geniale, tracks zijn uitgebracht, dat het voor de samenstellers van deze compilatie ondoenlijk is om iedereen tevreden te stellen. Het is dan ook niet reëel om zoals gewoon een cijfer te geven voor deze compilatie. Dat mogen jullie zelf doen in de comments.
pagina laatst gewijzigd op
Tracklists
CD1
 1. Promo - I Come Correct
 2. Miro - Shinning
 3. Negative A - White Fluids of DNA
 4. Shadowlands Terrorists - More Bazz
 5. Outblast & Catscan - Stamp gevaar
 6. D-Passion - Designed To Fail
 7. DaY-Már - Feel Terror Cloud Your Senses
 8. The Viper & Tommyknocker - The Prophecy Unfolds (Tha Playah Remix)
 9. Paul Elstak - Rainbow In The Sky (Re-Style & Bass-D 2013 Remix)
 10. Noize Suppressor - The Return of Bike's Drum (The Outside Agency Remix)
 11. Ophidian - Inception by Sound
 12. Predator - Turbulence
 13. Dj Isaac - Dumcore
 14. Chosen Few - Name Of The DJ
 15. DJ Gizmo - Dopeman
 16. Lenny Dee, Randy and The Sickest Squad - Boomshakalaka
 17. Igneon System - Blast
 18. Guerrillas - Our Legacy (Official Thunderdome 2017 Anthem)
 19. Andy The Core & Meccano Twins - Los Traficantes
 20. Repix - Tefached
 21. Unexist - Attack (Mad Dog Remix)
 22. DJ Waxweazle & DJ Promo - Fixxxed
 23. The Prophet - The Dreamtheme
 24. 3 Steps Ahead - In The Name Of Love
CD2
 1. The Horrorist - Flesh Is The Fever
 2. Promo & Catscan - Midnight Impact
 3. Mindustries -Throes Of Rejection
 4. Art of Fighters - Earthquake
 5. The Masochist - No Newstyle (Buzz Fuzz Remix)
 6. Evil Activities vs The Viper - Raw To The Floor
 7. Nosferatu - Cameltoe
 8. Project Omeaga - Prednison Attack (N-Vitral Remix)
 9. Evil Activities with DJ Panic & MC Alee - Never Fall Asleep
 10. Angerfist feat.MC Da Mouth Of Madness - Raise Your Fist Again
 11. DJ Hidden - Times Like These VIP
 12. Gizmo, Buzz Fuzz, The Prophet, Dano - Thunderdome
 13. Simstim - Dig It!
 14. Predator - Mind Of A Lunatic
 15. Cybernators - No Out Of Here
 16. The Stunned Guys - Beats Time (Edit)
 17. The Prophet - I Wanna Rock Ya'
 18. Duo Pennotti - Addicted 2 Raves (Buzz Fuzz Remix)
 19. Lenny Dee & Dark Raver - Toda Rhythm
 20. 3 Steps Ahead - Gangsters (Tails, Noizer & Droks Remix)
 21. DJ Paul & Teenage Warning - Brohymn (This One's For Gabbers)
 22. Partyraiser vs Destructive Tendencies - Sound Becomes One
 23. Radium - Rocking Fire
 24. Dr. Peacock - Wake up!
CD3
 1. Mescalinum United - We Have Arrived (The Mover Remix)
 2. Amnesys - The Purest #TiH (Edit)
 3. Korsakoff - My Empty Bottle
 4. The Reactor & Raoul meet Impulse Factory - Hardcore Will Never Die
 5. DJ Arjuna & Beyonder - Shoot That Motherfuck
 6. Buzz Fuzz vs Bass-D & King Matthew - It's Alright
 7. Paul Elstak & The Stunned Guys feat. Mc Ruffian - Bombing Eardrumz
 8. MD&A feat. Natski - Victims of Voodoo
 9. DJ J.D.A. - Voel Je Die Bass (N-Vitral Remix)
 10. DJ Mad Dog - Welcome Down
 11. Nosferatu & Endymion - Drunk With A Gun
 12. Tommyknocker One Sick DJ
 13. DJ Outblast & Predator feat. Mc Ruffian - The Hunt (Dominator Anthem)
 14. Tymon & Detest - Gangsta Bitch
 15. Sei2ure - Massive On The Bass
 16. Prezioso - Feel The Rhythm (Stunned Guys Remix)
 17. Ferocious - Cocaine
 18. Charly Lownoise & Mental Theo - Rebel (Live At The Metropolis Mix)
 19. Lenny Dee - Forgotten Moments
 20. Guerrillas - Can't Stop Us Now
 21. Noize Suppressor & Drokz - Fingers In The Air
 22. F. Noize vs System Overload - Gabbers in Pariz
 23. Akira - Fast And Akkurad (Spaced Out Version)
 24. Dr Peacock - Trip To The Highlands
CD4
 1. DJ Producer - Doomsday Mechaniks
 2. The Dark Raver & DJ Vince - Intelligent Hardcore
 3. Korsakoff - Stardom (Thunderdome 2004 Anthem)
 4. Satronica - Life Blood Pain Death (Tymon Remix)
 5. Tommyknocker - Crunk (Edit)
 6. Evil Activities - Nobody Said It Was Easy
 7. DJ Rob feat. MC Joe - The Beat Is Flown
 8. Square Dimensione - A Brand New Dance
 9. Bass-X - Motherfucker
 10. Knightvision - Knight Of Visions
 11. DJ Weirdo & Dr. Phil Omanski - Young Birds
 12. The Masochist - Antimix (Neophyte Mix)
 13. Unexist Vs DaY-Már - K.O. (Thunderdome Fight Night Anthem 2009)
 14. The Outside Agency & N-Vitral - Sam's Gospel
 15. Akira - Custom Grind
 16. The Melodyst & Andy The Core - Partycrasher
 17. Decipher - Fear
 18. Drokz - Bloodbath
 19. Dr. Peacock & Sefa - Come On
 20. DJ Buzz Fuzz - The Lighthousekeeper
 21. The Prophet - Dominatin' (1993 Summer Remix)
 22. Bodylotion - Mellow Moeni Mauwe
 23. Rotterdam Terror Corps - Sound Of Madness
 24. Noisekick - Ik Haat Trance

8 opmerkingen

Met kippenvel je verhaal gelezen, 100% eens. Die stekker kan er zelfs uit, maar Thunderdome zal altijd door ademen en altijd leven. Het feest zelf was ook al uniek. Ik was bang een hal te zien zoals toen het debacel van breaking barrier, maar gvd, de ene na de andere area was top geregeld en die main was inmens groot en toch een saamhorigheid met een perfect podium. Dit kon je vooral merken bij het gejuich van onverwachte of juist zeer herkenbare veranderingen in kicks, melos etc. als dan een klein dorp tesamen de strotten open gooit, dan weet je dat ondanks de afgrond die het ingestuurd is, wij de longen zijn die Thunderdome laten leven en zolang wij dus ademen ademt Thunderdome. :lief: mijn eerste grote liefde ooit :lief: Thunderdome :lief:
Maarrrr wie heeft ze gemixed dan? 😛

Uitspraak van Roberto -o op zondag 26 november 2017 om 19:58:
Maarrrr wie heeft ze gemixed dan? 😛

Bass-D ;)
Als ik de tracklist zo bekijk denk ik dat het een mooie afspiegeling is van de afgelopen 25 jaar.­ Ideaal voor in de auto
Vind het een btje een matige compilatie.­ Niet echt een uitgave met hart en ziel.­ Geen interessant boekje enz.­ Had bijv een selectie uit de Thundergods zaal allemaal een cd laten mixen,of promo.­ Met een mooi boekje erin.­ Blijkt toch lastig om mijlpalen een waardige uitgave te gunnen.­ Was bij Decade en twintig jaar niet anders.­

Uitspraak van Tumult op maandag 11 december 2017 om 12:58:
Vind het een btje een matige compilatie.­ Niet echt een uitgave met hart en ziel.­ Geen interessant boekje enz.­ Had bijv een selectie uit de Thundergods zaal allemaal een cd laten mixen,of promo.­ Met een mooi boekje erin.­ Blijkt toch lastig om mijlpalen een waardige uitgave te gunnen.­ Was bij Decade en twintig jaar niet anders.­

Mee eens
Reset1
Artiest Reset1

Uitspraak van 3x6 - Basic Brotherhood op vrijdag 15 december 2017 om 13:06:
▶Uitspraak van Tumult op maandag 11 december 2017 om 12:58:Vind het een btje een matige compilatie. Niet echt een uitgave met hart en ziel. Geen interessant boekje enz. Had bijv een selectie uit de Thundergods zaal allemaal een cd laten mixen,of promo. Met een mooi boekje erin. Blijkt toch lastig om mijlpalen een waardige uitgave te gunnen. Was bij Decade en twintig jaar niet anders.
Mee eens

Mee eens.
Wat ze in de 90 jaren deden met de Thunderomde cd's en de passie en moeite kan je tegenwoordig echt wel vergeten. Ze hebben hun geld allang binnen. Die gaan echt niet meer moeite doen, om er iets moois van te maken. Ik heb de thunderdome cd van 20 jaar wel thuis en is een lach wekkend als je kijkt hoe cd's als Thunderdome 1t/m 5 gemixt is bijvoorbeeld . Tegenwoordig betaal je steeds meer voor feesten enzo, maar kwaliteit van de cd's en soms ook live mixen is ver te zoeken.